Allemaal meedoen!


Op ons eigen lieve forum heerst grote aversie jegens andere internetfora, dat is iedereen wel bekend. Hoewel wij allen wel eens op Geenstijl komen, en Tweakers bekijken voor ontwikkelingen op computergebied, moeten we niets van ze hebben, en vice versa. Een hele tijd geleden kwam Tweakers dan ook opeens met een lumineus idee: laten we allemaal een programma installeren dat nauwkeurig bijhoudt hoeveel wij typen en klikken, dan maken we een team en steken daarmee FOK! weer eens de loef af.

Gelijk begonnen de prutsers hun team, dat snel bekend werd als Gathering of Tweakers, what's in a name, zullen we maar zeggen. Een aantal FOK!'ers zag dit met lede ogen aan, en besloot er iets aan te doen. Waarom niet hetzelfde proberen te presteren met FOK!, was hun idee. En jawel, team FOK! was geboren. Niet omdat iemand echt geïnteresseerd was in hoeveel hij nou precies klikte of typte, maar puur om GoT te verslaan in de strijd om de eerste plek.

Nutteloos, zou je zeggen. Nu veroorzaakte één geweerschot in Servië een bloediger oorlog dan ooit tevoren, worden duizenden Irakezen om de olieprijs vermoord, kwam er weer zo'n prettig oorlogje omdat een man met een snor een grotere achtertuin wilde, dus "nutteloos" lijkt niet echt een kwalificatie te zijn om de verbeten strijd met GoT te duiden. Nee, het is eerder trots. Het is eergevoel. Het is liefde voor ons forum. Altruïsme, dat is het. Sinds we in de jaren zestig inzagen dat ons land eigenlijk tamelijk weinig voorstelt, moest de wegvloeiende vaderlandsliefde toch érgens heen. Het antwoord is gevonden.

Whatpulse. Al negenhonderd FOK!'ers houden bij hoeveel zij typen en klikken, onder de bezielende leiding van JortK, meer dan negentig topics zijn er al vol over geschreven. Met een dagelijkse output van vaak meer dan vijf miljoen typjes staat FOK! reeds op de vijfde plek van alle naar faam hongerende teams. Al drie miljard typjes heeft FOK! verzameld, en elke dag worden dat er meer. Tientallen users, van WyriHaximus tot Ravii, zijn elke dag weer present om hun mening over de dagstatistieken te spuien, te discussiëren, ideeën aan te dragen. Wanneer krijgen we weer een FP-bericht? Hoeveel teamleden hebben we nu? Wanneer doen we een megapulse?

De honger naar toetsaanslagen en muiskliks blijft intussen ongestild. En hoewel de meeste grootschalige initiatieven om FOK! als geheel een warm hart toe te dragen zeker niet onopgemerkt blijven, verzandt het FOK!-team langzaam, al sinds haar oprichting, in de vergetelheid. Moderators en forumadmins vinden het allemaal maar zozo, ridiculiseren het hele gedoe en weigeren reclame te maken. De meeste frontpagesubmits worden niet geplaatst. Links naar het DIG-Whatpulsetopic in andere subfora worden afgestraft met een ban. Andy Dufresne zei al tegen directeur Norton in de Shawshank Redemption: "Are you just obtuse, or is it delibirate?" en kreeg daar twee maanden isolatiecel voor als dank.

Op diezelfde wijze wordt FOK!-Whatpulse gedenigreerd en bespot. Nu is elke reactie in de trant van "Ja, maar het is zulke onzin" wellicht volkomen gerechtvaardigd, maar aan de andere kant hebben wij met FOK! 150.000 users, waarvan slechts negenhonderd teamleden in het prestigieuze project, terwijl Tweakers met veel minder leden een ruim tweeduizend man sterk Whatpulse-team heeft. Je zou verwachten dat wanneer de eer van FOK! op het spel staat, iedereen van Yvonne tot DriekOplopers in de bres zou springen, ogenblikkelijk Whatpulse zou installeren, en mee zou typen voor het hogere doel. Laten zij, laat jíj Tweakers winnen? En hoewel álle reacties van niet-teamleden wellicht "Waarom?" luiden, kan ik, en negenhonderd Whatpulsers met mij, uit volle borst proclameren:

Waarom niet?

Meer informatie over Whatpulse en het FOK!-team kun je vinden op http://fok.wyrihaximus.net/go/?whatpulse