FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 februari 2016

Zikavirus in China

PEKING (ANP/RTR) - Het zikavirus heeft China bereikt. Peking meldde dinsdag dat een eerste besmetting in het land is vastgesteld bij een 34-jarige man in de provincie Jiangxi.

Volgens het staatspersbureau Xinhua had de man het virus in het buitenland opgelopen. Het bureau baseerde zich op informatie van een nationale commissie voor gezondheidszorg. Waar de man is geweest is niet bekend. Hij is herstellende.

Zikavirus in China
Zikavirus in China (Foto: ANP)

'Aarde wellicht onbewoonbaar'

In de speurtocht naar leven op andere planeten, stuiten wetenschappers vaak op hetzelfde probleem: er zijn nogal wat exo-planeten en het heelal is immens groot (en misschien zelfs wel groter dan dat). Een aantal van hen hebben nu een methode bedacht om de spreekwoordelijk speld in de hooiberg iets gemakkelijker te vinden.

Dit was hard nodig, want de een na de andere planeet buiten ons zonnestelsel wordt ontdekt. De wetenschappers hebben nu een aantal factoren aan elkaar gekoppeld, waarbij men een kansberekening maakt om te kijken of er eventueel leven te vinden is. Hierbij moet je denken aan de omvang van de planeet, de afstand van de planeet tot zijn ster, de massa en straal van die ster, de rotsachtigheid van de planeet, de vorm van de baan om de ster, dat soort dingen.

Deze methode leert ons dat de planeet met de exotische naam KOI 2626.01, een aarde-achtige planeet die rondjes draait om een rode dwerg (een soort zon), een kans van 91,3 procent heeft dat daar leven te vinden is. Men heeft een hele lijst (pdf) met dit soort kanshebbers samengesteld. Hierop valt onder meer te lezen dat bijvoorbeeld Kepler-442b 83,8 procent kans op kruipende, lopende en misschien wel vliegende snurkers heeft.

Voor de gein, of misschien wel om de methode te testen, hebben de onderzoekers dezelfde rekenmethode losgelaten op onze eigen moeder aarde. Hieruit kwam naar voren dat leven op deze -schijnbaar diervriendelijke- planeet, niet vanzelfsprekend is. De aarde kwam op een score van slechts 82,9 procent.

Volgens onderzoeker Rory Barnes is dit vrij logisch: "We bevinden ons vrij dicht bij de binnenste rand van de leefbare zone", dit staat ook bekend als het 'Goudlokjegebied'. "Als we de aarde met onze huidige technieken zouden spotten, zouden we in alle redelijkheid concluderen dat de planeet te warm is voor leven."

Een willekeurig bezoekje aan de koelkast en andere plekken leert echter dat er wél leven op aarde is. Een gegeven dat dit onderzoek nog een stuk interessanter maakt. Barnes meent dat sommige planeten door deze notering niet de aandacht krijgen die ze misschien wel verdienen. Planeten die niet hoog scoren op de index moeten dus niet per definitie afgeschreven worden, vindt Barnes.

Dortmund wint van Stuttgart en bekert door

Borussia Dortmund blijft in de race om de DFB Pokal. Die Borussen wonnen op bezoek bij VfB Stuttgart en verzekerden zich van een plaatsje in de halve finales: 1-3.

In de Mercedes-Benz-Arena vielen de meeste doelpunten vóór de pauze. Marco Reus tekende al na vijf minuten spelen voor de 0-1 uit een voorzet van collega-aanvaller Pierre Emerick Aubameyang, maar de thuisploeg kwam langszij al snel weer door een schot van Lukas Rupp in de kruising, 1-1.

Met iets meer dan een halfuur op de klok bezorgde Pierre Emerick Aubameyang de gasten, op aangeven van Reus, een nieuwe voorsprong met een schot in de korte hoek, 1-2. In de tweede helft liet Dortmund het na om de score verder op te schroeven. Talloze kansen werden onbenut gelaten.

Pas in de absolute slotfase maakte Henrikh Mkhitaryan, die al flink wat mogelijkheden om zeep had geholpen, de 1-3. Aubameyang speelde ook bij het laatste doelpunt een belangrijke rol. Dortmund mag zich door de overwinning op Stuttgart opmaken voor de halve finales van de DFB Pokal.

Werder kukelt Leverkusen uit de DFB Pokal

Bayer Leverkusen moet de DFB Pokal uit het hoofd zetten. Voor eigen publiek werd in de kwartfinale van Bundesliga-laagvlieger Werder Bremen verloren: 1-3.

De wedstrijd begon nog zo goed voor Leverkusen, dat na iets meer dan twintig minuten mocht aanleggen voor een strafschop. Gálvez veroorzaakte de penalty en Javier 'Chicharito' Hernández benutte het buitenkansje, 1-0. Toch keek de thuisploeg aan het einde van de eerste helft tegen een achterstand aan.

Na een halfuur maakte linksback Santiago García de 1-1 op aangeven van Fin Bartels en een paar minuten voor de pauze kreeg Bremen een penalty door een overtreding van Leverkusen-back Wendell, die rood kreeg. Vanaf elf meter maakte Claudio Pizarro de 1-2 en Leverkusen moest met tien man verder.

In de tweede helft zocht Leverkusen met één man minder naar de 2-2, maar kwam niet tot een grote kans. Bremen hing achterover en stelde een plaatsje in de halve finale tien minuten voor tijd veilig. Uit een counter besliste Florian Grillitsch de wedstrijd door in buitenspelpositie de 1-3 tegen de touwen te schuiven.

Klaver: legale route vluchtelingen

Er moet een legale en veilige route naar Europa komen voor vluchtelingen, om te beginnen voor een klein half miljoen. Dat heeft GroenLinks-leider Jesse Klaver dinsdag gezegd op een bijeenkomst in Utrecht. Klaver wil voorkomen dat vluchtelingen zich nog langer genoodzaakt voelen in levensgevaarlijke bootjes te stappen. Intussen kan Europa zich georganiseerder voorbereiden op hun komst.

Hij wil dit regelen via een reeds bestaand opvangprogramma van de internationale vluchtelingenorganisatie UNHCR. Die registreert, identificeert en selecteert vluchtelingen die vervolgens legaal een veilige plek kunnen krijgen. Dat programma moet fors worden uitgebreid.

"We moeten ervan uitgaan dat komend jaar weer een miljoen vluchtelingen Europa binnen komen", aldus Klaver. Hij wil de route beginnen voor de 460.000 vluchtelingen waar de UNHCR nu al een permanente plek voor zoekt.

Klaver: legale route vluchtelingen
Klaver: legale route vluchtelingen (Foto: ANP)

Amazon komt met gratis game-engine Lumberyard

Online retailgigant Amazon heeft een game-engine uitgebracht genaamd Lumberyard, waarmee creatieve geesten games kunnen ontwikkelen voor pc, Xbox One en PlayStation 4. De engine, die gebaseerd is op de CryEngine van het Duitse Crytek, heeft wel wat beperkingen in publicatievrijheid.

Creatie van Lumberyard
Creatie van Lumberyard

Lumberyard wordt geleverd met de zogenaamde Amazon Web Services (AWS), een technologie die ingebakken zit in de software. Dit houdt kort gezegd in dat creaties gemaakt met Lumberyard alleen werken in combinatie met de web services van Amazon. AWS is een vooraanstaande speler in de wereld van cloud computing. De game-engine, die onder andere Twitch-integratie en Oculus-ondersteuning biedt, is momenteel nog in bètafase. Downloaden kan hier

Amazon timmert hard aan de weg in vele verschillende branches wereldwijd, en games kunnen natuurlijk niet ontbreken. Zo nam het bedrijf in 2014 het Amerikaanse Double Helix over, de ontwikkelstudio achter de Killer Instinct-reboot uit 2013.

Petitie-steun voor Kinderombudsman groeit

Een petitie die pleit voor het aanblijven van de Kinderombudsman is inmiddels door 35.000 mensen getekend. Op de site Petities24.com zijn dinsdagavond 34.681 steunbetuigingen binnen voor het aanblijven van Marc Dullaert.

De ambtstermijn van Dullaert loopt af op 1 april. Nationale ombudsman Reinier van Zutphen heeft besloten Dullaert niet voor te dragen voor een tweede periode. De Kinderombudsman zelf wil graag aanblijven als waarnemend Kinderombudsman, onder meer omdat er anders belangrijke dossiers vertraging oplopen, bijvoorbeeld die over de vluchtelingenkinderen.

Het gedwongen vertrek van Dullaert zorgde voor veel onbegrip, ook al omdat er weinig naar buiten is gekomen over de motivatie.

Petitie-steun voor Kinderombudsman groeit
Petitie-steun voor Kinderombudsman groeit (Foto: ANP)

Ook McLaren slaagt voor crashtest, het wachten is op Red Bull

Twee weken voor de eerste wintertest, is ook de nieuwste wagen van McLaren, de MP4-31, door de verplichte crashtest van de FIA heen gekomen. Het team uit Woking heeft dat vandaag bekend gemaakt via Twitter. Hoewel het team van Mercedes het niet heeft aangekondigd is ook hun 2016-auto, de F1 W07 Hybrid, geslaagd voor de crashtest.

Aangezien Sauber maandag al aankondigde geslaagd te zijn, is het wachten alleen nog op Red Bull. Als ook het Oostenrijkste team tijdig slaagt voor de test, mogen alle teams de eerste wintertests aanvangen met hun nieuwste wagens. De test vindt plaats van 22 t/m 25 februari op het circuit van Barcelona.

Blok loodst huurwet door de Kamer

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de plannen voor meer doorstroming op de (sociale) huurmarkt. Er werd door de Tweede Kamer veel gemorreld en verbouwd aan de plannen van woonminister Stef Blok. Maar uiteindelijk kreeg hij een dikke meerderheid.

Blok werkte een andere manier uit voor de berekening van de huurprijzen. Ook krijgen meer tijdelijke contracten een wettelijke basis, zodat er duidelijkheid over de beëindiging ontstaat.

Blok hoopt te bereiken dat mensen niet zo vaak meer in een huurhuis blijven hangen dat te groot of te goedkoop voor ze is. Hij wil eigenaren ook minder beducht maken om woonruimte te verhuren. Vaak zijn mensen bang dat ze niet meer van huurders afkomen. Met tijdelijke contracten hebben ze duidelijkheid. Ze moeten wel op tijd aangegeven dat er inderdaad een eind gaat komen aan het contract.

Blok loodst huurwet door de Kamer
Blok loodst huurwet door de Kamer (Foto: ANP)

Nog meer zombies in Dying Light: The Following

Techland laat middels een trailer weten dat Dying Light: The Following - Enhanced Edition nu officieel uit is. De geremasterde versie van de zombie-survival brengt onder andere een nieuwe moeilijkheidsgraad en een compleet uitbreidingspakket.

Allereerst kun je spelen in de lastigere Nightmare Mode, zijn er 250 special Legend Levels om te unlocken, is er een nieuw Bounty-systeem, zijn alle eerder uitgebrachte DLC toegevoegd en krijg je de nieuwe uitbreiding Dying Light: The Following erbij.  Hierin verlaat je de quarantine zone en ga je naar het platteland, om het bestaan van een geheime genootschap te onderzoeken. Het gebied is groter dan alle gebieden uit het basisspel en de eerdere uitbreidingspakketten bij elkaar.

Dying Light: The Following - Enhanced Edition is uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Alles wat je moet weten over Far Cry Primal

Ubisoft zit niet stil vandaag met trailers, dus die andere game die binnenkort uitkomt, Far Cry Primal, krijgt ook een trailer. Deze duurt vijf minuten en vat alles wat we weten nog eens samen.

In het spel gaan we het gevecht aan met andere stammen, maar ook grote en bloeddorstige beesten die op deze aardkloot ooit rondgelopen hebben. Dit keer hebben we geen uzi om ons te helpen, maar moeten we het doen met zelfgemaakte wapens zoals pijl en boog en andere basic wapens.

Far Cry Primal is verkrijgbaar vanaf 23 februari 2016 voor PlayStation 4 en Xbox One. Vanaf 1 maart 2016 is de game eveneens verkrijgbaar voor pc.

'Trouwjurk Zeeman komt niet op bruiloften'

De duizend trouwjurken die Zeeman op voorraad had, gingen in een mum van tijd over de toonbank. Dinsdagochtend gingen de jurken voor 29,99 euro in de verkoop en nog voor het einde van de middag waren ze volledig uitverkocht, zegt een woordvoerder van Zeeman.

Bruidswinkels vinden de opvallende actie van Zeeman geen serieuze concurrentie. Eigenaresse Alexandra van bruidswinkel Covers Couture in Utrecht begrijpt de gekte wel. "Ik vind het een geweldige actie en ik ben blij voor de dames die een jurk hebben kunnen kopen", zegt ze. "Ik denk dat weinig mensen er een hebben gekocht om daadwerkelijk in te trouwen, want het past niet bij de beleving van een trouwerij. De meeste vrouwen hechten meer waarde aan hun bruiloft, maar ik vind het een fantastische stunt van Zeeman."

Ouarda Zaghdoud, eigenaresse van Maziana in Amsterdam, denkt ook dat de jurken niet veel op bruiloften te zien zullen zijn. "Ik doe het werk al negen jaar en kan me niet voorstellen dat toekomstige bruiden op zo'n manier een jurk kopen. Het moet de mooiste dag van je leven zijn en daar past zo'n jurk niet bij."

Er is nog hoop voor teleurgestelde vrouwen. Vanaf volgende week gaat de laatste partij van in totaal vijfhonderd jurken in de verkoop.

'Trouwjurk Zeeman komt niet op bruiloften'
'Trouwjurk Zeeman komt niet op bruiloften' (Foto: ANP)

Ubisoft brengt Assassin's Creed Chronicles-bundel uit

Ubisoft brengt vandaag niet alleen Assassin's Creed Chronicles: Russia uit, maar ook de bundel met alle drie de Chronicles-games voor PlayStation 4 en Xbox One.

Spelers reizen in deze 2.5D platformer naar drie verschillende beschavingen en periodes: de Ming-dynastie in China aan het begin van haar val, het Sikh-imperium ten tijde van de voorbereidingen op de oorlog in India en de nasleep van de Oktoberrevolutie in Rusland. Elk Chronicles-deel staat op zichzelf met een unieke setting, stijl, verhaal en Assassin, maar de drie delen komen verhaaltechnisch samen.

De laatste episode, Assassin’s Creed Chronicles: Russia, speelt zich af in 1918. Assassin Nikolaï Orelov moet een laatste missie volbrengen voor de Assassin Order, voordat hij met zijn familie kan ontsnappen. Zijn missie: infiltreer het huis waar de familie van de tsaar door de Bolsjewieken wordt vastgehouden en steel een artefact waar Assassins en Templars al eeuwen over vechten. Hoewel het te laat is om de hele familie van de tsaar te redden, weet hij prinses Anastasia te bereiken. Terwijl hij probeert te ontsnappen, moet hij de prinses en het artefact uit de handen van de Templars zien te houden.

Assassin’s Creed Chronicles: Russia is digitaal verkrijgbaar voor € 9,99. Het Assassin’s Creed Chronicles Trilogy Pack, met daarin China, India en Russia, is verkrijgbaar voor € 29,99. Het Assassin’s Creed Chronicles Trilogy Pack is op 5 april ook verkrijgbaar voor PlayStation Vita.

Open bèta The Division aangekondigd

Vandaag heeft Ubisoft de open bèta van Tom Clancy's The Division aangekondigd. Deze zal plaatsvinden van 19 tot en met 21 februari op de Xbox One, Playstation 4 en pc. Het is op 16 februari al mogelijk om de gamedemo te preloaden. Xbox One-gebruikers krijgen een dag eerder toegang, zij kunnen al op 18 februari beginnen met spelen.

De test is een voorproefje en geeft alle spelers de mogelijkheid om New York in crisis te ervaren. Deze open versie zal naast de content uit de eerdere closed bèta extra verhaalmissies bevatten waarin spelers kunnen ontdekken hoe ze de stad kunnen redden. Verder krijgen alle spelers die deelnemen aan de open bèta een in-game beloning als de volledige versie uit is.

The Division, een opzichzelfstaande geheime eenheid, wordt op actief gesteld nadat er een epidemie New York plat legt. Het lijken gewone mensen, maar Division-agenten zijn getraind om alleen te strijden en de samenleving te redden. Door samen met andere spelers te werken en de oorsprong van het virus te ontdekken moet jij New York redden. Maar ondertussen moet je de burgers tegen de gevaarlijke facties beschermen.

Tom Clancy's The Division is vanaf 8 maart 2016 verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Recordaantal aanvallen door haaien in 2015

Haaien hebben afgelopen jaar wereldwijd 98 keer zwemmende mensen aangevallen en dat was een record. Zes keer was die aanval fataal. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Florida verklaard.

In de universiteit in Gainesville huist de internationale organisatie die de aanvallen bijhoudt. Volgens de wetenschappers heeft de groei niets te maken met toenemende agressie van de dieren. Er zwemmen meer mensen in de oceanen en de populatie haaien herstelt zich langzaam en groeit ook. De kans dat mens en dier elkaar tegenkomen is daardoor groter. "We zullen meer incidenten zien", voorspellen de wetenschappers.

De meeste aanvallen (58) waren in Amerikaanse wateren. De top drie wordt verder gevormd door Australië (18) en Zuid-Afrika (8).

Het vorige recordaantal aanvallen was in 2000 toen haaien 88 keer mensen aanvielen.

Recordaantal aanvallen door haaien in  2015
Recordaantal aanvallen door haaien in 2015 (Foto: ANP)

Computerwinkelketen Paradigit failliet

De twaalf winkels van de Eindhovense computerketen Paradigit zijn failliet. De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag het faillissement uitgesproken. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

De vijf shops die Paradigit had geopend in winkels van V&D en het distributiecentrum in Eindhoven vallen ook onder het faillissement. In totaal worden 208 medewerkers getroffen. De twaalf winkels staan verspreid door het land.

De webwinkel Paradigit.nl blijft bestaan. Het is een zelfstandig bedrijf dat buiten het faillissement valt.

Paradigit zegt in gesprek te gaan met de curator om de mogelijkheden van een 'gedeeltelijke doorstart te verkennen', zo meldt het bedrijf. Vorig jaar sloot de keten al tien van de toen nog 22 winkels. Paradigit is een van de slachtoffers van de aanhoudende malaise in de detailhandel.

Computerwinkelketen Paradigit failliet
Computerwinkelketen Paradigit failliet (Foto: BuzzT)

Tennisscheidsrechters in geheim geschorst in nieuw gokschandaal

Een aantal internationale tennisscheidsrechters zijn in het geheim geschorst en dreigen voorgoed uit de sport gegooid te worden. Twee van hen blijken geschorst te zijn, vier umpires staan op de lijst om op zoek te mogen naar een nieuwe baan. Dat meldt The Guardian op basis van eigen onderzoek.

Umpires uit Kazakhstan, Oekraïne en Turkije zouden geld hebben aangenomen van wedsyndicaten om livescores te manipuleren op de Future Tour, het laagste niveau in het internationale proftennis. De scheidsrechters gingen daarbij grofweg als volgt te werk: op hun speciale tablet worden ze geacht direct na een punt de score bij te werken, waarna de nieuwe score na elk punt via internet verstuurd wordt naar sportdatabedrijf Sportrader, datapartner van tennisbond ITF. Op deze manier zijn van vrijwel elk futuretoernooi toch livescores te vinden op de officiële site van de ITF, ook al wordt het ergens in een afgelegen gat in Oezbekistan gespeeld.

Dit heeft uiteraard ook als gevolg dat bookmakers deze informatie bij Sportradar opkopen en kunnen gebruiken. Niks bijzonders, want het aanbieden van live weddenschappen is in de huidige moderne wereld een doodnormale gang van zaken en er worden wel meer 'obscure' dingen aangeboden dan de futuretoernooien. Toch kunnen de wedsyndicaten hierop inspelen. Zij betaalden umpires om de score soms pas na een volle minuut bij te werken. Als de wedstrijd via een live stream bekeken kan worden, of een van de criminelen zat zelfs op de tribune, kan het syndicaat op die manier al inzetten terwijl een punt al gespeeld is.

Deze manier van inzetten wordt ook wel courtsiden genoemd, omdat het letterlijk vanaf naast de baan gebeurt. Ook de reguliere, niet-criminele sportwedder kan dit doen bij bijvoorbeeld tennis- of beachvolleybalwedstrijden. Er van uitgaande dat er dan geen criminele bijbedoelingen zijn kun je dan live inzetten zodra de bal de grond raakt en een punt beslist is, waardoor je net iets eerder bent dan het wedkantoor. Overigens raden wij af om bijvoorbeeld in de zomer naar Rosmalen te gaan en bij het ATP-toernooi aldaar een dagje te courtsiden: dit heeft uw redacteur al enkele accounts gekost bij de wedkantoren, die hier om begrijpelijke redenen niet erg happig op zijn.

Terug naar de geschorste tennisscheidsrechters: in andere gevallen zouden zij een simpel tekstberichtje hebben verstuurd, vlak voordat ze de score bijwerkten. In dat geval kon een crimineel van het wedsyndicaat snel even inzetten, waarna de score 'toevallig' in zijn voordeel bijgewerkt werd. De toernooien waarbij scheidsrechters betrapt werden speelden zich met name in Oost-Europa af. Er is nauwelijks toezicht op de vaak piepkleine futuretoernooitjes en sommige scheidsrechters zijn zelfs weinig meer dan lokale vrijwilligers - makkelijke doelwitten voor wedsyndicaten. 

Andere umpires worden verdacht van onder meer het benaderen van officials via Facebook, om zo een en ander te kunnen 'regelen'. Het minste vergrijp komt op naam van een Kroatische scheidsrechter, die nog wel eens inlogte bij een wedkantoor op een account waar vandaan regelmatig op tennis ingezet werd.

Brein wil plugin voor Popcorn Time offline

Stichting Brein wil dat Torrents Time onmiddellijk offline wordt gehaald. Dat staat in een brief van de piraterijbestrijder aan de ontwikkelaars van de webplugin.

Met de plugin, die vorige week online werd gezet, zijn illegaal gedownloade series en films via sites als Popcorn Time rechtstreeks en anoniem te bekijken in de internetbrowser. Brein heeft met dreiging van juridische stappen de makers gevraagd hun identiteit bekend te maken en te stoppen met de ontwikkeling van de site.

Torrents Time, dat gehost wordt vanuit Nederland, is niet van plan de plugin offline te halen. De makers stellen in een reactie dat er geen bewijzen zijn van illegaal handelen. Bovendien zou er geen sprake zijn van illegaal downloaden omdat de torrents nu direct worden gestreamd en niet op de harde schijf van de gebruiker terechtkomen.

Brein wil plugin voor Popcorn Time offline
Brein wil plugin voor Popcorn Time offline (Foto: BuzzT)

Acteur André van den Heuvel overleden

De Nederlandse acteur André van den Heuvel is dinsdagochtend in zijn woonplaats Amsterdam op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn dochter laten weten.

Van den Heuvel speelde rollen in grote toneelstukken van onder anderen Shakespeare, Vondel en Brecht. Hij won twee keer de Louis d'Or, de belangrijkste Nederlandse toneelprijs.

In 1965 speelde hij in de musical Heerlijk duurt het langst van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Samen met Leen Jongewaard zong hij daarin het bekende lied Op een mooie Pinksterdag. Ook speelde Van den Heuvel in televisieseries als De Weg (1982), De Partizanen (1995) en In naam der Koningin (1996).

Acteur André van den Heuvel overleden
Acteur André van den Heuvel overleden (Foto: BuzzE)

Meer inspraak studenten en docenten

Studenten en docenten in het hoger en het middelbaar beroepsonderwijs krijgen op verschillende manieren meer invloed binnen hun onderwijsinstelling. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met tal van wijzigingen die ze had ingediend op een plan van onderwijsminister Jet Bussemaker.

De minister wil de bestuurskracht verbeteren maar dat wetsvoorstel ging sommige partijen niet ver genoeg. Er volgden ruim dertig wijzigingsvoorstellen. De aangenomen wijzigingen zal Bussemaker nu in haar wetsvoorstel verwerken, waarna volgende week over de wet zelf wordt gestemd.

Studenten en docenten krijgen straks onder meer instemmingsrecht voor belangrijke onderdelen van de opleiding. Dat betekent dat zij via de opleidingscommissie mogen meepraten én beslissen over de onderwijs- en examenregeling.

Meer inspraak studenten en docenten
Meer inspraak studenten en docenten (Foto: ANP)

Zekerheid van werknemer holt achteruit

De positie van werknemers in Nederland is de afgelopen jaren in hoog tempo onzekerder geworden. Alleen in Spanje en Griekenland nam het risico op werkloosheid tussen 2007 en 2013 sterker toe dan in Nederland, stelt de economische denktank OESO in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Door de sterk gegroeide kans op werkloosheid nam de gehele baanzekerheid in Nederland zienderogen af, stelt de OESO. De kans dat een werknemer zijn baan kan houden slonk daarbij sneller dan in landen die veel sterker werden geraakt door de economische crisis, zoals Ierland, Italië en Slovenië. Dankzij de relatief hoge uitkeringen is het baanverlies financieel wel minder ingrijpend dan in veel andere landen.

Nederland scoort ook hoog op het gebied van beloning. Het gemiddelde loon is alleen in Luxemburg hoger, terwijl de inkomensongelijkheid relatief laag is. Met die combinatie is de totale kwaliteit van de beloningen volgens de OESO in Nederland hoger dan in alle andere onderzochte landen.

Zekerheid van werknemer holt achteruit
Zekerheid van werknemer holt achteruit (Foto: ANP)

Marokko en Mongolië op lijst veilige landen

Asielzoekers uit Marokko, Ghana, India, Jamaica, Mongolië en Senegal kunnen voortaan moeilijker een verblijfsstatus krijgen in Nederland. Dat komt omdat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) deze landen dinsdag op de lijst van veilige landen heeft gezet.

Een land wordt als veilig beschouwd als de inwoners geen vervolging hebben te vrezen vanwege hun ras of geloof. Ook is daar geen sprake van foltering of een onmenselijke behandeling. Asielzoekers mogen wel hun eigen specifieke omstandigheden aangeven, maar ze moeten meer uit de kast halen om aan te tonen dat ze bescherming nodig hebben.

In de praktijk betekent dit dat aanvragen uit veilige landen snel worden afgehandeld. Een beroep mag niet in Nederland worden afgewacht, er is geen recht op opvang en betrokkenen moeten Nederland direct verlaten.

Marokko en Mongolië op lijst veilige landen
Marokko en Mongolië op lijst veilige landen (Foto: ANP)

Wielerploeg Katusha niet geschorst na dopingperikelen

De Internationale Wielerunie UCI heeft besloten dat wielerploeg Katusha niet zal worden geschorst, ondanks dat de ploeg twee recente dopinggevallen heeft gekend. Vorig jaar werd Luca Paolini betrapt op het gebruik van cocaïne en eerder deze maand werd ook Eduard Vorganov positief bevonden.

Volgens de Anti-Doping regels van de UCI zou de ploeg dan geschorst moeten worden voor een bepaalde tijd, maar de disciplinaire commissie heeft anders beslist. Die stelt dat het cocaïne gebruik van de Italiaan Paolini voor recreatief gebruik was en niet was voor het verbeteren van zijn sportieve prestaties. Op basis daarvan vond de commissie het niet nodig om de Russische wielerploeg te schorsen voor wedstrijden.

Desondanks moeten de renners van de ploeg, of de ploeg zelf, goed op blijven letten. Als voor begin februari 2017 alsnog iemand van de ploeg wordt betrapt, dan zal er wel een schorsing volgen.

Wilders: bij kogel van links, is die van PvdA

PVV-leider Geert Wilders heeft dinsdag fel gereageerd op de kritiek van PvdA-voorman Hans Spekman. Volgens Wilders demoniseert de PvdA hem nu zoals eerder Pim Fortuyn: 'Als die kogel van links komt dan weet heel Nederland dat aan de zijkant de letters PvdA staan geschreven', zei hij tegen BNR nieuwsradio.

Volgens Wilders heeft Spekman niets geleerd van het verleden. De PvdA-voorzitter vindt dat Wilders democratie en rechtsstaat in gevaar brengt. Wilders oproep om in verzet te komen tegen asielzoekerscentra, haalt 'de geest uit de fles', aldus de sociaaldemocratische voorman in de NRC.

PvdA-leider Diederik Samsom heeft op zijn beurt weer gereageerd op Wilders. Hij vindt dat de PVV-leider zich niet meteen als slachtoffer moet opstellen als hij kritiek krijgt. Samsom: 'Je zou denken dat juist iemand als de heer Wilders wel tegen kritiek kan. Het zou hem sieren als hij niet meteen in de slachtofferrol zou gaan liggen, maar gewoon antwoord geeft op de vraag wat hij nou precies bedoelt met de dreiging van een revolte op het moment dat er niet naar hem geluisterd wordt.'

Samsom zegt dat hij nog steeds geen antwoord hierop heeft gekregen. 'Volgens mij zijn wij in dit land een democratische rechtstaat en worden er verkiezingen gehouden en geen revoltes. Dreigen met een revolte is in een democratische rechtstaat een ingewikkelde stijlfiguur.'

Wilders: bij kogel van links, is die van PvdA
Wilders: bij kogel van links, is die van PvdA (Foto: ANP)

Nog meer tegenslag voor World Tennis Tournament

Nog meer tegenslag voor het ABN AMRO World Tennis Tournament. Nadat eerder Roger Federer en Nick Kyrgios zich moesten afmelden, is ook Richard Gasquet op het laatste moment afgehaakt. De Franse nummer één van de plaatsingslijst heeft te veel last van een liesblessure en is tevens ziek geworden, zo verklaarde hij dinsdag tijdens een persconferentie in Rotterdam Ahoy.

“Het is voor mij onmogelijk om op dit moment een tenniswedstrijd te spelen”, stelde een balende Gasquet, die dankzij een goede reeks in Montpellier met een titel op zak naar Nederland was gekomen. “Ik ben zeer teleurgesteld dat ik mij moet terugtrekken.”

De 29-jarige Gasquet was in de eerste ronde gekoppeld aan zijn landgenoot Jérémy Chardy. De Rus Evgeny Donskoy vervangt de Fransman.

Zelfverbranding in tuin Kensington Palace

Een man is dinsdag overleden nadat hij zichzelf in brand had gestoken in de tuin van Kensington Palace, het Londense verblijf van prins William en zijn vrouw Kate. De politie denkt niet aan een misdrijf of dat een verband met terrorisme is.

De politie kreeg kort na middernacht bericht van een ziekenhuis in Centraal-Londen dat een patiënt niet was teruggekeerd. Drie uur later kwam een melding binnen dat een man zich verdacht gedroeg bij een van de afgesloten toegangspoorten tot het paleis. Toen agenten ter plaatse aankwamen stond de man in brand. Hij overleed later aan zijn verwondingen.

Prins William en zijn gezin verblijven het grootste deel van de tijd op hun landgoed in Norfolk, in het oosten van Engeland. De prins werkt daar als helikopterpiloot bij een ambulancedienst.

Zelfverbranding in tuin Kensington Palace
Zelfverbranding in tuin Kensington Palace (Foto: ANP)

Jandino tegen onveilig gedrag op overwegen

ProRail zet Jandino Asporaat in bij een nieuwe campagne tegen onveilig gedrag op overwegen. Hij gaat de spoorbeheerder helpen de boodschap te verkondigen dat snel nog even oversteken terwijl de spoorbomen gesloten zijn, levensgevaarlijk is.

Bij echte filmpjes van mensen die onder gesloten spoorbomen doorlopen, geeft de presentator en stand-upcomedian op zijn eigen wijze commentaar. Doel van de campagne 'Met een trein moet je geen grappen maken' is zoveel mogelijk jongeren te bereiken.

ProRail voert de campagne vooral op diverse social media kanalen zoals Facebook, Instagram en Snapchat. Ook zullen er spotjes te horen zijn op de radio en via Spotify.

Onveilig gedrag bij spoorwegovergangen kan tot de dood leiden. Vorig jaar vonden er in totaal 33 aanrijdingen op overwegen plaats. Dertien mensen verloren daarbij het leven. Twee mensen raakten zwaargewond en vier licht. Daarnaast deelde ProRail ook 1095 boetes uit aan mensen die dachten nog wel even snel onder de slagbomen door te kunnen kruipen.

Scenarioschrijver Monsters, Inc. overleden

Scenarioschrijver Daniel Gerson is afgelopen zaterdag op 49-jarige leeftijd overleden. Gerson, die bekend werd als de schrijver van scripts voor diverse films van Pixar, verloor de strijd van een hersentumor. Het treurige nieuws werd door familie bekendgemaakt in een rouwadvertentie in de New York Times.

Gerson begon zijn loopbaan als schrijver voor de NBC-serie Something So Right en zou daarna aan het werk gaan voor Pixar. Gerson was het meest bekend van zijn scripts voor de indrukwekkende animatiefilms Monsters, Inc., Monsters University en Big Hero 6. Ook leverde hij materiaal voor films als Chicken Little, Curious George, Cars, Meet the Robinsons, Up en Inside Out.

Gerson was eveneens als stemacteur te horen in Monsters, Inc. en Big Hero 6. Op het moment van zijn overlijden werkte de schrijver nog aan een scenario voor Cars 3. Daniel Gerson laat een vrouw en twee kinderen achter.

Seksjuf ontslagen na naaktfoto's

Een juf uit het Nieuw-Zeelandse Dunedin is zwaar in de problemen geraakt wegens seks met een leerling. De relatie kwam aan het licht toen er naaktfoto's van de docente in kwestie waren uitgelekt.

Van de seksjuf zelf is helaas weinig bekend. Wel weten we dat ze heeft ligen rampetampen met een achttienjarige scholier aan King's High School.

Op social media werden onlangs twee hitisge kiekjes van de lerares gedeeld. Op een foto is ze te zien terwijl ze met de leerling het bed deelt.

Het tweede kiekje is echter een selfie van de docente. Deze is door haar voorzien van de tekst: "Ik heb sleutels. En toegang na sluitingstijd."

Volgens een scholier aan de bewuste school hebben bijna alle leerlingen de naaktfoto's gezien. De geile juf is inmiddels de laan uitgestuurd.

Kremlin wuift kritiek Merkel weg

De Russische regering heeft de kritiek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel op de Russische luchtaanvallen in Syrië van de hand gewezen. Er is geen "geloofwaardig bewijs" dat burgers zijn omgekomen als gevolg van de Russische bombardementen, zei een woordvoerder van het Kremlin dinsdag.

Merkel uitte maandag haar zorgen over de luchtsteun die Rusland verleent aan het Syrische regime. In het noordwesten van het land is het Syrische leger bezig aan een groot offensief, met steun van de Russen en Iraanse milities. Tienduizenden Syriërs zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.

De woordvoerder had ook geen goed woord over voor de uitlatingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zei dat Rusland een invasie van Syrië voorbereidt. Die aantijgingen werden door de zegsman weggezet als "verkeerd en absurd".

Kremlin wuift kritiek Merkel weg
Kremlin wuift kritiek Merkel weg (Foto: ANP)

Minister onderzoekt verbod politieverklikker

Justitieminister Ard van der Steur is bereid te onderzoeken of een verbod mogelijk en wenselijk is van de zogeheten politieverklikker. Dat is een apparaatje dat aangeeft of de politie of andere hulpdiensten in de buurt zijn. Criminelen kunnen dat gebruiken en daar op inspelen.

Van der Steur is overigens niet zo enthousiast over een verbod, blijkt dinsdag uit een brief aan de Tweede Kamer. Een verbod zal volgens hem weinig uitmaken, omdat mensen met kwade bedoelingen de apparatuur toch zullen blijven gebruiken. De verklikker is namelijk gewoon in het buitenland te kopen.

Het apparaat is ook moeilijk op te sporen, omdat het geen signalen uitzendt. Daarom is een verbod moeilijk te handhaven.

Volgen de minister heeft de verklikker bovendien weinig effect op de opsporing. De politie houdt er altijd rekening mee dat criminelen deze apparatuur kunnen gebruiken. Zijn voorganger Ivo Opstelten was in 2013 ook al afhoudend over een verbod. VVD, SP en Groep Bontes/Van Klaveren dringen er op aan.

Minister onderzoekt verbod politieverklikker
Minister onderzoekt verbod politieverklikker (Foto: BuzzT)

Davutoglu: 70.000 mensen naar grens met Syrië

Als het militaire offensief in het noordwesten van Syrië doorgaat zouden zo'n 70.000 vluchtelingen naar de Turkse grens kunnen trekken. Daar heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu dinsdag voor gewaarschuwd. De premier benadrukte dat zijn land niet de deuren zal sluiten voor vluchtelingen.

Tienduizenden Syriërs zijn de afgelopen week al op de vlucht geslagen voor het geweld bij rondom de Syrische stad Aleppo. Het Syrische leger is daar, met steun van Iraanse milities en Russische gevechtsvliegtuigen, bezig aan een groot offensief tegen de tegenstanders van het regime. Veel vluchtelingen zijn naar de grens met Turkije getrokken, maar Turkije houdt hen tot dusver aan de Syrische kant van de grens.

Davutoglu: 70.000 mensen naar grens met Syrië
Davutoglu: 70.000 mensen naar grens met Syrië (Foto: ANP)

Beulen nieuwe baas van landmacht

Generaal-majoor Leo Beulen wordt de nieuwe bevelhebber van de Koninklijke Landmacht. Dat maakt het ministerie van Defensie dinsdag bekend. Als Commandant Landstrijdkrachten krijgt hij het bevel over ongeveer 17.500 militairen.

Beulen is op dit moment nog plaatsvervangend commandant van het Duits-Nederlandse legerkorps in Münster. Hij was eerder commandant van de 25 Afdeling Pantserluchtdoelartillerie en het Commando Luchtdoelartillerie. Ook was hij directeur Operaties bij de Defensiestaf.

Hij is uitgezonden geweest naar Bosnië-Herzegovina en Afghanistan. Beulen wordt op 14 maart bevorderd tot luitenant-generaal. Hij volgt op 24 maart luitenant-generaal Mart de Kruif op die dan met pensioen gaat. De Kruif is sinds oktober 2011 de baas van de Landmacht.

Beulen nieuwe baas van landmacht
Beulen nieuwe baas van landmacht (Foto: ANP)

Poepbank geopend in Leiden

Na sperma, bloed en organen kunnen mensen nu ook hun poep doneren. In Leiden is de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) geopend, bedoeld voor poeptransplantaties.

De eerste 'poepbank' van het land is bedoeld voor mensen met bepaalde darmaandoeningen, zoals steeds terugkerende infecties met Clostridium difficile. Hun darmflora is van slag. Als zij de verdunde ontlasting van een gezonde donor krijgen, kunnen ze herstellen. Zo'n ingreep gebeurt een paar keer per maand in Nederland.

Om te doneren, moeten mensen een speciaal opvangbakje onder de wc-bril hangen. Daar komt hun ontlasting in terecht. Vervolgens moeten ze snel naar het lab in Leiden gaan. "Een gemiddelde donatie weegt 110 gram. Wij gebruiken 75 gram. We kunnen er dus meestal net geen twee porties uit halen", zegt coördinator Liz Terveer van de poepbank van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Gezeefd

Voordat de poep kan worden gebruikt, moet het worden verdund en gezeefd, zodat de etensresten weg zijn en de darmflora overblijven. Terveer: "Het wordt zo dun dat je het door een naald kunt opzuigen. Dan gaat het met een sonde in je neus naar je twaalfvingerige darm, voorbij je maag. Daar ruik en proef je niets van."

Zeven mensen hebben zich tot nu toe aangemeld als donor. Zij worden nog gescreend. "Als mensen een of twee keer in de week doneren, hebben we genoeg aan vijf tot tien donoren om ongeveer tweehonderd tot driehonderd mensen mee te behandelen", aldus Terveer.

80 graden onder nul

De donorpoep wordt in Leiden opgeslagen in een grote vriezer van 80 graden onder nul. "Als er dan iemand in bijvoorbeeld Groningen of Deventer een poeptransplantatie wil uitvoeren, verzenden we het op ijs naar het ziekenhuis. Daar kunnen ze het ontdooien, in een koelkast of bij kamertemperatuur."

De opslag is een samenwerking van het LUMC in Leiden, het AMC en VUmc in Amsterdam, MCH-Bronovo in Den Haag, het Havenziekenhuis in Rotterdam en de universiteit in Wageningen.

Poepbank geopend in Leiden
Poepbank geopend in Leiden (Foto: BuzzO)

Zege Kristoff op WK parcours, Cavendish blijft leider

Alexander Kristoff heeft de tweede etappe in de Ronde van Qatar gewonnen. De Noor was de snelste in de massasprint in de etappe die deels voerde over het WK parcours van later dit jaar. Mark Cavendish werd tweede en behield de leiding in het klassement.

Het regende aanvallen in deze etappe, maar uiteindelijk was een massasprint niet te vermeiden. In de hectiek van de sprint was er een massa valpartij, waarbij onder meer Andrea Guardini en Sam Bennett op de grond lagen.

De topsprinters wisten de valpartij te ontlopen en Katusha zette zijn sprinter Kristoff goed af. Die leek wel weer wat vroeg op kop te komen, maar wist in tegenstelling tot gisteren nu wel Cavendish voor te blijven.

Minister onderzoekt verbod politieverklikker

Justitieminister Ard van der Steur is bereid te onderzoeken of een verbod mogelijk en wenselijk is van de zogeheten politieverklikker. Dat is een apparaatje dat aangeeft of de politie of andere hulpdiensten in de buurt zijn. Criminelen kunnen dat gebruiken en daar op inspelen.

Van der Steur is overigens niet zo enthousiast over een verbod, blijkt dinsdag uit een brief aan de Tweede Kamer. Een verbod zal volgens hem weinig uitmaken, omdat mensen met kwade bedoelingen de apparatuur toch zullen blijven gebruiken. De verklikker is namelijk gewoon in het buitenland te kopen.

Het apparaat is ook moeilijk op te sporen, omdat het geen signalen uitzendt. Daarom is een verbod moeilijk te handhaven.

Volgen de minister heeft de verklikker bovendien weinig effect op de opsporing. De politie houdt er altijd rekening mee dat criminelen deze apparatuur kunnen gebruiken. Zijn voorganger Ivo Opstelten was in 2013 ook al afhoudend over een verbod. VVD, SP en Groep Bontes/Van Klaveren dringen er op aan.

Minister onderzoekt verbod politieverklikker
Minister onderzoekt verbod politieverklikker (Foto: ANP)

'Beachvolleyballer verkracht 12-jarig meisje'

De Nederlandse beachvolleyballer Steven van de V. zit in Engeland vast omdat hij een 12-jarig meisje heeft verkracht. Dat schrijft De Telegraaf. De 21-jarige profsporter uit Den Haag bekende maandag schuld voor de Britse rechter.

De Britse politie bevestigt dinsdag dat het gaat om de professionele volleyballer. Hij reisde in augustus 2014 naar Engeland, waar hij meermaals seks had met het meisje. Hij kende haar via Facebook. Volgens rechercheur Tejinder Sidhu kende Van de V. de leeftijd van het meisje. Vanwege die leeftijd geldt de seks sowieso als verkrachting, ongeacht of zij ermee akkoord ging.

De Nederlandse volleyballer is op 8 januari uitgeleverd aan het Verenigd Koninkrijk. Hij bekende maandag direct schuld. Dat kan hem eventueel strafvermindering opleveren. Op 21 maart wordt duidelijk hoe hoog de straf uitvalt.

Van de V. is regerend nationaal kampioen beachvolleybal. Die titel veroverde hij in augustus 2015 samen met Dirk Boehlé. Hij speelde ook bij VV Haaglanden. Daar vertrok hij in december met de mededeling dat hij in de Verenigde Staten zou gaan spelen.

Update 12.51 uur
Beachvolleyballer Dirk Boehlé breekt per direct met zijn sportpartner. 'Ik ben diep geschokt', laat hij weten. Op Facebook schrijft de volleyballer: "De afgelopen maanden heb ik geen enkele vorm van contact meer gehad met hem. Ik was op de hoogte dat er iets speelde, maar had geen enkele notie van de inhoud en de zwaarte hiervan."

"Op het zand waren we een gouden duo en ik ben ervan overtuigd dat we het ver hadden kunnen schoppen", gaat Boehlé verder. "Maar vanzelfsprekend betekent dit het einde van onze samenwerking. Ik ben op dit moment op een trainingsstage in Hawaï. Hoe ik mijn beachvolleybalcarrière verder ga invullen weet ik op dit moment nog niet."

Cambuurtrainer De Jong opgestapt

Henk de Jong is per direct opgestapt als hoofdtrainer van SC Cambuur. De oefenmeester vindt zich niet de juiste persoon om de Leeuwarders in de Eredivisie te houden. Zijn taken bij de nummer zeventien van de ranglijst worden voorlopig overgenomen door zijn assistenten Sipke Hulshoff, Jan Bruin en Arne Slot.

De Jong: "Ondanks de steun die ik nog steeds voel van de club, bestuur, directie en supporters heb ik het gevoel dat er iets moet veranderen en dat dit het juiste moment is om op te stappen. Met pijn in het hart neem ik afscheid, maar dit is wel het beste voor Cambuur. Iedereen bij deze fantastische club wens ik het allerbeste."

Algemeen directeur Ard de Graaff: "Als clubleiding zijn we verrast door het besluit van Henk, maar we kunnen niks anders dan dit respecteren. Henk heeft een fantastische staat van dienst bij deze club en de stappen die we de afgelopen jaren hebben kunnen zetten zijn ook voor een groot gedeelte aan hem te danken. De deur bij SC Cambuur zal dan ook altijd open staan en we wensen hem alle goeds voor de toekomst. We gaan een passend moment zoeken waarop Henk afscheid kan nemen van de supporters en andersom."

De Jong was bezig aan zijn tweede volledige jaar als hoofdcoach bij Cambuur. Het jaar ervoor was hij assistent van Dwight Lodeweges, van wie hij de taken overnam na diens vertrek. In het seizoen 2012/2013 leidde de Drachtster als interim-coach de Leeuwarders naar de titel in de Jupiler League en daarmee promotie naar de Eredivisie.

Trainer Henk de Jong opgestapt bij Cambuur (Pro Shots/Ronald Bonestroo)
Trainer Henk de Jong opgestapt bij Cambuur (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

Zweedse aanklager wil Assange nog ondervragen

De Zweedse aanklager die de beschuldigingen tegen Wikileaks-voorman Julian Assange onderzoekt, heeft een nieuw verzoek ingediend om de Australiër te ondervragen in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Het oordeel dat een werkgroep van de Verenigde Naties vorige week velde over de zaak tegen Assange verandert niets aan de situatie, aldus aanklager Marianne Ny.

Assange wordt in Zweden beschuldigd van verkrachting. Hij verblijft al sinds 2012 in de ambassade omdat hij vreest dat Zweden hem wil uitleveren aan de Verenigde Staten wegens het lekken van geheime documenten. De Britse politie wil hem op grond van een Zweeds verzoek oppakken zodra hij zich buiten de ambassade vertoont. De VN-werkgroep oordeelde vorige week dat het verblijf van Assange in de ambassade neerkomt op "arbitraire detentie".

Zweedse aanklager wil Assange nog ondervragen
Zweedse aanklager wil Assange nog ondervragen (Foto: ANP)

Asscher reageert fel op scheldpartijen

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ontving de afgelopen tijd nogal wat hatelijke opmerkingen op sociale media. Op Facebook reageerde hij dinsdag uitgebreid op de scheldpartijen. Hij ging niet in op de doodsbedreigingen. 'Daarvan doe ik altijd aangifte.'

De vicepremier begint ironisch: 'Ik merk dat ik dankzij jullie te vaak niet meer reageer als mensen me via social media benaderen. Daarom nu een antwoord - ik weet dat jullie op zoek zijn naar dialoog - daarna richt ik me weer volledig op diegenen die het echte gesprek zoeken.'

Hij wijst op de 'creativiteit' van reacties waarin hij ASS cher of aSScher wordt genoemd. Ook wordt soms een link gelegd met zijn familie, zoals zijn overgrootvader Abraham Asscher die één van de voorzitters van de Joodsche Raad was; een door de Duitsers ingestelde organisatie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zwarte Piet
'Ook mijn standpunt over zwarte Piet (tijd voor verandering) weten jullie te koppelen aan de familiegeschiedenis: Asscher is precies zijn opa! Heulen met de vijand! Fuck you Asscher! Respectloze hond!', citeert de PvdA-bewindsman een scheldkannonade. 'Intussen adviseert Rico Schuurman me "rot toch op man asscher met die kut kop van je. Haal die echte pieten maar uit het land kijk wat zij niet hoeven te betalen en wat ze allemaal krijgen ik stem pvv. ik was ooit trotse nederlander nu niet meer". Velen van jullie zijn begaan met onze cultuur en beschaving. Dat geeft een goed gevoel.'

Joodse achternaam
'Mijn joodse achternaam is voor velen van jullie een plausibele verklaring voor mijn gedrag en opstelling. Zo geef ik tegelijk te veel en te weinig om moslims', schrijft Asscher verder. Iemand noemt hem 'de gevaarlijkste racist van Nederland'.

'Lieve jongens, ik stop - hoewel ik velen van jullie nog steeds niet beantwoord heb. Het gewone werk roept. Mag ik jullie voorzichtig aanraden voor de volgende keer dat je zo'n reactie plaatst de tweet of post eerst even aan je moeder te laten zien? Of aan je dochter, for that matter? Als zij het ook een goed idee vindt, vooral plaatsen. Blijf er niet mee rondlopen.'

Asscher reageert op scheldpartijen
Asscher reageert op scheldpartijen (Foto: ANP)

Man trapt liftdeur in en valt in liftschacht

Op internet zijn beelden opgedoken van een wel heel erg domme Chinees. De beste man trapt namelijk een liftdeur in, om vervolgens in de liftschacht te flikkeren.

Op de beelden is te zien hoe de man afgelopen woensdag in Hangzhou ruziemaakt met zijn vrienden. Hij wil met de lift, maar deze komt niet.

Na herhaaldelijk op het knopje te hebben gedrukt, is de Chinees het beu. Hij neemt een aanloop, en trapt met een welgemikte trap de liftdeur in. Als hij vervolgens de schade opneemt, valt de alme dlommel pardoes de liftschacht in.

Overigens hebben wij hier niet te maken met een kandidaat voor de Darwin Award. Omdat de man in kwestie zich op de vierde verdieping bevond, heeft hij er 'slechts' twee gebroken benen aan overgehouden.

De bewuste beelden van de domme actie

Stel neukt 5 uur per dag, krijgt geld toe

Alexandra en Dmitry uit Krasnodar hebben een wel erg leuke manier gevonden om hun uitkering wat op te krikken. Het Russische echtpaar neukt namelijk maar liefst vijf uur per dag. Iedere batspartij vindt plaats voor het oog van de webcam, waardoor ze maandelijks vele duizenden eurootjes binnenharken.

Toen het niet bepaald stormliep bij Dmitry's tattooshop en Alexandra ook nog eens haar baan verloor, zat het stel met de handen in het haar. Want hoe moest er nu brood op de plank komen? Het kersverse huwelijk stond op springen, tot ze ineens een lumineus idee kregen.

Alexandra en Dmitry besloten een sekstape te maken en deze online te verkopen. De natuurfilm vond gretig aftrek, waarna ze besloten er hun beroep van te maken.

Sindsdien rampetampen de Russen vijf uur per dag voor de camera. Dag in, dag uit staat de batsbajonet van Dmitry fier omhoog. Niet alleen verdient het stel zo een aardig zakcentje, ook is hun relatie sterker dan ooit.

"We hebben er absoluut geen spijt van", laat het echtpaar weten. "Iedereen weet van onze bijverdienste af.We zijn keurig getrouwd, dus we hoeven ons echt niet te schamen."

Vrouwen slikken vaker antibiotica

Vrouwen slikken meer antibiotica dan mannen. Van alle mensen die antibiotica gebruiken, is 60 procent vrouw en 40 procent man. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag naar buiten heeft gebracht. Een mogelijke verklaring is dat vrouwen gevoeliger zijn voor blaasontsteking. In 2014 slikten 3,5 miljoen Nederlanders antibiotica, 10 procent minder dan in 2011.

Het gebruik van antibiotica verschilt per gemeente. In Pekela (Groningen) krijgt een op de drie inwoners een antibioticum, in het Noord-Hollandse Schermer is dat nog geen 15 procent. Ook in Rotterdam en Zuid-Limburg worden veel antibiotica gebruikt. Voor een deel kan dat te maken hebben met de leeftijd van de bevolking, omdat de middelen vooral worden voorgeschreven aan kinderen en ouderen. Ook financiële omstandigheden kunnen een rol spelen, over het algemeen zijn rijke mensen gezonder dan arme mensen.

Volgens het CBS gebruiken Nederlanders de minste antibiotica van heel Europa. Per duizend inwoners krijgen we bijna elf zogeheten dagelijkse doseringen. Inwoners van België, Luxemburg en Frankrijk slikken twee tot drie keer zo veel. Een verklaring is daar niet voor.

Resistent

Dat Nederlanders zo terughoudend zijn, is een goede zaak. "Natuurlijk moet je antibiotica gebruiken wanneer ze nodig zijn, maar je kunt ook te veel gebruiken. Dan worden de bacteriën resistent en verliezen de antibiotica hun werking. Als je dan een infectie krijgt, moet je lijf het zelf oplossen en ben je veel verder van huis", zegt het CBS.

Het CBS komt met de cijfers omdat Europese minister van Gezondheid en Landbouw dinsdag en woensdag in Amsterdam overleggen. Ze praten er over resistentie tegen antibiotica. "Omdat steeds meer microben resistent worden, stijgen de kosten van de gezondheidszorg met alle economische gevolgen van dien voor de maatschappij", aldus het kabinet. Nederland is momenteel voorzitter van de Europese Unie.

Vrouwen slikken vaker antibiotica
Vrouwen slikken vaker antibiotica (Foto: ANP)

'Herstel van huizenmarkt houdt aan'

De opmars van de woningmarkt komt dit jaar nog niet ten einde. Dat voorspelde het economisch bureau van Rabobank dinsdag, in navolging van andere marktvorsers. De huizenprijzen en het aantal verkopen blijven in de lift zitten, aldus de bank.

"Mensen hebben nog steeds het gevoel dat huizen goedkoop zijn", zegt Rabobank-econoom Paul de Vries. "Daarbij is de rente nog erg laag, waardoor mensen denken dat ze nu hun slag moeten slaan omdat de rente weer omhoog kan gaan." Wat volgens de deskundige ook meespeelt is dat er de laatste tijd meer huizen worden verkocht dan er te koop worden gezet. Het aanbod aan koopwoningen slinkt dus, wat prijsverhogend werkt.

Rabobank denkt zelfs dat de huizenprijzen dit jaar iets harder kunnen oplopen dan vorig jaar. De bank voorspelt dat woningen gemiddeld 2,75 tot 4,75 procent duurder worden. Dat is meer dan de groei van 2,8 procent die Rabobank afgelopen jaar signaleerde.

Betaalbaarheid

Een en ander zorgt ervoor dat de betaalbaarheid van huizen naar verwachting voor het eerst sinds 2008 iets afneemt, aldus De Vries. Doordat de huizenprijzen door de bank genomen harder stijgen dan het huishoudinkomen zullen de maandlasten voor kopers dit jaar voor het eerst weer iets duurder uitvallen dan in het voorgaande jaar.

De woningverkopen laten al enige tijd krachtig herstel zien. Wat betreft het aantal transacties zal de groei dit jaar waarschijnlijk iets afzwakken vergeleken met vorig jaar, voorziet De Vries. Hij denkt dat het aantal verkochte woningen in 2016 uitkomt op 180.000 tot 200.000.

'Herstel van huizenmarkt houdt aan'
'Herstel van huizenmarkt houdt aan' (Foto: ANP)

Arrestatiebevel bouwer flat Tainan

Het Openbaar Ministerie in de stad Tainan in het zuiden van Taiwan heeft dinsdag een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de bouwer van de torenflat die afgelopen zaterdag instortte door een aardbeving.

Door de aardbeving kwamen zeker 39 mensen om het leven. Het overgrote deel van de slachtoffers viel in de flat die instortte. Meer dan honderd mensen worden nog vermist.

Arrestatiebevel bouwer flat Tainan
Arrestatiebevel bouwer flat Tainan (Foto: ANP)

Mediaconcern Sanoma sluit 2015 af met verlies

Mediaconcern Sanoma heeft afgelopen jaar afgesloten met rode cijfers. Het Finse moederbedrijf van onder meer Nu.nl, SBS en tijdschriften als Donald Duck en Libelle boekte in 2015 een verlies van 158 miljoen euro, tegen een winst van bijna 62 miljoen euro een jaar eerder. De omzet liep met 9,7 procent terug tot ruim 1,7 miljard euro.

Het concern zag de winst mede teruglopen doordat in het vierde kwartaal 15 miljoen euro moest worden afgeschreven op de waarde van de Nederlandse tv-activiteiten. Door de opkomst van bijvoorbeeld Netflix is het kijkgedrag van mensen aanzienlijk veranderd en zijn bepaalde rechten op buitenlandse series minder waard geworden.

De resultaten werden concernbreed gedrukt door afschrijvingen en andere eenmalige posten in verband met de reorganisatie die in 2013 in gang werd gezet. Sanoma werkt er al een aantal jaar aan om de dalende advertentie-inkomsten het hoofd te bieden.

Lichtpuntje
Dat de verkopen vorig jaar een stuk lager waren dan in 2014 komt onder meer doordat Sanoma recent afscheid heeft genomen van diverse tijdschriftentitels in België. Sanoma had ook in thuismarkt Finland en bij de activiteiten op het gebied van onderwijs te maken met tegenvallende prestaties. Wanneer alleen wordt gekeken naar activiteiten die het bedrijf vorig jaar ook al had, zakte de omzet alsnog met 3,4 procent.

De onderneming ziet ook een lichtpuntje. Sanoma slaagde erin de overgebleven activiteiten in Nederland en België in het laatste kwartaal op eigen kracht weer wat te laten groeien. Die verbetering was zowel zichtbaar bij de tv-zenders van SBS, waar de kijkcijfers aantrokken, als op de digitale markt. Dit geeft het bedrijf de indruk dat de goede weg is ingeslagen.

Mediaconcern Sanoma sluit 2015 af met verlies
Mediaconcern Sanoma sluit 2015 af met verlies (Foto: ANP)

Recordaantal acts bij 3FM Awards

Een recordaantal acts treedt op bij de 3FM Awards. Dit jaar beleeft het prijzencircus zijn twaalfde editie. De prijzen worden op 28 maart uitgereikt in het Utrechtse TivoliVredenburg.

In totaal zijn er vijf podia en worden ruim twintig optredens gegeven. Onder andere Chef' Special, The Common Linnets, Kovacs en Sef geven acte de présence. Niet eerder waren er zoveel optredens tijdens de awardshow.

Binnenkort worden de genomineerden voor de 3FM Awards bekendgemaakt. Luisteraars kunnen vervolgens stemmen op hun favoriet.

Recordaantal acts bij 3FM Awards
Recordaantal acts bij 3FM Awards (Foto: BuzzE)

Xander de Buisonjé is de Judas

Xander de Buisonjé speelt in The Passion, het inmiddels jaarlijks met Pasen terugkerende tv-spektakel van de EO, de rol van Judas de verrader. Hij kan er zelf smakelijk om lachen, zegt hij in een interview met het AD. Eerder speelde De Buisonjé in een ander programma al eens de rol van koning Herodes.

"Nog een bad guy", grinnikt de zanger. Gevraagd of hij niet bang is dat mensen zijn rol als Judas koppelen aan zijn breuk met presentatrice Wendy van Dijk, zegt hij dat niet erg te vinden. "Sommigen zullen wel denken: 'Oh, lachuh, komen ze uitgerekend bij die Xander uit'. En dat vind ik echt niet zo erg." Volgens De Buisonjé zit in ieder mens wel een Judas. "Niet wat verraad betreft, maar dat we het bestaan van God in twijfel trekken." Xander zegt zelf moeite te hebben met het geloof, maar hij hoopt wel dat God bestaat. "Dan waakt er nog iemand over ons."

Xander de Buisonjé is de Judas
Xander de Buisonjé is de Judas (Foto: BuzzE)

Lichaam ontdekt in pand Rotterdam

Het lichaam van een man is aangetroffen in een pand in Rotterdam. De politie sluit niet uit dat het slachtoffer door een misdrijf om het leven is gekomen, zei een woordvoerster in de nacht van maandag op dinsdag.

De stoffelijke resten van het slachtoffer werden gevonden in een "soort nachtclub voor volwassenen"aan de Westzeedijk. Over de identiteit van de man is nog niets bekend. De politie onderzoekt de zaak.

Lichaam ontdekt in pand Rotterdam
Lichaam ontdekt in pand Rotterdam (Foto: ANP)

Orie wil schaatssport nieuwe impuls geven

Jac Orie wil de schaatssport een nieuwe impuls geven. De coach van de schaatsploeg van de LottoNL-Jumbo-formatie heeft een plan opgesteld om de sport commercieel aantrekkelijker en daarmee voor meer sporters interessant te maken, zo meldt AD Sportwereld.

De internationale schaatsfederatie (ISU), de KNSB, bondssponsor KPN en marketingpartner Infront krijgen zijn plan vandaag aangeboden. "Ik vond dat ik mijn nek moest uitsteken." Orie doelt hierbij niet op de discussie over het bestaan van de sport, maar op de ruimte die er is voor verbetering. "Er zijn volgens mij alleen maar winnaars in dit voorstel."

Orie wil dat de sponsoren meer ruimte krijgen om zichtbaar te zijn. Dit betekent dat het huidige systeem met de kleine logo's op de pakken op de schop moet in de wereldbekerwedstrijden. "Ik pleit voor een licentiesysteem bij de ISU. Voor een bepaald bedrag, ik ben uitgegaan van een ton, kun je als merkenteam of als land marketingrechten kopen voor de zes wereldbekerwedstrijden. Je rijdt die wedstrijden in je eigen kleuren. Dus wij in het geel-zwart, maar de Amerikanen zouden met de look en feel van hun sponsor BMW kunnen rijden. Of een nieuw bedrijf kan een team oprichten met een paar rijders. Sponsors krijgen ook vijf meter boarding en kunnen hun relaties uitnodigen."

Tijdens de toernooien waar de schaatsers echt voor hun land uitkomen zullen de landenpakken gehandhaafd blijven. Dit gaat om de Olympisceh Spelen en Europese en wereldkampioenschappen.

Jac Orie wil schaatssport vooruit helpen (Pro Shots/Cor Lasker)
Jac Orie wil schaatssport vooruit helpen (Pro Shots/Cor Lasker)

Contactinformatie FBI-personeel online gezet

Hackers hebben maandag (lokale tijd) de contactinformatie gepubliceerd van 20.000 werknemers van de Amerikaanse federale recherche FBI. Het gaat volgens CNN onder meer om namen, e-mailadressen en telefoonnummers.

De hackers beweerden op Twitter de informatie te hebben bemachtigd in een database van het ministerie van Justitie. Een dag eerder werd al vergelijkbare informatie gepubliceerd over bijna 10.000 medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS).

"De informatie over de FBI en DHS is geplaatst en dat is alles waar we voor komen", twitterden de vermeende daders. "Tot ziens mensen. #FreePalestine."

Het ministerie van Justitie doet onderzoek naar de hack. De datadieven lijken volgens een woordvoerder van het departement geen privé-informatie te hebben bemachtigd.

Contactinformatie FBI-personeel online gezet
Contactinformatie FBI-personeel online gezet (Foto: BuzzT)

Doden en 100 gewonden bij treincrash Beieren

Bij een treinongeluk in de Duitse deelstaat Beieren zijn dinsdag twee doden gevallen, meldt de politie. Ongeveer honderd mensen zijn gewond geraakt, tien van hen zwaar.

Twee regionale treinen botsten om 06.48 uur in Bad Aibling bij Rosenheim frontaal op elkaar. Een van de treinen ontspoorde, waarbij verscheidene wagons omsloegen.

De hulpdiensten rukten met groot materieel uit. Voor het aanvoeren van traumateams en het afvoeren van gewonden werden helikopters en ambulances ingezet.

Update 11.30 uur
Het aantal doden is gestegen naar 8 zo meld de Duitse politie. Het aantal gewonden wordt op dit moment geschat op 90. 40 van van hen zijn zwaargewond, 15 mensen zijn er zeer ernstig aan toe.  

Doden en 100 gewonden bij treincrash Beieren
Doden en 100 gewonden bij treincrash Beieren (Foto: ANP)

'Kenia trekt zich terug van Spelen als zika te erg wordt'

Als het zikavirus in Brazilië te gevaarlijk wordt zal Kenia komende zomer niet meedoen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat zegt de legendarische oud-atleet Kip Keino, tegenwoordig voorzitter van het Keniaans Olympisch Comité, tegenover Keniaanse media.

"We zullen tot het laatst wachten", zegt Keino. "We vertrouwen op het advies dat we krijgen van gezondheidsorganisaties in Rio om op basis daarvan een goede beslissing te kunnen maken. Als het virus ernstig blijkt gaan we niet naar de Spelen. We willen onze jonge sporters daar niet aan blootstellen, want de gezondheid van onze mensen is belangrijker dan de Spelen", aldus de tweevoudig olympisch kampioen. "Als het echter niet al te gevaarlijk blijkt zullen we wel gewoon naar de Spelen gaan."

Veel Keniaanse sporters zijn overigens totaal niet op de hoogte over het virus. Ze zijn op het moment druk met trainingskampen en hebben weinig aandacht voor het nieuws. "Eerlijk gezegd heb ik er nog nooit van gehoord, ik zou me er wat in moeten verdiepen", zegt steeplechasegrootheid Ezekiel Kemboi, tevens de atletenvertegenwoordiger bij wereldatletiekbond IAAF. 

De organisatie van de Spelen is al weken bezig om alle locaties uit te kammen en te ontdoen van mogelijke broedplaatsen voor de muggen die het virus verspreiden. Er wordt gesproken over het uitstellen van de Spelen, hoewel dat vooralsnog totaal geen reeële optie lijkt te zijn. 

PvdA-voorman vindt Wilders gevaarlijk

De voorzitter van de PvdA, Hans Spekman, vindt dat PVV-leider Geert Wilders democratie en rechtsstaat in gevaar brengt. Wilders' oproep om in verzet te komen tegen asielzoekerscentra haalt volgens Spekman 'de geest uit de fles'.

De sociaaldemocratische voorman zegt dat dinsdag in de NRC. De krant sprak met Spekman in verband met het 70-jarig bestaan van zijn partij. De PvdA-voorzitter laakt ook de voorspelling van Wilders dat er een revolte komt, mocht zijn partij de grootste worden en niemand met hem wil samenwerken.

Spekman zegt in de krant dat er veel te nuchter is gereageerd op de woorden van Wilders. 'Die opmerking over 'revolte' is een heel domme, onverstandige uitspraak.' De PvdA-voorzitter wil dat Wilders zijn woorden terugneemt: 'De geest moet terug in de fles, en daar heeft Wilders een rol in.'

Wilders reageerde dinsdagochtend via Twitter:
 

Spekman toont zich ook bezorgd over de incidenten rond inspraakavonden over asielzoekerscentra. Hij ziet levensgevaarlijke ontwikkelingen: 'Er worden milities opgericht in het land om samen, in hetzelfde outfit, op vergaderingen te voorkomen dat mensen kunnen spreken.' De bedreigingen van raadsleden en wethouders raken de democratische besluitvorming, aldus de PvdA'er.

Spekman voelt niets voor een quotum voor asielzoekers. Hij wijst dit mogelijke noodscenario in de vluchtelingencrisis af en noemt het fout. 'Je kunt niet tegen mensen die vluchten voor oorlog en geweld zeggen: jij ineens niet.' Volgens hem is het niet meer dan een maatregel voor de schijn.

PvdA-voorman vindt Wilders gevaarlijk
PvdA-voorman vindt Wilders gevaarlijk (Foto: ANP)

'Rapper DMX in ziekenhuis na astma-aanval'

Rapper DMX ligt in het ziekenhuis, schrijft TMZ. Naar verluidt is DMX ingestort na een astma-aanval.

Ingewijden hebben tegen TMZ gezegd dat DMX op zijn kamer in het Ramada Yonkers-hotel in New York maandagavond last kreeg van kortademigheid en pijn op de borst. De rapper zou in het verleden veel last hebben gehad van astma. Mensen om hem heen zouden nog op zoek zijn geweest naar zijn inhaler, maar dat bleek uiteindelijk te laat.

DMX zou met een ambulance zijn vervoerd naar een nabijgelegen ziekenhuis.

'Rapper DMX in ziekenhuis na astma-aanval'
'Rapper DMX in ziekenhuis na astma-aanval' (Foto: BuzzE)

Werkende rekenmachine in Super Mario Maker

Super Mario Maker biedt gamers de tools om moeilijke, simpele, mooie en ook creatieve levels te maken. Zo heeft 'Giant' een werkende rekenmachine gemaakt. Ok, het telt alleen maar op met een maximum van het cijfer 7, maar het blijft indrukwekkend.

Het level, The Cluttered Chaos-Calculator, maakt gebruik van Shelmets (de helm die je Mario ziet dragen) als vervanger voor binary states. Ben je benieuwd naar de gehele uitleg? Klik dan op deze link. Een overview van de logica van het level vind je in het plaatje hieronder (klik voor grote versie) en uiteraard kun je in het onderstaande filmpje het level in actie zien.

Heb jij nog een mooi Super Mario Level of ben je er één tegengekomen? Schuw dan niet om de levelcode te delen!

Super Mario Maker rekenmachine logica

FOK! Wat een weer: hondenweer

Als het goed is, is de ergste wind inmiddels weer gaan liggen. De bewolking neemt toe en er trekken flink wat regenbuien over het land vanuit het zuidwesten. In de middag ligt de temperatuur rond de 7 graden. In de avond draait de wind van zuidwest naar west tot noordwest en is in het binnenland lokaal natte sneeuw niet uitgesloten volgens het KNMI. 

Zon op 08.07
Zon onder 17.41

Bij het stormachtige weer van gisteren en vannacht past deze foto uit het archief van koelkastje heel erg goed! 

onweer en regen  (Foto: koelkastje)
onweer en regen (Foto: koelkastje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1946 De Partij van de Arbeid werd opgericht.
 1998 Albert Heijn introduceerde de bonuskaart
 1968

Prinses Beatrix en Prins Claus openen samen de eerste Rotterdamse Metrolijn

 2007 KPN stopt met de dienstverlening omtrent de Telex

Donald Trump of Bernie Sanders?

De Amerikaanse voorverkiezingen voor het presidentsschap zijn losgebarsten, en twee 'outsiders', Donald Trump en Bernie Sanders, doen het erg goed.

Stel nu dat je Amerikaan bent, dat het 8 november is, en dat Republikein Trump en Democraat Sanders de (enige) twee genomineerden op het stembiljet zijn. Stel ook dat er stemplicht is en blanco stemmen niet kan.

Op wie van de twee zou jij dan je stem uitbrengen voor president van de VS?

Bassist De Kreuners overleden

Afgelopen zondag is muzikant Robert 'Berre' Bergen op 53-jarige leeftijd overleden. Bergen was bij liefhebbers van de betere Belgische pop bekend als bassist bij bands zoals The Scabs, De Kreuners en Lynx. De muzikant overleed aan de gevolgen van een longemfyseem.

Berre Bergen werd geboren in 1962 en begon zijn muzikale loopbaan met de punkband The Scabs. Aan het einde van de jaren tachtig speelde de bassist in De Kreuners, van wie in april 1990 de enige hit in de Nederlandse Top 40 'Ik Wil Je' verscheen. Van het album Hier En Nu van De Kreuners werden in België meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Bergen zou wegens gezondheidsproblemen de groep in 2007 verlaten.

De Bakker meteen onderuit in Rotterdam

Tennisser Thiemo de Bakker heeft de eerste ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam niet overleefd. De Nederlander moest zijn meerdere erkennen in de 19-jarige Kroaat Borna Coric: 6-7 (9), 6-4 en 3-6.

De Bakker kreeg in Ahoy legio kansen om de eerste set binnen te halen, maar liefst tien setpoints waren aan de Westlander niet besteed. In het tweede bedrijf brak De Bakker meteen de service van Coric en hengelde de set binnen. Ook in set drie had de Nederlander voldoende kansen, maar nadat hij op de stand 3-4 zijn service had ingeleverd was het snel afgelopen.

Robin Haase is nu de enig overgebleven Nederlander in het hoofdtoernooi. Hij zal het woensdag in de eerste ronde opnemen tegen de Fransman Gilles Simon.

Eerste poster voor Independence Day: Resurgence

Nadat we de afgelopen nacht bij de Super Bowl 50 al een explosief tv-spotje te zien kregen voor Independence Day: Resurgence is vandaag ook een eerste poster voor de nieuwe film van Roland Emmerich verschenen. In het verhaal, dat zich twintig jaar na het eerste deel afspeelt, krijgt de mensheid te maken met een bedreiging die vele malen groter blijkt te zijn dan die van voorheen. De ruimtewezens zijn terug en hebben hun vizier gericht op de Verenigde Staten van Amerika.

In Independence Day: Resurgence zien wederom een sterke cast met Maika Monroe, Liam Hemsworth, Jessie Usher, William Fichtner, Jeff Goldblum, Joey King, Sela Ward, Travis Tope, Charlotte Gainsbourg, Vivica A. Fox, Judd Hirsch, Brent Spiner en Bill Pullman in de belangrijkste rollen. Independence Day: Resurgence draait vanaf 20 juni in de Nederlandse bioscopen.

Independence Day: Resurgence

Voortaan ook uitstootlimiet voor luchtvaart

De internationale luchtvaart is het eens over voorschriften voor nieuwe vliegtuigen die de uitstoot van broeikasgassen moeten verminderen. Ook vliegtuigen die al worden gebouwd worden aan uitstootbeperkingen onderworpen, melden ingewijden.

Deskundigen van de Internationale Organisatie voor Burgerluchtvaart (ICAO), de luchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties, overwogen een tiental gradaties van beperkingen, die varieerden van 20 tot ruim 40 procent van de uitstoot. Over de regels voor bestaande vliegtuigtypes werd het felst onderhandeld. Europese landen stelden volgens de bronnen optie zes, het op vier na strengste voorschrift, voor om de Europese vliegtuigbouwer Airbus niet al te zeer in moeilijkheden te brengen. Op aandringen van de Verenigde Staten zou tot optie zeven zijn besloten.

Het bestuur van de ICAO moet het plan nog goedkeuren.

Voortaan ook uitstootlimiet voor luchtvaart
Voortaan ook uitstootlimiet voor luchtvaart (Foto: ANP)

Lady Gaga zingt Whitney Houston van Super Bowl-podium

Een bijzonder moment tijdens de opening van de 50e Super Bowl zondag: het Amerikaanse volkslied - de Star Spangled Banner - door Lady Gaga.

De als soulballad met een scheutje gospel gezongen uitvoering had niet meer nodig dan stem en piano, en oogste veel lof. Wel dringt zich de vraag op of dit nou een betere performance was dan de zogeheten gold standard, door Whitney Houston tijdens de 25e editie in 1991.

Die iconische uitvoering wordt niet enkel geroemd om de kwaliteit maar ook vanwege de context: de Golfoorlog was in volle gang, en de hoge uithaal tijdens het woord free had bijna iets provocatiefs.

Maar wie presteerde er nou beter op dat podium? Die vraag is niet moeilijk te beantwoorden: Lady Gaga. Zij brak volgens Amerikaanse media namelijk met het gebruikelijke NFL-protocol om van een geluidsband te playbacken. Ze zong live, en Whitney niet.

Hieronder beide uitvoeringen. Heb je een andere favoriet, deel het. 

Windvlagen tot 112 kilometer per uur gemeten

De windvlagen die maandag tijdens de zuidwesterstorm over Nederland gierden, hadden snelheden tot 112 kilometer per uur. Dat blijkt uit metingen van Weeronline. Die zwaarste windvlaag werd rond 19.30 voor de kust van Vlissingen geregistreerd.

Ook voor de kust van IJmuiden en Hoek van Holland ging de wind stevig tekeer. Hier werden zware windstoten van respectievelijk 108 en 107 kilometer per uur gemeten. Landinwaarts lagen de windsnelheden iets minder hoog. In het Utrechtse dopje Cabauw (gemeente Lopik) werd een windstoot van 98 kilometer per uur gemeten. In Maastricht en Volkel werden vlagen van respectievelijk 87 en 83 kilometer per uur gemeten.

Windvlagen tot 112 kilometer per uur
Windvlagen tot 112 kilometer per uur gemeten (Foto: ANP)

Zorgen over racistische incidenten voetbal

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) maakt zich ernstig zorgen over de recente racistische incidenten tijdens voetbalwedstrijden in de eredivisie. Aanleiding is de zwarte pop aan een strop die zondag werd getoond tijdens de wedstrijd Ajax-Feyenoord. De pop beeldde doelman Kenneth Vermeer uit.

"De verwerpelijke verwijzing van een klein deel van de Ajax-aanhang naar het lynchen van zwarte mensen door een pop te construeren die Kenneth Vermeer met een strop om zijn nek moest voorstellen keuren wij ten zeerste af", aldus het NiNsee maandag. Een ander recent incident zijn de oerwoudgeluiden die supporters van ADO Den Haag onlangs maakten richting Ajax-speler Riechedly Bazoer.

Het instituut constateert dat het racisme zich niet alleen beperkt tot het profvoetbal, maar zich ook voordoet bij de amateurs. "Voor iedere vorm van anti-zwart racisme, discriminatie en uitsluiting is in Nederland geen plaats", vindt NiNsee.

Zorgen over racistische incidenten voetbal
Zorgen over racistische incidenten voetbal (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.