Zoem, prik, hap!

columnicon harry64In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep

DJMO vergeleek vorige week politici met insecten. Na het verhaal gelezen te hebben kom ik tot de slotsom dat het eigenlijk gewoon over mensen gaat. Mensen die ruziën om territorium, om wie met wie mag paren. Ook in dat paren zit een analogie met de politiek. Samsom en Rutte doen al weer enige tijd een paringsritueel met elkaar wie er het baasje wordt van Nederland. Behoedzaam draaien ze om elkaar heen, loerend en schattend waar te bijten en steken.

Ondertussen zoemen enkele andere insecten hen toe waar te bijten. Zo bromde bromvlieg Cohen tegen Samsom dat hij zijn kansen niet zomaar zou krijgen, maar ze moest nemen.

Vreemd, voor een paar jaar terug toen de brommer zelf deze keuze had, bleef hij triomfantelijk op zijn favoriete drol zitten in de waan dat het vanzelf wel naar hem toe zou waaien. Uiteindelijk waaide het aroma van regeringsdeelname een andere kant op; namelijk naar de steekmuggen PVV en de vlooien van het CDA die zich genoeglijk nestelden in de vacht der coalitie.

De VVD en PvdA zijn ondertussen al zo ver gekomen dat zij kiezen voor 'regeren? Daar komen wij samen wel uit'. Misschien dat er een derde diersoort nodig is voor stabiliteit. Een peiling op FOK! wees uit dat zij de spinnen van D66 het meest geschikt achten voor deze taak. Logisch want deze spinnen weven een kleverig strak web om de twee partijen zodat deze dicht bij elkaar blijven en deze coalitie de verpoppingstijd, die vier jaar moet duren, eens een keer wél volmaakt.

Een metamorfose waar ik vreemd van opkeek was die van mijn gewaardeerde collega TheGrandWazoo. Na een bezinningsperiode in waarschijnlijk een Belgisch klooster zie ik hem als een ander mens hier weer terug. De linkse TheGrandWazoo is ineens fervent voorstander van rechtsehoeken en paste ze overal te pas en te onpas toe.

Verder vond ik zijn vergelijkingen met de media-aapjes wel toepasselijk en leuk gevonden. Jammer alleen dat media-apen zichzelf zien als een hogere diersoort met meer rechten en denken de insecten niet nodig te hebben. Jammer dat de zichzelf benoemde hogere en betere diersoorten niet snappen wat evenwicht is.