Zeker twaalf doden bij bootramp Noordzee
Zeker twaalf mensen onder wie zes kinderen en een zwangere vrouw zijn dinsdag verdronken in de Noordzee nadat een boot met tientallen migranten zonk voor de Franse kust, in het Engelse Kanaal. Meer dan 50 mensen werden gered bij Kaap Gris-Nez, nabij Boulogne-sur-Mer, meldt de Franse kustwacht. Twee van hen zouden in kritieke toestand verkeren. De slachtoffers zouden voornamelijk van Eritrese afkomst zijn, hoewel dat nog niet zeker is. De Franse kustwacht zei dat helikopters, marineschepen en vissersboten betrokken waren bij de reddingsoperatie.
De boot zou overbeladen zijn geweest en de bodem zou op gegeven moment opengescheurd zijn. Hooguit acht mensen aan boord droegen reddingsvesten. De ramp is het dodelijkste scheepsongeluk in het Kanaal dit jaar. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Yvette Cooper beschreef het incident als ‘verschrikkelijk en diep tragisch’.
Vóór het incident van dinsdag waren er in 2024 al 30 mensen gestorven bij het oversteken van het Kanaal. Dat was toen al het hoogste aantal sinds 2021, toen er 45 doden werden geregistreerd.
De Franse autoriteiten zeggen dat ze 60% van de kleine migrantenboten tegen weten te houden. Maar mensensmokkelaars proppen tot wel 70 mensen op schepen die vroeger 30 tot 40 mensen vervoerden en dat leidt tot veel dodelijkere schipbreuken. Frankrijk dringt er bij het VK en de EU op aan om een verdrag over migratie te sluiten om de levensgevaarlijke oversteken van kleine boten te stoppen.
De inspanning om ‘deze gevaarlijke en criminele smokkelbendes te ontmantelen en de grensbeveiliging te versterken is van vitaal belang en moet snel worden voortgezet’, zei minister Cooper.
Steve Smith, CEO van Care4Calais, een liefdadigheidsinstelling die is opgericht om migranten in Calais te helpen, zei: "Deze tragedies hebben zich veel vaker voorgedaan. Elke politieke leider, aan beide kanten van ons Kanaal, moet worden gevraagd: 'Hoeveel levens zullen er verloren gaan voordat ze een einde maken aan deze vermijdbare tragedies?'"
Het aantal mensen dat de gevaarlijke oversteek over het Engelse Kanaal in kleine bootjes maakt, is gestegen, met meer dan 135.000 mensen die sinds 2018 via deze route naar het VK zijn gekomen. Meer dan 21.000 mensen zijn dit jaar het Kanaal overgestoken. Dat is meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar minder dan in 2022. Het aantal mensen dat in 2022 de grens overstak, 45.755, was het hoogste sinds de cijfers voor het eerst werden verzameld in 2018.
Zowel Labour als de vorige conservatieve regering hebben beloofd het probleem aan te pakken. De Britse premier Keir Starmer heeft het plan van de vorige conservatieve regering om asielzoekers naar Rwanda te sturen teruggedraaid. Dit plan werd aangekondigd in 2022 maar is nooit uitgevoerd. Starmer heeft beloofd strengere maatregelen te nemen om de verantwoordelijke mensensmokkelbendes te ‘verpletteren’.
Amnesty International UK wil juist dat de oorzaken van illegale migratie worden bestreden: "Geen enkel politieoptreden om bendes te ‘verpletteren’ en geen enkele overheidsretoriek zal voorkomen dat deze rampen zich keer op keer herhalen als er geen aandacht wordt besteed aan de behoeften van de mensen die door die bendes worden uitgebuit."