Manke Nelis van de Kalverstraat

Klootzakken zijn het, allemaal. Helemaal die idioot van AT5 die het gore lef in zijn donder had om mij stiekem te filmen en dat filmpje op de site van AT5 en op YouTube te zetten. Laat me gewoon met rust, ik doe toch niemand kwaad? Het is zeker komkommertijd bij AT5 dat ze hun tijd verdoen met het lastigvallen van onschuldige burgers. Want dat ben ik namelijk. Een goudeerlijke vent. Mensen die mij geld geven, doen dat vrijwillig. Ik dwing niemand en ben ook nooit onbeleefd tegen mensen die langs mij heen lopen zonder wat geld in mijn bekertje te doen. Die verslaggever, die Frank Buis, zet mij neer als een bedrieger, een valse bedelaar. Wat een onzin! Weleens gehoord van een act? Een clown gaat ook als gewoon burger door het leven hoor, als hij niet aan het werk is! Of dacht je soms dat een clown ook met die grote puntschoenen aan boodschappen gaat doen?

Ik snap die commotie niet. Het is gewoon mijn werk. Ja, ik kan inderdaad lopen als een kieviet. En nee, die krukken heb ik helemaal niet nodig. In mijn schuilplaats bij het Centraal Station bewaar ik de zaken die ik voor mij act nodig heb: mijn krukken. En net als met iedere andere artiest: zodra ik in mijn rol kruip, bén ik ook echt ‘Manke Nelis’, zoals ik word genoemd. Een bijnaam waar ik trots op ben. Ik ben gewoon goed in wat ik doe. Geloofwaardig. Ik zet mijn voeten naar binnen toe en mijn benen in de x-stand. Dan strompel ik wat rond en mensen geven mij uit naastenliefde wat geld. Prima geregeld toch? Ik kan een paar centjes in mijn zak steken, ik zorg ervoor dat het straatbeeld afwisselend en boeiend is, ik haal het beste in mensen naar boven. Zij realiseren zich weer even wat een groot goed het is om gezond te zijn, ik doe een beroep op hun gevoel voor naastenliefde. Prima toch?

Dat filmpje is stiekem gemaakt. Ik heb het niet gemerkt. Onrechtmatig verkregen bewijs! Die Frank Buis zal nog een rare pijp roken als ik hem voor de rechtbank sleur! Twintigduizend eurootjes ga ik eisen. En reken maar, dat ik ga winnen! Stalken is verboden in Nederland. Nee, ik ben geen domme jongen, ik weet dat soort dingen gewoon. Iemand filmen en dat filmpje zonder toestemming uitzenden, dat mag ook niet. Bovendien is mijn naam door het slijk gehaald. Mijn goede naam. Ook ben ik gefilmd terwijl ik een gokhal binnenloop. Meteen wordt er verondersteld dat ik een gokverslaafde zou zijn. Misschien moest ik gewoon plassen en ben ik daar even naar binnen te gaan om naar het toilet te gaan! Er is karaktermoord gepleegd op mij en dat veroorzaakt bij mij ook veel geestelijke schade. Nou, die Frank Buis kan lachen! Maar dan als een boer met kiespijn.

Nietsvermoedend ging ik naar mijn werk, een paar dagen geleden. Het is altijd lastig om de switch te maken van privé naar werk. Dat vereist een goede timing. Op het Centraal Station is het altijd druk, dus als ik mijn krukken pak, dan moet ik goed opletten dat mensen niet op mij letten. Maar ik ben een artiest en zeer bedreven in wat ik doe. Dus pak ik eerst mijn kruk – het is er meestal maar één, dus dat kruk-kén in het artikel is ook nog overdreven- en loop daar gewoon mee weg. In een steegje bij de Kalverstraat verander ik dan in de manke bedelaar die gewoon onopvallend zijn werk gaat doen. Maar goed, een paar dagen geleden strompelde ik wat rond, rammelend met mijn bekertje, en daar kwam ineens een groepje scholieren naar me toe. ik was al wel verbaasd, want van die leeftijdsgroep valt meestal niets te verwachten, ze hebben zelf nauwelijks geld en geven dat echt niet aan een hulpbehoevende. En mijn verbazing bleek gegrond, want dat tuig begon me gewoon uit te schelden! “Dat is die vent, weet je wel, van dat filmpje van AT5! Jij bent helemaal niet gehandicapt, je doet maar alsof!” Natuurlijk bleef ik wel in mijn act, want ik ben en blijf een professional, dus ik strompelde zo snel mijn scheve voeten me konden dragen een winkel in. Maar ook daar lieten ze me niet met rust. Uiteindelijk wist ik me te verstoppen achter een stelling, maar ik heb daar nog wel een kwartier gewacht voordat ik uit mijn schuilplaats durfde te komen. Die dag ben ik ook niet meer aan het werk gegaan. Er is angst gezaaid bij mij door die eikel van AT5. Hij heeft mij het werken onmogelijk gemaakt. Ik was die dag helemaal van slag. De komende weken zult u mij niet meer aantreffen in de Kalverstraat of op de Nieuwendijk. Ook de Bloemenmarkt zal ik voorlopig vermijden.

Ik zie je in de rechtbank, Frank Buis, en tegen de tijd dat ik klaar met je ben, heb jij mijn krukken harder nodig dan ikzelf!

Zie hier de ontmaskering.