Ervaringsdeskundige

Het is rustig in de bar van het hotel. Twee mannen die moeite doen om niet van hun kruk te vallen en drie mannen die ťťn vrouw proberen te versieren. De gelukkige winnaar zal maar kort van zijn triomf genieten, omdat de prooi duidelijk een travestiet is. Zelfs ik kan dat nog zien. Maar toegegeven: ik heb dan ook nog niet zoveel gezopen.

Tegenover mij, op een ‘loungebank’, zit een man van een jaar of zeventig naar de televisie te staren, wat nog niet meevalt omdat het kreng vlak onder het plafond is opgehangen. Met kreng bedoel ik de tv uiteraard. Naast de rekening staat het hotel erop dat de gast niet naar huis mag gaan zonder een gezonde nekhernia en dat lukt aardig met de tv in zo’n positie.
Naast de man zit een vrouw. Een stuk jonger, een jaar of veertig, schat ik. Ze is tien minuten geleden naast hem komen zitten, kennelijk hopend op een avondje gratis consumpties, want ze legt nu zwoel grijnzend haar hand op zijn knie.

Op het scherm praten Pauw & Witteman met iemand die Ali B heet. De man van zeventig, niet in het minst onder de indruk van de hand op zijn knie, kijkt van de tv naar mij: "Hoort die Ali B. geen zwart balkje voor zijn ogen te hebben?" vraagt hij.
"Waarom?" vraag ik. "Kijkt hij zo vals?"
"Nee, maar het is toch een crimineel? Bij criminelen noemen ze altijd alleen de eerste letter van zijn achternaam. En daar hoort een zwart balkje voor zijn ogen bij."
"O, bedoelt u dat. Nee hoor, Ali B. is geen crimineel, hoewel hardnekkige geruchten dit tegenspreken. Nee, Ali B. is zijn artiestennaam."
"Artiestennaam? Wat doet hij dan?"
"Hij is een rapper."
De man fronst. "Rapper? In de zin van rap? Snel?"
"Nee, in de zin van rijmer. Hij dreunt rijmpjes op. Maar rijmpjes kan natuurlijk niet. Je kunt hem moeilijk rijmer noemen. Dat klinkt zo lullig. Daarom noemen ze het rapper. Engels uiteraard. Dat verkoopt beter."
De hand schuift omhoog, want de consumptie blijft uit.

Even later het Journaal. In beeld een foto van een man. De naam wordt genoemd: Willem Holleeder. De man tegenover mij vraagt of dit ook een rapper is.
"Nee, dit is een ‘vermeend’ crimineel," antwoord ik.
Hij kijkt mij verbaasd aan. "Waarom noemen ze dan zijn volledige naam? En waarom heeft hij geen balkje voor zijn ogen?"
"Wij leven in Nederland, meneer," leg ik uit. "In dit land kijken wij niet zo nauw."

Een van de versierders aan de bar loopt met de travestiet naar buiten. Hij kijkt triomfantelijk naar zijn verliezende medekandidaten.
De man tegenover mij kijkt ze na, zijn glas halverwege zijn mond: "Die vrouw is toch een travestiet?"
Ik kijk hem nieuwsgierig aan. "Hoe weet u dat?"
"Ervaringsdeskundige," zegt hij, terwijl hij een slokje neemt. "Ik ben een ervaringsdeskundige. Voor mijn operatie was ik een vrouw."

De hand schiet van de knie. De man knipoogt en neemt nog een slokje.