Rattengedrag

Het media-offensief tegen Rita Verdonk is in volle gang. Overal negatieve geluiden, over haar, over haar campagne en haar politieke beweging "Trots op Nederland". En dat terwijl daar nog maar amper beweging in zit. Dat ligt niet zozeer aan haar gescheurde beenspier, nee, naar mijn mening ligt dat voornamelijk aan het rattengedrag van al diegenen die haar steun en geld toezegden, maar nu massaal afhaken uit angst voor... ja, voor wat eigenlijk?

Het valt ook niet mee daar hoog in die politieke top, zeker niet voor een vrouw. Vrouwen met een hoge positie worden door mannen nog steeds met wantrouwen bekeken en vaak ook als bedreigend ervaren. Vrouwen moeten zich veel meer bewijzen en lijken daarom meer gedreven om hun (hoge) positie te behouden. Ook zijn er nog te weinig hoogopgeleide vrouwelijke collegae om zich aan op te trekken. Mannelijke daarentegen zijn er te over. Niet zelden zie je dan ook dat dit soort vrouwen op den duur mannelijk gedrag overnemen. Dominantie op de werkvloer, rationaliteit en besluitvaardigheid zijn mannelijke eigenschappen en vormen vaak onderdeel van de gedragscode die op de werkvloer meteen begrepen wordt en waarmee je als vrouw ook een heel eind komt. Vandaar dus. Maar o wee, als je als vrouw je zachte kwaliteiten, de vrouwelijke dus, demonstreert, dán word je onmiddellijk afgestraft op datgene waarin je - naar mannelijke maatstaf gemeten - tekortschiet en niet meer op hetgeen je toevoegt aan werksfeer en resultaten.

Wat Rita betreft, kan ik daarover gerust zijn. Zij heeft die code allang begrepen en vaart nog steeds dezelfde koers: recht door zee namelijk. Ik denk dan ook eerder dat de hetze tegen Rita gebaseerd is op angst, angst voor wat haar nieuwe beweging wellicht zal ontketenen. Misschien leidt die wel tot chaos en paniek in de Tweede Kamer, zorgt het bijvoorbeeld voor een radicale ommekeer betreffende het vreemdelingenbeleid. Om zomaar wat te noemen, hoor.
Maar laten we wel zijn, ze is er toe in staat. Rita heeft immers al eerder voor grote verrassingen gezorgd. Ik bedoel maar, ruim 600.000 mensen kozen voor haar tijdens de laatste verkiezingen en dat niet alleen, de VVD wist ook donders goed waaróm ze gekozen werd. Vanwege haar (mannelijke) kwaliteiten dus, haar strenge immigratiebeleid en besluitvaardigheid, én haar kordate optreden niet te vergeten.

Allemaal redenen waarom ik één van die kiezers was. Haar rechtdoorzee-imago en consequente optreden beviel mij uitstekend en dat doet het nog steeds. Wacht, laat ik het nóg sterker stellen - rattengedrag is mij namelijk vreemd - komt het er daadwerkelijk van, zal ik wederom voor Rita kiezen en stemmen op haar nieuwe partij waarvan ik de naam nog maar even in het midden laat. (Partij Verdonk werd verboden, TON is geen partij, maar een politieke beweging, dus zal het wel anders gaan heten)

De huidige situatie echter in ogenschouw genomen, benijd ik haar niet. Het begint er sterk op te lijken dat zij slechts omringd wordt door nitwits en ratten. Neem nu die meubelmaker - die met die Franse achternaam, want dat staat zo sjiek - die Jan Des Bouvrie, die ook genoemd werd als Rita's adviseur. Die wist niet hoe snel hij naar de Pers moest rennen om te vertellen dat hij niet Rita's adviseur is, maar haar wél advies had gegéven. Voor haar interieur zeker, ja, zo lust ik er nog wel één. Wat een angsthaas.
En nu ik het toch over de Pers heb, bij dat krantje moet Rita ook niet meer zijn. Die pretenderen zo bevrijdend te zijn, maar passen stiekem wel censuur toe. In het interview met Rita op 25 maart jl. lees ik banenrepubliek terwijl daar toch echt bananenrepubliek had moeten staan. Ook bang geworden zeker.

Echter, maatje van der Most - zelf groot geworden door te beunhazen in de oud-ijzer industrie - spant toch wel de kroon wat dat rattengedrag betreft. Ik viel zowat van mijn stoel toen ik dat interview met hem las in het AD van zaterdag jl. Viel die man even door de mand, niet te geloven, wat een opportunist. Een politieke draaikont is hij met veel te veel geld, macht en invloed. Niet voor niets is hij én lid van het CDA én van de VVD, én heeft hij ook nog een stevige vinger in de pap bij al die andere politieke partijen, veel of weinig zetels maakt niet uit, als het maar meer geld oplevert.
Ik citeer Hennie van der Most maar even voor het gemak: "Bij Rita was er een speciale klik, een vonk. Een gewone vrouw, maar één van de gestampte pot. Geen geleerd type (want daar heeft simpele boerenzoon van der Most niks mee op), maar een doener en dat schepte een band."
Zum kotzen, nicht? Want zo dacht hij dus over Rita vóór het allemaal begon. Van der Most stond al naast Rita zogezegd, om samen met haar de aftrap van TON feestelijk in te luiden.
Maar nu D-Day (3 april) met rasse schreden nadert, de hetze tegen Rita in volle gang is, haalt van der Most plotseling zijn oud-ijzeren anker op en weet hij niet hoe snel weg te varen, niet over Rita's koers, maar over de zijne, richting Wunderland Kalkar misschien.
Had Rita nog iets van Pim Fortuyn gehad, zegt hij nu, ja, dan had hij misschien zijn dikke portemonnee nog wel getrokken, maar helaas, Verdonk kreeg in zijn ondernemersclub de zaal niet plat. Iets wat Pim toentertijd wél voor elkaar kreeg, maar niet meer na kan vertellen. Ook dat gegeven zal wel wat gewicht in de schaal gelegd hebben. Aan een dode politicus valt nu eenmaal geen eer te behalen, laat staan dat je er nog iets aan kunt verdienen.

Maar het is duidelijk nu: Rita moet het dus zonder de poen van Neerlands meest succesvolle matennaaier stellen.
Blijft alleen nog degene over die Rita óók "benoemd" heeft tot adviseur: Eric Nordholt, voormalig hoofdcommissaris van de politie Amsterdam én voormalig lid van de PvdA, maar nu dwalende helaas. Geen idee waarmee die op de proppen komt, maar ik kan me gewoonweg niet voorstellen dat uitgerekend deze man rattengedrag zal vertonen. Jullie wel?

P.S. Rita, hierbij nog mijn advies: niet meer antwoorden op make-up vragen. Ze vragen Mark Rutte toch ook niet welke after-shave hij gebruikt?

Lieve groeten, Francesca

P.P.S. Hoop dat je snel weer op de been bent!

FOK!columnisten schrijven op vaste dagen volgens volgend schema:
zo: SunChaserDanny ma: superwormSubmit di: tijlGramps/MarkVerver wo: Arnohari/kassameisjebinsmeister do: bazboSubmit vr: DriekOplopersdrulovic/petertjeprik za: FrancescaSubmit