Turkije wil zich aansluiten bij BRICS-landenblok met Rusland en China
Turkije heeft een aanvraag ingediend om lid te mogen worden van BRICS, een samenwerkingsverband van grote niet-westerse economieën. “Het proces is aan de gang”, zegt de regerende AKP-partij. Turkije zou het eerste NAVO-land in het blok zijn, waartoe ook Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika, Egypte, Iran, Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten behoren.
- Het doel van de alliantie is om een tegenwicht te vormen tegen de geopolitieke en economische dominantie van het Westen. De BRICS-landen willen ook hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar als mondiale reservevaluta verminderen.
- De Turkse president Erdogan zei in juli dat Turkije de BRICS niet ziet als een ‘alternatief voor andere structuren’. Turkije is officieel nog steeds kandidaat voor het EU-lidmaatschap.
Bij de oprichting in 2009 bestond BRICS uit enkele grote opkomende economieën: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Maar mede doordat China en India economisch een steeds grotere vinger in de pap hebben, wordt het blok ook wel gezien als een tegenhanger van de G7: Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Begin dit jaar breidde de BRICS-club zich uit. Egypte, Ethiopië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten zijn inmiddels ook lid. Saoedi-Arabië overweegt het lidmaatschap, daarnaast zijn er nog tientallen andere landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika die positief tegenover het lidmaatschap staan.