Geef me één reden

"Geef me één reden."
"Omdat het slecht is voor je tanden. Als je teveel snoept, krijg je gaatjes. Dan moet je naar de tandarts. Deze tanden kan je nog wisselen, dit zijn je melktanden, dan krijg je grote-mensen-tanden. Maar dan ben je inmiddels zo gewend aan het snoepen dat je dan ook nog doorgaat. En die tanden zijn voor de rest van je leven, of zoveel eerder dat ze niet meer te redden zijn. In het tempo dat jij nu aanhoudt zal dit wel eens heel erg snel kunnen zijn. Wil je met je twintigste al een kunstgebit hebben? Bovendien is al dat snoepen heel slecht voor je gewicht en gezondheid."

"Geef me één reden."
"Omdat jij ons zowat gesmeekt hebt om op gitaarles te mogen, hebben we voor jou een heel dure gitaar met versterker gekocht. Dan kan je niet na een half jaar zeggen dat je het niet leuk meer vindt en dat je ermee wilt stoppen. Je maakt nu zeker de eerste twee jaar af en daarna kijken we wel verder. Maar ik kan je nu al vertellen dat de kans groot is dat je er daarna ook nog mee verdergaat."

"Geef me één reden."
"Omdat het schadelijk is voor je gezondheid. Dat zetten ze niet voor niets op die pakjes. Heb je er wel eens over nagedacht dat het vreemd is dat je iets koopt waar in grote letters op staat dat het slecht voor je is, sterker nog, dat je er dood van kan gaan? De kans is groot dat het onherstelbare schade aan je longen toebrengt. Wil je zo worden als oom Gerard, dat je voor je zestigste de trap niet meer op kan lopen, omdat je buiten adem bent? Of oom Richard die met zijn 52e al dood was? Ik denk het niet. Begin er dan niet aan, want beginnen is zoveel makkelijker dan stoppen. Bovendien word je de paria van de maatschappij."

"Geef me één reden."
"Omdat je vandaag de dag zonder opleiding haast niets meer kan bereiken. Tenzij je ergens bijzonder goed in bent, anders zul je moeten leren. Want wat je weet, is tegenwoordig vele malen belangrijker dan wat je kunt, al kun je nog zoveel. De kans om een self-made man te worden is niet zo groot. De kans is veel groter dat je een lullig baantje krijgt waar je na hard zwoegen een beetje promotie kan maken, maar waar je nooit veel verder mee komt."

"Geef me één reden."
"Omdat drugs slecht voor je zijn. Niet alleen zijn ze slecht voor je gezondheid, je vergooit je leven ermee. In het begin is het misschien nog wel in de hand te houden, maar voor je het weet neemt het je leven over en heb je geen leven meer. Dan draait alles om scoren. Je vrienden en je werk zijn niet belangrijk meer, al je aandacht gaat naar je dope. Dan raak je je baan kwijt en waar ga je je verslaving dan van betalen? Van de criminaliteit waarschijnlijk. Niet doen, het is een vrije val langs de maatschappelijke ladder."

"Geef me één reden."
"Weet je, ik zou je er verschillende kunnen geven. Doe het voor jezelf, voor ons, je kinderen, je familie, noem maar op. Maar ik doe het niet. Ik heb me jaren geleden voorgenomen om niet te worden zoals jij. Jij hebt ons vroeger altijd alles verboden, niets mochten we. Dus ik zeg, doe het maar. Haal de trekker maar over en maak er een eind aan. Maar hopelijk heb je wel de beleefdheid om even te wachten tot ik weg ben. Ik hoef het niet te zien namelijk, ik hoor het wel."