Boko Haram doodt minstens 81 mensen bij een aanval in Nigeria

Enige tijd geleden slaagde het Nigeriaanse leger erin een deel van de Boko Haram-islamisten uit het noorden van het land te verdrijven. Sindsdien leven de terroristen in de bergen en voeren herhaaldelijk verschrikkelijke aanvallen uit op burgers. 

Volgens de autoriteiten zijn zeker 81 mensen omgekomen bij een aanval op een dorp in het noordoosten van Nigeria. “Ongeveer 150 vermoedelijke Boko Haram-terroristen op meer dan 50 motorfietsen” vielen het dorp Mafa in de staat Yobe aan met “geweren en granaten”, zei politiewoordvoerder Abdulkarim Dungu. “Veel winkels en huizen” werden door de aanvallers in brand gestoken. Het exacte aantal doden bij de aanval moet nog worden bevestigd, zei Dungu.

De islamistische militie Boko Haram is actief in het noordoosten van Nigeria. In 2014 nam het daar gebieden over en riep het uit tot kalifaat. Nadat het Nigeriaanse leger het land had heroverd met de hulp van Tsjadische troepen, trokken de islamisten zich terug in de bergen. Van daaruit blijven ze regelmatig aanvallen uitvoeren en angst en terreur verspreiden.

De afgelopen vijftien jaar zijn in het noordoosten van Nigeria ruim 40.000 mensen omgekomen en nog eens twee miljoen mensen ontheemd geraakt als gevolg van het geweld. Het conflict heeft zich verspreid naar de buurlanden Niger, Kameroen en Tsjaad.