Respect is te koop

Het was even wennen voor Thom Hoffman, zo vroeg in de ochtend al op televisie, in het programma “Goedemorgen Nederland”. Maar hij zŕt er, bij mooie Daphne Bunskoek aan tafel, met de slaap nog in zijn ogen en vouwen in zijn gezicht. Gelukkig voor hem kwam de reden van zijn komst al snel ter sprake: het oranje polsbandje.

Thom Hoffman, acteur van beroep, is één van de initiatiefnemers achter het polsbandje. Het is de bedoeling dat hiermee een bepaalde boodschap wordt uitgedragen, één die inmiddels bij iedereen bekend is: respect2all.
Het idee ontstond na de moord op Theo van Gogh. Een groep bevriende journalisten, cineasten en kunstenaars, stak de koppen bij elkaar om zich te beraden over de tumultueuze hectiek die in Nederland was ontstaan en de zorgwekkende daling van het respect voor alle normen en waarden. Deze teloorgang moest een stevig halt worden toegeroepen, vonden zij. De wens om respect weer zichtbaar te maken, werd steeds sterker en resulteerde in het oranje polsbandje, naar het idee van het gele bandje van Lance Armstrong waarmee de strijd tegen kanker gesymboliseerd wordt.

Jan-Peter Balkenende, Neerlands meest gedreven vaandeldrager voor behoud van normen en waarden, kreeg het eerste oranje polsbandje aangeboden en schoof het zichtbaar verguld om zijn pols. En zowaar, het ding werkte: Jan-Peter schafte onmiddellijk een hele doos aan!
De volgende dag al piepte bij vele Kamerleden plotsklaps een streepje oranje onder het witfris gesteven manchet uit. Als bij toverslag opereerde bijna het gehele kabinet als één man, werd alle vuile was naarstig naar binnengehaald en ter bewijs dat de boodschap werkelijk goed was begrepen, werd zelfs de corrigerende tik prompt verboden.

Vreemd, want dat was nu juist iets waarmee mijn vader indertijd respect afdwong. Niet met een pak slaag, hoor, maar gewoon met een bestraffend tikje en alleen wanneer je maar niet wilde luisteren, erg brutaal was of niet wilde ophouden met treiteren of ruziemaken. Openlijk mijn middelvinger opsteken naar de politie, daarover dacht ik dus wel drie keer na, de muren van school bekladden met graffiti, hakenkruizen of andere racistische leuzen, het kwam niet eens bij me op.
Respect verkrijg je mijns inziens ook niet zomaar, je moet het verdienen, door bijvoorbeeld open te staan voor anderen, een onbaatzuchtige helpende hand te bieden, door geen onderscheid te maken en eerbied te tonen voor iedereen in onze samenleving.

Helaas heeft respect in onze samenleving bijna geen betekenis meer. We zijn bang, op straat, op school en in ons eigen huis. We verbergen onze angst door een grote mond op te zetten en tegen van alles aan te schoppen, heilig of niet. We zijn zelfs te bang om écht te veranderen, liever doen we mee aan een rage en scharen we ons eendrachtig achter het idee van het oranje polsbandje.

Om die reden staat de Nederlandse kudde al geruime tijd ongeduldig te hoeftrappelen, want respect is pas vanaf 15 december te koop. En zo gemakkelijk: boodschappen doen bij Appie Heijn? Gooi meteen zo’n polsbandje in de kar! Een rekening bij de ABN-AMRO? Neem meteen geld op voor de aanschaf van het oranje polsbandje! Koop je twee of meer Etos-artikelen tegelijk? Krijg je het oranje polsbandje cadeau!
Je kunt het ook bij de boekhandel aanschaffen, voor de schamele prijs van één Euro. Dat is geen geld natuurlijk voor zulk een waardevol bezit!

Binnenkort liggen ze bij iedereen onder de kerstboom - tussen de grote en de luxe cadeaus uiteraard - piepkleine cadeautjes, als extraatje, voor elk familielid één.
Bij alle Nederlandse families zal dan het kerstwonder plaatsvinden, een nationale metamorfose die zijn weerga niet kent. Ouders van hondsbrutale en onhandelbare pubers zullen hun kinderen niet meer herkennen en leerkrachten zullen na de Kerstvakantie weer vol zelfvertrouwen voor de klas staan. Agenten zwermen in grote getale weer uit over straat en de parkeerpolitie schrijft voortaan boetes zonder daarbij schichtig om zich heen te kijken.
In voetbalstadions zullen alleen nog maar vrolijke clubliederen gescandeerd worden en neergehaalde voetballers zullen elkaar bij het opstaan vriendelijk over de bol aaien.
Allochtonen én autochtonen zullen voortaan vredig naast elkaar leven en er zal geen onvertogen woord meer vallen over godsdiensten, hoofddoekjes en balkjes.
Respect zal er zijn voor iedereen, voor homoseksuelen en gehandicapten, voor moslims en Marokkanen, voor moskeeën en kerken!

Eindelijk zal ook de ultieme kerstboodschap zichtbaar zijn: “Vrede op aarde, en voor iedereen een welbehagen!”