Laurentien per direct weg als belangenbehartiger toeslagenschandaal

Prinses Laurentien heeft besloten per direct haar functie als voorzitter van het bestuur van de Stichting (Gelijk)waardig Herstel neer te leggen. Deze beslissing kwam na berichten over grensoverschrijdend gedrag tijdens de hersteloperatie rondom de kinderopvangtoeslagaffaire. In een emotioneel gesprek met RTL Nieuws legt prinses Laurentien uit dat ze vooral wil voorkomen dat de aandacht op haar persoon wordt gericht. "Het allerlaatste dat ik wil is dat het om mij gaat."

Tijdens het gesprek laat de prinses duidelijk merken geraakt te zijn door de aantijgingen. Ze wordt emotioneel en barst meerdere keren in tranen uit. Het interview vond plaats precies een jaar na de oprichting van de Stichting (Gelijk)waardig Herstel, die tot doel heeft ouders te ondersteunen die zijn getroffen door de toeslagenaffaire. De stichting bemiddelt tussen het ministerie van Financiën en de gedupeerde ouders om zowel financiële als emotionele compensatie te realiseren.

Er is veel discussie geweest over de werkwijze van de stichting. Terwijl de ouders enthousiast waren over de aanpak, was het ministerie van Financiën in eerste instantie terughoudend. De gebruikte methode werd als kostbaar bestempeld en er waren twijfels of deze aanpak op grote schaal kon worden toegepast. Desondanks stemde het ministerie in juli uiteindelijk in met het voortzetten van de methode en het verder helpen van de getroffen ouders.

Kort na het kabinetsbesluit verscheen er echter een artikel in het AD, waarin prinses Laurentien werd beschuldigd van intimidatie door ambtenaren van het ministerie van Financiën. Deze beschuldigingen zouden op anonieme basis zijn gedaan. De Stichting (Gelijk)waardig Herstel verwierp deze aantijgingen en noemde ze "lasterlijk". Het ministerie van Financiën reageerde destijds dat emoties tijdens de samenwerking wel eens hoog konden oplopen, maar gaf geen verdere details over de aard van de klachten. Er zouden mondelinge meldingen zijn gedaan, maar hoeveel en of dit daadwerkelijk grensoverschrijdend gedrag betrof, bleef onduidelijk.

Prinses Laurentien benadrukt dat ze nooit alleen bij de vergaderingen aanwezig was en dat er altijd meerdere getuigen in de ruimte waren. Volgens haar waren de gesprekken tussen de gedupeerden en de ambtenaren emotioneel geladen, maar ze stelt dat ze nooit grenzen heeft overschreden. "Nee, nee. En dat bleef bij iedereen binnen de perken," zegt ze.

Ondanks de berichten over klachten, heeft prinses Laurentien zelf nooit direct iets gehoord over deze beschuldigingen, noch heeft ze kennis van een officieel onderzoek naar haar gedrag bij het ministerie van Financiën. "Je weet niet waar het vandaan komt," zegt ze. Ook is haar nooit verteld dat er een onderzoek zou lopen. "Ik weet niet waar ik me tegen moet verdedigen."

De prinses is diep geraakt door de gebeurtenissen en het effect dat deze hebben op haar imago. "Dit is wie ik ben. Mijn identiteit is mijn professionaliteit. En als je dan op de persoon wordt aangepakt. Dan wordt er dus een ander persoon van mij gemaakt. Dat grijpt mij aan.”