Geert en Fatima

“Doe nou eens normaal man.” Iedereen viel er, terecht, over. Zoals men al viel over “volgens mij heeft er nog nooit een stekker in je doos gezeten” tegen Sap, het voor hoer uitmaken van partijgenote Peters “die vast ergens belangen [lag] te verstrengelen”, het interrumperen van Cohen met “de heer Cohen begint nu zijn geprepareerde tekstjes voor te lezen van papier. Hij heeft daar de hele zomer voor de spiegel op staan oefenen.” Het gezicht van een getergde Job deed denken aan dat van een gepeste puber in de brugklas. Ik had oprecht medelijden met die arme man, naar voren geschoven voor een baantje dat Rutte wegkaapte met luttele zetels verschil, en nu het constante mikpunt van spot, belediging en pestkopgedrag van Geert. De gedoogpartner wist PvdA zelfs de gedoogrol (júllie kunnen 't laten vallen!) in de schoenen te schuiven. Geert was weer op dreef om zichzelf zo belachelijk mogelijk te maken. Maar het voelde, behalve braakneigingen opwekkend, deprimerend en woestmakend, vooral als één grote herhaling van zetten. Die de mores in Nederland, maar de Tweede Kamer in het bijzonder, in tien jaar aardig begint te vernaggelen.

Hóe vaak hebben we al niet gegruwd van wéér een “idiote uitspraak?” Ik haal voor het gemak het Vogelaar-incident aan. Het is het makkelijkst om mijn verhaal zichzelf te laten vertellen aan de hand van Kamercitaten, so here goes. Voor gehaasten zijn de verontwaardiging opwekkende stukken dikgedrukt. Na het vertrek van Ella Vogelaar:

W: “Donderdag was een prachtige dag voor Nederland. De vlag kon uit en ging bij mij thuis ook uit. Op zich was het natuurlijk ook wel een prestatie: het slechtste kabinet aller tijden, daar dan ook nog eens een keer de slechtste minister van zijn, en het dan toch nog anderhalf jaar volhouden.”
Hamer: “'Gekke Ella' vind ik géén woorden, en ik wil dat de heer Wilders daar afstand van neemt.” W:Nou, u kan honderdduizend brieven sturen, maar ik neem er geen millimeter afstand van. En ik zeg wat ik vind, en ik vind 'gekke Ella', dus ik zeg dat zo vaak en wanneer ik ook maar wil.” (...) W, aan Vogelaar gericht: “En u toont daarmee wat mij betreft aan dat u knettergek bent geworden.” 
Van der Staaij: “Volgens de joods-christelijke traditie is het volgens mij buiten kijf, in welke interpretatie dan ook, dat wij een minister nóóit, maar dan ook nóóit, en zeker niet in een parlementair debat, voor knettergek uitmaken.” W: “Meneer Van der Staaij, traditie of geen traditie: de minister is in mijn ogen als ze praat over een toekomstige christelijk-joods-islamitische traditie, knéttergek geworden! Ik ga het niet terugnemen, ik ga het nog herhalen!”
(...) Halsema: “U was net niet bepaald een lichtend voorbeeld voor hoe we met elkaar om moeten gaan.”
W: “Dat is dan jammer.”

Niveau al jaren consistent beneden alle peil
Ook als de PVV een keer níet op de man speelt, hele groepen wegzet en Kabinetsleden schoffeert waar ze bij staan, is de retoriek van hóóguit Telegraaf-, en meestal van Cohens terecht aangehaalde kleuterniveau. Interessant om over na te denken: is de 'bodemloze put die de Antillen heet, hier figuurlijk of letterlijk bedoeld, Geert? Dat lijkt namelijk nogal arbitrair bij de PVV:

Zelfde debat, selectie Kameronwaardig taalgebruik: “De zinloze ontwikkelingshulp van de bakken met geld in de bodemloze put die de Antillen heet.” (…) “De elite in vak K vindt alles best zolang de subsidiestromen maar richting de VPRO, richting milieudefensie en richting de kunstbobo's gaan.” (…) “Niemand die er nog in gelooft, behalve een steeds kleiner clubje linksen dat aan het belastinggeldinfuus ligt en voor zichzelf een baantje heeft geregeld bij een subsidieslurper, het linkse project van de multikul, of de klimaatwaanzin, of onze donaties aan de pina coladamafia op de Nederlandse Antillen.” (…) “Hoe meer stemvee voor de linkse kerk, hoe beter. Ik denk weleens: in het vliegtuig wordt ze zeker al geleerd: jij stemme op Wouter Bos, hij jou geve uitkering. Maar wie betaalt de rekening? Wie betaalt die honderd miljard? Dat zijn de mensen die Nederland hebben opgebouwd, de mensen die hard werken, de mensen die keurig sparen en netjes hun belasting betalen. De gewone Nederlander die het niet cadeau krijgt. Henk en Ingrid betalen voor Mohammed en Fatima.” (…) “Nog even en eenvijfde van de EU is een moslim. En dat is goed nieuws voor dit multicultikabinet, dat buigen voor de verschrikkingen van Allah als haar belangrijkste taak ziet.” (…) “Ook goed nieuws voor het CDA, dat inmiddels staat voor Christenen Dienen Allah.” (…) “Als het gaat om het stemvee van de PvdA, dan is het ineens 'oogjes dicht en snaveltjes toe'.”

Niet alléén Sap, Cohen en Rutte moesten het ontgelden

Behalve in één zin impliceren dat 'Henk en Ingrid' gewóne Nederlanders zijn en 'Achmed en Fatima' derhalve 'anders', behalve het gebruik van 'stemvee' en 'multikul' en 'buigen voor Allah' en al die andere Telegraaf-opiniepagina-terminologie, zijn Wilders en zijn kornuiten al tig keer eerder zeer onbehoorlijk met hun Kamercollega's omgesprongen. Naast Vogelaar is het 'Voorval De Mos-Van Gent' inmiddels berucht. Vanzelfsprekend is het overnemen van de 'initialenuitleg' die Wilders hanteert aangaande Dhimmi66, Christenen Dienen Allah en de Partij van de Allochtonen niet góed te praten, maar zijn de PVV-respons en de oorspronkelijke opmerking zoals altijd zelfs op een universum-brede schaal niet met elkaar te vergelijken:

Van Gent: “De PVV staat voor provocatie, verdraaien van feiten en vluchtgedrag, en de heer De Mos steekt z'n vinger in de dijk, en dan hoeven we de dijken niet meer te verhogen of te verzwaren, problemen opgelost – nou Voorzitter, daar hoef je geen complotdenker voor te zijn om te weten dat dat onvoldoende helpt, en dat er echt meer nodig is om het klimaatprobleem aan te pakken.”
De Mos: “Ja, in plaats van mijn vinger in de dijk kunnen we beter mevrouw Van Gent voor de dijk leggen, dan eh... is het probleem eh... met uw omvang misschien beter opgelost.” Voorzitter eist excuses; “Zij begon op de persoon, niet ik, Voorzitter.”

En als er al geen directe belediging wordt geplaatst, worden de gróótste termen gebruikt om zonder enig eigen argument een beargumenteerd verhaal in één zin weg te zetten.
Halsema: “U vertrouwt ze niet, want zij mogen niet hun eigen afdelingen starten en u gaan steunen. Dat klopt toch?” W: “Nee voorzitter, ik heb zelden zoveel onzin aan elkaar gerijgd gehoord, d'r klopt echt geen ene jota van, van alles wat u zegt.”
En tegen Hamer: “Voorzitter, wat een zwabberig verhaal, ik snap d'r helemaal niets van.”

“Zeiden maar méér mensen waar het op staat!”

Verderop in P-9-debat, Slob: “Heeft u niet door dat dat alleen maar splijtend werkt? En dan schieten we ons doel voorbij.” W: “Ik... ik werk niet splijtend, ik zeg gewoon de waarheid. Als ik vind dat hier veel lafaards zitten omdat ze het niet aandurven [in te stemmen dat Vogelaar knettergek is], zeg ik gewoon wat ik vind. Deden maar meer mensen dat. Zeiden maar meer mensen wat ze op hun hart hadden. Zeiden maar meer mensen dat ze het spuugzat zijn dat het kabinet iedere keer de andere kant opkijkt als het gaat om problemen met moslims en met de islam, zeiden maar meer mensen dat de grens eindelijk een keer dicht moet omdat we met dat immigratiebeleid als sinds de zestiger jaren zorgen dat Nederland, Nederland niet meer blijft. Zeiden maar meer mensen dat!”

Zeiden maar méér mensen dat, riep Geert twee jaar geleden. Dat ze al die islam zat zijn hier, dat de grenzen potdicht motten, Nederland voor de Nederlanders en de moslims assimileren of eruit. Grappig om tijdens het citaten googelen en youtuben te zien dat Anders Breiviks ultimatum van 2020 voor 'assimilatie of eruit' precies hetzelfde ultimatum is, als hetgeen Wilders eerder stelde in een interview met de Volkskrant op 7-10-2006: “De moslims hangen [in 2020] in ieder geval onze normen en waarden aan. (...) Iedereen past zich aan onze dominante cultuur aan. Wie dat niet doet, is hier over twintig jaar niet meer. Die wordt het land uitgezet.”

En uit hetzelfde Prinsjesdagdebat van '09 als eerder aangehaald: “Het [Kabinet] ziet [vermeende islamisatie] als een prachtige verrijking van het Nederlandse landschap. Al die knusse moskeeën, al die leuke hoofddoekjes, al die gezellige boerka's, ja, Nederland wordt er echt een stuk mooier van.” (…) “Daarom, Voorzitter: tijd voor de grote schoonmaak van onze straten. Als onze Nieuwe Nederlanders zo graag hun liefde voor deze zevende-eeuwse woestijnideologie willen tonen, dan moeten ze dat maar doen in een islamitisch land, maar niet hier. Niet in Nederland.

Bijzonder duidelijke, mild angstaanjagende uitspraken. Toch weigert Wilders later opnieuw verantwoordelijkheid te nemen voor zijn woorden; Hamer: “Wilders Wonderland: grenzen dicht, moslims eruit, en vrouwen opsluiten.” W: “U kunt het op alle manieren proberen hier, van de ene fractie naar de andere, maar het is echt compleet allemaal onzin. Wij willen niet moslims het land uit, dat heb ik nooit gezegd, dat zult u ons ook nooit horen zeggen, dat hebben we ook nooit gezegd, we willen niet moslims het land uit, we willen mensen het land uit die de wet overtreden, die willen we het land uit ja, en we willen een immigratiestop uit moslimlanden. Dus als u al met dat soort demagogie aankomt, dat mag hoor, allemaal prima, het hoort erbij, maar houdt u zich dan wel aan de feiten en niet aan vuile leugens, want als u zegt dat moslims het land uit willen, dan nodig ik u uit om één citaat te geven van ons, hebben we nóóit gezegd, en dat is dus een hele grote vuile leugen, mevrouw Hamer.

“2020: RAUS of kopvod af”

W: "Dit land kent accijnzen op benzine en diesel, parkeervergunningen en een hondenbelasting, had een vliegtax en heeft een verpakkingstax, waarom dan niet een hoofddoekjesbelasting? Een kopvodden-tax. (..) Zo gaan we eindelijk eens iets terugverdienen aan wat ons al zoveel heeft gekost. Ik zou zeggen: de vervuiler betaalt." – P-9

Met over een paar maanden nog acht jaar te gaan, begint de tijd natuurlijk wel een beetje te dringen. Terwijl die géniale Geert met z'n o zo ware en fantastische ideeën al 180 verkiezingsbeloftes brak bij het steunen van moties en wetten, heeft-ie in vijf jaar ook slechts het halal slachten- en boerkaverbod weten te verkrijgen, met het eerste ook nog eens de grootste religie van zijn jeugdliefde en Tweede Kamer Partijvlag-gevende Israël tegen het zere been schoppend. Maar hij blijft tieren, schelden, met idiote, steeds verder gaande voorstellen komen. En het aantal zetels – dus de meningen van de stemmers die al die ideeën horen en een plek geven – blijft gelijk of stijgt.

Ik schreef eerder al over het effect dat tien jaar radicaliserende angst voor de islam, Marokkanen, Turken en wat niet al, steeds zichtbaarder wordt in het dagelijks leven. Volgens de peilingen is één op vijf Hollanders nog steeds fan van Geert, ook na z'n nooit eerder vertoond harde premier-schofferende optreden. Als een dreinend kind, of wellicht beter als die gepeste puber uit de brugklas, blijft Wilders de Calimero-rol opzoeken, en succesvol. Op mijn werk en elders hoorde ik meningen: “Hij heeft wel gelijk hoor. Ze wensen 'm dood en wat niet al. Vind je het gek dat hij zo...” Ja, dat is gek. Heel gek. IK BEN RACIST EN XENOFOOB GENOEMD, zegt Caligeerto verontwaardigd. JULLIE KUNNEN DE BOOM IN! Als het Tweede Kamer-gebouw een zolderkamertje heeft, zou hij er het liefste gaan zitten uithuilen, mits er natuurlijk wel een camera of twintig op staat.

Het verhaal van Fatima: “Tyf op naar Yemen!”
Het effect van Wilders in Nederland wordt zoals gezegd pijnlijk zichtbaar. Schreef ik eerder over kennissen die “liever vandaag dan morgen beginnen met uitzetten van al dat moslimtuig”, het is er in de tijd erna niet beter geworden. Fatima is een intelligent meisje van Marokkaanse makelij waarmee ik al jaren elke zaterdag plezierig samenwerk. We hebben vaak hele uitvoerige en open discussies over werkelijk elk mogelijk onderwerp, ze voldoet geheel vrijwillig aan haar geloof, waar een heel aantal familieleden geen hoofddoek verkiest; prettige collega, en hoewel volgens de voorschriften 'de vormen' niet teveel geaccentueerd mogen worden, weet ze zich met de beperkingen qua kledingkeuze altijd ronduit sjiek te kleden. Ze vertelde haar verhaal vandaag (za. 24-9).

Ze stond ergens afgelopen week op Utrecht Centraal te wachten op één van de vele perrons. Het was in de namiddag, dus druk, en mensen van all walks of life stonden op het station: van kinderen met ouders tot dagjesbejaarden, studenten en forenzen, christenen en joden en moslims en atheïsten door elkaar. De trein arriveerde; de deuren slisten open. Toen Fatima naar binnen wilde stappen werd haar de weg geblokkeerd door een autochtone meneer van middelbare leeftijd, die begon te schreeuwen. “Waarom wil jij in de trein? Waarom pleuren jij en al je soortgenoten met die rare hoofddoekjes niet op naar Yemen?” Ze probeerde hem aanvankelijk te negeren en zich langs hem heen te wurmen, maar dat lukte niet. “Ik ben het helemaal zat met al die smerige moslims overal, waarom draag je dat kutvod überhaupt? Met jullie debiele achterlijke pedofiele kinderneukerprofeet, vind je dat ook goed als je dat kopvod omdoet 's ochtends, die ranzige pedofiele aap? Tief toch op naar Yemen!”

[Op dit punt in het verhaal verklaarden een flink aantal meeluisterende collega's de man de oorlog, en zwoeren zij heilig indien ze erbij waren geweest die vent op z'n bek gehengst te hebben.]

Fatima probeerde zich in te houden. “Meneer, u heeft geen idee waar u het over heeft. U heeft géén idee, en u komt over als ronduit dom en bevooroordeeld. Mag ik er nu langs?” Ze wurmde zich erlangs en ging in de overvolle coupé op één van de schaarse lege plekken zitten. De man deed dat bij een andere plek en viel vervolgens zijn medereizigers lastig met geklaag over moslims en Fatima's hoofddoek. Hierbij schreeuwde hij nog steeds bijna. Hoewel een paar mensen hem fúrieus aankeken, werd er niets gezegd. Gelukkig duurt het ritje naar Amersfoort maar een minuut of dertien.

En hoewel het op alle mogelijke manieren al is gezegd en omschreven en aangewezen, neemt Wilders nog steeds geheel naar verwachting geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn asociale gedrag binnen en buiten de Kamer. Van kopvoddentax tot verplichte assimilatie, van uitzetten tot kampen, van deportatie tot gedwongen zuiveringen van wijken, niets is te gek. En voortdurend worden daarbij in elk belangrijk tv- en TK-debat zo'n beetje alle fractievoorzitters afgedroogd, gepest, uitgescholden, geridiculiseerd, op een wijze die je in het bedrijfsleven direct je baan zou kosten als de manager het opmerkt. Nee, hij is zelf slachtoffer van de “selectieve verontwaardiging” van links: Paul de Leeuw zingt hem dood, en verder hadden 'linksen' ook een paar dingen gezegd die niet door de beugel kunnen sinds 1815. En racist! Xenofoob! Wat een gelul! Of niet?

Racisme pur sang: selectie op afkomst, cultuur én geloof

“Dhr. Aboutaleb kan beter burgemeester worden van Rabat in Marokko in plaats van Rotterdam. Met hem als burgervader is Rotterdam Rabat aan de Maas. Een Marokkaan als burgemeester van de tweede stad in Nederland is net zo gek als een Nederlander als burgemeester van Mekka. Het Kabinet mag dhr. Aboutaleb, die immers ook Marokkaan is, niet benoemen als burgemeester van Rotterdam. Nog even en we krijgen een imam als aartsbisschop. Dit is gekkenwerk.” 17-10-8

"Wanneer meer mensen langer door moeten werken, zijn in de ogen van de PVV eerst de Turken en Marokkanen aan de beurt: In de leeftijd 55-64 werkt nog geen 10% van hen. Het is onaanvaardbaar de werkende Nederlanders daar de rekening voor te laten betalen door hen tot hun 67e te laten doorwerken, waarbij de pensioenopbouw zelfs wordt beperkt."  2-7-8

“Mocht het ooit tot rassenrellen komen, wat ik dus echt niet wil, dan hoeft daarvan niet bij voorbaat een negatieve werking uit te gaan.” 6-2-4

"Als je ook maar dénkt aan invoeren van de sharia, het meppen van homo´s, als je ook maar één millimeter over de schreef gaat, dan pakken we je op en gooien je het land uit!"
29-5-9

“Voorzitter, de elite noemt deze Marokkanen, die hier de boel verzieken, heel romantisch ‘nieuwe Nederlanders’. Ik noem ze liever 'kolonisten'. Moslim-kolonisten. Want ze zijn niet gekomen om te integreren, maar om de boel hier over te nemen, om ons te onderwerpen.”
17-9-8
 
"Maximaal helft van elke straat allochtoon" (..) "Geen migranten uit moslimlanden er bij, criminele Antillianen en Marokkanen het land uit en mensen die de wet aan de laars lappen keihard straffen. Ik ga een stapje verder dan Leefbaar.''
  7-3-9

Maar, zegt Fritsma om uit te leggen dat het allemaal niet zo erg is: hij denkt dat er maar één of hooguit twee vliegtuigen vol met Marokkanen teruggestuurd hoeven te worden. "Dan heeft de rest hier zijn lesje wel geleerd", zegt Fritsma pedagogisch.
3-10-8

PVV-stem: geen excuses meer
Met een leider van je beweging die op bovenstaande manier al járen Kabinets- en Kamerleden, bevolkingsgroepen en wereldreligies wegzet, die zelfs in de Tweede Kamer voorstelde om verschillend stemmende regio's verschillend integratiebeleid te geven en daarmee behalve raciale en geloofssegregatie, nu ook de beerput van voorgestelde politieke vervolging en Apartheid officieel open heeft getrokken; die geen enkel schuldgevoel heeft, een achterban die óók na “doe eens normaal man” nog met 87 procent achter hun Verlosser staat, Kamerleden met agressie, intimidatie, straatterreur en bedreiging op hun conto, en die net als hun roerganger keer op keer bij kritiek frontaal persoonlijk in de aanval gaan, schelden, tieren, en weigeren er “ook maar een millimeter afstand van te doen” – voor zo'n partij zíjn geen excuses meer.

Vooralsnog bedacht ik bij “ik stem PVV” nog goedmoedig “ach, het zal hopelijk een proteststem zijn.” Ik schreef daar ook uitzonderingen makende stukken over. Maar die post-LPF-sympathiegolf valt niet meer uit te melken na bijna een decennium. De selectieve verontwaardiging en het calimerogedrag zijn niet meer onder de tafel te vegen onder het mom “wat zegt die man toch waar het op staat, wat worden de problemen onder de tafel geveegd”. De segregatie neemt steeds duidelijkere vormen aan, van mijn studieuze en tig talen sprekende Marokkaanse zwager die behalve bij schoonmaakbedrijven en een kinderopvang, honderden keren solliciteerde zonder aangenomen te worden, tot Fatima die op Utrecht Centraal de huid volgescholden wordt. Van collega's die het liefst nu al de vliegtuigen vol zouden proppen, tot kennissen die al juichen bij het uitgesproken idee om wijken tot acceptabele allochtonenniveau's leeg te razzia'en.

'De proteststem' is geen argument meer. Definitief, wat mij betreft. Ben je na zeven jaar ongekende achteruitgang van de moraal en het fatsoen in Nederland nóg van plan Geerts hokje rood te kleuren, dan sta je achter z'n hierboven omschreven beleid. Voor een harde aanpak kan men VVD, CDA of SGP stemmen, daar is onderscheid op afkomst en religie niet voor nodig. Zelfs GL en D66 doen vooruitstrevende onderzoeken en rigoureuze voorstellen – zonder tweedeling op ras of geloof erin te hoeven verwerken. Een agent ramt net zo lief z'n knuppel in de nek van een 'straatterrorist', als er géén grote rode M op het arrestatiebevel staat, en of er nu een bontkraag of Lonsdale-merk op de jas zit. Stemmen op de PVV biedt die keuze, niet meer en niet minder: de keuze tussen 'aanpakken' en 'indelen'. Tussen 'samenleven' en 'apartheid'. Meedoen en uitsluiten. Gelijk en tweederangs. Tussen Liberté, Egalité et Fraternité en 'LET OP! AFKOMST: MAROKKAAN. GELOOF: MOSLIM.'

De keuze is aan de stemmer. Toch is het nauwelijks te geloven. Staat écht éénvijfde van ons land achter deze idioot?