[Tour] In de boeien

De een fietst op een rustdag wel
De ander vindt dat maar zo zo
Maar eentje fietst er zeker niet
En dat is di Grégorio

Allereerst moet ik mijn verontschuldigingen aanbieden aan Herbert Dijkstra. Niet dat hij deze column zal lezen, maar toch. Ik had hem ervan beschuldigd niet te kunnen rekenen, maar hij had het juist wel goed. Ik dacht dat hij zich vergiste, omdat hij tijdens de tijdrit het verschil tussen Wiggins en Evans doorgaf en dan zei dat er nog tien seconden vanaf moesten, omdat Wiggins in het algemeen klassement een voorsprong van tien seconden had. Ik dacht dat het er juist bij moest, maar de Fransen lieten de virtuele stand tussen de twee zien en daar moesten inderdaad die tien seconden af. Sorry, Herbert.

Ik had ook gezegd dat ik het vandaag niet over doping zou hebben. Helaas dacht de Franse justitie daar anders over. Die pakte vandaag di Grégorio op vanwege een zaak die al een bijna een jaar loopt. Gek dat zoiets dan altijd op een rustdag in de Tour de France moet. Nog gekker is het dat de aanhouding plaatsvindt naar aanleiding van een telefoontap. di Grégorio zou met een vermeende dopinghandelaar hebben gesproken. Ik vraag me dan een paar dingen af.
Van wanneer is die telefoontap dan? Kon men niet horen wat er tijdens dat gesprek werd gezegd? Want als di Grégorio bij die handelaar een bepaalde hoeveelheid van een bepaald verboden product heeft besteld, dan hoef je hem verder natuurlijk niet te verhoren en kun je hem meteen oppakken. Heeft hij die handelaar voor rotte vis uitgemaakt omdat hij in verboden producten handelt, dan had je hem niet hoeven aanhouden. Ik ben dus wel benieuwd naar dat gesprek en de datum van dat gesprek.
En dan nog wat. Waarom tapt de Franse politie de telefoon van renners af? Doen ze dat ook bij Franck Ribéry? Of bij Jo-Wilfried Tsonga? Waarom toch altijd dat spierballengedoe van de Franse justitie tijdens de Tour. Er loopt ook al een onderzoek naar Europcar. Waarom? Omdat ze vorig jaar zo goed reden! Wat is dat voor mallotigheid. Vorig jaar reden ze goed, dus dan doe je een jaar later onderzoek? Waarom dan niet een onderzoek naar Sky? Wiggins en Froome rijden erg goed. Nou, BMC dan ook maar, want Evans rijdt ook erg goed. Gelukkig heeft Rabobank wat dat betreft niets te vrezen. Maar misschien start de Franse justitie nog een onderzoek naar TI-Raleigh, want de renners van die ploeg reden destijds wel erg goed. Als ze dan toch een onderzoek doen, dan weet ik nog wel wat. Niet verder vertellen, hoor.
Vorig jaar reed Gilbert bij Omega Pharma-Lotto. Hij won vier grote wedstrijden in twee weken en nog veel meer. Ook de andere renners van Omega Pharma-Lotto reden de sterren van de hemel. Dit jaar is Omega Pharma overgestapt naar Quick-Step en wie wint er vier grote wedstrijden in twee weken en nog veel meer? Juist. En ook de andere renners van die ploeg boeken opmerkelijke resultaten. Gilbert rijdt geen deuk meer in een pakje boter sinds hij bij BMC rijdt. Boonen reed al een paar jaar geen deuk meer in een pakjes boter voordat Omega Pharma kwam. Maar de Franse justitie pakt dus blijkbaar alleen de Franse ploegen. En nu houd ik erover op, want Mart zal het er ongetwijfeld vanavond ook over hebben. Je moet toch wat op een rustdag.

De Nederlanders in de Tour

Vandaag hadden de Nederlanders hun tweede rustdag. Dat kwam wel goed uit. Al die valpartijen zijn niet goed voor het lichaam en de moraal. Het modewoord is tegenwoordig ‘vermogen’. Als je bent gevallen gaat je lichaam in de herstelstand en kun je niet over je volle vermogen beschikken. Ik ken mensen die niet over hun volle vermogen beschikken en in de Tweede Kamer zitten en beslissingen mogen nemen over onze belastingcentjes. En ik ken mensen die niet over hun volle vermogen beschikken en toch steenrijk zijn. Vandaag werd ook duidelijk dat je als Nederlander niet per se in de Tour hoeft te rijden om te vallen. Niki Terpstra viel in de ronde van Polen en is uit de koers. Daar gaat weer een kandidaat voor de Olympische titel. Verder vind ik het flauw dat Mollema helemaal niet heeft getwitterd vandaag.

Om over na te denken: Alleen op de wereld.
Misschien een moeilijke en daarom loof ik een prijs uit voor degene die weet wie ik bedoel. De prijs is: tien procent van mijn maandsalaris bij FOK.


Morgen is Bellegarde-sur-Valserine de aankomstplaats van de Tour. Bellegarde ligt waar de Valserine en de Rhône samenvloeien. Het dal waarin het ligt wordt begrensd door twee bergen. Het vormt de doorgang naar Zuid-Frankrijk. Als je vanaf Genève het Rhônedal volgt, dan kom je door dat dal. In 2008 fietsten mijn vrouw en ik vanaf het meer van Genève naar Saintes Maries de la Mer aan de Middellandse Zee en toen kwamen we door dat dal. Dat wil zeggen; we fietsten op vijfhonderd meter en zagen het beneden liggen. Die doorgang was al een strategische doorgang voor Julius Ceasar.
De renners komen echter niet door dat dal, maar moeten over de bergen naar Bellegarde. Onder andere over de Grand Colombier. Een klim van 18.3 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9% en met stukken tot 12%. Een lekker brok klim dus. Hij is voor het eerst opgenomen in de Tour, maar in de Dauphiné Liberé van dit jaar was hij ook opgenomen in het parcours. Het parcours vanaf de Colombier was trouwens bijna hetzelfde als morgen. Na de Colombier komt ook nu de col de Richemont en daarna een lange afdaling. Alleen de aankomstplaats was anders. Toen won de Fransman Vichot. Die is er nu ook bij. Maar ik gok toch maar op Nibali.