FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 september 2024

[PS] Vijf keer Nederlands tijdritgoud, ook dressuur- en rolstoeltennisgoud

In Parijs wordt ook woensdag weer druk gestreden om de diverse paralympische medailles. De ochtend verliep voor Nederland alvast meer dan uitstekend: goud, goud, zilver en zilver met in de middag nog genoeg kansen te gaan.

Wegwielrennen, tijdritten
De T1- en T2-klasses, waarin men op driewielers rijdt, werden door de kleine deelnemersvelden gecombineerd en dat leverde Nederlands goud op: Marieke van Soest, wereldkampioene in 2022, was met grote overmacht de sterkste en fietste de Zwitserse Celine van Till op het ruim 14 kilometer lange parcours op maar liefst 2:10 minuten voor haar eerste paralympische titel.

In de klasses H4 en H5, ook gecombineerd, kwamen twee Nederlandse rijdsters in actie op de handbikes. Chantal Haenen was de beste van de twee, maar na haar wereldtitel van vorig jaar moest ze het wel doen met zilver, zes seconden achter de Amerikaanse zomer- én wintergrootheid Oksana Masters.

Jeannette Jansen kent een bijzondere carrière, met onder meer drie gouden medailles in de para-atletiek in Seoul. Voor de oplettende lezer: inderdaad, dat was in 1988. In Barcelona in 1992 volgden nog drie medailles, in 1996 was er zilver in het rolstoelbasketbal en in Tokyo won ze goud in de wegwedstrijd op de handbike. Op de tijdrit was er brons, maar dat lukte in Parijs niet: de 56-jarige Nederlandse werd vierde, een ruime halve minuut achter het brons.

In de B-klasse, waarin men op tandems rijdt, was er ook fors succes voor Nederland: tweevoudig wereldkampioen Tristan Bangma pakte met piloot Patrick Bos het goud, twaalf seconden voor Elie de Carvalho en Mickael Guichard uit Frankrijk. Brons ging op zo'n 43 seconden naar het andere Nederlandse duo, Vincent ter Schure en Timo Fransen, nét voor de Fransen Alexandre Lloveras en Yoann Paillot.

Het hield niet op met de Nederlandse goudregen: in de C5-klasse stond er geen maat op Daniel Abraham Gebru. De vijfvoudig wereldkampioen en regerend paralympisch kampioen zette de Australiër Alistair Donohoe op bijna 27 seconden. Martin van de Pol noteerde op 1:54 minuten de achtste tijd.

In de H5-klasse was handbiker Mitch Valize weer een klasse apart. De winnaar van dubbel goud in Tokyo, zowel op de wegrit als de tijdrit was hij de beste, was véél te snel voor de rest en pakte het goud met 2:18 minuten voorsprong op Loïc Vergnaud uit Frankrijk. Tim de Vries noteerde op 4:12 minuten van Valize de vijfde tijd.

Multisportfenomeen Jetze Plat was in de H4-klasse de beste, maar spannend was het wel: Plat, die twee dagen eerder zijn derde paralympische triatlontitel op rij won, zag zijn voorsprong van bijna twintig seconden flink smelten, maar hield aan de finish nog 2,71 seconden over op de Oostenrijker Thomas Frühwirth.

In de H3-klasse zat een Nederlandse medaille er niet echt in. Mark Mekenkamp, die in Glasgow vorig jaar verrassend de wereldtitel pakte, moest het op 3:18 minuten doen met de vijfde plek.

Paardensport
In de 'Grade IV'-klasse werd de dressuur afgewerkt en dat ging bijzonder goed voor Nederland. Op de rug van Daula was er goud voor Demi Haerkens met 78,722 punten, voor verdedigend kampioene en landgenote Sanne Voets, die op Demantur met 76,528 punten beloond werd met zilver.

Rolstoelbasketbal
De Nederlandse vrouwen zijn nog altijd prima bezig in de jacht op een tweede opeenvolgende paralympische titel. In de kwartfinales bood Spanje in de eerste helft nog redelijk partij, in de tweede helft en vooral het vierde kwart (18-7) was Nederland een forse maat te groot: 61-43, waarbij Mariska Beijer (34) en Bo Kramer (21) samen bijna alle punten maakten.

Rolstoeltennis
In het dubbelspel bij de quads werd de finale gespeeld en dat werd bepaald niet spannend: Sam Schröder en Niels Vink, de topfavorieten uit Nederland, wonnen met twee keer 6-1 tegen de Britten Andy Lapthorne en Gregory Slade zeer overtuigend het goud, net als in Tokyo.

De torenhoge topfavoriete in het vrouwenenkelspel schopte het weer tot de finale. Titelverdedigster Diede de Groot, die inmiddels een gigantische reeks achtereenvolgende Grand Slam-toernooien won, was met 6-2, 6-1 veel te sterk voor de Chinese Wang Ziying. In de finale treft De Groot de Japanse Yui Kamiji, die afrekende met De Groot's dubbelpartner Aniek van Koot: 0-6, 6-4, 4-6.

In het mannenkelspel werden de kwartfinales gespeeld, maar dat werd geen succes voor Nederland. Tom Egberink, in Tokyo goed voor zilver, sneuvelde met 4-6, 1-6 tegen de Japanner Tokito Oda, terwijl Ruben Spaargaren met 1-6, 4-6 verloor van de Brit Alfie Hewett.

Tafeltennis
Kelly van Zon jaagt op haar vierde opeenvolgende gouden medaille in de S7-klasse en zette woensdag alvast weer een flinke stap: de Noorse Nora Korneliussen moest er met 11-4, 11-3, 11-7 ruim aan geloven.

Atletiek
Met een derde plek in 14,90 seconden plaatste Cheyenne Bouthoorn zich in de T36-klasse voor de finale van de 100 meter. In die finale lukte het niet om voor een verrassing te zorgen: zesde in 14,80 seconden.

Schiphol hoeft van kabinet minder te krimpen

Luchthaven Schiphol hoeft minder te krimpen dan aanvankelijk werd gedacht. Dat staat in een maatregelenpakket van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om de geluidsoverlast voor omwonenden terug te dringen.  

Het maximaal aantal vluchten per jaar werd eerder vastgesteld op tussen de 460.000 tot 470.000 per jaar. De minister gaat nu uit van 475.000 tot 485.000 vluchten. 

Het aantal vluchten moest omlaag om de geluidsoverlast voor omwonenden te beperken. Volgens de minister is deze zomer meer gedetailleerde informatie aangeleverd over de geluidsoverlast. Het effect van sommige genomen maatregelen om de overlast terug te dringen, is groter dan verwacht. Hierdoor hoeft de luchthaven dus minder te krimpen, aldus de minister.

Stillere toestellen  
Het aantal nachtvluchten gaat wel omlaag; van 32.000 naar 27.000. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft aangekondigd 's nachts stillere toestellen in te zetten. Ook doet de  KLM, samen met Transavia, toezeggingen over het sneller verduurzamen van de vloot. 

"Vanuit de sector zijn toezeggingen gedaan over het halen van deze doelen, en daar heeft de sector ook concrete toezeggingen over gedaan. Als ze hun beloftes niet nakomen, zal dat ook gevolgen hebben", aldus de minister. 

Alle maatregelen bij elkaar neemt de geluidsbelasting van de luchthaven met 17 procent af, zegt Madlener. Het maatregelenpakket wordt nu voorgelegd aan de Europese Commissie, die er advies over geeft. Daarna neemt het kabinet een definitief besluit. 

Zeker 4 doden bij zoveelste 'school shooting' van het jaar

In de VS is het weer eens raak: een schietpartij op een school, dit keer in Georgia. In het dorpje Winder zijn zeker vier doden en tientallen gewonden gevallen op de Apalachee High School, nog onduidelijk is of de schutter een leerling is van de school.

Hoeveel 'school shootings' er dit jaar zijn geweest is niet helemaal duidelijk, maar anderhalve maand geleden werd gemeld dat de teller op 35 stond - inmiddels zou de 40 dus wel aangetikt kunnen zijn. Op social media stromen de verplichte 'thoughts and prayers' weer binnen, maar die hebben net als de vorige tientallen keren dit jaar helaas niet geholpen.

Derde ritzege voor Groves in Vuelta

Kaden Groves heeft de zeventiende etappe van de Vuelta gewonnen in een regenachtig Santander. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was de sterkste in de massasprint en boekte alweer zijn derde ritzege in de Ronde van Spanje.

Na verschillende bergetappes op rij kregen de sprinters in de Ronde van Spanje weer een kans. Een rit van iets meer dan 140 kilometer met aankomst in Santander. Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van vier renners die vijf minuten voorsprong namen, waarna de ploegen van de overgebleven sprinters begonnen te controleren.

De voorsprong liep hard naar beneden en in de laatste tien kilometer werden ze bijgehaald. Daarna kwam er nog een late aanval in de voorlaatste kilometer van Mauro Schmid, Victor Campenaerts en Max Poole. Die namen een kleine voorsprong, maar werden in de sprint alsnog bijgehaald, waarna Groves voor de derde maal deze Vuelta wist te winnen. De Australiër won voor Pavel Bittner en Vito Braet.

Results powered by FirstCycling.com

Werp een blok, eh, blik op de trailer voor A Minecraft Movie

Als LEGO het kan, dan kan die andere bekende blokkenfranchise het ook. Zo moet Warner Bros. hebben gedacht. En dus zijn onder andere Jack Black, Jennifer Coolidge, Jason Momoa en Emma Myers opgetrommeld om in een film in een Minecraft-omgeving rond te lopen, zo is te zien in de eerste teaser trailer voor A Minecraft Movie.

Jazeker, 'A' Minecraft Movie. Klinkt iets nonchalanter dan 'The' LEGO Movie en die nonchalance is terug te zien in de trailer. 

Welkom in de wereld van Minecraft, waar creativiteit niet alleen van pas komt, maar van essentieel belang is om te overleven. Vier buitenbeentjes met ieder hun eigen problemen – Garrett “de Vuilnisman” Garrison (Momoa), Henry (Sebastian Eugene Hansen), Natalie (Myers) en Dawn (Brooks) – belanden plotseling via een mysterieus portaal in de Overworld: een bizar kubistisch wonderland waar alles draait om verbeelding. Om terug te keren, moeten ze zich in die nieuwe wereld zien te redden en strijden tegen kwade wezens als Piglins en Zombies. Met onverwachtse hulp van expert Steve (Black) gaan ze op een magische missie. De vijf avonturiers zullen moedig moeten zijn en hun eigen unieke creatieve kwaliteiten ontdekken – vaardigheden die ze ook nodig hebben in het echte leven.

A Minecraft Movie, geregisseerd door Jared Hess op basis van een scenario door Chris Bowman, Rob McElhenney en Hubbel Palmer, is in de bioscopen te zien vanaf 3 april 2025.

Update: Gewonde bij tankstation ergens anders beschoten

In Dinteloord is vanmiddag een man gewond geraakt bij een schietpartij. De gewonde is met een ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis.

Het voorval vond plaats bij een tankstation aan de Steenbergseweg in Dinteloord. De politie heeft het station afgezet met linten en doet onderzoek. Over de aanleiding voor het vuurwapen geweld is nog niets bekend.

Update 16:15 uur:
De gewonde man bij het tankstation in Dinteloord blijkt niet ter plekke beschoten te zijn. Hij kwam met een auto gewond bij de pomp aan om om hulp te vragen.

De man zei dat hij in zijn knie geschoten was en volgens de pomphouder spoot het bloed uit zijn knie. Waar hij dan wel in zijn knie geschoten is, is niet bekend.

Kabinet zet in op 4 nieuwe kerncentrales

Het kabinet overweegt om de komende jaren vier nieuwe kerncentrales te bouwen, waarvan de eerste tegen 2035 operationeel zou moeten zijn. Terwijl de plannen voor uitbreiding van kernenergie vorderen, is er een ander complex vraagstuk dat vooruit wordt geschoven: het gevaarlijke radioactieve afval. Het kabinet wil pas rond 2100 besluiten over de definitieve oplossing hiervoor. Het Rathenau Instituut, dat het kabinet hierover adviseert, vindt dit veel te laat en dringt aan op een versneld proces.

Momenteel wordt radioactief afval tijdelijk opgeslagen bij Covra, nabij de kerncentrale van Borssele in Zeeland. Deze opslagplaats vangt zowel afval op van de kerncentrale als van industriële toepassingen en ziekenhuizen, waar radioactieve isotopen voor onder meer kankermedicijnen worden gebruikt. Hoewel de huidige opslag goed beveiligd is, blijft een deel van het afval honderdduizenden jaren gevaarlijk. Volgens Europese richtlijnen moet dit veilig worden bewaard totdat het geen gevaar meer vormt voor mens en milieu.

In het verleden, tot de jaren 80, werd afval zelfs in zee gedumpt, maar dit is inmiddels verboden vanwege de risico's voor de gezondheid. De toekomst vraagt om een langdurige, veilige opslaglocatie, en het kabinet denkt aan een ondergrondse berging op enkele honderden meters diepte. De verwachting is dat een dergelijke faciliteit pas rond 2130 klaar zal zijn, terwijl een definitief besluit hierover op zijn vroegst in 2100 wordt genomen.

Het Rathenau Instituut vindt dit uitstel onverantwoord. Een oplossing voor het kernafval duurt vaak decennia om te realiseren, zeker gezien de maatschappelijke en politieke gevoeligheden rondom dit onderwerp. Het instituut pleit daarom voor een gestructureerd besluitvormingsproces in vijf fasen, waarbij elke stap voorafgegaan wordt door publiek overleg. Dit zou de besluitvorming kunnen versnellen en zorgen voor meer wendbaarheid in de keuzes die gemaakt moeten worden.

Directeur Eefje Cuppen van het Rathenau Instituut benadrukt tegenover de NOS dat nu actie vereist is: “Door het proces op te splitsen, kan de maatschappij stap voor stap worden betrokken en kunnen we ons sneller voorbereiden op een veilige oplossing." Het advies is om uiterlijk in 2026 te starten met de eerste fase van dit plan, zodat Nederland de verantwoordelijkheid voor zijn nucleaire toekomst serieus neemt.

kerncentrales (afbeelding: Dall-E 3 / FOK.nl)
(afbeelding: Dall-E 3 / FOK.nl)

Staat schetste onjuist beeld over salafisme Cornelius Haga Lyceum Amsterdam

De Nederlandse Staat heeft ten onrechte het beeld gecreëerd en in stand gehouden dat op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam ruimte was voor personen met een antidemocratisch en anti-integratief gedachtengoed. Dit gebeurde in de periode van februari 2019 tot januari 2020. Dat volgt uit een uitspraak van de rechtbank Den Haag in een bodemprocedure van schoolbestuur Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) tegen de Staat.

Het onjuiste beeld dat de Staat creëerde, had zeer negatieve gevolgen voor de reputatie van de school. De Staat moet het SIO een nog nader te bepalen vergoeding betalen voor de geleden schade.

De school
SIO startte in het schooljaar 2017/2018 de middelbare school Cornelius Haga Lyceum met ruim 40 leerlingen in het eerste leerjaar en kreeg hiervoor bekostiging van de rijksoverheid. De Inspectie van het Onderwijs schreef in oktober 2018 in een conceptrapport dat de school - kort gezegd - voldoende functioneert, met enkele aanbevelingen voor verbetering. 

AIVD en NCTV
In februari 2019 bracht inlichtingendienst AIVD een ambtsbericht naar buiten waarin het onder meer ging over de achtergronden van personen die betrokken zijn bij de school, waaronder informatie over hun banden met een terroristische groepering, het Kaukasus Emiraat. Ook stond in het ambtsbericht dat de leiders van de school de helft van het curriculum aan de salafistische geloofsleer wilden wijden en dat de leiders van plan waren om ook buiten reguliere lestijden scholieren onder hun invloedssfeer te brengen.

Naar aanleiding van de AIVD-berichtgeving is de situatie rond de school besproken in een Taskforce waarin verschillende ministeries en inlichtingendiensten zitten. De Taskforce besloot informatie uit de AIVD-berichtgeving openbaar te maken voor het einde van de inschrijvingsperiode voor het nieuwe schooljaar zodat ouders een goed geïnformeerde schoolkeuze voor hun kinderen konden maken. De NCTV verwees in maart 2019 in een brief aan de burgemeester van Amsterdam onder andere naar het bestaan van signalen dat richtinggevende personen binnen de school zich omringden met salafistische aanjagers en dat zij de helft van het curriculum aan de salafistische geloofsleer wilden wijden. Deze brief is dezelfde dag door de Staat openbaar gemaakt.

In sommige media werd de school daarna omschreven als 'haatschool' of als school waar leerlingen met de radicale islam worden geïndoctrineerd. Een dag na het versturen van de brief raadde de minister-president tijdens het wekelijkse vragenuurtje met de pers ouders af om hun kinderen in te schrijven bij de school. Hij herhaalde deze oproep tijdens die persconferentie nog driemaal in verschillende bewoordingen. 

Rapport inspectie
De Inspectie van het Onderwijs concludeerde in mei 2019 in een gewijzigd rapport onder meer dat de school in onvoldoende mate afstand nam van personen met een omstreden reputatie. De inspectie baseerde zich op de door NCTV verstrekte profielen. Op basis van het inspectierapport concludeerde de minister voor Onderwijs dat het SIO bestuurlijk tekortschoot en dat het hele schoolbestuur moest worden vervangen omdat er sprake was van wanbeheer. De minister gaf daarop een zogenoemde aanwijzing. De Raad van State oordeelde in oktober 2022 dat er geen sprake van wanbeheer was.

Nadat het SIO de dagelijks bestuurder van het Cornelius Haga Lyceum in juni 2020 heeft ontslagen, is de relatie tussen het SIO en de overheid in rustiger vaarwater gekomen. De inspectie heeft in april 2021 geconstateerd dat zij een positieve indruk heeft gekregen van de kwaliteit van de lessen en maakt zich geen zorgen meer over de veiligheid van de leerlingen. In oktober 2021 heeft de minister voor Onderwijs publiekelijk erkend dat de zorgen over salafistische beïnvloeding van de leerlingen niet meer actueel zijn. 

Oordeel rechtbank
De toezichthouder van de AIVD, de CTIVD, concludeerde eerder dat de berichtgeving van de inlichtingendienst op een aantal punten onrechtmatig was. De rechtbank komt tot ditzelfde oordeel. Deze onrechtmatige onderdelen zijn van wezenlijk belang voor de algehele strekking van de inhoud van de berichtgeving, vindt de rechtbank. Met de onrechtmatige passages wordt het beeld opgeroepen dat er sprake is van een ernstige en acute zorgwekkende situatie bij het SIO en de school, terwijl de aanwijzingen van de AIVD zagen op een situatie die mogelijk in de toekomst zou kunnen ontstaan. Het valt niet uit te sluiten dat, als de andere overheidsorganen op de hoogte waren geweest van de juiste context van de dreiging (een risico dat zich op termijn zou kunnen manifesteren), zij op een andere wijze zouden hebben gehandeld.

Het kan volgens de rechtbank niet anders, gelet op de brief die de NCTV in maart 2019 naar de burgemeester van Amsterdam stuurde en de uitspraken van de minister-president in het vragenuurtje met de pers, dan dat de Staat de groei van de school op oneigenlijke wijze wilde belemmeren.

De rechtbank oordeelt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld in de periode van februari 2019 tot januari 2020. Na januari 2020 heeft de Staat de school niet meer in verband gebracht met het salafisme of de radicale islam in algemene zin. De onrechtmatige daad is daarmee geëindigd, oordeelt de rechtbank. Het is aannemelijk dat door het onrechtmatig handelen van de Staat het aantal inschrijvingen is achtergebleven bij de prognoses, en dat het SIO dus schade heeft geleden. De Staat moet het SIO daarvoor een nog nader op te maken vergoeding betalen. 

Cel- en taakstraf voor ontvoeren van 6-jarige jongen in Someren

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 38-jarige man veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 177 dagen voorwaardelijk. Hij nam in Someren een 6-jarige jongen mee van straat en reed een tijdje met hem rond in zijn bus.

De jongen was in mei 2022 op zijn fiets onderweg naar huis en werd vlakbij zijn woning door de verdachte aangesproken. De verdachte laadde de fiets van de jongen in zijn busje en liet hem instappen. Vervolgens reed de verdachte korte tijd rond, waarna hij de jongen weer liet gaan.

Volgens de verdachte was er sprake van een miscommunicatie. Hij dacht dat de jongen de weg kwijt was en wilde hem helpen. De rechtbank beschouwt die verklaring als ongeloofwaardig. De jongen verklaart namelijk dat hij is "meegenomen" en dat hij "in de bus moest". Daarbij komt dat de rijroute van de man niet past bij zijn verklaring. De jongen wist namelijk de weg naar huis en was daar al bijna. Het is daarom onlogisch dat de verdachte juist de andere kant de straat uit reed en naar Maarheeze ging. Daar keerde hij om en reed weer terug naar Someren. Verder liet de verdachte na om de politie of omwonenden in te lichten dat hij een kind had gezien waarvan hij meende dat het verdwaald was. De rechtbank kwalificeert het handelen van de verdachte gelet op die omstandigheden als ontvoering en het onttrekken van een minderjarige aan het wettig gezag.

Impact
Ondanks de impact die het voorval op de jongen had, zijn er vooralsnog geen negatieve gevolgen hiervan bij de jongen vastgesteld. Het is echter maar de vraag hoe dit in de toekomst zal zijn. De rechtbank gaat bij het bepalen van de straf uit van de huidige positieve situatie van de jongen. Ook weegt mee dat de jongen slechts kort in de bus zat en dat er in die bus verder niets is gebeurd.

Het voorval was ook ingrijpend voor zijn ouders en andere gezinsleden. Doordat de verdachte niet bij de behandeling van deze strafzaak aanwezig was, zijn hun vele vragen onbeantwoord gebleven. Bovendien kunnen dit soort zaken zorgen voor gevoelens van angst, onveiligheid, wantrouwen en overbescherming. Ouders durven hun kind niet zomaar alleen over straat te laten gaan.

Stok achter deur
Al met al vindt de rechtbank een celstraf en een taakstraf op zijn plaats. Die celstraf is nagenoeg volledig voorwaardelijk om de verdachte ervan te weerhouden dat hij opnieuw in de fout gaat. De drie dagen onvoorwaardelijke gevangenisstraf zat hij inmiddels uit in voorarrest, zodat hij niet terug de cel in hoeft. Daarnaast moet de verdachte een taakstraf van 120 uur uitvoeren.

Dubbelaars Koolhof en Schuurs stranden in kwartfinales US Open

Voor tennisser Wesley Koolhof zit zijn Grand Slam-carrière er op. De Nederlandse dubbelspecialist, vorig jaar winnaar van de Wimbledontitel, werd op de US Open in de kwartfinales uitgeschakeld in zijn laatste Grand Slam-toernooi.

Koolhof en de Kroaat Nikola Mektic waren als elfde geplaatst in New York en begonnen niet best tegen de Amerikanen Nathaniel Lammons en Jackson Withrow. Middels een spannende tiebreak sloegen ze terug, maar in set drie ging het alsnog fout: 1-6, 7-6 (5), 4-6.

Overigens gingen ook de nummers één van de plaatsingslijst er in de kwartfinales uit: de Australiërs Max Purcell en Jordan Thompson (7) waren met 7-6 (4), 6-4 te sterk voor het Spaans-Argentijnse duo Marcel Granollers/Horacio Zeballos.

Bij de vrouwen eindigde het toernooi voor Demi Schuurs ook in de kwartfinales. Samen met de Braziliaanse Luisa Stefani was de Nederlandse simpelweg niet opgewassen tegen het Tsjechisch-Amerikaanse duo Katerina Siniakova/Taylor Townsend: 6-2, 6-3.

Ook in het vrouwendubbelspel waren de kwartfinales het eindstation voor de nummers één van de plaatsingslijst. Gabriela Dabrowski uit Canada en de Nieuw-Zeelandse Erin Routliffe gingen met 4-6, 7-5, 6-3 onderuit tegen Chan Hao-ching uit Taiwan en de Russische Veronika Kudermetova.

In het gemengd dubbelspel krijgt het publiek een thuisduo in de finale: Taylor Townsend en Donald Young wonnen met 6-3, 6-4 van het Indonesisch-Indiase duo Aldila Sutjiadi/Rohan Bopanna in de halve finales.

Het andere Amerikaanse duo, Aleksandar Kovacevic en de pas 16-jarige Tyra Caterina Grant, die ook in het juniorentoernooi speelt, ging in de halve finales onderuit: Sara Errani en Andrea Vavassori uit Italië waren met 6-3, 7-5 te sterk.

Sabalenka met speels gemak naar halve finales US Open

Tennisster Aryna Sabalenka heeft het op de US Open nog altijd niet bepaald moeilijk. De als tweede geplaatste Wit-Russische leverde in de derde ronde per ongeluk een set in, maar vliegt verder door het toernooi heen en rekende dinsdagavond in de kwartfinales simpel af met de Chinese Zheng Qinwen (7): 6-1, 6-2.

In de halve eindstrijd, haar vierde op rij in New York, mag Sabalenka het opnemen tegen thuisspeelster Emma Navarro, als dertiende geplaatst. De Amerikaanse trof de als 26e geplaatste Spaanse Paula Badosa, tegen wie ze het eigenlijk alleen in de tweede set lastig had: 6-2, 7-5 en Navarro's eerste halvefinaleplek op een Grand Slam-toernooi was binnen.

Fritz en Tiafoe in halve finales US Open, eerste Grand Slam-finalist VS sinds 2009

Op de US Open zijn dinsdagavond de eerste twee kwartfinales gespeeld in het mannenenkelspeltoernooi. Dat leverde een mooi feestje op voor het thuispubliek, want die zijn zelfs al zeker van de eerste Amerikaanse Grand Slam-finalist sinds Andy Roddick in 2009 (Wimbledon).

De als twaalfde geplaatste Taylor Fritz nam het op tegen de als vierde geplaatste Duitser Alexander Zverev en won de spannende eerste set na een tiebreak. Een late break leverde Zverev set twee op, waarna de Duitser in set drie een vroege break ongedaan maakte. Op 5-4 sloeg Fritz op zijn vijfde breakkans echter toe, waarna hij de vierde set ook via de tiebreak won: 7-6 (2), 3-6, 6-4, 7-6 (3) en zijn eerste halvefinaleplek op een Grand Slam-toernooi was een feit.

Frances Tiafoe (20) nam het daarna op tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov (9) en pakte de eerste set met twee breaks. Dimitrov sloeg terug door een spannende tiebreak in set twee te winnen, maar in de derde set sloeg Tiafoe weer twee keer toe. Dimitrov had ondertussen steeds meer last van ogenschijnlijk zijn hamstring en na een paar games in set vier moest de ervaren Bulgaar er de brui aan geven: 6-3, 6-7 (5), 6-3, 4-1 en dus staat Tiafoe net als twee jaar geleden in de halve finales.

Vuelta: Etappe 17 - Vluchters of sprinters?

De zestiende etappe van de Vuelta a España leverde een fraaie zege op voor Marc Soler op de Lagos de Covadonga. Primoz Roglic sloeg ondertussen weer eens toe in het klassement en staat nu op nog maar vijf seconden van leider Ben O'Connor, die een wonder nodig gaat hebben om nog te kunnen winnen.

Vandaag wacht de renners een relatief korte rit, iets meer dan 140 kilometer. Men begint bij een monument in Arnuero en rijdt dan naar het zware stuk van de rit, grofweg van veertig tot tachtig kilometer. Daarin ligt onder meer de niet al te lange, maar wel onmeunig steile Alto de la Estranguada, met uitschieters boven de twintig procent.

Via de afdaling en de Alto del Caracol gaat het peloton dan richting Santander, waar de finish ligt. De laatste zestig kilometer zijn niet al te ingewikkeld, dus als sprinters niet teveel schade oplopen op de beklimmingen zou het best weer een sprint kunnen worden.

Voor een beduidend meer uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we weer door naar het FOK!forum. Verder gaan we even na twee uur pas op pad, Eurosport zal zo'n drie kwartier later live zijn. De finish staat rond kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Kabinet schrapt programma voor stikstof en natuurherstel

Het nieuwe kabinet zet een streep door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), dat provincies de afgelopen jaren ontwikkelden om natuurherstel en stikstofreductie aan te pakken. Dit programma gaf de provincies de verantwoordelijkheid om met ruimtelijke plannen te komen die zouden voldoen aan de milieudoelstellingen en de vergunningsproblemen zouden oplossen. De toekomst van deze plannen is nu onzeker, aangezien het kabinet niet heeft aangegeven wat ervoor in de plaats komt.

Het NPLG, een initiatief van oud-minister Van der Wal, werd door de provincies als belangrijk gezien om door te gaan. Zij hadden hun plannen al grotendeels uitgewerkt en lieten recent in een brief aan de Tweede Kamer weten dat er volgens hen snel duidelijkheid moet komen. Provincies hebben veel tijd en middelen geïnvesteerd in het programma, wat ook bij andere betrokken partijen verwachtingen heeft gewekt. Het schrappen van het NPLG brengt dan ook zorgen met zich mee.

Minister Femke Wiersma, van de BoerBurgerBeweging (BBB), is kritisch over het stikstofbeleid en heeft eerder aangegeven dat zij kijkt naar mogelijke uitzonderingen op Europese regels. Het budget voor het programma is eveneens fors ingekort. Van de oorspronkelijke 20 miljard euro blijft nog slechts een klein bedrag over: 5 miljard specifiek voor de landbouw en 500 miljoen per jaar voor boeren die natuurmaatregelen nemen.

Het nieuwe kabinet heeft tot nu toe weinig duidelijkheid gegeven over een alternatieve aanpak. Ingewijden melden dat naast het schrappen van het geld en de deadlines, ook de naam NPLG verdwijnt. Binnen enkele weken wordt meer informatie verwacht, mogelijk rond Prinsjesdag, waar het kabinet met nieuwe plannen zal komen. Deze verandering roept vragen op over de haalbaarheid van de milieudoelen, en er wordt gevreesd dat er vertraging ontstaat in de uitvoering van belangrijke maatregelen.

In de Tweede Kamer zal vandaag een debat plaatsvinden over het stikstofbeleid, waarin de onzekerheid over de plannen van het kabinet waarschijnlijk een centraal punt zal zijn. De provincies benadrukken in hun brief dat snelle duidelijkheid noodzakelijk is om verdere stappen te kunnen zetten.

Kabinet schrapt stikstofplannen
Kabinet schrapt stikstofplannen

Man die zijn vrouw 10 jaar lang liet verkrachten had ook naaktfoto's van dochter

De rechtszaak tegen de 71-jarige man die zijn vrouw door ten minste 50 mannen liet verkrachten heeft voor veel opschudding gezorgd. De man wordt beschuldigd van het toelaten van groepsverkrachtingen van zijn bewusteloze echtgenote. Hij ronselde de mannen via een chatroom genaamd "without her knowing". 

Een van de meest schokkende momenten in de rechtszaak vond plaats toen er naaktfoto's van zijn dochter werden getoond. De foto's, genomen terwijl zij door haar vader gedrogeerd was, werden ontdekt op een computer in een map getiteld "Around my daughter, naked". Na het zien van deze onthulling verliet de vrouw de rechtszaal in tranen, vergezeld door haar twee broers, om ongeveer twintig minuten later terug te keren.

Advocaat van de familie, Antoine Camus, verklaarde na afloop van de zitting dat, hoewel de familie al bekend was met de details van de zaak, het een bijzonder zware dag was. Hij benadrukte de emotionele impact die de onthullingen hadden op Darian en haar familie, ondanks hun kennis van de omvang van de misdaden.

Dominique P. werd aanvankelijk in september 2020 gearresteerd, na beschuldigingen dat hij vrouwen heimelijk filmde in een supermarkt. Een verdere huiszoeking leidde tot de ontdekking van een computerbestand genaamd "Abuses", waarin meer dan 20.000 foto's en video's van de verkrachtingen waren opgeslagen. Deze aanvallen zouden zijn gefilmd en opgeslagen over een periode van bijna tien jaar.

De beschuldigingen tegen Dominique P. omvatten niet alleen het toestaan van de aanvallen, maar ook het actief voorbereiden van de situatie zodat zijn vrouw niet wakker zou worden. Hij gaf de mannen instructies, waaronder dat ze hun handen moesten opwarmen en geen sigarettenrook of aftershave mochten gebruiken.

Tot de 50 beschuldigden behoren onder andere een brandweerman, een journalist en een gevangenbewaarder. Sommigen van hen hebben schuld bekend, terwijl anderen beweren dat ze dachten dat de vrouw haar bewusteloosheid veinsde.

De rechtszaak, die naar verwachting tot december zal duren, omvat het tonen van videobeelden van de verkrachtingen. Als de verdachten schuldig worden bevonden, kunnen zij tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen.

Gisele P., de 72-jarige echtgenote van Dominique P., is aanwezig bij het proces en heeft gepleit voor een openbaar proces om het bewustzijn over seksueel misbruik en door drugs veroorzaakte black-outs te vergroten. Haar advocaat, Stephane Babonneau, verklaarde dat Gisele wil dat de schaamte overgaat naar de daders en niet bij de slachtoffers blijft.

Jongen (8) schiet zichzelf door het hoofd met pistool van zijn moeder

In Lehi, in de Amerikaanse staat Utah heeft een 8-jarige jongen zichzelf per ongeluk door het hoofd geschoten. De jongen bevond zich maandag alleen in de auto van zijn moeder terwijl ze aan het winkelen was. Onder de stoel vond hij het geladen pistool. Blijkbaar heeft hij het wapen gepakt en ermee gespeeld, waarbij hij zich door het hoofd schoot.

Hulpdiensten werden snel ingeschakeld, en de jongen werd nog naar het ziekenhuis gebracht. Helaas overleed hij dinsdagochtend alsnog aan zijn verwondingen. De politie beschreef de schietpartij als "onopzettelijk en zelf toegebracht". Er zijn voorlopig geen aanklachten ingediend tegen de moeder, hoewel het onderzoek nog gaande is.

Het incident vond plaats bij een Maverik-winkel in Lehi, Utah. Het is al de tweede tragische gebeurtenis in korte tijd in Utah, nadat twee weken eerder een vijfjarige jongen onder vergelijkbare omstandigheden om het leven kwam in Santaquin.

In Utah bestaan geen wetten die het wapeneigenaren verplicht het wapen op een bepaalde manier op te bergen en veilig te houden voor kinderen.

Helmplicht en minimumleeftijd fatbikes kan wel, maar dan voor alle e-bikes

Minister van Infrastructuur Barry Madlener (PVV) staat onder druk van de Tweede Kamer om actie te ondernemen tegen de fatbike, ondanks zijn eerdere terughoudendheid. Vorige week liet hij nog weten geen voorstander te zijn van ingrijpen, maar nu de voltallige Kamer maatregelen eist, heeft hij toegezegd bereid te zijn alle opties te onderzoeken. Een helmplicht voor kinderen op e-bikes is bespreekbaar, maar Madlener waarschuwt dat dit dan voor alle elektrische fietsen zou moeten gelden, niet alleen voor fatbikes.

In een debat in de Tweede Kamer worden fatbikes door verschillende Kamerleden bekritiseerd, waarbij ze termen als ‘fatbike-terreur’ en ‘kleine tanks’ gebruiken. CDA-lid Harmen Krul pleit voor fatbikevrije zones en een minimumleeftijd voor het gebruik van deze e-bikes. SP-lid Bart van Kent noemt Madlener een ‘bange bureaucraat’ en vraagt om duidelijke leeftijdsgrenzen. Ondanks de groeiende druk van artsen, agenten en organisaties voor strengere regels, blijft de minister voorzichtig.

Madlener stelt dat het lastig is om juridisch onderscheid te maken tussen verschillende soorten elektrische fietsen, zoals fatbikes en reguliere e-bikes. Hij wijst erop dat sommige maatregelen, zoals een minimumleeftijd, ook jongere kinderen zouden treffen die normaal gesproken e-bikes gebruiken om naar school te gaan. De minister vraagt om meer tijd om de mogelijke gevolgen van de maatregelen te onderzoeken en een goed doordacht plan te presenteren. Binnenkort zal er een uitgebreider debat plaatsvinden in de Kamer.

Kabinet gaat koranverbranding niet verbieden: vrije meningsuiting gaat voor

Het nieuwe kabinet heeft besloten om geen verbod in te stellen op het verbranden van religieuze boeken zoals de Koran. Dit bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer, waar minister van Justitie en Veiligheid Van Weel benadrukte dat het kabinet vrijheid van meningsuiting als een essentieel recht beschouwt. Ondanks dat hij het verbranden van religieuze geschriften "zeer verwerpelijk" noemt, vindt hij het belangrijker om dit recht te beschermen.

Het kabinet volgt hiermee de lijn van het vorige kabinet, dat eveneens weigerde een dergelijk verbod in te stellen. Wel loopt er nog een onderzoek naar de mogelijkheden om het demonstratierecht te beperken in bepaalde gevallen. Minister Van Weel gaf aan dat dit onderzoek naar verwachting in de zomer van volgend jaar afgerond zal zijn. Ondertussen is de minister een dialoog gestart met diverse betrokkenen, waaronder demonstranten, politie en burgemeesters, om te bespreken hoe het recht op demonstratie behouden kan blijven en tegelijkertijd escalaties voorkomen kunnen worden.

Tijdens het debat bleek dat er onder de meeste politieke partijen geen draagvlak is voor een verbod. Veel partijen, zoals de VVD, noemden het verbranden van religieuze boeken wel "smakeloos" en "provocatief", maar wezen erop dat vrijheid van meningsuiting ook het recht omvat om beledigende meningen te uiten. Denk-Kamerlid El Abassi pleitte voor een verbod op basis van godsdienstvrijheid, maar kreeg hiervoor geen meerderheid.

Eerdere incidenten, zoals de confrontatie in Arnhem waar Pegida-voorman Edwin Wagensveld een koran wilde verbranden, benadrukken de gevoeligheid van het onderwerp. Hoewel lokale bestuurders soms aandringen op een verbod, blijft het kabinet vasthouden aan het grondrecht van vrijheid van meningsuiting. Hierdoor lijkt een wettelijk verbod op het verbranden van religieuze boeken voorlopig van tafel.

euwe-kabinet-wil-geen-verbod-op-koranverbranding

Fotografe songfestival richt zich op 'herstel' en 'mentaal welzijn' na Joost Klein

De fotografe die backstage bij het Eurovisie Songfestival beweerde bedreigd te zijn door Joost Klein, heeft besloten geen hoger beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de officier van justitie om het onderzoek te sluiten. Dit maakte haar advocaat Kristoffer Ståhl bekend. Hoewel ze benadrukt dat geweld nooit geaccepteerd mag worden, geeft ze aan zich nu te willen richten op haar 'mentale welzijn' en haar carrière.

Joost Klein werd gediskwalificeerd uit de Eurovisiecompetitie nadat hij beschuldigd werd van gewelddadig gedrag tegenover de fotografe. Na het incident werd er aangifte gedaan, maar in augustus besloot de officier van justitie het onderzoek te staken. Volgens de aanklager kon niet worden bewezen dat er sprake was van een dreigement met het doel angst aan te jagen. Er zou geen sprake zijn van een strafbaar feit.

De fotografe heeft naar eigen zeggen tijdens het proces te maken gehad met online haat en bedreigingen, wat heeft bijgedragen aan haar besluit om geen verder commentaar te geven en geen beroep aan te tekenen. Ze wil de situatie achter zich laten en zich concentreren op haar 'herstel' en professionele carrière als fotograaf.

Joost Klein werd gediskwalificeerd door de organisatie van het Songfestival vanwege het vermeende schenden van de gedragscode. Hoewel Klein in een politieverhoor aangaf dat hij zich de situatie niet volledig kon herinneren, bleef de fotografe erbij dat ze zich ernstig bedreigd voelde.

De Nederlandse omroep Avrotros heeft ondertussen kritiek geuit op Kleins diskwalificatie en het is onduidelijk of Nederland in 2025 opnieuw zal deelnemen aan het Eurovisie Songfestival.

FOK! Wat een weer: koeler en natter

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is er veel bewolking. In het oosten en zuidoosten valt plaatselijk regen. In de loop van de ochtend gaat het in het oosten op steeds meer plaatsen regenen. Er staat weinig wind.

Vanmiddag zijn er vooral in het oosten en noordoosten perioden met regen. In het westen is er soms ruimte voor de zon en blijft het op een enkele bui na droog. De maximumtemperatuur ligt in het zuiden en westen rond 21°C, maar in aanhoudende regen ligt de temperatuur rond 18°C. Er staat weinig wind, aan de kust steekt een matige wind uit het noordwesten op.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. In het noordoosten regent het van tijd tot tijd, verder is het zo goed als droog. Er staat weinig wind.

Vannacht is er plaatselijk kans op een bui, mogelijk met onweer, vooral in het oosten en noorden. Aan het einde van de nacht kan er in het oosten mist ontstaan. De temperatuur daalt naar rond 17°C bij een zwakke tot matige noordoostenwind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Wandelen door de regen in het Sauerland in Duitsland (Foto: qltel)
Wandelen door de regen in het Sauerland in Duitsland (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Zeker twaalf doden bij bootramp Noordzee

Zeker twaalf mensen onder wie zes kinderen en een zwangere vrouw zijn dinsdag verdronken in de Noordzee nadat een boot met tientallen migranten zonk voor de Franse kust, in het Engelse Kanaal. Meer dan 50 mensen werden gered bij Kaap Gris-Nez, nabij Boulogne-sur-Mer, meldt de Franse kustwacht. Twee van hen zouden in kritieke toestand verkeren. De slachtoffers zouden voornamelijk van Eritrese afkomst zijn, hoewel dat nog niet zeker is. De Franse kustwacht zei dat helikopters, marineschepen en vissersboten betrokken waren bij de reddingsoperatie.

De boot zou  overbeladen zijn geweest en de bodem zou op gegeven moment opengescheurd zijn. Hooguit acht mensen aan boord droegen reddingsvesten. De ramp is het dodelijkste scheepsongeluk in het Kanaal dit jaar. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Yvette Cooper beschreef het incident als ‘verschrikkelijk en diep tragisch’.

Vóór het incident van dinsdag waren er in 2024 al 30 mensen gestorven bij het oversteken van het Kanaal. Dat was toen al het hoogste aantal sinds 2021, toen er 45 doden werden geregistreerd.

De Franse autoriteiten zeggen dat ze 60% van de kleine migrantenboten tegen weten te houden. Maar mensensmokkelaars proppen tot wel 70 mensen op schepen die vroeger 30 tot 40 mensen vervoerden en dat leidt tot veel dodelijkere schipbreuken. Frankrijk dringt er bij het VK en de EU op aan om een verdrag over migratie te sluiten om de levensgevaarlijke oversteken van kleine boten te stoppen.

De inspanning om ‘deze gevaarlijke en criminele smokkelbendes te ontmantelen en de grensbeveiliging te versterken is van vitaal belang en moet snel worden voortgezet’, zei minister Cooper.

Steve Smith, CEO van Care4Calais, een liefdadigheidsinstelling die is opgericht om migranten in Calais te helpen, zei: "Deze tragedies hebben zich veel vaker voorgedaan. Elke politieke leider, aan beide kanten van ons Kanaal, moet worden gevraagd: 'Hoeveel levens zullen er verloren gaan voordat ze een einde maken aan deze vermijdbare tragedies?'"

Het aantal mensen dat de gevaarlijke oversteek over het Engelse Kanaal in kleine bootjes maakt, is gestegen, met meer dan 135.000 mensen die sinds 2018 via deze route naar het VK zijn gekomen. Meer dan 21.000 mensen zijn dit jaar het Kanaal overgestoken. Dat is meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar minder dan in 2022. Het aantal mensen dat in 2022 de grens overstak, 45.755, was het hoogste sinds de cijfers voor het eerst werden verzameld in 2018.

Zowel Labour als de vorige conservatieve regering hebben beloofd het probleem aan te pakken. De Britse premier Keir Starmer heeft het plan van de vorige conservatieve regering om asielzoekers naar Rwanda te sturen teruggedraaid. Dit plan werd aangekondigd in 2022 maar is nooit uitgevoerd. Starmer heeft beloofd strengere maatregelen te nemen om de verantwoordelijke mensensmokkelbendes te ‘verpletteren’.

Amnesty International UK wil juist dat de oorzaken van illegale migratie worden bestreden: "Geen enkel politieoptreden om bendes te ‘verpletteren’ en geen enkele overheidsretoriek zal voorkomen dat deze rampen zich keer op keer herhalen als er geen aandacht wordt besteed aan de behoeften van de mensen die door die bendes worden uitgebuit."

Random Pics van de Dag #1376

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Turkije wil zich aansluiten bij BRICS-landenblok met Rusland en China

Turkije heeft een aanvraag ingediend om lid te mogen worden van BRICS, een samenwerkingsverband van grote niet-westerse economieën. “Het proces is aan de gang”, zegt de regerende AKP-partij. Turkije zou het eerste NAVO-land in het blok zijn, waartoe ook Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika, Egypte, Iran, Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten behoren.

  • Het doel van de alliantie is om een tegenwicht te vormen tegen de geopolitieke en economische dominantie van het Westen. De BRICS-landen willen ook hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar als mondiale reservevaluta verminderen.
  • De Turkse president Erdogan zei in juli dat Turkije de BRICS niet ziet als een ‘alternatief voor andere structuren’. Turkije is officieel nog steeds kandidaat voor het EU-lidmaatschap.

Bij de oprichting in 2009 bestond BRICS uit enkele grote opkomende economieën: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Maar mede doordat China en India economisch een steeds grotere vinger in de pap hebben, wordt het blok ook wel gezien als een tegenhanger van de G7: Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Begin dit jaar breidde de BRICS-club zich uit. Egypte, Ethiopië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten zijn inmiddels ook lid. Saoedi-Arabië overweegt het lidmaatschap, daarnaast zijn er nog tientallen andere landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika die positief tegenover het lidmaatschap staan. 

Boko Haram doodt minstens 81 mensen bij een aanval in Nigeria

Enige tijd geleden slaagde het Nigeriaanse leger erin een deel van de Boko Haram-islamisten uit het noorden van het land te verdrijven. Sindsdien leven de terroristen in de bergen en voeren herhaaldelijk verschrikkelijke aanvallen uit op burgers. 

Volgens de autoriteiten zijn zeker 81 mensen omgekomen bij een aanval op een dorp in het noordoosten van Nigeria. “Ongeveer 150 vermoedelijke Boko Haram-terroristen op meer dan 50 motorfietsen” vielen het dorp Mafa in de staat Yobe aan met “geweren en granaten”, zei politiewoordvoerder Abdulkarim Dungu. “Veel winkels en huizen” werden door de aanvallers in brand gestoken. Het exacte aantal doden bij de aanval moet nog worden bevestigd, zei Dungu.

De islamistische militie Boko Haram is actief in het noordoosten van Nigeria. In 2014 nam het daar gebieden over en riep het uit tot kalifaat. Nadat het Nigeriaanse leger het land had heroverd met de hulp van Tsjadische troepen, trokken de islamisten zich terug in de bergen. Van daaruit blijven ze regelmatig aanvallen uitvoeren en angst en terreur verspreiden.

De afgelopen vijftien jaar zijn in het noordoosten van Nigeria ruim 40.000 mensen omgekomen en nog eens twee miljoen mensen ontheemd geraakt als gevolg van het geweld. Het conflict heeft zich verspreid naar de buurlanden Niger, Kameroen en Tsjaad.

Trump onthult vredesplan Oekraïne pas als hij president van de VS is

De Republikeinse Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zegt dat hij een plan klaar heeft om een einde aan de oorlog in Oekraïne te ‘garanderen’. Maar dat kan hij pas bekend maken als hij op 5 november de presidentsverkiezingen wint, zegt de 78-jarige rechtspopulist in een interview met podcaster Lex Fridman.

"Als president krijg ik gegarandeerd een vredesdeal rond”, zei Trump. “Deze oorlog had nooit mogen plaatsvinden.” Hij heeft een “zeer ambitieus plan” om Oekraïne en Rusland in hun oorlog te stoppen, “en ik heb een idee – misschien geen plan, maar een idee – voor China.”

Maar hij kan deze plannen nog niet onthullen, "want als ik je deze plannen geef, dan kan ik ze niet meer gebruiken, ze zullen dan niet succesvol zijn." Trump, die zich heeft ontpopt als een bewonderaar van de Russische president Vladimir Poetin, heeft herhaaldelijk gezegd dat hij de oorlog in Oekraïne ‘binnen 24 uur’ kon beëindigen – zonder ooit een uitleg te geven hoe hij dat van plan was.

Het Kremlin is sceptisch
Tijdens de verkiezingscampagne bekritiseerde de vastgoedondernemer herhaaldelijk de miljarden aan Amerikaanse steun voor Oekraïne en riep hij de Europeanen op om “meer te doen”, dat wil zeggen dat Europa meer geld ter beschikking zou moeten stellen om Oekraïne te steunen.

Het Kremlin steunt fundamenteel een overwinning van Trump bij de presidentsverkiezingen, maar verwacht geen snel bemiddelingssucces in de oorlog in Oekraïne. "Ik denk niet dat er een toverstaf bestaat. Dat kan niet in één dag", zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zondag op de Russische televisie. Hij gaf commentaar op de beweringen Trump dat hij de Russisch-Oekraïense oorlog binnen één dag zou kunnen beëindigen.

'Waarom moet je poepen als je zenuwachtig bent? '

Als je in de zenuwen zit voor een grote aankoop, een examen, een presentatie, een date, een moeilijk gesprek, een sollicitatie, een vervelende buurman - nou ja, om wat dan ook - dan kun je soms last krijgen van je buik. Krampen, buikpijn, verstopping, diarree. Alles wat je liever niet met andere mensen deelt. Maar het is een heel natuurlijk verschijnsel.

Er is namelijk een echte link tussen je darmen en stress. Maag-lever-darm-arts Zlatan Mujagic van het Maastricht UMC vertelt je in deze kersverse aflevering van Universiteit van Nederland Legt Uit hoe dat precies zit.

Met dank aan Universiteit van Nederland 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1386
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1385
special
Random Pics van de Dag #1384
special
Random Pics van de Dag #1383
special
Random Pics van de Dag #1382
©FOK.nl e.a.