De zin, ik bedoel de onzin van drie minuten stilte

De helft van Nederland was stil om twaalf uur. Het leuke (want: voorspelbaar) is dat Nederland weer uren gaat verspillen aan de vraag of we wel mee moeten doen aan die drie minuten. In plaats van gewoon voor jezelf uitmaken of je er aan meedoet is de stilte het gesprek van de dag rond de koffiepot en de printer. Alsof Nederland niets beters te doen heeft.

Ikzelf doe aan zulke onzin niet mee. Begrijp me niet verkeerd, ik ben tegen terrorisme en allerlei andere rampen Elke dode is er een te veel.
Maar moeten we daar nu echt drie minuten stil voor blijven? Waarom in hemelsnaam? Ik heb niet het idee dat Osama vanuit zijn grot naar de Nederlandse media kijkt en denkt, verrek ze zijn drie minuten stil. Ja, toch wel rot wat ik heb gedaan. Ik zal het niet meer doen.

Als kind moest ik een keer met mijn ouders meelopen in een stille tocht. Ik heb me nog nooit zo doodgeschaamd. Een stille tocht. Dat is ook zoiets. Loop je met 600 man achter elkaar aan te sjokken omdat je een statement wil maken. Zinloos die tochten. Of er nu een vuurwerkfabriek ontploft, iemand wordt neergestoken of als Ajax verliest, wat schiet je nou op met zo'n tocht. Je kent de nabestaanden niet eens, denk je echt dat zij zitten te wachten op zeshonderd mensen die zwijgend langs je huis lopen?

Mocht ik straks hier op de parkeerplaats worden doodgeschoten, alsjeblieft vermoei mijn familie niet met een tocht door Schagen. Teken een gastenboek op intermet, gewoon vanaf je eigen pc.
Hoewel. Dat gastenboek tekenen, ook zoiets. Ik vind het heel erg hoor voor Dinand dat Guusje overleden is, maar waarom zou ik een gastenboek tekenen? 1,5 miljoen Nederlanders deden dat wel. Waanzin. Dinand zal mij in het voorbijgaan echt niet bedanken: 'Zeg Stefan, hardstikke fijn dat je even een berichtje achterliet op Kane punt en el. Kom binnenkort eens een kopje koffie drinken bij me.'

Ik hoop dat al die duizenden mensen die nu dat vreselijke singletje van Kane kopen dat doen omdat ze een donatie willen doen aan het Kankerfonds, maar het zal waarschijnlijk zijn omdat ze erbij willen horen. Je bent je leven niet zeker als je verklaart dat je Dreamer niet hebt gekocht omdat je het een verschrikkelijk kutnummer vindt. Kom op zeg, dat nummer is niet eens geschreven, hij pakte zijn gitaar en murmelde wat woorden op een rij. Helemaal niet erg als zijn rouwproces erdoor versneld wordt. Maar moet dit nou ook meteen op single? Ik ben daarom zaterdag naar de Free Record Shop gegaan en heb de verkoper zes euro gegeven om de plaat niet te hoeven kopen.

Ik denk wel eens dat de wereld gewoon niet zonder rampen kan. Want alleen als er zich een vliegtuig boort in een wolkenkrabber, als een prinses verongelukt in een Parijse tunnel of als er bom ontploft in een Spaans treinstation kunnen we samen treuren. Terwijl we bejaarden weg laten kwijnen in verzorgingshuizen waar ze tweemaal per week gewassen worden, terwijl we bijstandmoeders laten rondkomen van zo'n minimaal inkomen dat ze uit hun huis worden gezet omdat ze de huur niet meer kunnen betalen.

Nu was er op FOK! ook een hele discussie ontstaan over het al of niet drie minuten de site op zwart zetten. Mijn idee is dat FOK! de laatste weken al genoeg op zwart geweest voor minstens 10 jaar aan Al-Quaeda aanslagen, vijftien overstromingen en drie treinrampen. Maar nee, er waren echt users en crewleden die vonden dat de site drie minuten dicht moest. Om een voorbeeld te stellen namen sommigen zelfs een Spaanse vlag als icoontje. Ja, ik vind alles best hoor, maar overdrijven is ook een vak. Als mijn oma doodgaat hoeft FOK ook niet plat en nee, niemand hoeft haar foto als icoontje te nemen.

Hoe dan ook, FOK! is niet plat gegaan om 12 uur. Dat vind ik dan wel weer goed, niet altijd betuttelen. Als je stil wilt zijn doe je dat toch lekker zelf. Niets mis mee af en toe eens je mond te houden, maar moet daar nu echt eerst een bom voor ontploffen in een druk station?