Ik ben radicaal, jij ook?

De laatste tijd gaat het er weer hevig aan toe. De een is extreemrechts, de ander is een linkse boomknuffelaar en dan heb je ook nog de discussie gematigde moslim versus de radicale moslim. Het mooiste is nog wel dat iedereen zichzelf als “gematigd” ziet. Linkse mensen denken dat iedereen met een andere mening extreemrechts is en rechtse mensen denken dat iedereen met een andere mening of moslim of extreemlinks is. Niemand vind zichzelf radicaal, op uitgesproken radicale moslims na dan.

Om wat dieper op radicalisme in te gaan, moeten we even naar het woord zelf kijken. Het woord radicalisme is afgeleid van “radix”, het Latijnse woord voor wortel als in een wortel van een boom. In het politieke debat heeft het dienst gedaan als term om de filosofie achter een partij te definiëren. Christelijke partijen noemden zich graag radicaal. Ook D’66 heeft zich radicaal genoemd. Een radicale partij heeft dus zijn mening gestoeld op een bepaalde filosofie.

Heden ten dage wordt “radicalisme” als synoniem van “extremisme” gebruikt en proberen politici zo min mogelijk radicaal genoemd te worden. Jammer, gezien Nederland wel serieuze politici kan gebruiken die opstaan voor hun mening en niet zo dicht mogelijk bij het midden proberen te blijven. Radicalisme is zo slecht nog niet.

Radicale moslims zijn niet radicaal omdat ze extremistisch zijn, ze zijn radicaal omdat ze de Koran en Hadith tot in de letter uitvoeren. Moslims zoals Mohammed ze bedoeld heeft, dus. Gematigde moslims zijn moslims die er, om de lieve vrede wil, maar een loopje mee nemen. Maar zijn er wel gematigde moslims? Niet alleen de moslims die naar Syrië vertrekken zijn radicaal, ook de moslims hier in Nederland die stiekem de sharia willen invoeren zijn radicaal. Die hoor je vrijwel nooit, die worden overschreeuwd door de moslims die iedereen willen laten weten dat ze heel erg gematigd zijn. Die moslims die alleen maar een hoofddoek dragen om te laten zien hoe gematigd moslims kunnen zijn. Die moslims die ook beweren dat Daesh niets te maken heeft met de islamitische ideologie. Ik kan die mensen eigenlijk geen moslims noemen.

Iemand die het bestaan van de christelijke god ontkent, is geen christen. Iemand die privatisering van de zorg toejuicht is geen socialist. Iemand die de uitspraken van Mohammed ontkent, is geen moslim. Dat gaat samen als water en vuur. Ook al beweert diegene zo luid mogelijk dat hij toch christen/socialist/moslim is, hij is het niet.

Ik ben radicaal. Mijn ideeën zijn gestoeld op het conservatisme. En ik ben niet gematigd; ik sta pal voor mijn mening, ik zal niet zwijgen om een confrontatie te voorkomen. Ik zal niet buigen, niet voor kritiek, niet voor geweld en zeker niet voor bedreiging.