Negers spelen geen World of Warcraft

De weeïge lucht van zweet, zeezout en zonnebrandolie hangt als een sluier over het bomvolle strand. Zij aan zij worden ontelbare selfmade-kleurlingen gegeseld in een sm-orgie, met de nietsontziende koperen ploert in de rol van strenge meesteres. Een nek-aan-nek race in het wereldkampioenschap huidkanker kweken. Ruim een half uur zoek ik naar een gaatje in de ogenschijnlijk ondoordringbare vesting die de Costa Blanca (overduidelijk niet vernoemd naar haar bezetters) heet, maar het blijkt tevergeefs. Iedere vierkante meter zand is vakkundig aan het zicht onttrokken door de bontgeleurde strandlakens van mediterrane Hans van Willigenburgen en Dries Roelvinken. Even probeer ik hen nog de stuipen op het gebronsde lijf te jagen door paniekerig te roepen dat er een weeralarm is afgegeven, maar dat resulteert slechts in een collectief ‘olé’, waarna de flesjes bruiningsolie worden leeggespoten teneinde de lange weg naar het zwartgeblakerde schoonheidsideaal te bespoedigen.

Met badlaken over mijn lelieblanke schouder en factor 30 in de hand, taai ik onverrichter zake af. Ik vraag me af wat iedereen –mijzelf incluis- bezielt om zich vrijwillig bloot te stellen aan de schadelijke invloed van de zon. Mensen hebben er weken vakantie voor over om een kleurtje op te doen, dat er bij thuiskomst met dezelfde vaart weer afbladdert.
Maar ja, een bruine teint is nou eenmaal het verschroeide bewijs van een geslaagde vakantie. Afgaande op de reacties van het thuisfront althans. Wanneer je in Nederland rept over je leuke vakantie, bestaat de verbaasde repliek immers niet zelden uit ‘maar je bent helemaal niet zo bruin geworden’. Met de nadruk op maar.

Wat is toch die preoccupatie met de zon? Het schijnt dat een bruin kleurtje een teken van gezondheid is. Daar zit wel wat in. Want zeg nou zelf, als je mag kiezen tussen een witte fastfoodjunk die de godganse dag World of Warcraft speelt op zijn bedompte zolderkamertje, en een zongebruinde surfdude met zijn blonde lokken en gespierde torso, dan heb jij toch ook een lichte voorkeur voor de laatste? Een lijkbleke Noorse onderzoeker of warmbloedige gebronsde Spanjaard? Of, om het de mannen iets makkelijker te maken: Jessica Alba of Ugly Betty? Juist. Daarom spenderen we duizend euro voor een maandje negertje spelen. Dure grap.

Des te opmerkelijker is het resultaat van Noors onderzoek dat deze week werd gepubliceerd. De melkwitte Vikingen kwamen namelijk met een studie op de proppen waarin ze concluderen dat de mens eigenlijk nog maar heel kort geleden zijn pigment verloor. Tot 5500 jaar geleden banjerden we als pseudo-negers over de Europese jachtvelden. Toen kwamen de eerste volkeren op het idee om eens wat anders dan verse kabeljauw op de menukaart te plaatsen, met een vitamine D-arm dieet tot gevolg. Aangezien de straling van de zon te laag was om genoeg vitamine D te produceren in een donkere huid, werd de ontwikkeling van een lichte huidskleur extra gestimuleerd. Evolutie laat ons immers nooit met rust.

Maar dat is dezelfde evolutie die ons heeft uitgerust met een voorliefde voor een fraai gebruinde huid. Lekker is dat. Die klote evolutie kost me dus een fortuin. Min een paar kabeljauwen, dat wel.

 

 


Zei hij dat?
Wat denk je dat hij zei?
Zo heb ik hem toch echt niet opgevoed.


Sorry……  evolutie!