FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 september 2024

Krijgsmacht krijgt moderne antitankwapens met lange schootsafstand

De krijgsmacht moet in staat zijn vijandelijke doelen op grote afstand uit te schakelen. Denk aan gevechtsvoertuigen, bunkers, gevechtsopstellingen en helikopters. Daarom schaft Defensie antitankwapens aan die op lange afstand doel kunnen treffen. Ze vervangen naar verwachting vanaf 2026 de systemen voor de middellange afstand. Staatssecretaris Gijs Tuinman meldt dit vandaag aan de Tweede Kamer. 

De vervanging is nodig vanwege de snel verslechterende veiligheidssituatie in Europa. Het draagt verder bij aan de veiligheid van de militairen.

De huidige antitankwapens hebben na 25 jaar het einde bereikt van zowel hun technische als operationele levensduur. Hierdoor kent het systeem in toenemende mate technische uitval. Daarnaast is het moeilijk ze in stand te houden en is het niet mogelijk ze verder te ontwikkelen. Bovendien zijn de optische middelen voor doeldetectie en raketgeleiding verouderd.

Defensie kiest nu voor moderne lanceersystemen. Die maken het mogelijk vijandelijke gevechtsvoertuigen tot een afstand van 5.000 meter uit te schakelen. Daarnaast zijn ze in staat om doelen zonder een directe zichtlijn via een coördinaat onder vuur te nemen. De raket wordt daarbij tijdens de vlucht bijgestuurd. Deze gemoderniseerde antitankwapens worden alleen geleverd door de Israëlische leverancier Rafael.

Met de nieuwe lanceerinstallatie zijn ook raketten van andere Europese landen te verschieten. Duitsland bijvoorbeeld vervangt sinds 2020 ook de antitankcapaciteit voor de middellange afstand. De oosterbuur heeft dezelfde lanceerinstallaties en antitankraketten aangeschaft. Bovendien maken onder meer België, Denemarken, Estland, Finland, Hongarije, Italië, Litouwen, Polen, Roemenië, Spanje, Tsjechië en Zwitserland hier gebruik van. Daarnaast krijgt NAVO-bondgenoot Canada deze antitankwapens. Deze zogeheten standaardisatie vormt een belangrijke overweging bij de aanschaf van militair materieel.

Defensie wil alle oude lanceerinstallaties in 4 jaar vervangen. De organisatie streeft er naar het contract voor levering van nieuwe antitankwapens in oktober dit jaar te tekenen. De laatste systemen stromen naar verwachting in de eerste helft van 2028

Russische luchtaanval op Poltava: ruim vijftig doden

Bij een Russische luchtaanval op de stad Poltava in Oekraïne zeker vijftig mensen om het leven gekomen. Ruim 200 mensen raakten gewond, maakte president Zelensky bekend.

Volgens Oekraïne werden een onderwijsinstelling en een ziekenhuis in de centraal gelegen Oekraïense stad door Russische raketten geraakt. Ook een gebouw van het Militair Instituut voor Telecommunicatie van de Polytechnische Universiteit in Poltava werd getroffen, schrijft de krant Kiev Independent Volgens het bericht was volgens het Oekraïense ministerie van Defensie de tijd tussen het luchtalarm en de raketaanval zo kort dat mensen werden geraakt terwijl ze werden geëvacueerd.

Zelensky riep de westerse bondgenoten op om Oekraïne te blijven steunen en vroeg om luchtverdedigingssystemen en raketten. Het Russische ministerie van Defensie in Moskou heeft nog niet gereageerd op de aanval.

De aanval veroorzaakte internationale verontwaardiging. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock schreef op  X dat de brutaliteit van Poetin geen grenzen kent. De beschietingen van het militaire trainingscentrum en het ziekenhuis bleven doorgaan terwijl de gewonden van de aanval werden behandeld. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Lammy schreef dat de verantwoordelijken voor de aanval hun straf niet mogen ontlopen. Woordvoerder Kirby van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad legde een soortgelijke verklaring af.

Poltava ligt ongeveer 300 kilometer ten oosten van Kiev en telde voor de oorlog ongeveer 300.000 inwoners. Het militaire geraakte communicatie-instituut is opgericht in de jaren zestig, toen Oekraïne nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, en leidt telecommunicatiespecialisten op.

[PS] Dorsman zwemt naar goud, Nederlands 1-2'tje op 200m en zilver in de dressuur

Op de Paralympische Spelen in Parijs was het dinsdag een prima dag voor Nederland. In het zwembad werd een gouden medaille gepakt, in het atletiekstadion kwam daar goud en zilver bij en de rolstoeltennissers deden het over het algemeen ook prima.

Zwemmen
In Tokyo won Rogier Dorsman drie keer goud in de SM11-klasse, voor zwemmers met de zwaarste visuele beperkingen, in Parijs lukte dat nog niet. Tot dinsdag: op de 200 meter wisselslag was de wereldrecordhouder vooral op de schoolslag ongenaakbaar en in 2:18,36 minuten zwom hij naar paralympisch goud.

Met 2:45,06 minuten plaatste Liesette Bruinsma zich als snelste voor de finale van de 200 meter wisselslag in de SM11-klasse, maar daarin deed de rest er nog een flinke schep bovenop, aangevoerd door Daria Lukianenko: de Wit-Russische zwom in 2:37,77 een nieuw wereldrecord. Ook Ma Jia en Cai Liwen uit China eindigden voor Bruinsma, die in 2:43,13 als vierde aantikte.

Thomas van Wanrooij noteerde in de series van de 200 meter wisselslag in de SM13-klasse met 2:16,54 minuten de vijfde tijd en plaatste zich zo voor de finale, maar daarin kon hij zijn bronzen medaille van Tokyo niet evenaren: vijfde in 2:15,38.

Lisa Kruger werd twee jaar geleden wereldkampioene op de 100 meter vlinderslag in de S10-klasse en pakte vorig jaar WK-zilver, maar in Parijs lukte het niet: met 1:11,50 minuten bleef ze steken op plek elf, niet genoeg voor een finaleplek.

Atletiek
In de T64-klasse kwamen twee Nederlandse bladesprinters in actie op de 200 meter bij de vrouwen. Paralympisch kampioene Marlene van Gansewinkel snelde in 26,36 seconden naar de winst in haar serie, wereldrecordhoudster Kimberly Alkemade plaatste zich met 26,31 seconden ook als heatwinnares voor de finale.

In die finale stond er geen enkele maat op Alkemade: na het brons in Tokyo snelde ze in 25,42 seconden met overmacht naar het goud in Parijs. Van Gansewinkel maakte het Nederlandse feestje compleet met zilver in 26,14 seconden.

In de T13-klasse, voor atleten met een visuele beperking, wist paralympisch debutante Zara Temmink de 100 meter-finale niet te bereiken: in 12,89 seconden eindigde ze als zesde en laatste in haar serie.

Tafeltennis
Tweevoudig vicewereldkampioen Jean-Paul Montanus is in de MS7-klasse lekker bezig. Hij speelde dinsdag de kwartfinale tegen Jonas Hansson en na een stroeve start wist hij de Zweed te overklassen: 5-11, 13-11, 11-9, 11-3. Vrijdag speelt Montanus zijn halve finale.

Boccia
Het gemengde Nederlandse BC1/BC2-team, met Chantal van Engelen, Marco Dekker en Daniel Perez, heeft zich niet voor de kwartfinales geplaatst. In de openingswedstrijd was Frankrijk met 8-2 te sterk, waarna met 9-3 van Indonesië werd verloren.

Paardensport
Het was dressuurdag bij Versailles, waar Rixt van der Horst er met zilver vandoor ging in de III-categorie: met Royal Fonq noteerde ze 76,433 procent, goed voor de tweede plek en een plekje in de freestylefinale.

Annemarieke Nobel, deelnemend op de indrukwekkende leeftijd van 65 jaar, wist in de I-klasse net geen eremetaal te veroveren: met Doo Schurfo scoorde ze 72,792 punten, wat haar een vierde plek opleverde.

Rolstoeltennis
De absolute topfavoriete in het vrouwenenkelspel, Diede de Groot, rolde lekker door naar de halve finales: met 7-6 (3), 6-3 had ze zelfs nog wat meer moeite dan verwacht met de Chinese Guo Luoyao. Aniek van Koot won met 6-1, 7-5 van een andere Chinese, Li Xiaohui, en zit ook in de halve finales.

Samen ging het voor De Groot en Van Koot ook uitstekend: in de halve finales van het vrouwendubbelspel zetten ze Li en Zhu Zhenzhen met twee keer 6-2 aan de kant voor een plek in de finale.

In de quads krijgen we, eigenlijk niet geheel verrassend, een volledig Nederlandse finale. Niels Vink won met twee keer 6-1 simpel van de Turk Ahmet Kaplan, terwijl Sam Schröder met 7-6 (1), 6-4 de Israëlische veteraan Guy Sasson aan de kant schoof.

Het dubbelspel bij de mannen verliep minder lekker. Ruben Spaargaren en Maarten ter Hofte werden in de kwartfinales met 2-6, 1-6 op de pijnbank gelegd door de Britten Alfie Hewett en Gordon Reid, terwijl Tom Egberink en Maikel Scheffers met 6-7, 6-1 [3-10] van de Spanjaarden Daniel Caverzaschi en Martin de la Puente verloren.

Rolstoelbasketbal
Nederland speelde in de kwartfinales tegen Canada, maar tegen de drievoudig paralympisch kampioenen zat het er na een 10-26 tweede kwart geen moment meer echt in. Nederland kwam in de slotfase nog even terug, maar het was niet genoeg en met een 67-79 nederlaag eindigde het toernooi voor Oranje.

Concord wordt 6 september offline gehaald, Kopers krijgen geld terug

Op 6 September wordt het pas uitgebrachte spel Concord offline gehaald. Kopers krijgen hun geld terug. Fysieke kopieën kunnen worden teruggebracht naar de winkel.

Dit nieuws is zojuist naar buiten gebracht door Firewalk Studios via PlayStation Blog. Concord kampt met extreem tegenvallende verkoopcijfers. Vandaag zijn er 26 actieve spelers via Steam. Op 23 augustus kwam het spel uit, vanaf launch had Concord al moeite om spelers te bereiken. Concord wordt per direct uit de verkoop gehaald en Firewalk en Sony gaan een nieuwe strategie bedenken om toch nog hun spelers te kunnen bereiken. Of we Concord ooit nog terug gaan zien is nog maar de vraag, daar is nog geen nieuws over uitgebracht. Het is voor het eerst dat een spel zo snel van de markt wordt gehaald. Concord is nog geen twee weken 'live' geweest. Wat wij van het spel dachten kun je lezen in onze review.

Dubbelaars Koolhof en Schuurs naar kwartfinales op US Open

Tennisser Wesley Koolhof staat in het mannendubbelspel in de kwartfinales van de US Open. De Nederlander, samen met de Kroaat Nikola Mektic als elfde geplaatst in New York, won met twee keer 6-2 opmerkelijk simpel van de als zesde geplaatste Fin Harri Heliövaara en zijn Britse kompaan Henry Patten.

In het vrouwendubbelspel staat Demi Schuurs samen met haar Braziliaanse partner Luisa Stefani ook in de kwartfinales. De nummers acht van de plaatsingslijst rekenden met 6-4, 6-3 af met de Amerikanen Sofia Kenin en Bethany Mattek-Sands en treffen nu de nummers drie van de plaatsingslijst, Katerina Siniakova uit Tsjechië en de Amerikaanse Taylor Towndsend.

O'Connor behoudt nipt leiderstrui in Vuelta, Soler wint rit naar Lagos de Covadonga

Ben O'Connor heeft zijn rode leiderstrui in de Vuelta nipt behouden. De Australiër verloor in de bergrit naar Lagos de Covadonga bijna een minuut op Primoz Roglic, maar is nog altijd leider in de Ronde van Spanje. Marc Soler won de zestiende etappe vanuit een vroege vlucht.

Daags na de tweede rustdag stond de bergetappe naar Lagos de Covadonga op het programma. Daarvoor lagen er ook nog twee lastige beklimmingen op het parcours met de de Mirador del Fito en de Collada Llomenia. Vroeg in de etappe ontstond er een strijd om in de juiste kopgroep te geraken. Wout van Aert was een van de eerste aanvallers, die was nog niet succesvol. Maar later zou de Belg toch in de kopgroep geraken en de Belg kwam op de eerste twee beklimmingen als eerste boven en verstevigde zijn leiderstrui in het bergklassement.

In de afdaling van de Collada Llomenia ging het mis voor Van Aert. De Belg ging hard onderuit in de natte afdaling en moest daarbij opgeven. Zonder de leider in het berg- en sprintklassement ging de koers verder en kon de kopgroep zich opmaken voor de strijd om de dagzege. Op de slotklim naar Lagos de Covadonga was Soler de sterkste in de kopgroep. De Catalaan won voor Filippo Zana en Max Poole.

In de groep van de favorieten opende Mikel Landa vrij snel de aanval. De Bask nam tien seconden voorsprong, maar de ploeg van O'Connor onderhield een stevig tempo. Maar na een versnelling van Enric Mas kwam O'Connor snel in de problemen. De Australische rode leiderstruidrager moest toezien terwijl Primoz Roglic, Richard Carapaz, David Gaudu en Mas de sterksten waren en vrij snel een mooie voorsprong namen.

Met nog drie kilometer te gaan was het bijna één minuut en leek Roglic de leiderstrui over te nemen van O'Connor. De Australiër gaf echter niet op en dankzij goede slotkilometers wist hij de leiderstrui te behouden met vijf seconden voorsprong op Roglic.

Results powered by FirstCycling.com

Poetin op staatsbezoek in Mongolië ondanks internationaal arrestatiebevel

Vladimir Poetin arriveerde gisteren in Mongolië, de eerste keer dat de Russische president een lidstaat van het Internationaal Strafhof (ICC) bezocht sinds het orgaan in 2023 een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde.

Hoewel het bezoek officieel een Sovjet-Mongoolse herdenking militaire overwinning in de Tweede Wereldoorlog betrof, zal het bezoek van Poetin het neutraliteitsbeleid van het Centraal-Aziatische land en het bereik van internationale instellingen op de proef stellen.

Mongolië wordt er nu van beschuldigd “de verantwoordelijkheid te delen” voor de “oorlogsmisdaden” van Poetin, omdat hij tijdens het officieel bezoek niet is gearresteerd. Kiev sloot zich aan bij mensenrechtenactivisten om Mongolië aan te sporen het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) uit te voeren. 

Mongolië, een land met slechts 3,3 miljoen inwoners maar met een enorm geografisch grondgebied, heeft zijn buitenlandse beleid lang in de schaduw van Rusland en China gevoerd, waarmee het uitgebreide historische en economische banden heeft.

Politie toont beeld fatbike-bestuurder die doorreed na ongeval

De politie is op zoek een bestuurder die op 31 juli op zijn fatbike is doorgereden, nadat hij een fietser op het Lorentzplein in Schiedam heeft aangereden. Het slachtoffer, een 64-jarige man uit Schiedam, liep daarbij ernstig letsel op. Na de aanrijding reed de bestuurder door in de richting van de Fransenlaan, maar er zijn beelden van gemaakt. De politie roept de man op zich te melden.

Het slachtoffer reed op het Lorentzplein, toen hij vanachter werd geraakt door een andere fietser, wat later een fatbike bleek te zijn. Hoewel de man ten val kwam en daarbij enkele breuken op liep, reed de bestuurder op zijn fatbike gewoon door in de richting van de Fransenlaan. Een getuige wist met een telefoon een filmpje te maken, waarop de fatbike en de bestuurder goed te zien zijn. Het filmpje is aan dit bericht toegevoegd. 

Het gaat om een jonge man met een getinte huid. Hij droeg witte schoenen, een turkoois gekleurd shirt en een licht grijze broek. In zijn hand had mogelijk een jas of sweater, ook turkoois van kleur, waarmee hij zwaaide. De man had een zwarte schoudertas en droeg een zwarte pet achterstevoren op zijn hoofd. Op afbeeldingen die gemaakt zijn van de video is de man duidelijk te zien.

We roepen de bestuurder op om zich te komen melden. Bent u deze persoon of weet u wie dit is? Heeft u meer informatie? Neem dan contact op met de politie via 0800-8844.

Man zwaar mishandeld door scooterrijder

Een man die een scooterrijder aansprak op zijn verkeersgedrag is afgelopen weekend zwaar mishandeld. Dit gebeurde zaterdag 31 augustus rond 18.00 uur ter hoogte van een bushalte op de Heinsbergerweg te Melick.

De aanleiding was een meningsverschil omtrent het rijgedrag van de man op de scooter. Na de zware mishandeling die hierop volgde, sloeg de verdachte op de vlucht in de richting van Roermond.

De scooterrijder is een man tussen de 20 en 25 jaar oud, ongeveer 1.70 lang en heeft een fors postuur. Hij heeft blond haar dat aan beide zijden kort geschoren is en bovenop krullen. Opvallend zijn de tatoeages op zijn rechterarm. Hij droeg die dag een wit shirt met groene strepen. Hij droeg geen helm maar had wel een zonnebril op zijn hoofd.

De politie is op zoek naar getuigen

Titelverdedigster Gauff onderuit op US Open, Swiatek simpel door

Ook in het vrouwenenkelspel zijn de achtste finales van de US Open inmiddels allemaal achter de rug. Dinsdagavond beginnen de kwartfinales, dus dat is een mooi moment om even te kijken welke acht spelers nog in de strijd zijn voor de laatste Grand Slam-titel van het jaar.

De nummer één van de wereld, Iga Swiatek, heeft het nog altijd niet zo moeilijk: de Poolse winnares van twee jaar geleden rekende in de achtste finales met 6-4, 6-1 soepel af met de Russische Liudmila Samsonova. Swiatek mag hierna aantreden tegen thuisspeelster Jessica Pegula (6), die met 6-4, 6-2 van de Russische Diana Shnaider (18) won. Voor Pegula wordt het haar zevende Grand Slam-kwartfinale, ze won er nog nooit één.

Net als vorig jaar schopte Beatriz Haddad Maia (22) uit Brazilië het tot de laatste acht, dit keer was ze de verliezend finaliste van 2009 en 2014, de Deense Caroline Wozniacki, de baas: 6-2, 3-6, 6-3. Haddad Maia speelt in de kwartfinales tegen de Tsjechische Karolina Muchova, die met twee keer 6-3 een einde maakte aan het geweldige Grand Slam-jaar van de Italiaanse Jasmine Paolini (5).

De Spaanse Paula Badosa (26) lijkt in zeer goede vorm en leverde welgeteld drie games in: 6-1, 6-2 tegen de Chinese Wang Yafan, waardoor ze haar tweede Grand Slam-kwartfinale mag gaan spelen. Dat doet Badosa tegen een Amerikaanse en wel Emma Navarro (13), die met 6-3, 4-6, 6-3 won van niemand minder dan titelverdedigster Coco Gauff (3).

De Wit-Russische Aryna Sabalenka (2) was met 6-2, 6-4 simpelweg te sterk voor de Belgische Elise Mertens (33) en krijgt nu een Chinese tegenstander. In een herhaling van de olympische finale rekende olympisch kampioene Zheng Qinwen met 7-6 (2), 4-6, 6-2 af met de Kroatische Donna Vekic (24).

Sinner en Medvedev in kwartfinales US Open, Rublev onderuit

Op de US Open zijn de afgelopen twee dagen de achtste finales gespeeld van het mannenenkelspeltoernooi. In New York zijn er dus nog acht spelers over die gaan strijden om de laatste Grand Slam-titel van het jaar en dat zijn louter nog geplaatste spelers.

De Italiaanse wereldranglijstaanvoerder Jannik Sinner (1) was met 7-6 (3), 7-6 (5), 6-1 te sterk voor de Amerikaan Tommy Paul (14) en staat zo net als twee jaar geleden bij de laatste acht. Daarin neemt Sinner het op tegen de Rus Daniil Medvedev (5), winnaar in 2021, die bijzonder weinig moeite had met de verrassende Portugees Nuno Borges: 6-0, 6-1, 6-3.

De Brit Jack Draper (25), die Botic van de Zandschulp uitschakelde, bleef indruk maakte en stuurde de Tsjech Tomas Machac met 6-3, 6-1, 6-2 naar huis. In zijn eerste kwartfinale op een Grand Slam-toernooi mag hij aantreden tegen Alex de Minaur (10), die in een Australisch onderonsje van Jordan Thompson won: 6-0, 3-6, 6-3, 7-5.

Dan de onderste helft van het speelschema, waar thuisfavoriet Taylor Fritz voor een kleine verrassing zorgde: de als twaalfde geplaatste Amerikaan versloeg de Noor Casper Ruud (8) met 3-6, 6-4, 6-3, 6-2 en staat net als vorig jaar in de kwartfinales. Daarin treft hij de als vierde geplaatste Duitser Alexander Zverev, verliezend finalist in 2020, die thuisspeler Brandon Nakashima met 3-6, 6-1, 6-2, 6-2 de baas was.

Voor Andrey Rublev (6) eindigde het toernooi in de achtste finales: de Bulgaar Grigor Dimitrov (9) was in een prima partij te sterk. Rublev leek het tij volledig te keren, maar Dimitrov herpakte zich: 6-3, 7-6 (3), 1-6, 3-6, 6-3. Dimitrov treedt bij de laatste acht aan tegen de Amerikaan Frances Tiafoe (20), die met 6-4, 7-6 (3), 2-6, 6-3 van Alexei Popyrin uit Australië won.

Van Kalmthout 7e op historische Milwaukee Mile, Palou slaat grote slag in IndyCar-titelstrijd

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want op het oudste nog in gebruik zijnde circuit ter wereld, de Milwaukee Mile in Wisconsin, stond een double header op het programma in de IndyCar Series. De vijftiende en zestiende race van het jaar werden verreden, alvorens de grote finale op 15 september gehouden wordt op de Nashville Superspeedway. Tijd voor een iets uit de klauwen gelopen verslag van de races in Milwaukee.

Race één
Het was alweer negen jaar geleden dat er op de Milwaukee Mile gereden werd in de IndyCar, waardoor slechts vijf van de 27 coureurs eerdere IndyCar-ervaring hadden op de baan: Scott Dixon, Will Power, Graham Rahal, Josef Newgarden en Katherine Legge. Scott McLaughlin voerde vanaf poleposition het veld aan, voor David Malukas, Alexander Rossi, Linus Lundqvist en Will Power - Rinus van Kalmthout vertrok vanaf plek dertien.

Na de openingsfase had McLaughlin keurig de leiding in handen, voor Lundqvist, Malukas, Pato O'Ward en Colton Herta. Vijftig ronden na de start, op één vijfde van de race, ging Lundqvist voorbij McLaughlin, die wat moeite had met achterblijver Kyffin Simpson - nota bene een teamgenoot van Lundqvist.

Nog een aantal ronden later werd de eerste serie pitstops geopend, waarbij McLaughlin weer langs Lundqvist ging. De leiding was echter in handen van O'Ward, die met de achter hem rijdende Herta een goede slag geslagen had. Legge spinde een kleine twintig ronden later en zorgde voor een caution, waarbij veel van de voorste mannen binnen kwamen - eigenlijk alleen McLaughlin niet.

Met McLaughlin voorop konden we weer door, gevolgd door een hele rits coureurs op nieuwe banden. O'Ward had daarvan een lekker tempo te pakken en nam halverwege de race de leiding in handen, enige tijd later gevolgd door een pitstop, net zoals vrijwel het hele veld. O'Ward behield de leiding en reed een stukje voor Newgarden en Marcus Ericsson, die elkaar niet veel later de muur in reden: caution.

Met ruim negentig ronden te gaan kon er weer geracet worden: O'Ward voorop, voor Alex Palou, Will Power en McLaughlin, gevolgd door de snel naar plek vijf rijdende Van Kalmthout. De Nederlander begon wel wat last van zijn banden te krijgen en zakte ook weer wat plekken terug alvorens de laatste serie pitstops begon.

Die serie werd weer eens chaotisch: midden in de serie stops kwam er een caution, omdat een van de banden van Herta's auto na zijn stop los raakte en over de baan stuiterde - vrijwel iedereen was al gestopt, behalve onder meer Power, die zo kon stoppen en maar twee plekken verloor. O'Ward en Santino Ferrucci reden bij de herstart voorop, voor Power en Lundqvist.

Met wat moeite knokte Power zich langs Ferrucci naar plek twee, waarna hij de jacht op O'Ward kon openen. Daar had hij echter simpelweg de snelheid niet voor en dus was de overwinning na een mooie aanvallende strategie voor O'Ward, met Power en Daly ook in de top-3 - Van Kalmthout finishte uiteindelijk als veertiende.

Race twee
Newgarden had de poleposition te pakken, voor McLaughlin, Armstrong, Power, Lundqvist en Rossi - Van Kalmthout vertrok vanaf plek vijftien. Kampioenschapsleider Alex Palou moest het doen vanaf de tiende plek, maar kwam stil te staan. Ondertussen ging de race - onder geel - van start, waardoor hij serieuze achterstand op begon te lopen en rivaal Power ineens uit het niks punten goed kon maken.

Na een ronde of vijf onder geel en met Palou nog altijd in de pitstraat werd het groen gezwaaid, maar dat duurde niet lang: nog voor men goed en wel over de startlijn was werd het geel gezwaaid, omdat het veld zich weer eens niet normaal op had gelijnd. Niet iedereen reageerde even snel en daarbij beukte Lundqvist tegen Armstrong aan, die daardoor tegen Newgarden knalde en de polesitter de muur in tikte - ondertussen kwam Palou eindelijk de baan op, met een ronde of zes achterstand, maar hij viel weer stil en was definitief klaar.

Na nog eens een tijd onder geel kon er dan eindelijk daadwerkelijk geracet worden, met McLaughlin, Power en Lundqvist voorop - laatstgenoemde kon rap naar binnen voor een straf, hij werd gezien als schuldige bij de startcrash. Een kleine dertig ronden later nam Power de leiding over van McLaughlin en daarmee ging de veteraan ook naar de virtuele leiding in het kampioenschap, uiteraard ook dankzij het drama van Palou.

De eerste serie pitstops werd na dik vijftig ronden geopend en daarbij ging Rossi voorbij McLaughlin naar plek twee, achter Power. Kort daarna viel Malukas vanaf plek vier ineens stil: caution. Niet lang na de herstart viel O'Ward vanaf plek vijf ineens uit, wat Palou in de achtergrond weer een kans bood om een positie te winnen en dus weer een extra puntje te pakken.

Richting de helft van de race kwam Sting Ray Robb in het achterveld stil te vallen: caution en weer een mogelijk plekje winst voor Palou, die nog wel 'even' bijna 30 ronden moest blijven rijden om hem echt in te halen. Onder meer Power en McLaughlin kwamen gelijk weer banden halen en dit keer ging McLaughlin er voorbij, terwijl Rossi en Dixon buiten bleven en zo bij de herstart de leiding hadden.

Kort na de herstart werd Graham Rahal in de muur getikt: caution. Bij de herstart ging het uitgerekend voor Power fout: hij spinde en verloor veel plekken, waardoor Palou's schade ineens voor een groot deel teniet werd gedaan wat de titelstrijd betreft. Na de herstart was Dixon de eerste die in de bandenproblemen kwam en een stop moest maken, al snel volgde de rest, behalve Herta: hij kwam later binnen en was daarmee in principe de eerste die zijn laatste stop al achter de rug had.

Veel van de andere toppers kwamen al vrij snel weer binnen voor hun laatste stop en kwamen allemaal ruim achter Herta terecht, die daarmee dan ook echt de leiding had. Dat duurde niet heel lang: op nieuwere banden reed McLaughlin het gat weer snel dicht en pakte hij de leiding terug, zij het na een tweede poging.

Ruim twintig ronden voor het einde ontstonden er voor anderen toch weer kansen: Robb knalde zijn auto de muur in, caution. Vrijwel iedereen kwam toch maar weer naar binnen, waardoor McLaughlin gewoon de leiding behield, voor Rossi, Dixon, Herta, Ferrucci en de goed rijdende Van Kalmthout, met nog elf ronden te rijden.

In de resterende ronden was McLaughlin niet meer te verslaan, hij pakte een mooie overwinning. Dixon en Herta completeerden de top-3, Van Kalmthout viel nog iets terug naar een alsnog uitstekende zevende plek.

Kampioenschap
Palou behoudt door een negentiende plek in de tweede race in Milwaukee toch nog vrij ruim de leiding in het kampioenschap, met Power als enige ietwat serieuze concurrent - McLaughlin kan eigenlijk alleen in theorie de titel nog pakken.

Britse man (80) overlijdt na zware mishandeling door 5 pubers (12 t/m 14 jaar)

Vijf kinderen zijn gearresteerd voor de moord op een 80-jarige man. De man werd vermoord in een park in Leicestershire. Het slachtoffer, Bhim Sen Kohli, die met zijn hond aan het wandelen was in Braunstone Town, werd zondag ernstig mishandeld en overleed gisteravond aan de gevolgen hiervan in het ziekenhuis.

Een jongen en een meisje, beiden 14, en twee meisjes en een jongen, allemaal 12 jaar oud, zijn aangehouden en worden ondervraagd door de politie. De mishandeling vond plaats nabij de ingang van Franklin Park in Bramble Way rond 18.30 uur afgelopen zondag. De politie meldt dat de aanvallers hem na de mishandeling alleen achterlieten voordat de hulpdiensten ter plaatse arriveerden.

De dochter van de man vertelde maandag de media dat ze haar vader op de grond aantrof nadat ze iets buiten hoorde. Ze zei dat hij nog maar een paar tellen de deur uit was toen hij werd aangevallen. "Hij lag onder een boom en in eerste instantie klaagde hij over zijn nek en het niet meer kunnen bewegen van zijn benen," zei ze. De vrouw - die haar naam niet gaf - zei dat haar vader naar een ziekenhuis in Nottingham was gebracht met rugletsel en dat hij geopereerd moest worden. Braunstone Town ligt ongeveer 4 km ten zuidwesten van het stadscentrum van Leicester. De politie is nog bezig met onderzoek bij het Franklin Park en roept getuigen op om zich te melden.

Ruim anderhalf jaar cel voor inrijden en steken slachtoffer bij tankstation

De rechtbank Noord-Holland veroordeelt twee mannen (van 26 en 24 jaar) tot ruim 1,5 jaar cel voor het tweemaal aanrijden van een andere man en van het steken van dit slachtoffer met een mes. Dit gebeurde op tankstation Leekerlanden in Berkhout op 25 februari 2022. 

In sloot achtergelaten
De twee verdachten hebben op het tankstation ieder het slachtoffer letsel toegebracht. De een als bestuurder van een auto. Hij reed op het slachtoffer in en sleurde het slachtoffer een aantal meter mee op de bumper. Nadat de verdachte remde, kwam het slachtoffer overeind en reed de verdachte hem nogmaals aan. Daarna gaf de bijrijder van de verdachte het slachtoffer nog een aantal klappen en stak hij hem met een mes in de borst en rug. De verdachten hebben hun slachtoffer half liggend in een sloot achtergelaten. De bijrijder ontkende dat hij bij het incident aanwezig was. De bestuurder heeft bekend dat hij in de auto reed, maar zei dat hij het slachtoffer onopzettelijk had aangereden.

Oordeel van de rechtbank
Naar het oordeel van de rechtbank hebben zowel de bestuurder van de auto als zijn bijrijder zich schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag. Uit de camerabeelden van het incident blijkt dat de bestuurder in grote haast van de pomp wegrijdt in de richting van het slachtoffer. Vervolgens is te zien dat het slachtoffer voor de bumper van de auto ligt en enkele meters wordt voortgeduwd. De bestuurder stopt daarna de auto, waarna het slachtoffer opstaat. De verdachte trekt dan weer op met de auto en stuurt richting het slachtoffer en raakt hem opnieuw.

De rechtbank acht aan de hand van de camerabeelden bewezen dat de ontkennende verdachte de bijrijder was. Zijn vingerafdrukken zijn gevonden op een flesje frisdrank dat hij in de winkel heeft vastgehad en teruggelegd. Daarom acht de rechtbank ook bewezen dat hij degene is die het slachtoffer heeft gestoken in zijn borst en rug.

De bestuurder van de auto krijgt achttien maanden gevangenisstraf, maar omdat het langer dan twee jaar heeft geduurd voordat de zaak behandeld werd, wordt de straf met vijf procent verminderd. Hij krijgt in totaal 513 dagen celstraf. De bijrijder krijgt 19 maanden celstraf, en ook bij hem gaat er vijf procent af, zodat hij in totaal 570 dagen celstraf krijgt.

Amsterdam ontsnapt aan overstroming: medewerker waterschap voorkomt ramp

Maar liefst twee uur lang stromen in de nacht van 1 op 2 november vorig jaar miljarden liters Noordzeewater onopgemerkt richting Amsterdam. Daardoor stijgt het waterpeil met tientallen centimeters en dreigde de binnenstad van Amsterdam te overstromen.

Dit blijkt uit een rapport van Rijkswaterstaat dat vandaag openbaar is gemaakt. Dankzij een alerte medewerker van waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) kunnen de 14 sluizen naar de binnenstad net op tijd worden afgesloten en weet Amsterdam droge voeten te houden. Zo meldt AT5. 

Het is een stormachtige nacht, de nacht van 1 op 2 november 2023. Storm Ciarán beukt met hoge windsnelheden tegen de Noord-Hollandse kust en veroorzaakt hoge waterstanden. Weer of geen weer, ook die nacht gaan er schepen door de sluizen bij IJmuiden.

En dan gaat het mis. Om 3.52 uur schakelt het bedieningssysteem van de spuischuiven in IJmuiden zonder aanwijsbare oorzaak over op handmatige bediening. De schuiven die het water van de Noordzee normaal gesproken buiten de deur houden, sluiten daardoor niet meer automatisch en staan alle zeven volledig open.

De bedieningsmedewerkers van Rijkswaterstaat (RWS) zitten op dat moment zo'n 30 kilometer verderop, namelijk bij de Oranjesluizen in Schellingwoude. Zij kunnen dus niet met eigen ogen zien dat de schuiven nog openstaan en zien op hun computers ook niet dat de schuiven overgeschakeld zijn naar handmatige bediening. Vanaf dat moment stroomt het Noordzeewater dus vrijuit het Noordzeekanaal in richting Amsterdam. 

Alerte medewerker waterschap voorkomt erger
Pas een kleine twee uur later wordt er opgemerkt dat er iets mis is. Om 5.45 uur zien de bedieningsmedewerkers van Rijkswaterstaat dat het waterpeil in het Noordzeekanaal zo'n 20 centimeter hoger staat dan normaal. Ook zien ze dat de spuischuiven alleen nog maar handmatig bediend kunnen worden. Toch denken ze op dat moment nog dat de hoge waterstand in het Noordzeekanaal veroorzaakt wordt door storm Ciarán. 

Pas als een alerte medewerker van het waterschap Amstel, Gooi en Vechtstreek hen erop wijst dat het extreem hoge waterpeil alleen maar door de al uren openstaande spuischuiven in IJmuiden veroorzaakt kan zijn, komen ze in actie.

Het is dan 6.00 uur. Nu wordt er actie ondernomen. In Amsterdam wordt het IJ-front - bestaande uit veertien sluizen - afgesloten, om te voorkomen dat de binnenstad van Amsterdam onder water komt te staan. Een storingsmonteur gaat tegelijkertijd naar het spuicomplex in IJmuiden. Uiteindelijk duurt het tot 7.24 uur voordat de spuischuiven in de sluis van IJmuiden handmatig gesloten worden. 

Het waterpeil in het Noordzeekanaal heeft in de tussentijd zijn hoogste peil bereikt, 13 centimeter onder Normaal Amsterdams Peil (NAP). Dat is 32 centimeter hoger dan het normale peil van -0.45 meter onder NAP.  

Maatregelen
Rijkswaterstaat heeft inmiddels maatregelen genomen om eenzelfde crisissituatie in het vervolg te voorkomen. Zo is de bediening van het spuicomplex verplaatst naar IJmuiden, zodat medewerkers van Rijkswaterstaat ook met eigen ogen kunnen zien of alles goed gaat.

Ook is er nu 24 uur per dag een aannemer aanwezig bij het complex. Als het nog een keer misgaat, kan die meteen ingrijpen. Daarnaast heeft het bedieningspersoneel extra trainingen gekregen op bovenstaande situatie. Mocht het toch nog een keer misgaan, zal er in het vervolg ook een akoestisch signaal afgaan, zodat het niet nog eens onopgemerkt kan blijven.

Juristen buitelen over elkaar heen, afvragend of Trump echt zo dom is

Op Fox News probeerde Trump zijn acties van 6 januari 2021 te verdedigen. Alleen kwam het eerder over als een bekentenis volgens verschillende juristen. Men vraagt zich af of hij echt zo dom is deze uitspraak te doen.

Trump heeft verschillende aanklachten op zijn dak gekregen voor de couppoging. De supreme court heeft er een keer tussengezeten en aangegeven dat een president voor officiële activiteiten niet bestraft kan worden. De aanklager heeft de lijst met aanklachten daarop aangepast om de activiteiten die mogelijk als officieel gezien zouden kunnen worden er tussenuit te halen. Trump probeerde op Fox zichzelf te verdedigen, en dus sprak hij vervolgens 'slim':

"Whoever heard you get indicted for interfering with a presidential election, where you have every right to do it, you get indicted, and your poll numbers go up."

Hij vindt dus dat hij ieder recht heeft om de verkiezingen te beïnvloeden, ronduit een bekentenis...

Juristen vonden dit duidelijk een ontzettend domme uitspraak en buitelen nu over elkaar heen om zich af te vragen of hij echt zo dom is (meer tweets in de bron).

Meerderheid Nederlanders vindt dat politiek niet opkomt voor mensen zoals zij

Bijna de helft van de Nederlanders (43%) vindt dat de overheid onvoldoende naar burgers luistert en bijna 60% vindt dat de politiek onvoldoende opkomt voor mensen zoals zij. Daardoor is het vertrouwen van mensen in de politiek laag.

Mensen verwachten van politici dat zij weten wat er speelt en bij het maken van keuzes laten zien dat ze verschillende belangen afwegen. Politici zouden volgens burgers beter kunnen weten wat er speelt door meer het land in te gaan en door inspraak te organiseren. Dit zijn de conclusies uit nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat vandaag verschijnt. 

Laag vertrouwen in de politiek
Ondanks een lichte stijging rond de Tweede Kamerverkiezingen in november 2023 en bij de aankondiging van het kabinet Schoof afgelopen juni hebben veel Nederlanders al sinds 2021 weinig vertrouwen in de politiek. Mensen vinden dat de politiek weinig bereikt en maken zich daar zorgen over. Ze verwachten oplossingen voor ingewikkelde opgaven; onder meer rond immigratie, de hoge kosten van het levensonderhoud, het tekort aan woningen en het klimaat.

Veel Nederlanders voelen zich niet gehoord door de politiek
Mensen vinden het belangrijk dat de politiek weet wat er speelt en dat politici beter naar burgers luisteren. Op dit moment is 43% van mening dat de politiek onvoldoende naar burgers luistert en vindt 57% dat politici te weinig opkomen voor mensen zoals zij.

Volgens een (ruime) meerderheid van de Nederlanders is er onvoldoende aandacht voor de belangen van mensen met lagere inkomens, mensen die buiten de Randstad wonen, jongeren, voor mensen met een beperking, basis- en mbo-opgeleiden en ouderen. Ook houdt de politiek te weinig rekening met ‘gewone mensen’, ‘hardwerkende Nederlanders’ of ‘middengroepen’. Voor rijke mensen, mensen in de Randstad en hbo- en wo-opgeleiden is er volgens velen genoeg of zelfs te veel politieke aandacht.

Mensen willen politici die in nauw contact staan met de bevolking
Mensen die zich niet gehoord voelen door de politiek, hebben minder vertrouwen in die politiek en zijn minder tevreden met de democratie dan mensen die wel vinden dat er voldoende geluisterd wordt. Je niet gehoord voelen leidt bij sommigen tot gevoelens van boosheid, frustratie of machteloosheid, en bij anderen tot gelatenheid.

Om ervoor te zorgen dat burgers zich meer gehoord voelen, moeten politici volgens burgers het land in gaan. Ook vinden mensen dat politici (partij)bijeenkomsten en inspraak moeten verzorgen. Veel burgers lijken te verlangen naar een aandachtige politiek die in nauw contact staat met de bevolking. Hoewel we uit SCP-onderzoek weten dat juist mensen die zich niet gehoord voelen in de praktijk minder vaak meedoen aan inspraak, denken mensen toch dat het kan helpen om ervoor te zorgen dat politici beter naar hen luisteren.

Goed luisteren bij besluitvorming
Bij het nemen van politieke besluiten voelen mensen zich meer gehoord als volksvertegen¬woordigers laten zien dat ze het publieke debat en de discussie in de media hebben gevolgd en daarbij verschillende perspectieven hebben afgewogen. Met andere woorden: dat ze hebben moeten ‘wikken en wegen’. Ook vinden mensen vaker dat er naar burgers is geluisterd als politici een referendum organiseerden om tot hun besluit te komen.

Mensen voelen zich meer gehoord als ze het eens zijn met de uitkomst. Maar als politici laten zien dat ze het publieke debat volgen, perspectieven afwegen of een referendumuitslag volgen vinden ook mensen die het niet met de uitkomst eens zijn vaker dat er voldoende geluisterd is. Daarnaast zijn mensen die zich meer gehoord voelen, meer geneigd de uitkomst van beleid te accepteren. Dat is ook zo als het besluit niet in lijn is met hun wensen.

Taak kabinet: toon het wikken en wegen
Om het lage vertrouwen in de politiek te herstellen, is het ook belangrijk dat er concrete resultaten worden geboekt rond de vraagstukken waar we voor staan, zoals migratie, de zorg en het klimaat.

Uit SCP-onderzoek blijkt dat mensen hierbij hoge verwachtingen hebben van de politiek, maar wel sterk verschillen van mening over wat ze belangrijk vinden en welke oplossingen ze willen. Aan de politiek de taak om de tegengestelde wensen en belangen die er spelen (tussen mensen onderling, of tussen burgers en politici) te doorzien en benoemen. Daarbij is het belangrijk dat politici de dilemma’s schetsen waar ze voor staan, maar ook aangeven dat er grenzen zijn aan wat ze kunnen bereiken. Er zijn immers (Europese) afspraken en financiële kaders waar rekening mee moet worden gehouden. Door het democratisch proces van wikken en wegen van belangen en waarden inzichtelijk te maken kunnen zij ook richting geven aan het politieke en maatschappelijke debat.

Continu Onderzoek Burgerperspectieven – 2024 | bericht 2
Dit is de tweede editie van het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB) in 2024; het langlopende onderzoek van het SCP naar het sociaal en politiek vertrouwen van inwoners in Nederland. Voor dit onderzoek zijn tussen november 2023 en februari 2024 en in april 2024 enquêtes gehouden (onder respectievelijk 2591 en 1349 Nederlanders). In april 2024 vonden er vier focusgroepen plaats.

AP geeft boete voor illegale dataverzameling voor gezichtsherkenning

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt het Amerikaanse bedrijf Clearview AI een boete op van 30,5 miljoen euro en dwangsommen met een maximum van ruim 5 miljoen euro. De boete volgt naar aanleiding van een klacht van digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Zij verzocht de AP in 2023 om Clearview AI te handhaven op basis van grootschalige en ernstige privacyschendingen.

Clearview is een commercieel bedrijf dat gezichtsherkenningsdiensten aanbiedt aan inlichtingen- en opsporingsdiensten. Het bedrijf schendt op meerdere vlakken de Europese privacywet (AVG) door als een grote stofzuiger enorme hoeveelheden gezichten van mensen die op het internet staan, te scrapen. Totaal beschikt Clearview over ruim 30 miljard foto's van mensen. Zonder dat deze mensen dat weten en zonder dat zij daarvoor toestemming hebben gegeven.

"Dit doet het bedrijf zonder daar een wettelijke grondslag voor te hebben," legt Nadia Benaissa, beleidsadviseur bij Bits of Freedom, uit. "Ook wordt hen aangerekend dat ze door het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie biometrische gegevens verwerken, wat onder de wet in principe verboden is. Bovendien informeren ze betrokkenen niet toereikend en wordt er niet naar behoren gereageerd op inzageverzoeken."

Volgens Bits of Freedom is het belachelijk dat bedrijven als Clearview AI geld verdienen aan databanken waarin gezichten worden herkend. "We zijn dan ook ontzettend blij dat de AP werk heeft gemaakt van onze klacht en Clearview AI nu deze boete oplegt," aldus Benaissa. "Hiermee wordt een belangrijk signaal afgegeven aan Clearview AI zelf én aan organisaties die Clearview AI gebruiken, waaronder vermoedelijk de Nederlandse politie."

De AP geeft zelf al aan dat Nederlandse organisaties die Clearview AI gebruiken, óók fikse boetes kunnen verwachten. Benaissa: "Het is natuurlijk ook niet uit te leggen dat bijvoorbeeld de politie, wiens taak het is om de wet te handhaven, zelf de wet zou overtreden door gebruik te maken van illegale databanken. We hopen dan ook dat dit besluit van de AP andere partijen aanspoort om hier onmiddellijk mee te stoppen."

UEFA stelt nieuwe prijzen vast voor kaartjes uitwedstrijden

Het klinkt te mooi om waar te zijn in deze dure tijden, maar stadionbezoek bij uitwedstrijden bij Europese bekertoernooien wordt goedkoper. De UEFA verlaagt de maximumprijs voor uitkaartjes in de Champions League, Europa League en Conference League.

Vanaf dit seizoen mogen clubs de fans van hun tegenstanders maximaal 60 euro laten betalen in de Champions League, 40 euro in de Europa League en 20 euro in de Conference League. In het komende seizoen worden de prijzen verlaagd naar 50 euro in de Champions League en 35 euro in de Europa League. Sinds 2019 geldt er een limiet voor kaartjes voor bezoekende fans. Niet alle clubs hielden zich hieraan en werden bestraft door de UEFA.

Eén domper op de feestvreugde: het seizoen wordt waarschijnlijk toch duurder voor de fans die alle uitwedstrijden willen bezoeken. Door de uitbreiding van het aantal wedstrijden in de bekertoernooien moet elk voetbalteam minstens vier uitwedstrijden spelen.

BMW roept electrische Mini's terug wegens brandgevaar

BMW roept de elektrische Mini Cooper SE terug vanwege mogelijke problemen met de accu. Het gaat om de volledige productiecyclus van de eerste generatie - van november 2018 tot januari 2024. Wereldwijd zouden er meer dan 140.000 auto's teruggeroepen worden, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Problemen in het accusysteem kunnen leiden tot oververhitting, waardoor de Mini in de brand kan vliegen, zelfs als de auto geparkeerd staat. De software heeft een diagnosefunctie die een batterijstoring herkent en de bestuurder waarschuwt. Klanten die een dergelijke melding krijgen, moeten naar een Mini-garage gaan. In plaats van een een fysieke reparatie vertrouwt BMW op een software-update. Deze software bevat een diagnosefunctie die betrouwbaar isolatiefouten in het hoogspanningssysteem detecteert en vervolgens de accu ontlaadt tot minder dan 30 procent, zodat ontbranding niet mogelijk zou zijn.

Eigenaren moeten de terugroepactie serieus nemen, want inmiddels zijn er twee voertuigen - een in de VS en een in Duitsland -al in vlammen opgegaan. De incidenten deden zich voor in oktober vorig jaar en in januari dit jaar - er zijn in dit verband geen ongevallen of gewonden bekend.

Satellietbeelden tonen enorme schade Russische olieopslagplaats Proletarsk

Met de aanval op een olieopslagplaats bij Proletarsk in de regio Rostov heeft Oekraïne een van de meest sensationele aanvallen uitgevoerd in zijn pogingen om de Russische energie-infrastructuur schade toe te brengen. De opslagplaats ten oosten van de stad stond meer dan twee weken in brand. Video's van het inferno gingen de hele wereld over. Satellietbeelden tonen nu de omvang van de enorme verwoesting die is aangericht door minstens twee droneaanvallen.

De nieuwste beelden van Copernicus, de kaartendienst van de EU, laten zien dat veel van de 74 tanks zijn vernietigd of op zijn minst zijn beschadigd door het vuur. De eerste Oekraïense droneaanval op de olieopslagplaats vond plaats op 18 augustus; volgens satellietbeelden is de brand sinds begin september geblust. Radio Liberty publiceerde een vergelijking van voor en na de beelden:

Vertaling: "De oliebasis in het Russische Proletarsk brandde 16 dagen lang. Er zijn satellietfoto's verschenen van hoe het er nu uitziet. De brand beschadigde ruim dertig tanks, die elk 500 m³ brandstof bevatten."

Het oliedepot in Proletarsk ligt ongeveer 500 kilometer van het front in Donbass en is een van de grotere depots. Het is onduidelijk hoeveel van de 74 tanks werden vernietigd, maar het zijn er waarschijnlijk tientallen. Volgens informatie uit Kiev lag er olie opgeslagen in het depot, dat ook door het Russische leger werd gebruikt.

Oekraïne wil blijvende schade aan de Russische energie-infrastructuur veroorzaken. Dit is bedoeld om de bevoorrading van het Russische leger te verstoren en het economische potentieel van het land te verzwakken. Rusland gebruikt de inkomsten uit de olie- en gashandel om zijn oorlogskas te spekken en heeft klanten over de hele wereld, zoals India en China, maar ook Europese landen als Hongarije en Slowakije.

Meer aanvallen op oliedepots in de buurt van Moskou en Omsk
"Experts verschillen van mening, sommigen zeggen dat vijf procent van de productie verloren is gegaan door de Oekraïense drone-aanvallen, anderen schatten 15 procent," vertelde militair expert kolonel Reisner eind juli aan ntv.de. Sindsdien zijn er nog meer aanvallen geweest, het meest recent in de buurt van Moskou. Er was ook een brand in een van de grootste olieraffinaderijen van Rusland in Omsk.

Het Kremlin is gestopt met het publiceren van actuele gegevens over de productie van aardolieproducten. Waarnemers zien een verband tussen dit en de Oekraïense aanvallen. Het Russische ministerie van Energie beweerde daarentegen op verzoek van de krant Kommersant dat de gegevens over de productie van brandstoffen werden gebruikt om druk uit te oefenen op de markt en onrust te creëren.

Bijna kwart Nederlanders gebruikt kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT

In 2024 heeft 23 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder teksten, video’s of afbeeldingen gemaakt met behulp van een programma met kunstmatige intelligentie, zoals ChatGPT. 18- tot 25-jarigen deden dat het vaakst. Bijna 90 procent van de mensen heeft thuis een of meerdere zogenoemde slimme apparaten of systemen, zoals slimme verlichtingssystemen, beveiligingssystemen of huishoudelijke apparaten. Het gebruik van deze technologie is de afgelopen twee jaar gegroeid. Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen 2024.

Naast jongvolwassenen maakten ook 25- tot 35-jarigen (met 41 procent) relatief veel gebruik van ChatGPT, of van een ander kunstmatige intelligentie programma om teksten, video’s of afbeeldingen te bewerken. 75-plussers deden dit het minst (1 procent). Mannen maakten iets vaker gebruik van kunstmatige intelligentie dan vrouwen: 27 procent tegen 20 procent.

Hbo’ers en wo’ers gebruiken vaakst ChatGPT
34 procent van de mensen met een afgeronde hbo- of wo-opleiding gebruikte in 2024 ChatGPT of een vergelijkbaar programma, tegen 19 procent van de mensen met een havo-, vwo- of mbo-diploma, en 16 procent van de mensen met basisonderwijs of een vmbo-diploma. 18- tot 25-jarigen met een afgeronde hbo- of wo-opleiding maakten met ruim 60 procent het meest gebruik van ChatGPT.

Bezit ‘slimme’ huishoudelijke apparaten toegenomen
In 2024 zei 89 procent van de Nederlandse bevolking een of meer zogenoemde slimme apparaten of systemen in huis te hebben, in 2020 was dat 81 procent. 63 procent had een smart tv, en 61 procent een slimme water-, gas- of elektriciteitsmeter die je op afstand of via een app, kunt aflezen. Ruim 4 op de 10 Nederlanders gebruiken een virtuele assistent (zoals Siri, Google Home, Amazon Alexa, Bixby) via een app of een slim audiosysteem.

Schooljaar start met stevige impuls voor verbeteren van lezen, schrijven en rekenen

Ruim 2100 scholen krijgen met ingang van dit schooljaar extra ondersteuning voor het verbeteren van lezen, schrijven en rekenen. Met deze subsidieronde worden 650.000 leerlingen geholpen. Inmiddels krijgt 60% van alle leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs nu extra ondersteuning. Staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) opent vandaag het schooljaar in regio Noord bij het Linde College in Wolvega, een van de scholen die vanaf nu aan de slag gaat met het verbeteren van deze vaardigheden.

Staatssecretaris Paul: “Iedere leerling moet goed kunnen lezen, schrijven en rekenen. We werken daarom al geruime tijd aan het op een hoger niveau brengen van deze basisvaardigheden. Leraren, schoolleiders en andere onderwijsprofessionals werken hier keihard aan. Grote klasse hoe ze dat dagelijks doen. Maar we zijn er nog niet. Dit vergt een lange adem en het is daarom zaak om vast te houden aan de ingezette koers. Alleen zo kunnen we er samen voor zorgen dat elk kind een stevige basis meekrijgt.”

Lezen, schrijven en rekenen krijgen absolute prioriteit, zo benadrukt het kabinet in het hoofdlijnenakkoord. Deze basisvaardigheden zijn dan ook onderdeel van het aangekondigde Herstelplan Kwaliteit Onderwijs.

Inmiddels 1,5 miljoen leerlingen bereikt
Scholen zoals het Linde College ontvangen verspreid over 2 jaar € 1.000 per leerling om het niveau van lezen, schrijven en rekenen te verbeteren. Met deze (3e) subsidieronde, die voor de zomer werd aangekondigd, wordt € 650 miljoen verdeeld over ruim 2.000 scholen. Sinds 2022 zijn ruim 5.100 scholen in het primair, voortgezet en voortgezet speciaal onderwijs aan de slag met subsidie vanuit het Masterplan basisvaardigheden. Inmiddels zijn bijna 1,5 miljoen leerlingen bereikt, dat is ruim 60% van het totaal aantal leerlingen in Nederland. Scholen die van de Inspectie van het Onderwijs een oordeel ‘zeer zwak’ of ‘onvoldoende’ hebben gekregen worden actief benaderd om een subsidieaanvraag in te dienen.

Acties ingezet op scholen
De verbeteraanpak is gebaseerd op inzichten uit de wetenschap en de onderwijspraktijk en past in de specifieke context van een school. Deze inzichten vertalen scholen naar concrete acties. Denk aan het creëren van een leesrijke omgeving door een bibliotheek op school te introduceren, in samenwerking met de plaatselijke bibliotheek. Scholen werken ook vaker met rijke teksten om leerlingen kennis bij te brengen over de wereld en om ze taalvaardiger te maken. Zo lezen ze bij aardrijkskunde of geschiedenis vaker goed geschreven en uitdagende teksten uit (kinder- en jeugd)boeken waarmee zij hun kennis en woordenschat verrijken. Dat draagt bij aan meer leesplezier en -motivatie.

Bij rekenen en wiskunde zetten veel scholen rekenmethoden in die ook in andere vakken terugkomen, waardoor de stof beter beklijft. Ook zetten scholen vaker in op de professionalisering van docenten, om zo de onderwijskwaliteit duurzaam te verbeteren.

Minderheidsgroepen vaker geconfronteerd met 'tabak' op streams

Minderheidsgroepen, mensen met een lage economische status en rokers komen vaker content met tabaksproducten tegen op streamingsplatforms. Dat blijkt uit onderzoek van het University of Texas MD Anderson Cancer Center. “Nu deze populaire platforms de wereld van entertainment domineren, wordt het steeds belangrijker om regels te overwegen voor deze content.”

“Als kijkers een karakter zien roken, vapen of een andere vorm van tabak zien gebruiken, kan dat het stigma verminderen dat op dat gedrag zit”, zegt Sanjay Shete, hoogleraar Biostatistics and Epidemiology aan het University of Texas MD Anderson Cancer Center op de website van de universiteit. “Als een held of hoofdpersonage rookt, kan dat onbewust het signaal afgeven dat dat acceptabel is, waardoor sommigen de eerste stap nemen om te gaan roken, waaronder ook Amerikaanse jeugd.” Shete is de hoofdauteur van het onderzoeksrapport Disparities in Exposure to Tobacco on Television or Streaming Platforms (‘Ongelijkheid in blootstelling aan tabak op televisie of streamingplatforms’), gepubliceerd in JAMA.

Tientallen miljoenen Amerikanen
Het onderzoek, een enquête onder meer dan 5.700 volwassen Amerikanen, laat zien dat 12,4 procent blootstaat aan tabakspromotie op streamingplatforms. Dat gaat op de hele bevolking om tientallen miljoenen mensen. De groep die het meeste blootstond aan beelden waarin tabak werd gebruikt, zijn zwarte Amerikanen (19,4 procent), mensen met een jaarinkomen onder de 20.000 dollar (17,6 procent), huidige rokers (17 procent) en mensen met een Spaanstalige achtergrond (16,4 procent). Daaruit kan geconcludeerd worden dat minderheidsgroepen, mensen uit een lage inkomenscategorie (en lage sociaaleconomische status) en rokers, het vaakst dit soort beelden zien.

Reclameverbod versus artistieke keuzes
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is al lang voorstander van een complete ban op alle vormen van tabaksreclame, -sponsoring en -promotie. Veel landen, waaronder de Verenigde Staten en Nederland, hebben een reclameverbod ingevoerd, waardoor er geen tabaksadvertenties meer op radio, televisie en in print vertoond mogen worden. Maar in series en films is het onduidelijk of het om artistieke keuzes gaat of dat tabaksfabrikanten achter de schermen hebben betaald om hun producten te laten zien. Feit is wel dat zien roken, doet roken. Dus als films en series rokende karakters opvoeren, kan dit effect hebben op het gedrag van de kijker.

Roken in series al langer een probleem
Het onderzoek van Shete laat voor het eerst zien dat bepaalde groepen vaker tabaksbeelden te zien krijgen. Het is al wel langer duidelijk dat roken in series en films een probleem is. Uit Brits onderzoek (2022) bleek dat rokende deelnemers aan realityseries aanzetten tot tabaksgebruik. Uit onderzoek van Truth Initiative (2023) bleek dat in bijna alle Oscar-genomineerde films gerookt werd. En diezelfde organisatie concludeerde dit jaar dat de content waarin gerookt wordt is toegenomen, waardoor nog meer jongeren aan beelden van tabaksgebruik worden blootgesteld.

“Nu deze populaire platforms de wereld van entertainment domineren, wordt het steeds belangrijker om regels te overwegen voor deze content”, stelt Shete. “Dit soort volksgezondheidsinterventies kunnen bijdragen aan een gezondere en eerlijkere samenleving, door te voorkomen dat mensen gedrag gaan vertonen waarmee ze het risico op kanker en andere ziektes vergroten.”

Sommige landen ondernamen al actie
Er zijn al landen waar de overheid in probeert te grijpen. In India heeft de regering wetgeving ingevoerd die streamers verplicht stelt om voorafgaand aan en tijdens een serie of film waarin tabaksproducten gebruikt worden, een waarschuwing te plaatsen. Het bericht moet kijkers waarschuwen voor de schadelijke gevolgen van tabaksgebruik en minstens 50 seconden in beeld zijn. Zuid-Korea heeft zelfs een algeheel verbod uitgevaardigd op het laten zien van roken in Koreaanse series en films.

Campagne en meldpunt in Nederland
In Nederland waarschuwt de Kijkwijzer sinds 2022 voor roken in series en films, maar zonder daar een apart vignet voor te hebben gemaakt, want dat leek er niet voor te zorgen dat roken minder in beeld kwam.

Vorig jaar april begon Rookvrije Generatie de campagne ‘Laten we stoppen met doen alsof’, waarbij prominenten als Tim Oliehoek en Dieuwertje Blok film- en televisiemakers opriepen om zich bewust te worden van wat de effecten zijn van het laten zien van tabaksgebruik in series en films.

TabakNee opende in 2022 het meldpunt ‘Roken in media’ waar rookscènes en beelden gemeld kunnen worden. Dit meldpunt staat nog altijd open voor nieuwe meldingen.

Veel sterker dan heroïne, loopt Europa gevaar voor een zware drugsepidemie?

De wereldwijde drugsmarkt is momenteel aan het veranderen en ondergaat aanzienlijke transformaties. Plantaardige drugs zoals cocaïne en heroïne verliezen steeds meer terrein aan nieuwe, gevaarlijke synthetische varianten die op de markt komen. Deze synthetische drugs zijn vaak veel krachtiger en kunnen onvoorspelbare effecten hebben op gebruikers. Loopt Europa nu het gevaar om, net als Amerika, in een ernstige drugsepidemie te belanden, met alle gevolgen van dien voor de volksgezondheid en de samenleving als geheel?

00:00 Intro
00:46 Dodelijke drugs
06:00 'Death in a bag'
11:33 Gevaar voor Europa

Schoof op bezoek in Oekraïne, deelt kinderboeken uit in schuilkelder-klaslokaal

Voor de kinderen in heel Oekraïne was gisteren weer de eerste schooldag, maar voor veel kinderen werden de lessen afgelast vanwege de schade door Russische aanvallen. Terwijl sommige leerlingen voor het eerst in hun leven weer een klaslokaal betraden, zaten anderen in schuilkelders.

In Kiev stonden kinderen en ouders buiten een beschadigde school terwijl brandweerlieden vlammen blusten en puin verwijderden. Een moeder kwam aan met haar 7-jarige dochter, niet wetende dat de school getroffen was. Het was Sophia's eerste dag op een nieuwe school, zei haar moeder, na een beangstigende nacht.

Tijdens een bezoek aan Zaporizhzhia, vlakbij de frontlinie, woonden de Oekraïense president Zelensky en de Nederlandse premier Dick Schoof de opening van het academisch jaar bij in een schuilkelder die nu dienst doet als ondergrondse school.

"Het mag nooit normaal zijn dat kinderen in een ondergrondse schuilkelder naar school moeten. Het mag nooit normaal worden dat huizen van mensen koud zijn omdat energiecentrales zijn plat gebombardeerd," zei Schoof.

De Nederlandse premier maakte van de gelegenheid gebruik om verschillende exemplaren van Nederlandse kinderboeken te schenken aan Oekraïense leerlingen. "We hebben een aantal Nederlandse boeken laten vertalen, waaronder 'Jip en Janneke', dus die kon ik uitdelen aan de zes- en zevenjarigen," zei hij. "Dat was heel leuk, om iets waar bijna elke Nederlander mee is opgegroeid aan deze school te kunnen geven."

Schoof bevestigde het standpunt van zijn land over de oorlog en zijn volledige steun aan Oekraïne, en kondigde aan dat hij meer dan 200 miljoen euro uittrekt om de energie-infrastructuur van het land te steunen tegen de bijna dagelijkse Russische aanvallen.

Israël verdeeld over gijzelaarsdeal, toenemende kritiek op Netanyahu

Wie de afgelopen dagen de beelden van massale demonstraties in Tel Aviv heeft bekeken, zou kunnen denken dat heel Israël de regering onder druk zet om een overeenkomst met Hamas te sluiten. In werkelijkheid is het land, net als de regering zelf, diep verdeeld over het al dan niet aangaan van zo'n overeenkomst.

Het nieuws over de ontdekking van de lichamen van zes vermoorde gijzelaars in Gaza zorgde dit weekend voor een schokgolf onder de Israëlische bevolking. Twee avonden op rij gi kwamen honderdduizenden demonstranten de straat op in Tel Aviv. Vliegvelden en ziekenhuizen lagen stil, en wegen werden geblokkeerd om de regering onder druk te zetten een deal te sluiten voor de vrijlating van de gijzelaars. Volgens het Hostages Families Forum, een organisatie die de families vertegenwoordigt van de mensen die in de Gazastrook worden vastgehouden, was dit de grootste demonstratie sinds het begin van de oorlog. De groep beschuldigt premier Netanyahu en zijn regering van de dood van de gijzelaars, omdat zij een overeenkomst met Hamas zouden tegenhouden.

Netanyahu zei maandag dat hij met een aantal families van de recent vermoorde gijzelaars heeft gebeld en dat hij ze om vergeving heeft gevraagd. De lijken werden aangetroffen in de ondergrondse tunnels van de terreurgroep in de zuidelijke stad Rafah in Gaza, toen elitetroepen dichterbij kwamen De gegijzelden behoorden tot de 251 die op 7 oktober door Hamas-terroristen werden ontvoerd tijdens een terreurgolf waarbij 1.200 Israëliërs om het leven kwamen. Op één na zijn ze allemaal ontvoerd van het Nova-muziekfestival, waar gewapende terroristen 280 mensen afslachtten

Gisteren vonden er door heel Israël stakingen plaats als protest tegen het uitblijven van een gijzelaarsdeal. Veel Israëliërs volgden de oproep van Histadrut om het land "economisch stil te leggen". Echter, veel andere Israëliërs gingen gewoon aan het werk. Een groot aantal gemeenten, zoals Jeruzalem, nam niet deel aan de staking. In tegenstelling tot het progressieve Tel Aviv hebben orthodoxen in Jeruzalem een meerderheid in de gemeenteraad.

Al maandenlang eisen familieleden van de gijzelaars dat de Israëlische regering een akkoord sluit met Hamas om hun dierbaren vrij te krijgen. Zij zijn van mening dat het voortzetten van de huidige strategie er niet toe zal leiden dat de overgebleven gijzelaars levend terugkeren. Het conservatieve deel van de bevolking is echter tegen een deal met Hamas. Ook een kleinere groep familieleden van gijzelaars pleit ervoor om de onderhandelingen met de gijzelnemers stop te zetten.

Recent ontving Netanyahu kritiek van het IDF en de veiligheidsdiensten. Minister van Defensie Gallant heeft de afgelopen dagen herhaaldelijk opgeroepen om tot een overeenkomst te komen. Oppositiepartijen in Israël beschuldigen Netanyahu er al geruime tijd van bewust een dergelijke deal te blokkeren voor zijn eigen politieke gewin. Ondertussen voelen uiterst rechtse kabinetsleden zich gesteund door de conservatieve meerderheid van de bevolking. Zij geven Hamas de schuld van de dood van de gijzelaars en zijn van mening dat het doden van deze gijzelaars aantoont dat Hamas helemaal geen akkoord wil. Hamas zelf beweert echter dat de zes gijzelaars omkwamen door Israëlisch vuur.

Intussen neemt de internationale druk toe. Gisteren gaf de Amerikaanse president Biden aan dat Netanyahu zich niet voldoende inzet voor een deal over de gijzelaars. Tot nu toe lijkt Netanyahu niet bereid om concessies te doen. Tijdens een persconferentie herhaalde hij zijn eis tot blijvende aanwezigheid van Israëlische troepen in de Philadelphi Corridor, dit is een smalle strook land aan de grens tussen Egypte en Gaza.  De Philadelphi Corridor is van cruciaal belang in de onderhandelingen tussen Israël en Hamas.

Vuelta: Etappe 16 - Zwaar begin van de slotweek

We hebben een bijzondere week achter de rug in de Vuelta a España, waar Ben O'Connor nog altijd de leider is, maar Primoz Roglic met inmiddels 1:03 minuten achterstand de topfavoriet lijkt om de eindzege te pakken. Vandaag krijgen we gelijk na de tweede rustdag alvast weer een loodzware rit voorgeschoteld.

Het peloton vertrekt vanuit Luanco en kent weer een redelijk heuvelachtige eerste zeventig kilometer. Daar volgt dan een eerste serieuze klim: de Mirador del Fito, zeven kilometer aan gemiddeld acht procent. Na de afdaling en een volgend klein klimmetje wordt koers gezet naar de tweede serieuze klim, de Collada Llomena: 7,5 kilometer aan gemiddeld bijna tien procent.

Ook deze wordt afgedaald en dan doemt de slotklim langzamerhand op, de beruchte klim naar de Lagos de Covadonga, dik twaalf kilometer aan zeven procent, gelukkig voor de renners wel een relatief regelmatige klim, waarbij het grotendeels rond de tien procent omhoog gaat - een kort stukje dalen haalt het gemiddelde wat omlaag.

De finishstreep ligt na 181,5 kilometer met inmiddels eindelijk fatsoenlijke temperaturen: een graad of vijftien. De etappe gaat even voor één uur van start en Eurosport is er zowaar gelijk bij, de hele rit is te zien. De finish wordt tussen kwart over vijf en kwart voor zes verwacht. Verder verwijzen we natuurlijk nog even door naar het FOK!forum voor de meest uitgebreide voorbeschouwing.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer: mistig begin, later bewolkt met buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend komt er vooral in het midden en oosten plaatselijk dichte mist voor, die halverwege de ochtend oplost. Hierdoor geldt code geel in de provincies Gelderland, Overijsel, Utrecht en Noord-Brabant. Verder schijnt af en toe de zon en is het eerst nog op de meeste plaatsen droog. In het zuidwesten is er meer bewolking en valt er af en toe regen. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig.

Vanmiddag valt er af en toe een bui en is het zwaar bewolkt. De maximumtemperatuur ligt rond 22°C, maar in het oosten kan het nog 25°C worden. De wind uit het zuidwesten is zwak tot matig.

Vanavond is er veel bewolking en gaat het op veel plaatsen regenen. Er is weinig wind, langs de kust is de wind matig uit het zuidwesten.

Vannacht regent het van tijd tot tijd. De minimumtemperatuur ligt rond 16°C. Er staat boven land weinig wind. Aan de kust waait het matig uit het zuidwesten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

FOK! Wat een mist  (Foto: FOK!/DJMO)
FOK! Wat een mist (Foto: FOK!/DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Minister Van Hijum wil einde aan misstanden met arbeidsmigranten

Minister Van Hijum wil een einde maken aan misstanden rondom vooral arbeidsmigranten die werken via een uitzendbureau. De minister verkent daarom de mogelijkheid van een algeheel verbod op uitzendwerk in bepaalde sectoren of een minimum percentage arbeidskrachten dat in vaste dienst moet zijn. Dat schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het betreft, zo schrijft de minister, een aanvullende maatregel voor wanneer resultaten achterblijven en misstanden blijven voortduren.

Minister Eddy van Hijum: "Er moet nu echt voortgang worden gemaakt. Deze misstanden duren al te lang voort. Werkgevers moeten orde op zaken stellen in hun sector. Laatst sprak ik een arbeidsmigrant die na één week door zijn uitzendbureau werd ontslagen, binnen 48 uur zijn woning moest verlaten en dakloos werd. En in wijken - bijvoorbeeld in Roosendaal waar ik onlangs was – is er ontzettend veel overlast omdat arbeidsmigranten in kleine appartementjes worden opgehokt. Als bedrijf moet je mensen fatsoenlijk behandelen en de problemen niet afschuiven op de samenleving. Iedereen heeft recht op een zeker bestaan, ook arbeidsmigranten.”

De aanleiding voor de brief is een signaal van de Arbeidsinspectie over drie uitzendbureaus die een zeer hoog percentage ontslag op staande voet hadden en een onderzoek van Somo (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) over misstanden met uitzendbureaus in de vleessector. Naar aanleiding hiervan zijn er afspraken gemaakt met de vleessector over verbeteringen. Daar bovenop gaat de minister een sectoraal verbod verkennen, om die optie achter de hand te hebben mocht er onvoldoende voortgang worden geboekt. De verkenning is naar verwachting begin volgend jaar afgerond, waarna de minister een besluit neemt. Van Hijum: “Een dergelijk verbod is een ingrijpende stap, en een laatste redmiddel. Daarom verkennen we het ook zorgvuldig.”

Minister van Hijum werkt verder aan een wetsvoorstel waarmee malafide uitzendbureaus geweerd kunnen worden, de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten. De Tweede Kamer spreekt woensdag met de minister over arbeidsmigratie.

Aanhoudingen in onderzoek naar niet-ambtelijke omkoping

Op 20 augustus zijn twee mannen (60 en 69) uit Vinkel en Zeist aangehouden in een onderzoek naar omkoping en valsheid in geschrift. Een derde verdachte (53) uit Zeist is opgevangen toen hij op 26 augustus landde op Rotterdam The Hague Airport. Een bedrijfspand, de woningen en vervoermiddelen van de verdachten zijn doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op administratie, gegevensdragers en vermogen, waaronder drie panden, vijf vervoersmiddelen, kunst, contant geld en dure sieraden.

Het vermoeden is dat de 60-jarige verdachte in zijn functie als directeur opgehoogde facturen goedkeurde van de bedrijven van de overige verdachten, waardoor zijn ex-werkgever werd benadeeld. In ruil zou de 60-jarige verdachte diverse giften van de overige verdachten hebben ontvangen. Daarmee zijn onder andere kostbare sieraden en een duur paard gekocht. Inmiddels heeft de ex-werkgever de procedures voor het goedkeuren en betaalbaar stellen van facturen aangescherpt.

Na verhoor zijn de aangehouden verdachten weer vrijgelaten. Zij blijven wel verdachten in het onderzoek dat onder leiding staat van het Functioneel Parket.

Automobilisten: 'smartphonegebruik in verkeer verdient de hoogste boete'

Voor foutief parkeren op een gehandicaptenplek geldt momenteel een van de hoogste boetes (€490), maar volgens de meeste Nederlandse automobilisten (62%) is dit onterecht en verdient smartphonegebruik in het verkeer de hoogste boete. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Overstappen.nl. In het onderzoek werd gevraagd welke vijf verkeersovertredingen volgens hen het zwaarst beboet zouden moeten worden.

Andere verkeersovertredingen die volgens Nederlanders in de top vijf hoogste verkeersboetes zouden moeten staan, zijn: door een rood licht rijden (60%), het negeren van een rood kruis (50%) en bumperkleven (36%). Opvallend is dat slechts 28 procent van de Nederlanders vindt dat fout parkeren op een gehandicaptenplaats in de top vijf verkeersboetes thuishoort, terwijl automobilisten voor deze overtreding momenteel wel een van de hoogste boetes (€490) opgelegd krijgen.

"Het is opmerkelijk dat fout parkeren op een gehandicaptenplaats zo laag scoort, terwijl de boete van €490 een van de hoogste is," zegt verzekeringsexpert Jerry Poel. "Dit suggereert dat de maatschappelijke perceptie van deze overtreding niet overeenkomt met de huidige boetebedragen."

Nederlanders vinden verkeersovertredingen zoals rechts inhalen (17%), het overschrijden van een doorgetrokken streep (16%) en onnodig stilstaan op de vluchtstrook (10%) minder belangrijk, waardoor deze overtredingen niet in de top vijf van hoogste verkeersboetes terechtkomen. Toch krijg je als automobilist voor deze overtredingen een boete van maar liefst €300.

Fout parkeren verdient laagste boete
Slechts 1% van de Nederlanders is van mening dat fout parkeren in de top vijf hoogste verkeersboetes hoort. Dit komt overeen met de werkelijkheid, aangezien de huidige boete van €120 voor fout parkeren relatief laag is.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat automobilisten willen dat er strenger wordt opgetreden tegen gevaarlijke gedragingen in het verkeer, zoals rijden terwijl je afgeleid bent en het negeren van verkeerssignalen.

Random Pics van de Dag #1375

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1386
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1385
special
Random Pics van de Dag #1384
special
Random Pics van de Dag #1383
special
Random Pics van de Dag #1382
©FOK.nl e.a.