Nederland topsportland? Ex(s)portland!

Een groep mensen onder aanvoering van het NOC/NSF wil in Nederland een topsportklimaat realiseren. Nederland moet op sportgebied mee kunnen doen met de besten. Het doel is om dit in 2028 voor elkaar te hebben. Dat jaar is niet geheel toevallig gekozen. Dat jaar is het namelijk precies honderd jaar geleden dat Nederland de Olympische Spelen zomerspelen heeft georganiseerd in Amsterdam. Als kroon op het werk wil men in 2028 de Spelen weer organiseren.

In 1928 waren wij vooral goed in zwemmen, wielrennen, paardensport en hockey. In bijna honderd jaar zijn we niet veel opgeschoten, want dit zijn nog steeds de sporten waar we op de Olympische Spelen goed op scoren. Dat zal de reden zijn dat we een breder sportland moeten worden, maar kan dat wel? Zijn wij als land groot genoeg voor breedtesport? Er zijn meerdere sporten waar we op individuele basis goed in zijn, zoals voetballen. Bij alle topclubs in Europa spelen wel Nederlanders en eens in de zo veel tijd is er een generatie voetballers bij één club of het nationale elftal waardoor we mee kunnen doen om de prijzen.

Honkbal doen we ook wel aardig en in Europa zijn we de top en zelfs op wereldniveau doen we het goed, al komt dat deels door de goede spelers uit Aruba en de Nederlandse Antillen. Toch is honkbal in Nederland een kleine sport, net als vele andere sporten. Er zijn gewoon niet genoeg mensen in ons land om een grote competitie op te zetten zodat wij internationaal mee kunnen doen. Los daarvan zijn er ook te weinig mensen om ernaar te kijken. Daarom wordt het bijzonder lastig om van Nederland een topsportland te maken.

Neem alleen maar de beloning. Als je kijkt naar het voetbal, veruit de populairste sport bij ons, zie je al dat het moeilijk gaat. Veel clubs kampen met financiële problemen of dreigen failliet  te gaan. Er wordt veel (overheids-)geld ingepompt en nog behoren we tot de subtop, enige uitschieters daargelaten. Het betaalkanaal, Eredivisie Live, heeft het ook moeilijk en moet uitgroeien naar 750.000 abonnees wil het de aanloopkosten terug kunnen betalen. Bij lange na is dat aantal nog niet gehaald. Waarom niet? Omdat wij als Nederlanders gewend zijn met het bord op schoot op zondagavond gratis naar de samenvattingen van Studio Sport te kijken. Daar gaan we toch zeker niet voor betalen!

En dan gaat het nog over het populaire voetbal. De spelers, zeker de toppers, worden nog vorstelijk betaald voor hun werk en kunnen bij gebleken geschiktheid rekenen op een transfer naar een Europese topclub, of ze kunnen lekker banken bij het speeltje van een sjeik in een oliestaatje. Naar voetbal stroomt altijd veel geld, de overige sporten hebben het moeilijk. Niet alleen de sporten, ook de sporters. Velen zijn semi-prof of  krijgen een (ruime) onkostenvergoeding. Echt leven van hun sport kunnen er maar weinig. Dat is niet het klimaat voor een topsportland en zonder goede financiële ondersteuning blijft het hopen op toevalstreffers. Om beter te worden in een sport waar we nog niet goed in zijn, moet je veel geld pompen in het opzetten van een competitie waarvan de deelnemers van een hoog niveau zijn. Hier zijn veel sporters voor nodig en het is maar de vraag of die allemaal van een dermate hoog niveau zijn dat die het beoogde effect teweegbrengen, namelijk toppers voortbrengen zodat we een topsportland worden. De kans is klein, zeer klein.

Een betere manier om toppers op sportgebied te kweken in sporten waar we nu nog niet goed in zijn, zou zijn om de talenten die we hebben in het buitenland onder te brengen, met name op universiteiten waar een goede sportvoorziening aan gekoppeld is, zoals je vaak in Amerika ziet. Je zou de atleet/student dan een soort van prestatiebeurs kunnen geven. Dat kost uiteraard ook geld, maar het heeft ook voordelen. De atleet sport meteen op een hoger niveau dan we hier ooit in korte tijd kunnen bereiken waardoor hij direct beter wordt. Je hoeft ook geen grote, kostenverslindende organisatie neer te zetten waarvan maar de vraag is of je die kosten er ooit uit kunt halen. Immers, een paar goede atleten in een bepaalde sport wil niet zeggen dat je zonder problemen een volwaardige competitie op kunt zetten.

De toppers zullen door internationale clubs na hun studie opgepikt gaan worden, waardoor ze op niveau blijven spelen goed gaan verdienen, waardoor ze de beurs weer terug kunnen betalen. De internationale ervaring en opleiding maakt dat ze ook na hun sportieve carrière voldoende bagage hebben om zich een goede maatschappelijke positie te verwerven. Zo hebben wij als land onze topsporters en hebben de topsporters de beste carrièrekansen na hun sportersleven. Wij moeten onze sporters exporteren en zo als ex(s)portland een topsportland worden. Los daarvan is het nog maar de vraag of we de Olympische Spelen van 2028 toegewezen krijgen en of we daar in Nederland op zitten te wachten met z'n allen, maar dat is een heel andere discussie.