Cougar love

Patricia Paay heeft een klusje gekregen van de omroep TLC. Ze werd gespot op de Albert Cuijp markt waar ze net met haar kleinzoon – of was het haar minnaar? – geraniums af stond te rekenen.

Net op tijd. Haar borsten begonnen net een beetje te hangen, de grijze uitgroei was zichtbaar op haar hoofd en ook de botox raakte aardig uitgewerkt. TLC heeft haar snel op laten pimpen in een verantwoorde schoonheidskliniek en nu kan ze best nog een jaartje mee. En dan mag ze met pensioen. Wat mij betreft, dan.

Het programma bij TLC heet ‘Cougar Love’ en ik heb er naar gekeken. Dat was meteen de eerste en de laatste keer. Mijn slokdarm blééf maar anti peristaltische bewegingen maken.

Cougar love. Ik had er nog nooit van gehoord. Een ‘cougar’,  zo leert Wikipedia mij, betekent letterlijk ‘poema’.  In de volksmond zijn Cougars vrouwen die ouder zijn dan veertig jaar en die relaties aangaan met jonge mannen, twintigers. Het komt op mij meteen al niet over als zijnde een gelijkwaardige relatie op het moment dat de vrouw met een poema wordt vergeleken. Een poema gaat op jacht naar een prooi. Dus die jonge mannen die ze ‘scoren’ zijn hun prooi? Vind ik niet echt psychisch gezond gedrag.

Laat ik duidelijk zijn: het maakt mij geen reet uit hoeveel mensen die een relatie hebben verschillen qua leeftijd. Je komt iemand tegen, je wordt stapelverliefd en dan blijkt dat hij een stuk ouder is, of zij. Als je allebei single bent en volwassen, dan zie ik geen probleem. Je kan elkaar misschien fantastisch aanvullen. Op het moment dat er een generatie verschil is qua leeftijd, zet ik er wel mijn vraagtekens bij. Niet dat ik er ‘tegen’ ben, maar ik vraag me dan toch echt wel af of er sprake is van een gezonde relatie. Van gelijkwaardigheid. Maar dan nog: het is niet strafbaar. En als je verliefd wordt, dan is er vaak geen houden meer aan.

Mijn man is acht jaar ouder dan ik. Nou en? Het speelt geen rol in onze relatie. Bovendien, als hij acht jaar jonger was geweest dan ik, en diezelfde geweldige man als wie hij nu is, dan was ik er ook voor gegaan, dat weet ik zeker. Maar niet als hij vijfentwintig was geweest. Dat weet ik ook heel zeker!

Patricia Paay hoopt een taboe te doorbreken met haar nieuwe programma. Wel jammer voor haar, dat er maar 44.000 mensen naar hebben gekeken. TLC is een kleine zender, maar dit is zelfs voor hen een laag kijkcijferaantal. En ik was dus een van die kijkers. Patricia duikt in de wereld van de zogenoemde cougars, oudere vrouwen die op jonge mannen jagen. Jagen! Zo wordt het echt gezegd! Het doel van Patricia is om vrouwen zo ver te krijgen dat ze zich vrijer zullen gaan voelen en zich niet meer zullen schamen voor het feit dat ze op jonge mannen vallen. Zelf heeft ze een vriend van 29 jaar, 35 jaar jonger dan zijzelf.

"Cougars zijn vaak ook heel interessante, zelfstandige en succesvolle vrouwen. Vaak zakenvrouwen en die zitten helemaal niet te wachten op een man die voor hen moet zorgen",  legt ze uit voor de camera van Novum Nieuws. "Ik hoop wel dat we de vrouw ook een beetje opvoeden, dat het allemaal mag." De liefde staat niet centraal in de relaties van de cougars. Het draait om seks en status. Volgens Patricia hebben jonge mannen meer uithoudingsvermogen, bedrijven betere seks, hebben enorme lol, zijn enthousiast en zijn in voor leuke dingen. Ze vindt, dat er alleen maar voordelen verbonden zijn aan het hebben van een relatie met een jongere man.

Oké. Dan blijf ik toch met het volgende punt zitten: op het moment dat je een interessante, zelfstandige en succesvolle vrouw bent, wat moet je dan met een ventje dat nog niks heeft meegemaakt? Net bij de pappot van mammie vandaan, amper ervaring op welk gebied dan ook, geen wonder dat je dan van ellende de hele dag maar gaat liggen rollebollen in bed! Waar moet je het in vredesnaam over hebben?

Ik ken vrouwen in mijn omgeving met een man die een stuk jonger is dan zij. Ik ken ook vrouwen in mijn omgeving met een man die een stuk ouder is. Maar dat is bij die stellen niet waar het om draait. Zij zijn elkaar tegengekomen, werden verliefd, constateerden wel een behoorlijk leeftijdsverschil en konden daarmee leven omdat de relatie gelijkwaardig genoeg bleek. Klaar. Prima.

Patricia probeert met haar programma taboes te doorbreken en sympathie te kweken voor de cougar. Het heeft op mij juist een averechtse werking. Ook door al die stomme aannames die worden gedaan in het programma. ‘Het wordt normaal gevonden en algemeen geaccepteerd als mannen een groen blaadje scoren; bij vrouwen wordt dat niet geaccepteerd,’ wordt er gezegd. O ja? Nou, als ik een man van 60 zie met een vriendin van 30, dan heb ik daar ook zo mijn bedenkingen over, hoor!

Kinderen hechten erg aan hun peer-group, hun leeftijdsgenoten. Op de basisschool is het ‘not-done’ wanneer een kind uit groep 7 verkering krijgt met iemand uit groep 8. Daar wordt  schande van gesproken! Hoe jonger je bent, hoe belangrijker het is om met mensen om te gaan die in dezelfde levensfase zitten als jij. Daar kan je je mee meten, je kan vergelijken en dezelfde interesses delen.  Naarmate je ouder wordt, valt het leeftijdsverschil voor een deel weg. Mijn broertje is ruim 8 jaar jonger dan ik. Toen hij 13 was en ik 21, was dat verschil natuurlijk veel groter dan nu. Ik ben 46 en hij is 37. Van de beleving van leeftijdsverschil is geen sprake meer.

In het programma ging het over vrouwen zoals Patricia Paay. Dames die constant met hun uiterlijk bezig zijn, eigenlijk zijn ze constant bezig met jonger lijken dan ze zijn. Dat irriteerde mij ook zo aan het programma. Ik zag niet één dame met rimpels, grijs haar, een gezellige bloemetjesjurk maar met een levenswijsheid waar je ‘U’ tegen zegt. Het waren allemaal opgeschilderde, gladgetrokken en gelifte giebelkonten die alleen maar konden vertellen over het feit dat hun jonge partner het ‘zo lekker lang kon uithouden in bed’.  Nou, geweldig hoor! Ik hoop toch echt, dat als ik 60 ben, dat ik beschik over een levenswijsheid die verder strekt dan het hebben van seks. Kom op!

Ook aan die mannen zit volgens mij een steekje los. Ik probeer best ruimdenkend te zijn, en inderdaad, deze dames en heren begaan geen misdrijf en mogen het allemaal zelf weten, maar gevoelsmatig vind ik het psychisch ongezond. En kijk, het is makkelijk om te zeggen: ‘O, ik ben zó ruimdenkend! Als dit mensen gelukkig maakt, dan moeten ze dat maar fijn doen.’  Totdat je het op jezelf betrekt. Mijn oudste zoon is 23 jaar. Wat zou ik doen als hij zijn vriendin aan mij voor zou stellen en zij zou maar een paar jaar jonger zijn dan ik? Of zelfs een paar jaar ouder? Volgens mij zou ik dat wijf gaan háten. Doe normaal, trut! Blijf met je poten van mijn zoon af! Dát zou ik denken. Mag dat niet? Moeten alle taboes echt doorbroken worden?

Een onderwerp als dit heeft sterk te maken met je eigen normen en waarden, je eigen referentiekader. Waar leg je de grens? Volgens mij weet je dat pas op het moment dat je hiermee geconfronteerd wordt. Je vader, die op de stoep staat met zijn vriendin die net zo oud is als jij. Je dochter, die een relatie krijgt met iemand die bij jou in de klas had kunnen zitten.

De vrouwen die meedoen aan het programma, maken helaas geen reclame voor de acceptatie voor cougar love. Wat mij betreft ben ik er alleen maar van gaan walgen.