FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 september 2024

Random Pics van de Dag #1378

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Zo conservatief zijn jonge mannen helemaal niet

Jonge mannen zijn helemaal niet zo conservatief als de laatste tijd vaak beweerd wordt. Recent hebben verschillende gezaghebbende media gesteld dat er in westerse samenlevingen een groeiende kloof zou ontstaan tussen jonge mannen en vrouwen wat betreft hun politieke voorkeuren. Volgens deze berichten zouden jonge mannen, met name die uit de generatie Gen Z, steeds conservatiever worden, terwijl jonge vrouwen juist meer progressieve standpunten innemen. Artikelen in publicaties zoals The Financial Times en The Economist wezen erop dat deze verschuiving een toenemende ideologische kloof tussen de geslachten veroorzaakt. Ook in de Nederlandse media werd deze ontwikkeling besproken.

Er is echter ook kritiek op deze bevindingen. In april 2024 bracht De Correspondent een artikel uit waarin werd betoogd dat de verschillen tussen mannen en vrouwen op politiek vlak altijd al aanwezig waren en dat deze kloof binnen Gen Z niet groter is dan bij eerdere generaties. Dit zou suggereren dat de waargenomen verschuiving meer een gevolg is van historische patronen dan van een recente ontwikkeling.

Wat betreft de Nederlandse context moet opgemerkt worden dat veel van deze onderzoeken niet specifiek in Nederland zijn uitgevoerd. Dit roept vragen op over de toepasbaarheid van de conclusies op de Nederlandse samenleving. Bovendien wijzen gegevens uit internationale studies, zoals de World Values Study en de European Values Study, erop dat er onvoldoende deelnemers uit de Gen Z-generatie in Nederland zijn om definitieve uitspraken te doen over hun politieke voorkeuren.

Om meer duidelijkheid te krijgen over de situatie in Nederland, gaf EW Magazine onderzoeksbureau Ipsos I&O opdracht om de politieke voorkeuren van jonge mannen en vrouwen in Nederland te onderzoeken. De kernvraag was of er een conservatieve verschuiving plaatsvindt onder jonge mannen en of er sprake is van een groeiende conservatismekloof tussen mannen en vrouwen binnen de Gen Z-generatie.

Het onderzoek richtte zich op drie belangrijke aspecten:

1. Het stemgedrag van jonge mannen en vrouwen, om te bepalen op welke partijen zij zouden stemmen als er op dit moment verkiezingen zouden zijn.

2. De zelf-ingeschatte politieke oriëntatie van deze groepen op de assen links-rechts en progressief-conservatief.

3. De attitudes van jonge mannen en vrouwen ten aanzien van een aantal belangrijke maatschappelijke thema's, waaronder seksualiteit, gender, immigratie en klimaatverandering.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, ongeveer 32% van de jonge mannen uit Gen Z (18-24 jaar) in Nederland zou stemmen op een rechts-conservatieve partij zoals de PVV, FvD, JA21 of BBB. Dit is lager dan het percentage mannen van alle leeftijden dat op dergelijke partijen zou stemmen, namelijk 41%. Tegelijkertijd bleek dat 45% van de Gen Z-mannen een voorkeur heeft voor linkse, progressieve partijen, wat aanzienlijk hoger is dan de 31% van de totale mannelijke bevolking. Dit duidt erop dat jonge mannen in Nederland, in tegenstelling tot wat internationale rapporten suggereren, relatief progressiever zijn dan hun oudere mannelijke tegenhangers.

Wanneer deze gegevens worden vergeleken met die van jonge vrouwen, komt een interessant verschil naar voren. Ongeveer 60% van de jonge vrouwen geeft aan een voorkeur te hebben voor progressieve partijen, wat beduidend meer is dan de 45% van de jonge mannen. Dit verschil is opvallend, maar niet ongebruikelijk groot. Vrouwen stemmen over het algemeen in elke leeftijdsgroep iets progressiever dan mannen, en dit geldt ook voor Gen Z.

Een ander interessant resultaat van het onderzoek is de manier waarop jonge mannen en vrouwen zichzelf politiek positioneren. Op een schaal van 1 tot 9, waarbij 1 staat voor uiterst progressief en 9 voor uiterst conservatief, positioneren de meeste jonge mannen zichzelf dichter bij het progressieve eind. Vrouwen blijken in alle generaties iets progressiever dan mannen, maar de verschillen tussen mannen en vrouwen binnen Gen Z zijn niet significant groter dan bij eerdere generaties.

Hoewel deze resultaten wijzen op een relatief progressieve houding onder jonge mannen, zijn er enkele thema's waarop ze conservatiever blijken dan hun vrouwelijke leeftijdsgenoten. Bijvoorbeeld, slechts 65% van de Gen Z-mannen vindt homoseksualiteit volledig acceptabel, terwijl dit percentage bij jonge vrouwen 83% bedraagt. Daarnaast vindt 15% van de mannen homoseksualiteit niet normaal, tegenover 8% van de vrouwen. Ook op het gebied van abortus blijkt dat jonge mannen conservatiever zijn: 25% van hen vindt dat abortus alleen toegestaan zou moeten zijn in geval van verkrachting of wanneer het leven van de moeder in gevaar is, terwijl slechts 8% van de jonge vrouwen dit standpunt deelt.

Ondanks deze verschillen in specifieke kwesties, blijkt uit het onderzoek dat jonge mannen over het algemeen relatief progressieve standpunten innemen op andere thema's, zoals feminisme, immigratie en klimaatverandering. Hoewel jonge mannen iets minder progressief zijn dan jonge vrouwen, zijn de verschillen tussen de twee groepen niet zo groot als sommige internationale studies suggereerden.

De conclusie van het Ipsos I&O-onderzoek is dat jonge mannen uit Gen Z weliswaar iets conservatiever zijn dan jonge vrouwen, maar dat deze verschillen vergelijkbaar zijn met die van eerdere generaties. Er is dus geen sprake van een uitzonderlijk grote conservatisme-kloof tussen jonge mannen en vrouwen in Nederland. De conservatieve standpunten van jonge mannen beperken zich voornamelijk tot specifieke kwesties zoals homoseksualiteit en abortus, maar zelfs op deze gebieden neemt een ruime meerderheid van de jonge mannen een relatief progressief standpunt in.

Kortom, hoewel jonge vrouwen over het algemeen iets progressiever zijn dan jonge mannen, zijn de verschillen binnen Gen Z in Nederland niet uitzonderlijk groot of nieuw. Het beeld van een groeiende kloof op basis van politieke voorkeuren tussen jonge mannen en vrouwen lijkt in de Nederlandse context dan ook genuanceerder te liggen.

Tweede Kamer wil helmplicht en minimumleeftijd van 14 jaar voor fatbike

De Tweede Kamer wil een helmplicht en een minimumleeftijd van 14 jaar voor fatbikebestuurders. Met de steun van de PVV hebben initiatiefnemers VVD en NSC nu een Kamermeerderheid voor hun voorstel, zo schrijft AT5. 

Dat er een minimumleeftijd moest komen, daar was het grootste deel van de Kamer het vorige week al over eens. Nu is die leeftijd dus vastgesteld op 14 jaar. Ook moeten bestuurders van fatbikes verplicht een helm dragen, als het aan de partijen PVV, VVD en NSC ligt – samen dus een Kamermeerderheid.

Er moet nog wel worden uitgezocht of fatbikes kunnen worden onderscheiden van 'gewone' elektrische fietsen. VVD en NSC zullen de minister van Infrastructuur Barry Madlener (PVV) in een motie oproepen om een aparte categorie in te voeren voor fatbikes.

Amsterdam was altijd al een voorstander van een minimumleeftijd voor fatbikebestuurders. "Dat is hard nodig omdat deze jonge doelgroep onvoldoende in staat is om risico's goed in te schatten en zichzelf en anderen hierdoor in gevaar kunnen brengen", reageerde verkeerswethouder Melanie van der Horst nadat Madlener eerder nog niets zag in een leeftijdsgrens.

Van der Horst is dan ook blij met deze meerderheid. "Het is nu vooral zaak dat dit heel snel geregeld wordt. Want hoe langer we wachten, hoe meer ongelukken en kinderen die zichzelf en anderen kunnen verwonden met blijvende gevolgen."

'T kan hard gaan 
De voorgenomen plannen komen vrijwel tegelijk met de nieuwe campagne tegen het opvoeren van elektrische fietsen. Minister Madlener: “Je hoort steeds vaker dat er ongelukken zijn met elektrische fietsen, die soms wel met 60 kilometer per uur over de weg scheuren. Dat is levensgevaarlijk, en daarom ook verboden. Deze campagne heeft 2 doelen: we leggen de regels nog eens uit én we benadrukken de risico’s. Bijvoorbeeld: bij een ongeval ben je niet verzekerd en dan mag je duizenden euro’s uit eigen zak betalen. Dat kan dus hard gaan.”

Regels en risico’s
Rondrijden op een opgevoerde elektrische fiets is verboden. Boven de 25 kilometer per uur mag de fiets geen elektrische trapondersteuning meer geven. Ook mogen fietsen geen motorvermogen hebben boven 250 watt en is het verboden om een gashendel te hebben waarmee je harder kan dan 6 kilometer per uur. Voldoet je voertuig niet aan deze regels, dan is het een bromfiets en moet het voertuig zijn gekeurd door de RDW. Ook gelden dan een helmplicht, een minimumleeftijd en een rijbewijsplicht.

Gebruik je dit voertuig toch als opgevoerde elektrische fiets? Dan loop je risico op een boete van € 310. Bij een 2e aanhouding betaal je niet alleen die boete, maar wordt je voertuig ook ingenomen. Daarnaast kan iedereen boven de 12 jaar hiervoor een strafblad krijgen. Bovendien zijn bestuurders van een opgevoerde elektrische fiets niet verzekerd, waardoor het veroorzaken van een ongeval kan leiden tot duizenden euro’s aan schade- en ziektekosten.

Campagne
De vandaag te lanceren campagne ‘'t kan hard gaan’ is specifiek gericht op jongeren en hun ouders. Zij worden via radiospotjes, sociale media en posters verteld welke risico’s ze lopen als ze de regels niet volgen. De posters worden op verschillende plekken verspreid, van bushokjes tot in scholen zelf. Gemeenten en scholen kunnen ze ook zelf aanvragen.

De campagneaftrap vond plaats in Rotterdam. Minister Madlener ging met met TeamAlert in gesprek met jongeren die langsrijden op een elektrische fiets. Tegelijkertijd controleerde de politie of de voertuigen legaal worden gebruikt.

Breed aanvalsplan
De campagne is één van de maatregelen die vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt genomen tegen het opvoeren van elektrische fietsen. Er wordt ook gewerkt aan nieuwe wetgeving voor een verbod op hard- en software waarmee snelheidscontroles bemoeilijkt of beïnvloed worden.

Daarnaast is er een lespakket ontwikkeld voor middelbare scholen. Verder wordt er uiteraard gehandhaafd door politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Berrade bezorgt Equipo Kern Pharma derde zege vanuit vroege vlucht, Landa verliest veel tijd

Urko Berrade heeft de achttiende etappe van de Vuelta gewonnen, waarmee hij zijn ploeg Equipo Kern Pharma de derde ritzege bezorgde. Voor Mikel Landa werd het een mindere dag, de Bask verloor vandaag meer dan drie minuten op de klassementsrenners en zakte naar de tiende plaats in het algemeen klassement.

Met de belangrijke bergetappes van vrijdag en zaterdag stond vandaag een typische overgangsetappe op het programma in het Baskenland. Er ontstond een kopgroep van maar liefst 41 renners en die namen meer dan tien minuten op het peloton. De winnaar zat voorin en op zestig kilometer van de finish viel de kopgroep uiteen en bleven dertien renners over, met daarbij Steven Kruijswijk.

Het peloton leek een rustige dag tegemoet te gaan, maar uit het niets versnelde EF Education-EasyPost op de Puerto Herrera. Richard Carapaz nam daarna over en door zijn versnelling kwamen verschillende klassementsrenners in de problemen, waaronder Mikel Landa en Sepp Kuss. Ook klassementsleider O'Connor kwam op de top op een gaatje samen met Carlos Rodriguez, maar die wisten wel aan te sluiten bij de groep van de favorieten.

Verschillende ploeggenoten van Carapaz en Enric Mas hadden zich vanuit de kopgroep laten terugzakken en maakte een stevig tempo, waardoor Landa en Kuss steeds verder achterop raakte en aan de finish meer dan drie minuten verloren.

Voorin was er nog strijd voor de dagzege en op vijf kilometer van de streep plaatste Kruijswijk een aanval. De Nederlander zag Berrade terugkomen op het wiel en niet veel later liet de Bask Kruijswijk achter. De renner van Visma Lease a Bike werd weer ingelopen door de rest van de kopgroep, terwijl Berrade uit de greep bleef en zijn ploeg de derde ritzege van deze Vuelta bezorgde.

Results powered by FirstCycling.com

Cel- en taakstraf voor afpersing van 12-jarige met via Snapchat gekregen naaktfoto's

De rechtbank Noord-Holland veroordeelt een 23-jarige man uit Alkmaar voor het maken en bezitten van naaktfoto's van een minderjarig meisje en voor het afpersen van dat meisje door te dreigen de foto's online te zetten. De man krijgt 90 dagen cel, waarvan 76 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 160 uur.  

Contact via Snapchat
De verdachte was via Snapchat in contact gekomen met zijn slachtoffer, dat destijds twaalf jaar oud was. Tijdens hun gesprekken vroeg de verdachte op een gegeven moment om naaktfoto's. Direct nadat het slachtoffer een tweetal naaktfoto's aan hem had verstuurd, dreigde de verdachte deze beelden op social media te plaatsen, als het slachtoffer hem niet zo snel mogelijk geld zou betalen. De beelden zijn uiteindelijk niet online gezet. 

Oordeel van de rechtbank
De verdachte heeft op grove wijze misbruik gemaakt van het jonge slachtoffer op een moment dat zij zich zeer kwetsbaar opstelde. Door de dreigementen van de verdachte voelde het slachtoffer zich ernstig onder druk gezet en is zij erg in paniek geraakt. Zij ervaart de gevolgen van dit alles nog steeds en heeft psychologische hulp gezocht, omdat zij moeite heeft om mensen te vertrouwen en angst heeft ontwikkeld voor onbekende mannen.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij een grove inbreuk heeft gemaakt op het leven van het slachtoffer en zich kennelijk alleen heeft laten leiden door zijn eigen financiële behoeftes. De verdachte heeft tijdens de zitting de feiten bekend, berouw getoond voor zijn handelen en zijn excuses aangeboden aan het slachtoffer.

De rechtbank is van oordeel dat de ernst van de bewezen verklaarde feiten en de impact die dit op het slachtoffer heeft gehad, een (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf rechtvaardigen. In de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en zijn houding ter zitting ziet de rechtbank aanleiding om de straf enigszins te matigen. De verdachte wordt veroordeeld tot 90 dagen celstraf, waarvan 76 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook krijgt hij 160 uur taakstraf, moet hij 1.500 euro schadevergoeding betalen en krijgt hij de telefoon waarmee hij de strafbare feiten pleegde, niet terug. 

Ook Oostenrijk wil criminele Afghanen deporteren naar hun thuisland

Oostenrijk heeft aangekondigd dat het, net als Duitsland, veroordeelde Afghaanse criminelen wil deporteren naar hun thuisland. Deze beslissing werd genomen door het Federaal Bureau voor Immigratie en Asiel in reactie op de veranderende veiligheidssituatie in Afghanistan. Oostenrijk wil samenwerken met Duitsland, dat vorige week voor het eerst sinds de machtsovername door de Taliban in 2021, 28 veroordeelde Afghanen terugstuurde naar Kaboel.

Volgens bondskanselier Olaf Scholz van Duitsland is de veiligheid van burgers een prioriteit boven de bescherming van veroordeelde criminelen en potentiële terroristen.

Deze stap komt in een tijd van verhoogde zorgen over terroristische dreigingen, met als recent voorbeeld de annulering van meerdere concerten van de Amerikaanse zangeres Taylor Swift in Wenen wegens veiligheidsrisico's.

Oostenrijk overweegt nu verdere maatregelen en intensieve samenwerking met Duitsland om dergelijke deportaties mogelijk te maken, ondanks dat dit mogelijk in strijd is met Europese wetgeving. Volgens het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Gemeenschappelijk Europees Asielsysteem mogen migranten niet worden teruggestuurd naar gevaarlijke gebieden zoals Afghanistan.

Mensenrechtenorganisaties, zoals Amnesty International, hebben al hun bezorgdheid geuit. Zij stellen dat de deportaties in strijd zijn met internationaal recht, omdat de veiligheidssituatie in Afghanistan levensgevaarlijk is. Experts in migratiewetgeving waarschuwen daarnaast dat het normaliseren van deportaties naar Afghanistan een verontrustend politiek signaal afgeeft en in strijd is met de rechtsbeginselen waarop de Europese Unie gebouwd is.

Ook Oostenrijk gaat criminele asielzoekers terugsturen (Afbeelding: Dall-E 3 / FOK.nl)
Ook Oostenrijk gaat criminele asielzoekers terugsturen (Afbeelding: Dall-E 3 / FOK.nl)

Sinner via Medvedev naar halve finales US Open

Tennisser Jannik Sinner staat voor het eerst in zijn carrière in de halve finales op de US Open. De Italiaanse nummer één van de wereld rekende in de kwartfinales af met de als vijfde geplaatste Rus Daniil Medvedev.

Sinner begon een stuk sterker dan de Rus, maar de verliezend finalist van vorig jaar sloeg net zo hard terug. Het ging op en neer en in set drie was Sinner juist weer dominant, maar dit keer wist de Italiaan het een set later af te maken: 6-2, 1-6, 6-1, 6-4.

In de halve eindstrijd staat Sinner tegenover de als 25e geplaatste Brit Jack Draper, die het nooit eerder zo ver schopte op een Grand Slam-toernooi. Hij zette zijn opmerkelijk sterke US Open voort met een overtuigende zege op de Australiër Alex de Minaur: 6-3, 7-5, 6-2.

16-jarige opgepakt wegens deelname terroristische organisatie die blanke maatschappij nastreeft

In augustus is een zestienjarige jongen uit Bergeijk opgepakt vanwege verdenking van deelname aan een rechts-extremistische terreurorganisatie en opruiing tot terrorisme. Naast hem werden ook twee andere mannen, een 19-jarige uit Hengelo en een 26-jarige uit Veenendaal, gearresteerd door de Landelijke Opsporing en Interventies (LO).

De verdachten zouden aanhangers zijn van het accelerationistische gedachtegoed, een extreemrechtse stroming die streeft naar een rassenoorlog om uiteindelijk een blanke maatschappij te creëren.

De minderjarige jongen wordt bovendien in verband gebracht met The Base, een paramilitaire groepering die vorige maand door de EU als terroristische organisatie werd aangemerkt. Deze groep zet in op een gewelddadige revolutie om gebieden te stichten waar alleen blanken mogen wonen.

De verdachten zitten momenteel vast, waarbij de zaak van de jongste verdachte onder het jeugdstrafrecht valt.

Poetin 'steunt' Kamala Harris vanwege haar aanstekelijke lach

Tijdens het Oostelijk Economisch Forum heeft de Russische president Vladimir Poetin laten doorschemeren een voorkeur te hebben voor een specifieke kandidaat in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Poetin beweerde ironisch dat hij Kamala Harris, de Democratische kandidaat, boven Donald Trump zou verkiezen, met een opmerkelijke reden: haar "aanstekelijke" lach. De opmerking leek een knipoog naar de nauwe band die hij en Trump delen, en naar de verwachte bezuinigingen op de steun aan Oekraïne als Trump weer president zou worden.

Eerder dit jaar, toen Joe Biden nog de Democratische kandidaat was, gaf Poetin aan dat hij Biden boven Trump verkoos, omdat Biden volgens hem een voorspelbare 'old school' politicus is. Nu Biden zich achter Harris heeft geschaard, beweerde Poetin dat Rusland hetzelfde zou doen. Met een sarcastische glimlach zei hij: “Ze lacht zo expressief en aanstekelijk, dat het betekent dat alles goed met haar is," waarna hij hintte dat Harris hopelijk geen nieuwe sancties tegen Rusland zou uitvaardigen.

De uitspraken van Poetin komen een dag nadat de regering-Biden Russische websites in beslag nam, twee Russische staatsmedewerkers aanklaagde en nieuwe sancties aankondigde in hun strijd tegen Russische desinformatiecampagnes in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen.

Aanrandingszaak tegen Harvey Weinstein in het VK gestaakt

De aanklachten wegens aanranding tegen de in opspraak geraakte Hollywood-producent Harvey Weinstein in het Verenigd Koninkrijk zijn stopgezet. De Metropolitan Police kondigde in juni 2022 aan dat Weinstein beschuldigd werd van twee gevallen van aanranding tegen een vrouw in Londen tussen juli en augustus 1996. De aanklachten kwamen na een herziening van het bewijsmateriaal naar aanleiding van verklaringen van een vrouw van in de vijftig.

Op donderdag meldde de Britse Crown Prosecution Service (CPS) echter dat de zaak niet verder zou gaan, zonder verdere details te verstrekken. In een verklaring liet de CPS weten: "De CPS heeft de plicht om alle zaken voortdurend te herzien en we hebben besloten dat er geen reëel vooruitzicht op veroordeling meer is."

Volgens Frank Ferguson, hoofd van de Special Crime and Counter Terrorism Division van de CPS, zijn alle betrokken partijen op de hoogte gebracht van dit besluit. Ferguson benadrukte dat slachtoffers van aanranding altijd worden aangemoedigd om zich te melden bij de politie en dat zaken worden vervolgd wanneer de juridische toets wordt gehaald.

De intrekking van de Britse zaak betekent echter niet dat Weinstein vrijuit gaat. Zijn veroordeling in New York in 2020 leidde tot een gevangenisstraf van 23 jaar. Hoewel dit vonnis in april door het hoogste hof van New York werd vernietigd, zit Weinstein nog steeds vast in afwachting van een nieuw proces. Daarnaast werd hij in 2022 in Los Angeles schuldig bevonden aan een andere verkrachting en kreeg hij een straf van 16 jaar. Deze veroordeling wordt eveneens aangevochten door de voormalige filmproducent, die alle aantijgingen van verkrachting en seksueel misbruik altijd heeft ontkend.

Pegula schakelt Swiatek uit in kwartfinales US Open

Tennisster Jessica Pegula staat voor het eerst in haar carrière in de halve finales van een Grand Slam-toernooi. Na zes mislukte pogingen, waarbij ze telkens in de kwartfinales strandde, rekende de als zesde geplaatste Amerikaanse op de US Open overtuigend af met de nummer één van de wereld, Iga Swiatek uit Polen: 6-2, 6-4.

In de halve eindstrijd mag Pegula het voor eigen publiek op gaan nemen tegen Karolina Muchova. De Tsjechische, die vorig jaar ook de halve finales bereikte, was een maatje te groot voor de als 22e geplaatste Braziliaanse Beatriz Haddad Maia: 6-1, 6-4. Muchova kan zich voor haar tweede Grand Slam-finale plaatsen, nadat ze vorig jaar de finale op Roland Garros verloor.

Amerikaanse grenscrisis: Trumps muur, illegale migratie en de verkiezingen

Ruim 2,4 miljoen mensen staken vorig jaar illegaal de grens tussen de VS en Mexico over. In beide landen worstelen de autoriteiten met deze recordaantallen. Illegale migratie is een groot probleem in de VS en hoort tot de belangrijkste punten bij de Amerikaanse verkiezingen.

Afgelopen winter zaten duizenden vrouwen, mannen en kinderen, die hoopten een nieuw leven te beginnen in de Verenigde Staten, vast aan de grens tussen de VS en Mexico in de vrieskou. De Amerikaanse autoriteiten schatten dat er drie jaar op rij ruim twee miljoen mensen illegaal de grens oversteken. Dat is meer dan ooit tevoren. Sommige mensen noemen het een invasie en geven Joe Biden's regering de schuld. Anderen zeggen dat de toename van asielzoekers te wijten is aan de grote problemen in Zuid- en Midden-Amerika op het gebied van misdaad, corruptie en bestaanszekerheid. 

Aan de Mexicaanse kant van de grens hebben de drugskartels nu een leidende positie ingenomen in de mensenhandel. Mensensmokkelaars moeten hun winsten delen met lokale drugsbaronnen, iedereen die dit weigert, komt aan op een gruwelijke manier aan zijn einde.

De Mexicaanse archivaris en historicus Oscar Lyman ziet soms dat mensensmokkelaars ladders tegen Trump's grensbarrière plaatsen om migranten de VS binnen te krijgen. Hij heeft de afgelopen drie decennia veel migratiecrises meegemaakt en de impact ervan op de politieke campagnevoeringen gezien. Volgens Lyman is er nog nooit zoveel haat tegen migranten geweest als in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024.

De documentaire toont de reis van migranten die illegaal de Rio Grande oversteken en de vrijwilligers die de migranten van eten voorzien als ze op Amerikaanse bodem aankomen. Ook zijn er interviews met zowel kandidaten en aanhangers van de Republikeinen als de Democraten over de migratieproblematiek.

'Door ontbossingswet dagelijkse producten zoals koffie, vlees en hout schaarser '

De Europese ontbossingswet, die eind dit jaar ingaat, zal niet alleen een wissel trekken op de prijs en beschikbaarheid van koffie, maar ook op andere grondstoffen. Het gaat dan om cacao, palmolie, hout (inclusief papier), rubber, soja en vlees (inclusief leer).

Als belangrijke importeur en doorvoerland van grondstoffen zal Nederland veel gaan merken van de ontbossingswet. Zo is de kans groot dat er straks containers in de havens van Rotterdam en Antwerpen staan die niet verder mogen. 

De ontbossingswet komt als een tsunami op retailers en hun leveranciers af. Zij moeten van elke batch producten die zij vanuit andere plekken in de wereld importeren bewijzen dat er geen ontbossing aan kleeft. Het betekent dat zij tot op de kilometer nauwkeurig moeten aanwijzen waar hun grondstoffen zijn verbouwd, als het risico op ontbossing groot is. Niet eenvoudig, want veel producten komen van meerdere toeleveranciers, of bestaan uit een mix van grondstoffen. Vaak gaat het om complexe ketens.

Waar andere klimaatdoelen, zoals de duurzaamheidsrapportages, in richtlijnen zijn verpakt, gaat het hier om een harde verplichting. Hoe bedrijven die bewijslast precies moeten invullen en hoe de controles georganiseerd worden, is nog onduidelijk. Daarom is het voor bedrijven aantrekkelijk om deze maanden nog extra veel grondstoffen te importeren. 

Dat de ontbossingswet eraan komt, is op zichzelf heel goed nieuws. Als er iets is wat deze generatie voor toekomstige generaties kan doen, is dat het behoud van de (oer) bossen. Juist in die landen waar onze grondstoffen vandaan komen, zijn de bossen kwetsbaar. 

De Europese Unie gaat met de ontbossingswet veel verder dan andere landen en continenten. Dat zullen consumenten en bedrijven gaan merken. Wat duidelijk zal worden, is wat de echte prijs is van de grondstoffen die we gebruiken. 

Zweden schaft vliegbelasting af: "impact op milieu minimaal"

De Zweedse regering heeft aangekondigd dat de vliegbelasting in het land wordt afgeschaft, als onderdeel van een bredere koerswijziging waarbij het milieubeleid van de vorige regering wordt teruggedraaid.

Premier Ulf Kristersson benadrukte tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Zweden Democraten dat de belasting een obstakel vormt voor de concurrentiepositie van Zweden en de internationale verbindingen van het land.

De belasting werd in 2018 ingevoerd door de toenmalige coalitie van de Sociaal-Democraten en de Groene Partij, met het idee dat deze in de toekomst verhoogd zou worden. Momenteel voegt de belasting ongeveer 6 euro toe aan een vlucht binnen Europa, 27 euro aan een vlucht naar de Verenigde Staten en 44 euro aan een vlucht naar Thailand.

Hoewel deze belasting dit jaar naar verwachting 1,8 miljard kronen aan belastinginkomsten zal genereren, heeft de regering besloten deze volledig af te schaffen vanaf 1 juli volgend jaar. Dit zou volgens de regering leiden tot lagere ticketprijzen en een betere toegankelijkheid voor vliegreizen in heel Zweden.

Energieminister Ebba Busch stelt dat de impact op de klimaatdoelstellingen van Zweden minimaal zou zijn. Ze benadrukte dat de afschaffing van de belasting vooral belangrijk is voor de concurrentiepositie van de Zweedse industrie, aangezien de meeste EU-landen geen vliegbelasting hanteren.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Verdachte doodgeschoten in München op dag van Olympische herdenking

De politie in München heeft op donderdag een "verdachte" persoon doodgeschoten in de buurt van het Nazi-era museum en het Israëlisch consulaat. De schietpartij vond plaats op de 52ste herdenking van de aanslagen tijdens de Olympische Spelen in München van 1972, waarbij 11 Israëlische atleten om het leven kwamen.

Volgens Joachim Herrmann, de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, werd de verdachte door de politie gestopt en overleed hij ter plekke. De politie had eerder op de dag een persoon met een "lang geweer" gesignaleerd in de buurt van Karolinenplatz in het centrum van de stad. Bij het incident zijn geen andere gewonden gevallen en er zijn geen aanwijzingen voor medeplichtigen.

De Israëlische ambassade heeft verklaard dat het consulaat ten tijde van de schietpartij gesloten was en dat geen medewerkers betrokken waren. De autoriteiten hebben uit voorzorg de politieaanwezigheid in de stad verhoogd, maar benadrukken dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn voor verdere dreigingen.

Benedikt Franke, CEO van de München Security Conference, vertelde dat zijn kantoor naast het museum werd afgesloten en dat er meerdere schoten waren gehoord rond 9:10 uur. Een politiehelikopter werd ingezet om de situatie van bovenaf te monitoren.

Het is nog niet duidelijk of het incident verband houdt met de herdenking van de Olympische aanslagen.

Meisje (10) levenslang gehandicapt na mishandeling door pleegouders

Het tienjarige meisje uit Vlaardingen, dat in mei ernstig mishandeld in het ziekenhuis werd opgenomen, zal naar verwachting de rest van haar leven afhankelijk blijven van intensieve zorg. Dit nieuws werd vandaag gedeeld door de officier van justitie tijdens een zitting in de rechtbank van Rotterdam. Op basis van informatie van haar voogd blijkt dat het meisje weliswaar bij bewustzijn is, maar dat het meisje niet zelfstandig kan zitten, lopen, staan of communiceren.

De rechtszaak tegen de pleegouders, die verantwoordelijk worden gehouden voor de mishandeling, begon vandaag in Rotterdam. Het meisje werd in de nacht van 20 op 21 mei naar het ziekenhuis gebracht met meerdere botbreuken en ernstig hersenletsel. Justitie stelt dat zij door haar pleegouders werd opgesloten in een soort kooi, met mogelijke elektrische bedrading eraan. Naast de fysieke mishandelingen zou het meisje ook zijn verwaarloosd en kreeg ze geen medische zorg.

De pleegouders, Daisy W. en John van den B., zijn vandaag niet verschenen in de rechtszaal.

De bioscooptips van september

De nazomer van 2024 is aangebroken. Uiteindelijk bracht de zomer toch nog redelijk weer, maar de avonden worden eerder donker en kouder. Voor veel Nederlanders weer meer reden om de bioscoop in te gaan. Met een gevarieerd aanbod aan releases die elk een unieke kijkervaring bieden, is er voor iedereen wat wils. Of je nu houdt van horror, komedie, animatie, of een combinatie van genres, de bioscopen staan klaar om je te verwelkomen met een aantal veelbelovende titels. In dit artikel lichten we vier films uit die je niet mag missen in september 2025.

Beetlejuice Beetlejuice

Liefhebbers van Tim Burton's iconische stijl kunnen hun hart ophalen met de langverwachte terugkeer van één van zijn meest geliefde personages: Beetlejuice. In deze sequel, die subtiel refereert naar de mythische kracht van zijn naam, keert de ondeugende geest terug met nog meer excentrieke chaos en griezelige humor. Michael Keaton herneemt zijn rol, terwijl ook Winona Ryder terugkeert als Lydia Deetz, nu een volwassen vrouw die opnieuw in contact komt met de bizarre wereld van het hiernamaals. Verwacht een mix van gotische visuele pracht, absurde humor en een dosis nostalgie die zowel oude als nieuwe fans zal bekoren. Beetlejuice Beetlejuice draait vanaf 5 september in de bioscopen. 

Beetlejuice Beetlejuice

Speak No Evil

Als je op zoek bent naar een huiveringwekkende thriller die je op het puntje van je stoel houdt, dan is Speak No Evil de film voor jou. Deze psychologische horrorfilm, geregisseerd door de veelbelovende filmmaker James Watkins, draait om een vakantie die verschrikkelijk misloopt. Een gezin wordt uitgenodigd door een echtpaar voor een weekendje weg, maar wat begint als een gezellig uitje, verandert al snel in een angstaanjagende nachtmerrie. Met zijn intense sfeer en beklemmende narratief belooft deze film je mee te nemen in een psychologische achtbaanrit vol onverwachte wendingen. De film is een remake van de Deense versie uit 2022 die al erg goed is. De film draait vanaf 12 september in de bioscoop.

De Break-up Club

Voor wie liever lacht, is De Break-up Club een perfecte keuze. Deze Nederlandse komedie draait om een groep vrienden die een service oprichten voor mensen die niet zelf een relatie durven te beëindigen. Dit groeit, in klassieke Nederlandse romcom-vorm al snel uit tot een aaneenschakeling van rampzalige dates, pijnlijke confrontaties en onverwachte inzichten over liefde en vriendschap. Ook deze film komt op 12 september uit.

Transformers one

Transformers One

Transformers One neemt ons mee terug naar het begin van de epische strijd tussen Autobots en Decepticons. Deze animatiefilm, die als een prequel dient voor de live-action Transformers-reeks, vertelt het verhaal van de opkomst van Optimus Prime en Megatron. De film duikt diep in de oorsprong van hun rivaliteit en de gebeurtenissen die leidden tot de oorlog die de planeet Cybertron verscheurde. Deze film zal op 19 september verschijnen.

September 2025 heeft voor elk wat wils, of je nu op zoek bent naar spanning, humor, nostalgie, of animatie. Dus kom uit je bank en maak dat ritje weer eens naar de bioscoop!

Olympisch marathonloopster in brand gestoken door vriend en overleden

De Ugandese Olympische marathonloopster Rebecca Cheptegei is op 33-jarige leeftijd overleden na een brute aanval door haar vriend in Kenia. Volgens de lokale politie werd Cheptegei zondag met bezine overgoten en in brand gestoken door haar vriend tijdens een ruzie over een stuk land. Ze werd met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis gebracht, maar bezweek woensdag aan haar verwondingen nadat haar organen het hadden begeven.

De Ugandese Atletiekfederatie deelde het verdriet via sociale media en riep op tot het bestrijden van geweld tegen vrouwen. "We hebben met droefheid vernomen van het overlijden van onze Olympisch atlete Rebecca Cheptegei, na een laffe aanval door haar vriend. Moge haar zachtaardige ziel rusten in vrede," aldus de federatie. Ook de voorzitter van het Olympisch Comité van Uganda, Donald Rukare, veroordeelde de zinloze daad en sprak zijn medeleven uit.

Cheptegei had recent nog deelgenomen aan de marathon tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, waar ze als 44e eindigde. In december 2022 had ze haar persoonlijk record van 2:22.47 uur gevestigd tijdens de marathon van Abu Dhabi, waarmee ze zich kwalificeerde voor haar olympisch debuut. Ze eindigde ook als 14e in de marathon tijdens de wereldkampioenschappen atletiek van 2023.

De dader, Dickson Ndiema, raakte ook gewond tijdens het incident en ligt eveneens in het ziekenhuis. De autoriteiten hebben een onderzoek gestart naar de exacte toedracht van de laffe aanval.

Rebecca Cheptegei (By Narnabi - Own work, CC BY-SA 4.0)
Rebecca Cheptegei (By Narnabi - Own work, CC BY-SA 4.0)

14-jarige dader schietpartij highschool werd eerder onderzocht

De dader van de schietpartij op de Apalachee High School in Georgia, waarbij vier mensen om het leven kwamen en negen anderen gewond raakten, is de 14-jarige Colt Gray. Hij is gearresteerd wegens de moord op twee 14-jarige studenten, Mason Schermerhorn en Christian Angulo, en twee leraren, Richard Aspenwall (39) en Christina Irimie (53). De aanval zorgde ervoor dat de school in lockdown ging. De politie was snel ter plaatse waarna Gray zichzelf snel over gaf.

De verdachte was eerder door de FBI onderzocht na meldingen van online bedreigingen om een schietpartij te plegen, maar destijds was er onvoldoende bewijs om verdere actie te ondernemen. Gray, die als volwassene zal worden berecht, zou de aanval hebben uitgevoerd met een volautomatisch vuurwapen, een type dat vaak in verband wordt gebracht met schietpartijen op scholen.

De lokale autoriteiten hebben aangegeven dat een nieuw alarmsysteem, dat slechts een week eerder was geïnstalleerd, levens heeft gered door snel hulpdiensten te waarschuwen. Ook wordt onderzocht of eerdere contacten tussen de verdachte en sociale diensten een rol kunnen hebben gespeeld in de tragische gebeurtenis.

Van de negen gewonde slachtoffers, waaronder acht studenten, is de verwachting dat zij volledig zullen herstellen.

Republikein Liz Cheney stemt op Harris om Trump uit Witte Huis te houden

Liz Cheney is een aartsconservatieve Republikein. Toch wil ze bij de presidentsverkiezingen op de progressieve Democraat Harris stemmen. Om Trump tegen te houden is het niet genoeg om simpelweg niet op hem te stemmen, zegt ze.

De prominente Amerikaanse Republikein Liz Cheney wil bij de presidentsverkiezingen in november stemmen op de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris. “Als conservatief, als iemand die in de Grondwet gelooft en er om geeft, heb ik goed nagedacht. En vanwege het gevaar dat Donald Trump met zich meebrengt, stem ik niet alleen niet op Donald Trump, maar zal ik ook op Kamala Harris stemmen." zei de 58-jarige tijdens een evenement aan de Duke University in North Carolina.

"Ik denk niet dat we de luxe hebben om op andere kandidaten op het stembiljet te stemmen, vooral niet in swing states", zei de Republikein. Daarmee maakte ze haar standpunt duidelijk dat simpelweg niet op Trump stemmen niet genoeg is om hem tegen te houden. Naast Pennsylvania worden er ook nek aan nek races verwacht in Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, North Carolina en Wisconsin. Deze staten zullen waarschijnlijk beslissend zijn bij de verkiezingen; elke stem telt hier. Opiniepeilingen voorspellen hier een nek aan bek race tussen Harris en Trump.

Liz Cheney is de dochter van de voormalige Amerikaanse vice-president Dick Cheney. De aartsconservatieve politicus is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de luidste en meest fervente Trump-criticus onder de Republikeinen. Hiervoor heeft zij een hoge prijs betaald. Ze verloor haar leidende rol binnen de partij en uiteindelijk haar zetel in het Huis van Afgevaardigden. Ze speelde een leidende rol in de commissie die onderzoek deed naar de bestorming op het Amerikaanse Capitool en waarschuwde herhaaldelijk dat Trump een bedreiging vormt voor de democratie. Cheney verzette zich pas openlijk tegen Trump na de aanval op het Capitool. Voorheen steunde ze grotendeels zijn beleid.

Er werd verwacht dat Cheney zich in aanloop naar de verkiezingen zou positioneren. Tijdens de Democratische conventie in Chicago in augustus ging ook het gerucht dat de Republikein daar zou verschijnen. Maar uiteindelijk heeft ze dit niet gedaan. Haar partijgenoot Adam Kinzinger, die samen met Cheney het enige Republikeinse lid van het Capitol Committee was, hield wel een toespraak in Chicago.

Slavendocumentaire van Omroep Zwart naar internationaal festival

De Nederlandse documentaireserie Ondergrondse Sporen van 'zwarte omroep' Omroep Zwart is geselecteerd voor het prestigieuze televisiefestival Seriesly in Berlijn. De serie, gemaakt door Martijn Blekendaal en Finbarr Wilbrink, wordt op de laatste dag van het evenement, dat plaatsvindt van 16 tot en met 18 september, vertoond.

Ondergrondse Sporen verkent het verhaal van de Underground Railroad, het geheime netwerk dat slaven hielp ontsnappen uit het zuiden van de VS naar het vrije noorden. De serie onderzoekt hoe het slavernijverleden van Amerika nog steeds de hedendaagse verdeeldheid voedt.

De achtdelige serie werd ook in Nederland lovend ontvangen en krijgt nu internationale erkenning. Matija Dragojevic, directeur van Seriesly Berlin, prijst de unieke visuele stijl en de kritische blik op raciale kwesties die de serie biedt. Deze serie biedt een diepgaande reis door het hedendaagse Amerika, waarbij zowel het verleden als het heden worden verkend.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Secretaris-generaal VN zegt steun toe aan samenwerking China en Afrika

VN-secretaris-generaal Guterres heeft China en Afrika verzekerd van steun voor hun samenwerking. Op het China-Afrika Forum in Peking verwees hij naar gemeenschappelijke doelstellingen als vrede, duurzame ontwikkeling en mensenrechten. Guterres bekritiseerde het feit dat er nog  geen enkel Afrikaans land een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad heeft.

Hij waarschuwde ook dat de Afrikaanse schuldenlast een aanleiding is voor sociale onrust. Landen zouden weinig mogelijkheden hebben om hun schulden terug te betalen en onvoldoende middelen om in de basisbehoeften van hun bevolking te voorzien, laat staan om in duurzame ontwikkeling te investeren.

De Chinese president Xi kondigde aan dat hij de ontwikkeling van het Mondiale Zuiden zou blijven bevorderen. China en Afrika strijden volgens Xi sinds het midden van de vorige eeuw samen tegen imperialisme, kolonialisme en hegemonisme. Sinds de oprichting van het forum in 2000 zijn er gesamenlijk transportroutes, scholen, ziekenhuizen en industrieparken gebouwd, waardoor de vooruitzichten van talloze mensen is verbeterd aldus Xi.

Het Chinese staatshoofd beloofde de komende drie jaar financiële steun van ongeveer 45 miljard euro. Ruim de helft hiervan wordt verstrekt in de vorm van leningen. Volgens Chinese cijfers heeft het land alleen al in de afgelopen tien jaar ongeveer twintig havens en meer dan 6.000 kilometer aan spoor- en wegen aangelegd in Afrika. Jaarlijks komen 50.000 jonge mensen uit Afrika naar China om te studeren.

China is de grootste handelspartner van Afrika en hoopt daardoor toegang te krijgen tot de minerale hulpbronnen van het continent, zoals goud, koper, lithium en zeldzame aardmetalen. Critici wijzen op de toenemende afhankelijkheid van Afrikaanse staten van Peking, op het gebrek aan afspraken over milieu- en mensenrechten en tegelijkertijd op het geopolitieke belang van Afrika, dat 54 van de 193 VN-lidstaten vertegenwoordigt.

Noorwegen wil eind aan opgelegd verbod gas- en oliewinning

De Noorse regering heeft de rechtbank verzocht om een einde te maken aan een gerechtelijke blokkade die de ontwikkeling van drie olie- en gasvelden – Yggdrasil, Tyrving en Breidablikk – tegenhoudt. Deze velden zijn een belangrijk onderdeel van de olieproductie in de Noordzee. Eerder, in januari 2024, oordeelde een lagere rechtbank dat de vergunningen voor deze velden ongeldig waren vanwege onvoldoende klimaatimpactbeoordelingen, met name rond de uitstoot die vrijkomt wanneer de olie en gas uiteindelijk worden verbrand, ook buiten Noorwegen. Dit leidde tot een tijdelijke blokkade van verdere ontwikkeling van deze velden.

De Noorse regering stelt echter dat het blokkeren van de oliewinning een ernstige economische impact zou hebben, zowel voor de staat als voor de betrokken bedrijven, zoals Equinor en Aker BP. Noorwegen, een belangrijke leverancier van olie en gas in Europa, ziet deze velden als cruciaal voor zijn energievoorziening en economische stabiliteit. De regering benadrukt ook dat het land zich houdt aan de klimaatdoelstellingen van het Akkoord van Parijs en streeft naar netto-nul uitstoot in 2050, terwijl het nog steeds olie wil blijven produceren.

Milieuorganisaties, zoals Greenpeace en Natur og Ungdom, hebben echter met succes bepleit dat deze projecten onherstelbare schade zouden veroorzaken door het verhogen van de CO2-uitstoot, wat niet strookt met de wereldwijde klimaatdoelen. De zaak wordt nu opnieuw behandeld door een hof van beroep, dat zal bepalen of de blokkades permanent opgeheven moeten worden

VS: 'Rusland bemoeit zich met onze presidentsverkiezingen'

De Amerikaanse regering beschuldigt Rusland ervan zich te bemoeien met de komende presidentsverkiezingen in november.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie en Financiën in Washington bekendgemaakt. Als gevolg hiervan zijn er sancties opgelegd aan tien mensen en twee organisaties. Tot de gesanctioneerden behoren onder meer de hoofdredacteur van de Russische staatsomroep RT, Simonyan en IT-specialisten.

De Amerikaanse autoriteiten beschuldigen hen ervan kunstmatige intelligentie te gebruiken in desinformatiecampagnes. De Amerikaanse procureur-generaal Garland kondigde aan dat twee van de verantwoordelijken, die nu bestraft zijn, vervolgd zullen worden. Daarnaast zouden in totaal 32 websites buiten gebruik worden gesteld, die onder meer door de Russische overheid werden gebruikt.

Volgens officiële Amerikaanse autoriteiten heeft Moskou zich al manipulatief bemoeid met eerdere Amerikaanse verkiezingen. Uit onderzoek van de inlichtingendiensten bleek dat Rusland de Republikeinse Trump steunde bij de verkiezingen van 2020.

Geïsoleerde stam vermoordt houthakkers met pijlen

Twee houthakkers zijn in Peru gedood door leden van de Mashco Piro-stam, een geïsoleerde inheemse groep, die hen met pijlen bestookte nadat hun territorium door een houtkapproject werd bedreigd. Een derde houthakker raakte gewond, terwijl twee anderen als vermist worden opgegeven. De aanval vond plaats in een afgelegen deel van het regenwoud nabij de Las Piedras-rivier.

De Mashco Piro, een van de grootste geïsoleerde stammen ter wereld, leven zonder contact met de buitenwereld en hebben hun territorium fel verdedigd tegen indringers. Volgens Caroline Pearce, directeur van Survival International, had de tragedie voorkomen kunnen worden. "De Peruaanse autoriteiten weten al jaren dat dit gebied tot het stamgebied behoort, maar hebben het desondanks voor houtkap verkocht," verklaarde ze. Het houtkapbedrijf Canales Tahuamanu, dat eerder beschuldigd werd van het bouwen van wegen binnen het stamgebied, verloor onlangs zijn duurzaamheidscertificaat.

Het incident markeert een nieuwe escalatie in de spanningen tussen de inheemse bevolking en houtkapbedrijven. Eerdere aanvallen door de Mashco Piro, waaronder een incident in 2022 waarbij een houthakker werd gedood, onderstrepen de gevaren van het betreden van hun grondgebied. Experts waarschuwen dat zowel de stam als de lokale arbeiders in gevaar worden gebracht door de voortdurende vernietiging van het regenwoud en de inbreuk op inheemse rechten.

In de afgelopen jaren heeft de stam ook 'waarschuwingspijlen' afgevuurd op park rangers en boten met toeristen.

De Peruaanse autoriteiten onderzoeken het incident en hebben plannen aangekondigd om een politiehelikopter naar het gebied te sturen.


Beelden van de stam van ongeveer een maand geleden

Vuelta: Etappe 18 - Rijden door het Baskenland

De zeventiende etappe van de Vuelta a España werd inderdaad 'gewoon' een sprint, gewonnen door Kaden Groves, dankzij het uitvallen van Wout van Aert de nieuwe drager van de puntentrui. Vandaag lijkt het dan echt een vluchtersetappe, we gaan koersen door het wielergekke Baskenland.

De start ligt in Vitoria-Gasteiz, waar een ongeveer 180 kilometer lange etappe begint. Al vroeg liggen er wat kleine klimmetjes op het parcours, na een kilometer of tachtig komt het peloton boven op de Alto de Rivas de Tereso, elf kilometer lang, maar met 3,4 procent niet al te zwaar.

Vanaf die klim zet men koers naar de finale, die wordt ingeluid met de Puerto de Herrera van 5,6 kilometer aan ruim acht procent, dat is al beter klimwerk. Vervolgens is het constant op en af tot de finish in Maetzu, bij het natuurpark van Izki. Zeker voor een Baskische etappe verwijzen we voor alle toeristische informatie natuurlijk weer graag door naar het FOK!forum.

Op mogelijk wat regen na lijkt het eindelijk aangenaam weer te worden, een graad of 17. De heren stappen even na één uur op de fiets, vanaf een uur of drie is Eurosport er live bij en de finish staat weer ergens tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Nieuwe campagne moet schaamte rondom 'taboekanker' doorbreken

Kanker rondom de anus, schaamlippen, baarmoedermond of penis zijn volgens artsen van het Antoni van Leeuwenhoek Instituut allemaal soorten kankers waar nogal een taboe op rust. Daarom is het ziekenhuis een campagne gestart om 'taboekankers' meer bespreekbaar te maken, genaamd: "Laat taboekanker geen rol meer spelen". Ook Martha vindt het belangrijk om hierover te praten. Zelf had ze schaamlipkanker. Zo meldt AT5. 

Veertig jaar lang had Martha last van jeuk bij haar vagina. "Jarenlang jeuk en pijn. Want je krabt en je krabt en je maakt het alleen maar erger", vertelt ze. Het was een aandoening waarmee ze moest leren leven dacht ze. Totdat Martha ineens een bultje voelde. "Dat pukkeltje werd heel snel een grote bult", zegt ze. Na een bezoek bij gynaecoloog blijkt Martha schaamlipkanker te hebben. "Dan schrik je enorm".

Schaamlipkanker is door artsen van het Antonie van Leeuwenhoek bestempeld als "taboekanker". Dat zijn kankersoorten waarmee mensen pas in een laat stadium naar een dokter gaan omdat ze zich ervoor schamen. Om diezelfde reden is er weinig over bekend. "Wij richten ons op kanker rondom de anus, baarmoedermond en penis", vertelt gynaecoloog Nienke van Trommel. 

Geen rol meer spelen 
Om eerder zorg te kunnen bieden is het ziekenhuis een campagne gestart. 'Laat taboekanker geen rol meer spelen'. "Een plekje op je schaamlippen is niet iets wat je snel aan je vrienden vertelt", vertelt Van Trommel.

Toch is praten belangrijk voor het bewustzijn. "Het is belangrijk dat mensen leren dat je overal een afwijking kunt hebben. Een arts vindt niets gek", aldus Van Trommel. Het lange wachten brengt namelijk risico's met zich mee. Want, hoe langer mensen wachten, hoe complexer het is om de kanker te genezen. "Ik zie dagelijks mensen waarvan ik denk, ik had gehoopt dat je hier eerder achter was gekomen", zegt Van Trommel. 

Daarnaast willen artsen met de campagne mensen aansporen zich te laten vaccineren. "Taboekankers komen vaak voort uit het HPV-virus. Ongeveer 11000 vrouwen in Nederland krijgen het virus. Dit zou rond de 300 zijn als ze zich laten vaccineren", aldus Van Trommel. 

Martha vindt de campagne een goede zet. Ook zij was graag eerder naar de dokter gegaan. "Dan was ik er misschien wel eerder vanaf geweest", vertelt ze. Om die reden deelt ze nu haar verhaal. "Ik hoop mensen te overtuigen, eerder aan de bel te trekken", vertelt ze. 

Celstraf man (84) na oplichting zes slachtoffers

De rechtbank Den Haag heeft een 84-jarige man veroordeeld voor oplichting van zes personen voor een totaalbedrag van ruim 500.000 euro. Dat gebeurde in een periode van 2016 tot en met 2021 vanuit de gemeente Krimpenerwaard. De man zei tegen drie slachtoffers dat hij geld nodig had voor het ontwikkelen van een uitvinding. Tegen de andere drie slachtoffers deed hij zich voor als tussenpersoon van buitenlandse banken. Hij krijgt een celstraf opgelegd van 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

Oplichting
De verdachte vertelde aan drie slachtoffers dat hij bezig was met het ontwikkelen van een uitvinding waarmee heel veel geld kon worden verdiend. Voor de ontwikkeling van die uitvinding had hij eerst geld nodig. De verdachte kon naar eigen zeggen tien miljoen Amerikaanse dollar lenen maar daarvoor moest hij eerst een kredietverzekering afsluiten. Hij vroeg de slachtoffers om daarvoor aan hem geld beschikbaar te stellen. Het geleende bedrag zouden zij op korte termijn dubbel terugkrijgen. Maar nadat het geld aan hem was overgemaakt, wendde de verdachte het geld voor andere doeleinden aan. Veelal werd het geld doorgeboekt naar buitenlandse bankrekeningnummers. Tot op heden is onduidelijk gebleven van wie die bankrekeningnummers waren. Twee van deze drie slachtoffers heeft de verdachte daarna bewogen nog meer geld aan hem te lenen met smoesjes als dat het geld niet op het goede bankrekeningnummer was geboekt.

Bij de drie andere slachtoffers deed de verdachte zich voor als een tussenpersoon van buitenlandse banken nadat een ander aan de slachtoffers een aanbod tot een lening had gedaan. Nadat de slachtoffers hadden aangegeven dat zij een lening wilden bij deze banken die later na onderzoek niet bleken te bestaan heeft de verdachte deze slachtoffers in strijd met de waarheid voorgehouden dat zij nog kosten moesten betalen om bij hun geleende geldbedrag te kunnen komen. De slachtoffers hebben deze bedragen betaald, maar hebben nooit over hun geleende bedrag kunnen beschikken.

Tijdens de doorzoeking in de woning van de verdachte zijn in zijn laptop talloze documenten gevonden die vervalst zijn. Daarnaast zijn er spullen aangetroffen, zoals stempels en logo's waarmee de verdachte kennelijk zelf documenten heeft vervalst.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachte schuldig is aan zes gevallen van oplichting. De rechtbank vindt dit zeer kwalijk. Niet alleen heeft hij misbruik gemaakt van het vertrouwen van de slachtoffers, ook zijn zij financieel gedupeerd. Daardoor is hun vertrouwen in de medemens aangetast en hebben zij veel zorgen en stress gehad vanwege de vraag of zij hun geld nog terug zouden zien. Ook heeft de verdachte met zijn gedragingen zijn eigen gezin financiële en emotionele schade aangericht. Zo heeft zijn dochter verklaard dat zij door haar vader is geconfronteerd met schuldeisers van haar vader die door middel van intimidatie hebben geprobeerd hun geld terug te krijgen.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met de persoon van de verdachte en zijn hoge leeftijd. Hij is op dit moment 84 jaar oud en wordt dagelijks verzorgd. Een enkele keer krijgt hij bezoek. De verdachte heeft verder verklaard dat zijn gezondheid te wensen overlaat. Verder staat de verdachte onder bewindvoering en is het voor hem daarom nu niet meer mogelijk zich bezig te houden met geldzaken.

Naast de deels voorwaardelijke celstraf, beslist de rechtbank dat de verdachte de slachtoffers ook schadevergoedingen moet betalen. De bedragen variëren van 1.630 euro tot 162.080 euro.

Woede en cynisme bij omwonenden: toch meer vluchten Schiphol

Bewonersorganisaties rondom Schiphol hebben geen goed woord over voor het besluit van het nieuwe kabinet om een streep te zetten door de krimp van Schiphol. Van het vorige kabinet moest het aantal vluchten terug naar maximaal 470.000 per jaar, nu worden er dat waarschijnlijk maximaal 485.000. "We leven in een land met een betrouwbare overheid, dachten wij. Niet dus." Zo meldt AT5. 

"We zijn verbijsterd", reageert een zwaar teleurgestelde Mirella Visser, voorzitter van omwonende organisatie PUSH Uithoorn. Haar telefoon staat roodgloeiend met bezorgde buren die er "helemaal niks van begrijpen". 

'Stillere vliegtuigen zijn een mythe'
Maar verantwoordelijk minister Barry Madlener is trots op het pakket dat er nu ligt: "Ik denk dat we hiermee een goede balans hebben tussen de belangen van de omgeving en die van de luchtvaart." Volgens het kabinet is het namelijk mogelijk om per jaar maximaal 15.000 extra vluchten toe te staan zonder dat dat leidt tot extra geluidsoverlast. De nieuwe generatie vliegtuigen zouden namelijk een stuk stiller zijn.

"Een totale mythe", aldus Sietske van den Broek van bewonersorganisatie Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV). Volgens haar moet het geluid van vliegtuigen met minstens tien decibel afnemen, willen bewoners er iets van merken. "Maar die vliegtuigen bestaan nog niet", aldus Van den Broek. Dit bleek eerder ook al uit een uitzending van NH Airtime

Van den Broek noemt stillere vliegtuigen een 'wassen neus' en vervolgt: "De luchtvaartsector ziet hierin kans de geluidsruimte die hierdoor ontstaat op te vullen met een extra vliegtuig die wél geluidsoverlast veroorzaakt." Een oplossing die de minister volgens haar nu 'klakkeloos' overneemt. 

Dat vindt ook Visser. Volgens haar zijn stillere vliegtuigen een paradox: "Als vliegtuigen stiller worden, kunnen er meer vliegen. En daarmee zorgen stillere vliegtuigen juist voor méér (geluid)overlast."

Ze vraagt zich dan ook af hoe er ooit sprake kan zijn van een balans als het aantal vliegtuigen weer omhooggaat. "Het is niet logisch en zal daarom ook niet lang standhouden", meent Visser. 

Aantal nachtvluchten wel omlaag
De krimp geldt overigens niet voor het aantal nachtvluchten. Die moeten nog steeds evenveel omlaag als eerder was bekendgemaakt: van 32.000 naar 27.000 per jaar. De geplande middagpauze voor de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan wordt juist geschrapt. Volgens Madlener waren zowel omwonenden als luchtvaartmaatschappijen daar niet over te spreken.

Het maximum aantal vluchten moet vanaf november 2025 gaan gelden. Waar het plafond precies komt te liggen, is nog niet zeker. Madlener lijkt nog een slag om de arm te houden: "De controle van de berekeningen kan nog leiden tot een andere uitkomst."

Visser ziet het met cynisme tegemoet: "We leven in een land met een betrouwbare overheid, dachten wij. Niet dus." Volgens haar zijn omwonenden zwaar teleurgesteld en boos. Ze besluit: "Wat ons betreft, is het laatste woord hier dan ook nog niet over gezegd." 

FOK! Wat een weer: de BBQ kan weer aan!

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het eerst vrijwel overal bewolkt en plaatselijk kan het eerst mistig zijn. In de loop van de ochtend breekt van het noordoosten uit de zon door. In de zuidwestelijke helft blijft het dan echter nog bewolkt. De noordoostelijke wind is zwak tot matig, langs de kust vrij krachtig.

Vanmiddag blijft het droog en breekt ook in de zuidwestelijke helft de zon op steeds meer plaatsen door. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 27°C. Verder voelt het benauwd aan. Er staat een matige oostenwind. Langs de noordkust is de wind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Vanavond is het vrijwel overal helder en het blijft droog. In het noorden waait de wind uit het oosten en is boven land matig, langs de noordkust soms krachtig, windkracht 6.

Vannacht is het op de meeste plaatsen helder en droog. Alleen in het uiterste zuiden is er een kleine kans op een bui. De minimumtemperatuur ligt rond 17°C. De wind komt uit een oostelijke richting en is matig, langs de noord(west)kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Zonneschijn in de rook van de barbeque (Foto: _UserName_)
Zonneschijn in de rook van de barbeque (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1377

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Vlaamse overheid veilt mafia mansions

In Kapellen, een dorp onder de rook van Antwerpen, gaat de Vlaamse overheid over tot de openbare verkoop van een paar villa's die gelinkt worden aan de Turkse mafia. Beide woningen bevinden zich op royale percelen van ruim vijf- en zelfs tienduizend vierkante meters, in wat één van de beste buurten van Kapellen zou zijn.

De villa's zijn rijkelijk gedecoreerd in een stijl waar je van moet houden: kristallen kroonluchters, vergulde kranen, blinkend mozaïek, enzovoorts. Turkse ondernemers waren de eigenaren, todat zij gelinkt werden aan de Turkse mafia en er in beslagname volgde. De Vlaamse overheid wil zich nu ontdoen van beide kitschpaleisjes.

Eerder dit jaar bezochten urban explorers de villa's al voor een clandestien bezoek. Nu kunnen nieuwsgierige geïnteresseerden op drie kijkdagen terecht om even binnen te gluren. Op 19 november gaat de veilingmeester vervolgens op zoek naar het hoogste bod, beginnend bij €680.000,- elk. De site van FOD Financiën biedt meer gedetailleerde informatie.

Laatste reviews en specials
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1385
special
Random Pics van de Dag #1384
special
Random Pics van de Dag #1383
©FOK.nl e.a.