Joost Klein niet vervolgd voor vermeend incident songfestival

Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft maandag aangekondigd het onderzoek te sluiten tegen de Nederlandse artiest Joost Klein. Klein, die in mei van dit jaar werd verwijderd uit het Eurovisie Songfestival in Malmö, Zweden, werd beschuldigd van bedreiging jegens een vrouwelijke medewerker van de productiecrew. Hij zou een 'beweging' hebben gemaakt naar de camera van de vrouw.

Klein, 26 jaar, trad op met het eigenzinnige nummer 'Europapa' en werd aanvankelijk gezien als een van de favorieten om de jaarlijkse wedstrijd te winnen. Volgens de Zweedse aanklagers ontstond het incident toen Klein een beweging maakte die de camera van de vrouw raakte. "Het verloop van de gebeurtenissen ging snel en werd verschillend waargenomen door de getuigen van het incident," aldus de Zweedse autoriteiten in een verklaring. Senior aanklager Fredrik Jonsson verklaarde dat het onderzoek werd gesloten omdat er geen bewijs was dat het incident ernstige angst kon veroorzaken, noch dat Klein die intentie had. De European Broadcasting Union (EBU), die het evenement organiseert, heeft nog niet gereageerd.

De zaak heeft ook impact op de Nederlandse omroep AVROTROS, die eerder zijn boosheid uitte over de diskwalificatie van Klein tijdens het Songfestival. Klein was gediskwalificeerd vlak voor de finale, een unicum in de geschiedenis van het evenement. AVROTROS heeft nu twijfels geuit over de deelname aan het Songfestival in 2025, tenzij organisator EBU veranderingen doorvoert in het beleid. Klein zelf heeft na het incident nog niet publiekelijk zijn verhaal gedaan, maar heeft wel gehint op een mogelijke terugkeer naar het Songfestival in 2025.