Pubquiz

Weet jij wat de hoofdstad is van Kazachstan? Of van welk land Ljubljana zich de hoofdstad  mag noemen? Weet jij misschien wat het beroep van Samuel van Houten was? Of wat voor elektronisch onderdeel de stroom maar in één richting doorlaat? En door welke vier steden stroomt de rivier de Donau?

Zo maar een greep uit de vragen die we afgelopen maandag kregen tijdens de pub quiz. Sinds een paar weken gaan mijn man en ik op maandagavond naar café-restaurant Fijnhout in Amsterdam-Oud-West om daar te pubquizzen. Ook dochter Lisa is afgelopen maandag meegegaan en was meteen verkocht.

Natuurlijk had ik er wel eens van gehoord, maar ik had nou niet direct iets van: ‘Dat wil ik ook gaan doen!’ Maar doordat we werden uitgenodigd door heel erg aardige mensen, leek het ons best leuk om het eens te proberen. Het was echt ontzettend leuk. Ik had me iets voorgesteld van een soort van veredelde bingoavond, maar bij een spelletje als bingo wordt er totaal geen beroep gedaan op je kennis. Het is een kwestie van geluk en niet meer dan dat. Bij pub quiz is het dan ook belangrijk dat de kennis goed verdeeld is. Afgelopen maandag eindigde ons groepje op de derde plaats. Tijdens een van de tussenstanden stonden we nog op een gedeelde eerste plaats, maar de muziekronde was pittig waardoor we een achterstand opliepen.

Het is best goed om te weten waar je sterke en je zwakke punten liggen. Zo ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat het erbarmelijk gesteld is met mijn topografische kennis. Vroeger behaalde ik best goede cijfers voor topografietoetsen, maar dat was een kwestie van een avondje blokken, het in mijn kortetermijngeheugen opslaan, het de volgende dag reproduceren en het gelijk weer vergeten. Dus –geloof het of niet – ik ben dinsdagavond begonnen met het opfrissen van mijn topografische kennis. Alle Europese landen met bijbehorende hoofdsteden heb ik in mijn notitieboekje opgeschreven en die moet ik vóór zondag van mezelf weten. Daarna ga ik continent voor continent afwerken. En dan nog de belangrijke zeeën, rivieren en meren. Kom op zeg! Dit soort dingen hoor ik gewoon te weten!

Maandag hadden we wat dat betreft best een sterke groep. Mijn lief weet veel van politiek en actualiteiten, zijn algemene kennis is goed ontwikkeld en qua muziek weet hij ook heel veel. Jochem weet heel veel van sport, van topografie, van muziek en hij heeft veel parate kennis, wat heel handig is bij de algemene-vragenrubriek. Lisa, mijn dochter, weet veel van hedendaagse muziek, weet veel ‘random’ dingen, zoals zij dat zelf betitelt en komt af en toe met verrassende antwoorden.

En dan mijn persoontje. Eigenlijk vind ik mijn bijdrage nog wel tegenvallen tot nu toe. De categorieën waar ik sterk in ben? Muziek uit de jaren ’80 en ’90, klassieke componisten, schrijvers en boeken, ik weet heel veel van kinderen en pedagogiek, maar het zijn niet echt de categorieën die tot nu toe aan bod gekomen zijn.

Grappig. Normaal gesproken volg ik de actualiteiten een beetje, maar ik word nu steeds fanatieker. Naarmate de maandagavond nadert, surf ik op sites als nu.nl, kijk ik steeds op teletekst, zoek ik het nieuws op FOK! en verdiep ik me in het thema van de avond. Eén keer was ‘slaap’ het thema en ik wist zowaar het antwoord op een paar vragen. Afgelopen maandag was ‘broodje aap’ het thema en gelukkig kon ik hiervan ook een paar vragen beantwoorden.

Het is een win-winsituatie. We hebben een gezellig avondje uit met leuke mensen, je schudt de werkdag als het ware van je af, je bent constant je hersens aan het kraken en het wedstrijdelement zorgt voor een adrenalinestoot door je lichaam.

Ik ga er voor zorgen dat ik steeds beter word. Nu ben ik al begonnen met mijn topografische kennis, maar ik zal er voor zorgen dat ik een onmisbare factor word binnen mijn groepje.

Voor aanstaande maandag is het thema: ‘blond’.  Ik ben al druk aan het googlen en feitjes aan het verzamelen. Er is een servies dat ‘blond’ heet, er zijn ‘blonde’ biersoorten en er zijn veel interessante dingen over ‘blond’ te vinden. Die ga ik natuurlijk niet allemaal verklappen, want stel dat de concurrent meeleest… Daar moet je niet aan denken, natuurlijk!

Wel vind ik, dat de presentator wat meer rekening zou moeten houden met de wat oudere deelnemers. Vooral met de muziekrondes komt er weinig uit mijn tijd aan bod. Ook is het allemaal popmuziek. Het zou toch fantastisch zijn, als er één keer met een muziekronde fragmenten van klassieke muziek zou worden aangeboden? Ik herken de klassieke componisten al na één maat! Maar goed, dat is natuurlijk te mooi om waar te zijn. Dus ná mijn topografische opfriscursus ga ik me maar eens verdiepen in de muziek van 1990 tot 2014. Kost even een paar dagen, maar dan heb je ook wat.

Maandag dus het thema blond. En al ben ik een blondine, ik zal er toch echt voor zorgen dat ik de reputatie van de blondines niet waar ga maken…