Life is Live!

When we all gave the power
We all give the best
Every minute after hour
Won't think about the rest
When you all get the power
You all get the best
When everyone gives everything and every song everybody sings

(Then it's) Life Nanananana
Live is life Nanananana
Live is life Nanananana
nabadabdabdab life Nanananana

Nee jonge gamers. Bovenstaand liedje is niet het Xbox 360 clublied. Het is een oude culthit uit de jaren tachtig van de band Opus. Zit er waarheid in het liedje? Laten we eens naar de toekomst kijken en in het bijzonder die van Microsoft Live.

Live is het product van Microsoft en kennen we al sinds de introductie van dat logge zwarte ding met een groen kwakje er op, genaamd de Xbox. Voor een bedragje per maand mag je op het superstabiele Xbox Live internetwerk multiplayeren tegen andere Xboxers. De eenzijdige cijfers liegen er niet om. Het aantal spelers op het Xbox Live netwerk is enorm! Het Live concept geeft iedereen een perfecte speelbare verbinding. Eerst werd er nog sceptisch gedaan over die maandelijkse betaling, want bij concurrent Sony is het immers gratis! Waarom zou Microsoft niet in staat zijn een gratis netwerk beschikbaar te maken, want dat doen ze toch ook al jaren met Hotmail en MSN?

Ik ken praktisch geen internetter meer zonder een MSN-account. Werkelijk iedereen lijkt gretig gebruik te maken van dit wonderschone chatnetwerk. Sluit een camera aan of een headset en je kunt elkaar ook nog zien en horen! En dat is bij de Xbox 360 tegenwoordig niet anders. Er zijn zelfs spellen waarin je je eigen gezicht kunt inscannen, zodat je vrienden/vijanden in staat zijn om jouw hoofd te voorzien van een headshot. Live becomes life.

En toen was daar Vista... Dit gloedjenieuwe operating system van de reus uit Redmond brengt PC-gamers en Xboxers dichter bijelkaar, want Live games kun je nu ook cross-platform spelen. Halo 3 op Vista of op de Xbox 360 maakt geen reet meer uit. Alles is compatible met elkaar geworden, maar wil je met Vista op het Live netwerk komen, dan dien je te betalen. Tenzij je al een Xbox 360 met een Gold account hebt, dan mag je gratis meedoen.

Zeer bedankt Microsoft dat ik niet dubbel hoef te betalen. Eerst tik ik met liefde vierhonderd eurootjes af voor een console, dan zestig euro per jaar om te netwerken en dan nog eventjes zestig euro per game. Daarna reken ik een paar honderd euro af voor Vista, maar voor Live hoef ik niet dubbel te betalen. Voor de games overigens wel. Of zou mijn Halo 3 Xbox 360 disc ook leesbaar zijn onder Vista? Eigenlijk betaal ik dus voor alles dubbel, behalve voor mijn abonnement.

Maar ja, het hoeft natuurlijk niet. Het is niet verplicht! Je hebt nu keuze, toch? Je kunt gaan voor hardcore gaming op een Xbox 360 met Live of je gaat voor een hardcore office pc met Vista en Live. En Live is meer dan alleen gamen. Live is ook handig betalen. Live is handig emailen. Live is handig chatten. Webcammen met Live. Everything is Live!

Briljante strategie! Bedrijven moeten naar Vista over, simpelweg omdat de ondersteuning op het oudere XP of 2003 een keertje zal ophouden en je toch compatible wilt blijven met al die andere triljoen bedrijven die alleen MS-Word documenten willen begrijpen. Vanuit die optiek zullen langzaam maar zeker alle thuiscomputers (thuiswerken is hot) ook over gaan op Vista en dus ook Live! Ondertussen zit de gamer van de familie allang met zijn Xbox 360 op Live en komt er achter, via Hotmailen of MSNen op de thuiscomputer (want dat kan nog niet op een Xbox 360), dat je nu ook Vista-spelers kunt fraggen, inclusief de achievements!

Zit Microsoft nu zijn eigen graf te graven onder de Xbox 360 strategie? Welnee. Vista komt er toch wel, net zoals de Xbox 360 er kwam. De Live-community is nu alleen met een enorm aantal toegenomen, of beter gezegd geïntegreerd geraakt! De MSN-er zal nieuwsgierig worden naar de gamer. De gamer wordt nieuwsgierig gemaakt naar de mogelijkheden van Vista. Het ontbreekt er nog net aan dat er op kantoor in de koffiehoek een Xbox 360 staat.

En daar kunnen de regeringen van de echte (IRL) wereld nog wat van leren! Langzaam maar zeker worden twee totaal verschillende culturen tot één geheel gesmeed en dat zonder al te veel problemen! Life is Live! Waar de echte wereld al meer dan tienduizenden jaren mee worstelt, wat zelfs complete oorlogen tot gevolg had, lost Microsoft eventjes binnen tien jaar tijd het virtueel op! Diep respect Microsoft!

De volgende stappen in Microsofts wereldoverheersing staan al klaar. Eerst grepen ze de chatters, emailers en gamers bij elkaar en nu is het de beurt aan de televisieverslaafden. Xbox Media Center of Vista Media center wordt jouw heuse persoonlijk voorportaal naar een betere wereld. De Live wereld! Televisie op je Xbox 360 komt er ook aan.

En waar blijft de Live-gsm? Wanneer kan ik on-the-fly msnen met mijn Nokia Microsoft GSM? Kan ik dan ook mijn automatische RSS-Xbox-360 blog bekijken? Mag ik eindelijk overal en altijd op Live zijn? Krijg ik ook een achievement na 250 verstuurde sms-jes? Waar kan ik mijn Live-persoonlijkheid nog meer kwijt op deze virtuele aardbol? Live bloggen? Podcast live?

Welke mensen kunnen we nog meer gebroederlijk naast elkaar laten samenleven? Zullen de religies hun ei vreedzaam kwijt kunnen op Live? Ik hoop van harte dat alle echte problemen virtueel opgelost kunnen worden. Waarom niet? Als iets je dwars zit daag je die persoon toch gewoon uit tot een potje gamen? Doe je Jihad maar met Tiberium of zo. Gooi je persoonlijke frustraties op de echte wereld maar in een MSN-community en kijk wie er reageert. Live is life!

Leve Microsoft! Zij zullen het internet voor ons gaan beheersen en wij zullen vreedzaam volgen en consumeren. De eenzijdige cijfers liegen er niet om. Onze levens zijn een stuk beter dankzij Live!

En dat is dus de toekomstdroom van de nerd die vroeger MS-DOS voor een habbekrats kocht, ons verslaafd maakte aan de Graphical User Interface en één van de beste weldoeners ter wereld is.

When you all get the power
You all get the best
When everyone gives everything and every song everybody sings
Life will become live.

Resistance is futile...