FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 augustus 2024

Ajax veel te sterk voor Poolse tegenstander en plaatst zich voor groepsfase Europa League

Ajax heeft zich eenvoudig geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Nadat het vorige week al met 1-4 had gewonnen van Jagiellonia Bialystok wonnen de Amsterdammers in de Johan Cruijff Arena met 3-0.

Ajax was na de zege van vorige week tegen Jagiellonia Bialystok al zo goed als zeker van de groepsfase van de Europa League. Ook in het thuisduel waren de Amsterdammers duidelijk beter dan de Poolse tegenstander, al kwam het pas vlak voor rust op voorsprong. Kian Fitz-Jim veroverde de bal op het middenveld, kreeg de bal terug van Steven Bergwijn, waarna de middenvelder de bal rustig afmaakte.

In de tweede helft bleef Ajax ook duidelijk de beste ploeg en liepen de Amsterdammers uit naar een 3-0 overwinning dankzij doelpunten van Kenneth Taylor en Brian Brobbey.

Castrillo wint twaalfde etappe Vuelta en eert overleden oprichter

Pablo Castrillo van Equipo Kern Pharma heeft de twaalfde etappe van de Vuelta op zijn naam mogen schrijven. Uitgerekend op de dag dat oprichter Manolo Azcona van zijn ploeg Kern Pharma overleed won de Spaanse ploeg de eerste etappe in de Vuelta.

De twaalfde etappe in de Ronde van Spanje was een rit met een aankomst bergop op de beklimming van Estacion de Montaña de Manzaneda. Vroeg in de etappe reed er een kopgroep van tien weg en kreeg de ruimte van het peloton.

Met nog dertig kilometer te gaan was het verschil opgelopen naar tien minuten en was het allang duidelijk dat de winnaar in de kopgroep zat. De kopgroep bleef tot aan de slotklim samen waarna er meerdere aanvallen waren. Carlos Verona was de eerste met een serieuze aanval, maar de Spanjaard werd teruggepakt. Daarna zag Castrillo zijn kans en de Spanjaard van Kern Pharma reed al snel een halve minuut vooruit.

Castrillo hield zijn voorsprong van een halve minuut tot aan de slotkilometer vast, waarna Max Poole vanuit de achtergrond versnelde. De Engelsman naderde Castrillo hard, maar de Spanjaard hield knap stand. Daarmee bezorgde Castrillo Kern Pharma de eerste zege in de geschiedenis in de Vuelta, en dat op de dag van het overlijden van oprichter Azcona.

Results powered by FirstCycling.com

Slaapwandelaar wurgt zijn vrouw met snoer bedlampje: vrijspraak

De 67-jarige Martinus van de D. uit Veghel is donderdag door de rechtbank in Den Bosch vrijgesproken van de beschuldiging dat hij zijn 64-jarige echtgenote om het leven heeft gebracht. Hoewel hij haar wurgde met het snoer van een bedlampje, oordeelde de rechtbank dat er geen bewijs was voor opzet.

Het fatale incident vond plaats op 25 september 2023 in de slaapkamer van hun woning aan de Violenstraat in Veghel. Van de D. verklaarde dat hij die ochtend wakker werd, zich op de overloop aankleedde en vervolgens terugkeerde naar de slaapkamer om zijn schoenen aan te trekken en de lamellen te openen. Hierna pakte hij het bedlampje en wurgde zijn vrouw met het snoer, zonder enige duidelijke aanleiding.

Na de daad belde Van de D. onmiddellijk het alarmnummer 112 en vertelde wat er gebeurd was. Tijdens de rechtszitting verklaarde hij: "Ik weet niet waarom ik dit heb gedaan. Ik begrijp het echt niet." De schok was groot, zowel bij de familie als bij de nabestaanden, aangezien er volgens de rechtbank op geen enkele manier tekenen waren van problemen binnen het huwelijk.

In het verleden had Van de D. last van ernstige slaapproblemen, onder meer door hevige nachtmerries. Dit leidde ertoe dat slaapdeskundigen uitvoerig onderzochten of hij mogelijk aan een specifieke slaapstoornis leed, waardoor hij in zijn slaap zou kunnen hebben gehandeld. Hoewel de experts deze diagnose niet konden bevestigen, sloten ze de mogelijkheid ook niet volledig uit.

Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwde de bevindingen van de deskundigen als ontoereikend en stelde dat de complexiteit van de daad niet verenigbaar was met een slaapstoornis. De rechtbank was echter van mening dat het scenario waarin de wurgpartij werd veroorzaakt door een slaapstoornis wel degelijk plausibel is.

Van de D., die sinds dinsdag op vrije voeten is, woonde de rechtszitting bij, samen met zijn familie. Zijn kinderen spraken hun vader toe en omschreven hem als een liefdevolle en hardwerkende man, die nooit iemand kwaad zou doen. Ze benadrukten dat ook hij een slachtoffer is in deze tragische situatie.

Houten wolkenkrabber kan hoogste ter wereld worden

Milwaukee, een stad in de Verenigde Staten, heeft al de hoogste houten toren ter wereld in zijn skyline, maar er bestaat een kans dat deze binnenkort gezelschap krijgt van een nog hogere houten wolkenkrabber. Deze nieuwe toren is een ontwerp van Michael Green Architects (MGA), een architectenbureau uit Vancouver dat gespecialiseerd is in houtconstructies.

MGA heeft recent plannen onthuld voor een 55 verdiepingen tellende toren die grotendeels uit massief hout zal bestaan, en dan wel dikke, samengeperste en gelaagde panelen van hout. Als deze toren wordt gebouwd, zou die de huidige recordhouder, de 25 verdiepingen tellende Ascent-toren van Korb + Associates Architects, overtreffen en ook nog eens het hoogste gebouw in de staat Wisconsin worden.

Volgens MGA moet dit project ‘een nieuwe wereldwijde standaard voor massief houten constructies’ zetten. Het maakt deel uit van de herontwikkeling van het Marcus Performing Arts Center, dat sinds zijn opening in 1969 een prominente plek inneemt in Milwaukee. Het herontwerp, onder leiding van het regeneratieve ontwikkelingsbedrijf Neutral, zal de huidige betonnen parkeerplaats omvormen tot een levendige ruimte met woningen, kantoren, restaurants, cafés, supermarkten en openbare pleinen. De verwachte bouwkosten bedragen ongeveer 700 miljoen dollar en het project bevindt zich momenteel in de goedkeuringsfase, waarin verdere verfijningen worden verwacht.

Hoewel massief hout steeds vaker wordt gebruikt in de bouw, blijft het een uitdaging om de hoogtes te bereiken die met beton en staal mogelijk zijn. MGA heeft echter een toren ontworpen die naar schatting 182 meter hoog zal zijn, wat meer dan het dubbele is van de 87 meter hoge Ascent-toren, de huidige recordhouder. "De hoogte is belangrijk," zegt Michael Green, oprichter van MGA. "Het gaat er niet om te pronken, maar om te laten zien wat mogelijk is."

Green benadrukt dat de reden waarom houten wolkenkrabbers nog niet algemeen geaccepteerd zijn, te maken heeft met het feit dat klimaatverandering nog niet centraal staat in de bouwsector. Traditioneel bouwde men met beton en staal, materialen die aanzienlijke schade toebrengen aan het klimaat. "We moeten andere manieren vinden om torens en grote gebouwen te bouwen," zegt Green, wijzend op het feit dat de bouwsector verantwoordelijk is voor 37% van de wereldwijde emissies.

Bomen, daarentegen, nemen koolstof op gedurende hun leven. Wanneer deze bomen worden verwerkt tot massief hout en gebruikt voor de bouw, wordt die koolstof vastgehouden, zolang het gebouw blijft staan. "We bouwen eigenlijk met een koolstofput," legt Green uit. Hij erkent echter dat het een uitdaging kan zijn om voldoende duurzaam hout te vinden voor grootschalige bouwprojecten. Sommige studies waarschuwen zelfs dat de toenemende vraag naar massief hout de druk op het landgebruik kan verhogen.

Om de voordelen van koolstofopslag te realiseren, moeten bomen een aanzienlijke tijd groeien om koolstof vast te leggen en moeten er na de kap nieuwe bomen worden geplant. Green verzekert dat MGA hout gebruikt uit verantwoord beheerde bossen in Noord-Amerika.

Op de lange termijn gelooft Green dat architecten verder moeten kijken dan alleen hout, om leveringsproblemen te voorkomen. MGA werkt daarom ook aan de ontwikkeling van andere op planten gebaseerde bouwmaterialen. Toch blijft massief hout, volgens Green, momenteel de beste optie als we willen afstappen van beton en staal.

Tot voor kort waren de kosten en strikte bouwvoorschriften grote obstakels voor het gebruik van massief hout. Maar de situatie verandert, legt Green uit. Massief hout kan nu in veel regio's concurreren met beton en staal en er zijn meer fabrikanten beschikbaar dan ooit tevoren. "We hebben nu een grote concurrerende markt, en die blijft groeien," zegt hij.

Bouwvoorschriften zijn ook aangepast. In sommige Europese landen is het gebruik van hout in de bouw verplicht gesteld als onderdeel van klimaatdoelstellingen. In de Verenigde Staten heeft de International Building Code in 2021 het beleid bijgewerkt, waardoor houten gebouwen van meer dan zes verdiepingen nu zijn toegestaan.

Milwaukee is bijzonder vooruitstrevend in het stimuleren van stedelijke ontwikkeling en staat open voor experimenten met nieuwe materialen. De voorgestelde toren zal nog steeds betonnen funderingen en stalen componenten gebruiken voor de liftkernen, maar ongeveer 90% van de constructie zal uit hout bestaan.

"Het zijn de middelgrote steden in Amerika die de weg banen voor innovaties die zullen helpen de klimaatverandering te bestrijden," zegt Green. Hij hoopt dat de toren in Milwaukee zal bijdragen aan de innovatie in klimaatvriendelijke architectuur en mensen zal inspireren om met hout te bouwen. "We hebben doorbraakmomenten nodig, en dit is zo'n moment," besluit Green.

Tennisster Rus kansloos onderuit op US Open, Sabalenka simpel door

Tennisster Arantxa Rus heeft zich niet geplaatst voor de derde ronde op de US Open. De Nederlandse was bij lange na niet opgewassen tegen de als dertiende geplaatste Amerikaanse Emma Navarro, die met twee keer 6-1 de winst pakte.

Aryna Sabalenka staat wel in de volgende ronde. De als tweede geplaatste Wit-Russische rekende met 6-3, 6-1 simpel af met de Italiaanse Lucia Bronzetti. Titelverdedigster Coco Gauff (3) had het voor eigen publiek niet lastig met de Duitse Tatjana Maria: 6-4, 6-0.

Zheng Qinwen uit China (7) rekende na een stroeve start toch overtuigend af met de Russische Erika Andreeva: 6-7 (3), 6-1, 6-2. Thuisspeelster Madison Keys (14) was met 6-4, 6-0 een flinke maat te groot voor de Australische qualifier Maya Joint.

Twee top-15-speelsters sneuvelden ondertussen, te beginnen met Barbora Krejcikova. De Tsjechische Wimbledonwinnares, als achtste geplaatst, ging onderuit tegen de Roemeense qualifier Elena-Gabriela Ruse (6-4, 7-5). De Russische Daria Kasatkina (12) dolf ondertussen het onderspit tegen thuisspeelster Peyton Stearns: 6-1, 7-6 (3).

Haai onthoofdt jongen (16)

Een 16-jarige jongen is in Jamaica om het leven gekomen door een aanval van een haai. Bij die aanval verloor hij een arm en zijn hoofd.

Volgens de politie verdween Jahmari Reid, een middelbare scholier uit het Trelawny-gebied in het noordwesten van Jamaica, maandag terwijl hij alleen op zee was. Hij was aan het speervissen in de wateren ten noorden van het eiland, nabij de populaire toeristische bestemming Montego Bay.

De volgende dag werd zijn lichaam door vissers gevonden. De verwondingen die hij had opgelopen, wezen volgens de autoriteiten op een aanval door een haai. Lokale media berichtten dat het slachtoffer onthoofd was en dat een arm was afgebeten. Er wordt nog steeds geprobeerd de haai te vangen en de afgebeten lichaamsdelen terug te vinden.

Jahmari's vader, Michael Reid, deelde zijn verdriet met de Jamaica Observer: "Het is moeilijk te bevatten dat hij in zijn eentje de zee opging en dat dit het tragische gevolg was. Het doet me veel pijn."

Hoewel haaienaanvallen zeldzaam zijn, waren er volgens het International Shark Attack File, gevestigd in Florida, vorig jaar wereldwijd 69 bevestigde aanvallen door haaien terwijl zonder dat ze voorafgaand daaraan geprovoceerd werden. Veertien daarvan hadden een dodelijke afloop.

Trump: "God heeft me gered zodat ik de wereld kan redden"

Donald Trump had afgelopen dinsdagavond een interview met tv-persoonlijkheid Dr. Phil, waarin hij suggereerde dat hij vorige maand een moordaanslag overleefde omdat God wilde dat hij de VS - en mogelijk de wereld - zou redden.

Tijdens het interview, dat een uur duurde en plaatsvond in Las Vegas, probeerde de voormalige president eerdere opmerkingen te verduidelijken over het feit dat hij een "dictator voor één dag" zou willen zijn en dat hij ervoor zou zorgen dat mensen "niet opnieuw hoeven te stemmen" als hij in november het Witte Huis wint, meldde The Independent.

Trump haalde opnieuw uit naar de Democratische rivaal Kamala Harris over haar grensbeleid, beweerde ongefundeerd dat stembiljetten per post zouden leiden tot "massale fraude" en verkondigde opnieuw dat hij de verkiezingen van 2020 had gewonnen. Ook beweerde Trump dat hij Californië zou winnen als Jezus de stemmen zou tellen.

Over de recente moordaanslag in Butler, Pennsylvania, werd Trump door Dr. Phil McGraw gevraagd waarom zijn leven gespaard bleef. Trump zei dat God hem spaarde voor de kogel van de moordenaar zodat hij de Verenigde Staten en misschien wel de hele wereld kon redden, terwijl hij de overtuiging van enkele van zijn fervente aanhangers herhaalde dat het mislukken van de moordaanslag te danken was aan goddelijke interventie.

Op de vraag van Dr. Phil of hij geloofde dat "Gods hand" een rol had gespeeld in zijn overleving, antwoordde de voormalige president: "Dat geloof ik." Trump zei ook dat president zijn "veel gevaarlijker is dan een autocoureur" of ieder ander beroep."

Elders in het interview beweerde Trump dat hij is "gedemoniseerd wordt" door "zeer oneerlijke media" en dat eerdere van zijn opmerkingen uit hun context zijn gehaald.

Op een conservatief evenement vorige maand zei Trump: "Je moet gaan stemmen. Over vier jaar hoef je niet meer te stemmen, dan hebben we het zo goed geregeld dat je niet meer hoeft te stemmen." Hij legde nu uit dat hij niet de intentie heeft om een streep te halen door de verkiezingen maar dat hij de christenen opriep om te stemmen, zodat hij alles in minder dan vier jaar weer recht kon zetten. Hij voegde eraan toe: "Dat is wat ik bedoelde, en ik heb het gezegd, en iedereen weet dat ik het zo gezegd heb, en iedereen is het ermee eens dat ik het zo gezegd heb."

Trump beweerde ook dat zijn opmerkingen aan Fox News' gastheer Sean Hannity in december over "een dictator voor één dag" zijn een grapje waren en eigenlijk verwezen naar zijn verlangen om weer snel als president aan het werk te gaan.

Oekraïne mag Nederlandse F-16's inzetten boven Russisch grondgebied

Het is Oekraïne is toegestaan om wapens, die door Nederland zijn geleverd, in te zetten op Russisch grondgebied. Dit antwoordde minister Brekelmans van Defensie vanmorgen op vragen over de opmerkingen van Commandant der Strijdkrachten Eichelsheim. Deze zei tegen de NOS dat Oekraïne ook Nederlandse F-16's mag inzetten in Rusland, mits ze zich houden aan het internationaal humanitair recht.

Brekelmans bevestigt dit en benadrukt dat Nederland dit al eerder heeft verduidelijkt: "Volgens het oorlogsrecht heeft Oekraïne het recht om militaire doelen aan te vallen als het wordt aangevallen vanuit Rusland. Voor de F-16's betekent dit dat als er bijvoorbeeld een raket vanuit Rusland wordt afgevuurd, Oekraïne die met een F-16 boven Rusland kan onderscheppen."

De minister geeft aan dat ook vliegvelden, van waaruit Russische straaljagers opstijgen en waarmee bombardementen worden uitgevoerd, legitieme doelen zijn volgens het oorlogsrecht. Brekelmans benadrukt dat de aanvallen niet gericht mogen zijn op burgerdoelen: "Dat mag Oekraïne absoluut niet doen. Dat zijn de voorwaarden die we hebben gesteld."

Extremen rammelen aan de poort in Oost-Duitse deelstaten

De extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft in het centrum van Erfurt posters opgehangen met daarop een passagiersvliegtuig dat door een helderblauwe lucht vliegt. Dit beeld roept bij veel Duitsers het idee op van een zorgeloze vakantie in een warm land, maar de bijbehorende slogan heeft een rancuneuze boodschap: "Zomer, zon, remigratie."

In september staan drie verkiezingen in de deelstaten Thüringen, Saksen en Brandenburg gepland, die een belangrijke test zullen zijn voor de Duitse democratie. Naar verwachting zullen zowel de AfD als een nieuwe populistische linkse partij uitzonderlijk goed presteren, mede aangewakkerd door de recente moord op een man in Duitsland, waarvan de verdachte een Syrische asielzoeker is.

De AfD, die bekendstaat om haar anti-migratie en anti-islam standpunten, zou in alle drie de regio's de meeste stemmen kunnen krijgen, een jaar voordat Duitsland zijn volgende algemene verkiezingen houdt. In de deelstaten Saksen en Thüringen, waar zondag verkiezingen worden gehouden, zou de partij zelfs tot een derde van de stemmen kunnen behalen. Beide regio's hebben AfD-afdelingen die door de binnenlandse veiligheidsdiensten als ‘bevestigd extreemrechts’ zijn aangemerkt. De andere partijen hebben beloofd de AfD buiten de macht te houden door elke vorm van samenwerking te weigeren.

Ondertussen heeft een nieuwe, acht maanden oude partij genaamd Bündnis Sahra Wagenknecht (Sahra Wagenknecht Alliantie) zich gemengd in de politieke arena. Deze partij, geleid door een voormalige extreemlinkse politica, combineert kritiek op migratie met verzet tegen de NAVO, steun voor hogere belastingen voor de rijken en oppositie tegen militaire hulp aan Oekraïne. Dit heeft een sterke weerklank gevonden bij een deel van het electoraat.

Gezien de ingewikkelde coalitievorming in het gefragmenteerde politieke landschap, impliceren peilingen dat de BSW in ten minste één van de drie staten een sleutelrol als 'kingmaker' kan spelen. Geen van de grote partijen heeft uitgesloten om met de BSW samen te werken, terwijl Wagenknecht zelf geniet van de groeiende steun voor opvattingen die ooit als taboe werden beschouwd, zoals het oproepen tot vredesbesprekingen met Rusland.

De verwachte sterke opkomst van de twee populistische partijen zal waarschijnlijk de toch al gespannen politieke situatie in de grootste economie van Europa verder doen escaleren en het blijvende ongenoegen in het voormalige communistische oosten van Duitsland meer dan dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur benadrukken.

"Het zou echter een vergissing zijn om deze verkiezingen te reduceren tot 'Oost-Duitse verkiezingen'," stelt Alexander Moritz, een correspondent van de publieke omroep in Saksen. "Ze zijn een testcase voor de hele Duitse democratie. Inflatie, oorlogszorgen en de vrijheidsbeperkingen tijdens de pandemie hebben bij veel mensen diepe verwarring veroorzaakt. Voor het eerst sinds 1932 zouden extreemrechtse partijen de sterkste kracht kunnen worden in een Duitse wetgevende macht, en dat bij vrije verkiezingen."

Bondskanselier Olaf Scholz en zijn centrumlinkse coalitie staan onder zware druk door dalende populariteitscijfers, interne conflicten en slechte peilingen in de oostelijke deelstaten. De steekpartij van afgelopen vrijdag in Solingen, nabij Düsseldorf, waarbij drie mensen omkwamen en waarvoor Islamitische Staat de verantwoordelijkheid opeiste, heeft de zorgen over immigratie en criminaliteit, twee belangrijke thema's voor AfD-kiezers, verder aangewakkerd.

De AfD greep de tragedie onmiddellijk aan, nog voordat de verdachte, Issa al-Hasan, een 26-jarige Syriër die sinds vorig jaar op de lijst stond om uitgezet te worden, door de politie gearresteerd werd. Alice Weidel, co-leider van de AfD, riep zondag op tot een ‘vijf jaar durende stop op toelating, registratie en naturalisatie van migranten.’

Negen jaar na het historische moment waarop Angela Merkel haar “Wir schaffen das” uitsprak tijdens een enorme vluchtelingeninstroom, lijkt de invloed van hardliners in Duitsland toe te nemen. "Duitsland is een beetje een laatkomer als het gaat om de opkomst van extreemrechtse partijen," zei Kai Arzheimer, politicoloog aan de Universiteit van Mainz. Hij wees op het succes van mensen als Donald Trump, Marine Le Pen, Giorgia Meloni, Geert Wilders en Robert Fico in hun respectieve landen, terwijl de 'firewall' van Duitsland tot nu toe stand heeft gehouden.

Djokovic simpel door op US Open na opgave landgenoot

Tennisser Novak Djokovic heeft zich zonder problemen geplaatst voor de derde ronde op de US Open. De Servische titelverdediger zag zijn opponent, landgenoot Laslo Djere, in de derde set geblesseerd opgeven: 6-4, 6-4, 2-0.

Alexander Zverev uit Duitsland, als vierde geplaatst, had het één set moeilijk met de Fransman Alexandre Müller, maar klopte de wildcardspeler met 6-4, 7-6 (5), 6-1. De Rus Andrey Rublev (6) had het aanvankelijk beduidend moeilijker met een andere Fransman, Arthur Rinderknech, maar kwam toch op tijd op dreef: 4-6, 5-7, 6-1, 6-2, 6-2.

De Noor Casper Ruud (8), verliezend finalist in 2022, rekende af met de Franse veteraan Gaël Monfils, die in 2016 de halve finales haalde: 6-4, 6-2, 2-6, 7-6 (3). Grigor Dimitrov uit Bulgarije (9) won met 6-1, 6-1, 7-6 (4) van de Australiër Rinky Hijikata en speelt hierna tegen Tallon Griekspoor.

Tot slot nog twee Amerikaanse successen, te beginnen met Taylor Fritz. De nummer twaalf van de plaatsingslijst won met 6-3, 7-6 (1), 6-1 van de Italiaan Matteo Berrettini, halvefinalist in 2019. Ben Shelton (13) won op zijn beurt met 6-3, 6-4, 6-4 van de Spanjaard Roberto Bautista Agut.

Landbouwgrond bemest met drugsafval

Diverse stukken landbouwgrond in het Noord-Brabantse Baarle-Nassau zijn bemest met een mengsel van reguliere mest en drugsafval. Dat maakte de politie donderdag bekend. De percelen behoren toe aan drie mannen, die inmiddels als verdachten worden beschouwd en zijn ondervraagd door de autoriteiten.

De zaak kwam aan het licht nadat de politie eerder dit jaar een anonieme tip ontving over mogelijke vervuiling van een landbouwperceel in het Noord-Brabantse dorp. Naar aanleiding van deze melding rees het vermoeden dat meerdere percelen in de omgeving verontreinigd zouden kunnen zijn. Om dit te onderzoeken, werd het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ingeschakeld. In mei werden op twintig verschillende locaties grondmonsters verzameld voor analyse.

Uit het onderzoek bleek dat drie van deze landbouwgronden waren besmet met methamfetamine, een gevaarlijk restproduct dat ontstaat bij de productie van de sterk verslavende drug crystal meth.

De drie verdachten, mannen van 48, 49 en 72 jaar oud, zijn inmiddels verhoord. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is ook betrokken bij het lopende onderzoek. Deze samenwerking is bedoeld om te waarborgen dat de veiligheid en kwaliteit van voedselproducten niet in het geding komen, aldus de politie.

Stichting Vluchteling: feiten en cijfers laten zien dat Syrië nog niet veilig genoeg is

Syrië staat op bijna onderaan de Global Peace Index en is daarmee een van de meest onveilige landen ter wereld om in te leven. Verschillende groepen in het land blijven met elkaar in conflict, wat leidt tot burgerslachtoffers en veel ontheemden. Het Syrian Network for Human Rights heeft van 1 januari tot juni 2024 de dood van 367 burgers gedocumenteerd, waaronder 56 kinderen en 34 vrouwen. Raketaanvallen in Noordwest Syrië door Rusland en het Syrische regime gaan door en er zijn regionale spanningen. Ook hebben militaire operaties van de Turkse regering in Noordoost Syrië ertoe geleid dat bijna een miljoen Syriërs wekenlang verstoken zijn van water en elektriciteit. Meer dan 7 miljoen Syriërs zijn ontheemd in eigen land.

De humanitaire situatie in Syrië blijft nijpend. Dit jaar hebben meer dan 16 miljoen mensen humanitaire hulp nodig, het grootste aantal sinds het begin van de crisis in 2011. Onder hen zijn 7,5 miljoen kinderen. Voor dit jaar is slechts 24,2% van de benodigde humanitaire hulp gefinancierd. Door de daaropvolgende bezuinigingen hebben meer dan 160 gezondheidsvoorzieningen in Noord-Syrië, waaronder 46 ziekenhuizen, hun activiteiten moeten staken. Hierdoor hebben ontheemden geen toegang tot levensreddende gezondheidszorg. 

Veel Syriërs die zijn teruggekeerd naar Syrië zijn geconfronteerd met ernstige mensenrechtenschendingen. Mensen zijn gemarteld door het Syrische regime en velen zijn verdwenen. Het Syrian Network for Human Rights heeft gedocumenteerd dat het Syrische regime ten minste 4.714 mensen heeft gearresteerd die zijn teruggekeerd naar Syrië en 43 mensen die zijn overleden als gevolg van marteling.  

Spaanse politieboot vaart over speedboot met migranten

Een Spaanse politiepatrouille heeft een speedboot overvaren waarvan werd aangenomen dat het migranten vervoerde die probeerden Spaans grondgebied in Noord-Afrika te bereiken. Op beelden is te zien hoe de Guardia Civil de speedboot achtervolgt en de weg probeert te blokkeren maar plotseling over de speedboot heen vaart.

De vier passagiers van de speedboot werden in het water geslingerd door de klap, maar konden snel worden gered.

 

Moet het Koninklijke Huis zich alleen bezighouden met ceremoniële taken?

Prinses Laurentien is gestopt als voorzitter van Stichting Gelijkwaardig Herstel, een organisatie die opkomt voor slachtoffers van de toeslagenaffaire. Ze werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, daarnaast was er kritiek dat de genereuze compensaties van de stichting tot veel hogere uitgaven leidde dan verwacht. Moet het Koninklijk Huis zich beperken tot ceremoniële taken?

Prins Constantijn en prinses Laurentien Koningsdag 2024 (@RVD)
Prins Constantijn en prinses Laurentien Koningsdag 2024 (@RVD)

Zelensky: territoriale winst in Koersk, Russen voeren druk in Donetsk

Volgens president Zelensky hebben de Oekraïense strijdkrachten meer grondgebied veroverd tijdens hun invasie in Rusland. Het Oekraïense leger komt echter onder toenemende Russische druk te staan rond de stad Pokrovsk in Donetsk.

Zelensky gaf in zijn gebruikelijke avondvideo dat er meer gebieden aan de grens met Oekraïne is veroverd. Het staatshoofd gaf geen details. Volgens Zelensky zijn er opnieuw Russische soldaten krijgsgevangenen gemaakt. Volgens Zelensky voorkomt het Koersk-offensief dat Rusland de toch al hoge druk op de Oost-Oekraïense regio Donetsk nog verder opvoert, omdat het zich moet concentreren op de verdediging van zijn grondgebied. Westerse militaire waarnemers betwijfelen echter of dit tot nu toe het geval is. Zij noemden de vooruitgang die de Russische troepen hebben geboekt in het Pokrovsk-district. Zelensky erkende deze problemen.

Moeilijke situatie in de Oekraïense regio Pokrovsk
"Het is extreem zwaar in de Donetsk regio, de belangrijkste Russische inspanningen en de grootste troepen zijn daar geconcentreerd," zei Zelensky. De mensen in Pokrovsk zijn opgeroepen om te vluchten. De autoriteiten heeft de bevolking opdracht gegeven om uit de stad te vertrekken met het oog op de dreigende opmars van de Russische troepen. Er zouden nog zijn er nog 38.000 mensen in de stad aanwezig zijn. Het hoofd van het militaire bestuur van Donetsk, Filashkin, kondigde aan dat alle banken in Pokrovsk vanaf maandag zouden sluiten. Alleen geldautomaten zullen nog werken. Voor Rusland is de inname van de stad, die belangrijk is omdat het een spoorwegknooppunt is, de volgende fase in de aanvalsoorlog tegen Oekraïne, die al meer dan tweeënhalf jaar duurt.

Drone-aanvallen tijdens de nacht
In de loop van de nacht hebben de Russische strijdkrachten naar eigen zeggen verschillende Oekraïense drone-aanvallen afgeslagen. Onbemande luchtvaartuigen werden neergeschoten in de grensregio Bryansk, meldde het staatspersbureau Tass. Het Russische leger zou ook een Oekraïense aanval af hebben geslagen bij Sevastopol in het zuiden van het Zwarte Zee-schiereiland de Krim, dat door Moskou is geannexeerd.

In Oekraïne ging in grote delen van het land opnieuw het luchtalarm af. De Oekraïense luchtmacht waarschuwde voor grote Russische aanvallen met gevechtsdrones. 

Borrell wil sancties tegen Israëlische ministers Smotrich en Ben-Gvir

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn in Brussel bijeengekomen voor hun eerste vergadering na het zomerreces. Een van de gespreksonderwerpen is de situatie in Oekraïne. Kort voor de vergadering diende de Europese top-diplomaat Borrell een opmerkelijk voorstel in voor sancties tegen leden van de Israëlische regering.

Borrell wil sancties opleggen aan de Israëlische minister van Financiën Smotrich en minister van Politie Ben-Gvir. De twee extreemrechtse politici hadden onlangs voor ophef gezorgd wegens hun radicale eisen tegen de Palestijnen. Ze riepen op om de hulpleveranties aan de Gazastrook stop te zetten om zo de militante islamitische Hamas te dwingen zich over te geven - zelfs als dit de hongerdood van twee miljoen mensen zou betekenen. Daarnaast zijn beiden voorstander van het nederzettingenbeleid in de bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever, dat door het hoogste VN-tribunaal als illegaal wordt beschouwd.

Volgens het voorstel van Borrell kunnen er sancties worden opgelegd aan Smotrich en Ben-Gvir voor het aanzetten tot haat en het schenden van de mensenrechten. Dit zou betekenen dat hun tegoeden in de EU bevroren moeten worden en dat ze de EU niet meer in mogen. Het is echter nog onduidelijk of, en zo ja wanneer, het voorstel zal worden uitgevoerd. De achtergrond hiervan is dat besluiten over sancties unaniem moeten worden genomen in de Europese Unie en dat landen als Duitsland, Tsjechië en Hongarije tot nu toe nogal kritisch zijn geweest over het nemen van sancties tegen Israël.

Diplomaten in Brussel noemen de voortdurende inspanningen om het conflict in het Midden-Oosten te deëscaleren als argument tegen het sanctioneren van de ministers. De sancties zouden de communicatie met de Israëlische regering in gevaar kunnen  brengen. Tot nu toe heeft de EU alleen sancties opgelegd aan enkele radicale Israëlische kolonisten en hun bedrijven.

Israëlische minister van Buitenlandse Zaken: voorkom 'maatregelen die vijandig naar Israël zijn'
Ondertussen schreef de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz vanavond op Platform X: "We werken onvermoeibaar samen met onze Europese bondgenoten om beslissingen in het nadeel van Israël te voorkomen tijdens de vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken morgen, die worden gepusht door anti-Israël elementen." In het licht van de bedreiging van Israël door Iran en "zijn terroristische proxy-organisaties", moet de vrije wereld Israël bijstaan en zich niet tegen het land keren aldus Katz.

Minder moord en doodslag in 2023

In 2023 is het aantal slachtoffers van moord en doodslag in Nederland gedaald in vergelijking met het voorgaande jaar. Volgens de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er in dat jaar 125 mensen om het leven gebracht door moord of doodslag, wat een afname van 18 slachtoffers betekent ten opzichte van 2022. Hoewel dit een daling vertegenwoordigt, ligt dit cijfer dicht bij het gemiddelde over de afgelopen tien jaar.

Een diepere analyse van de statistieken laat zien dat mannen aanzienlijk vaker het slachtoffer worden van moord of doodslag dan vrouwen. In 2023 werden 84 mannen vermoord, terwijl dit bij vrouwen 41 gevallen betrof.

Gezien de schommelingen in het jaarlijkse aantal moordslachtoffers heeft het CBS een bredere periode onderzocht om een duidelijker beeld te krijgen van de trend. Over een periode van tien jaar, van 2014 tot 2023, zijn in totaal 1290 mensen vermoord. Ongeveer een derde van deze slachtoffers was vrouw. Bij deze vrouwelijke slachtoffers bleek vaak sprake te zijn van huiselijk geweld. Een groot deel van hen werd gedood door hun (ex-)partner, doorgaans in hun eigen woning.

De relatie tussen mannelijke slachtoffers en hun daders is diverser. In veel gevallen gaat het om daders die geen (ex-)partners zijn, maar eerder bekenden of zelfs vreemden. In ongeveer één op de acht gevallen bleek het te gaan om een afrekening binnen het criminele milieu.

Het aantal slachtoffers van moord en doodslag vertoont al langere tijd een dalende trend, vooral onder mannen. De cijfers van de afgelopen jaren wijzen op een gemiddelde van 84 slachtoffers per jaar, wat aanzienlijk lager is dan de cijfers van 25 jaar geleden, toen het aantal slachtoffers nog twee keer zo hoog was. Hoewel ook het aantal vermoorde vrouwen in de afgelopen decennia is afgenomen, is deze daling minder uitgesproken dan bij mannen.

Vader door wolf gebeten meisje doet zijn verhaal, wolvenexperts twijfelen

De vader van het meisje dat gewond raakte tijdens een confrontatie met een wolf op landgoed Den Treek bij Leusden heeft nu voor het eerst zijn verhaal gedeeld. In een terugblik bij RTV Utrecht, samen met de directeur van de buitenschoolse opvang, beschrijft hij het voorval als "surrealistisch". Matthijs, de vader, ontving op 16 juli een telefoontje van de buitenschoolse opvang Vrijland Amersfoort, waarin hem werd verteld dat zijn 5-jarige dochter door een wolf was gebeten en dat hij haar zo snel mogelijk moest ophalen.

Die ochtend waren 36 kinderen en verschillende begeleiders bezig met het verstoppen van appels in het gras voor een speurtocht. Een van de begeleiders merkte geritsel op, vertelt bso-directeur Laurens Zaalberg: "In een flits zag ze de wolf. Het meisje werd ineens benaderd en aangevallen. Ondanks zijn lage sluipstand was hij ontzettend snel. Het meisje werd kort aan de rechterzijde gebeten, waarna ze naar links viel."

Over de verwondingen van het meisje vertelt de bso-directeur dat de begeleider luid gilde, waardoor de wolf volgens haar het meisje weer losliet. "De wolf liep weg en bleef zo'n tien meter verderop staan, keek nog even om en vertrok. Dit laatste is door meerdere medewerkers waargenomen." De bso-begeleiders zorgden ervoor dat alle kinderen onmiddellijk van de plek werden weggehaald, terwijl ze probeerden de situatie rustig te houden.

Het 5-jarige meisje bleek verwondingen aan haar zij te hebben. Haar ouders werden direct geïnformeerd. Vader Matthijs gaf aan geschrokken te zijn van het telefoontje van de opvang. Hij belde meteen de huisarts, die ook verrast was. "Het was even zoeken naar het juiste medisch protocol. De huisarts nam daarom ook contact op met het RIVM voor advies. Je merkt dan wel dat dit de eerste keer is dat zoiets hier gebeurt."

Op dezelfde dag nam een rechercheur contact op met de ouders. 's Avonds kwamen twee agenten langs voor een verhoor. Ze ondervroegen de ouders en namen de kleding van het meisje mee voor dna-analyse. In die kleding zaten gaatjes, aldus vader Matthijs. Een paar weken later bevestigde het dna-onderzoek dat het inderdaad om een wolf ging.

Met haar gaat het inmiddels een stuk beter, vertelt haar vader. Na het voorval was ze een tijdlang bang om naar het bos of de opvang te gaan en had ze moeite met slapen. Haar ouders schakelden Slachtofferhulp in: "Het moet weer normaliseren, maar het gaat de goede kant op."

Twijfels
Wolvenexperts Glenn Lelieveld en Dick Klees, die de provincie Utrecht adviseren namens de Zoogdiervereniging, blijven volhouden dat het meisje niet gebeten is. De ecologen baseren hun conclusie op de politiebeelden die ze hebben bekeken, evenals op de eerste getuigenverklaringen. Volgens hen blijkt daaruit dat de betrokken medewerkers de confrontatie niet hebben waargenomen.

"We hebben de politiebeelden bekeken en er is absoluut geen teken van een beet te zien," legt Lelieveld uit. De hoektanden van een wolf zijn rond, wat volgens de ecoloog betekent dat de verwonding ook een ronde vorm zou moeten hebben. "Als een wolf in iemands zij bijt, kan een hoektand nooit ter hoogte van de navel zitten." De foto's van de familie bieden geen ander perspectief.

Volgens de deskundigen is het wel mogelijk dat het letsel te wijten is aan de interactie met de wolf. Het meisje zou gewond kunnen zijn geraakt door een val. "Wat er precies is gebeurd, zullen we nooit achterhalen," zegt Lelieveld. "We willen dit niet bagatelliseren. Het was een ernstig voorval. De eerste stap is het aanbrengen van een zender en het monitoren van de wolf. Als de wolf zich toch problematisch gedraagt, kan hij alsnog worden afgeschoten."

Karskens definitief geschorst bij ON

Arnold Karskens is definitief uitgesloten van verdere betrokkenheid bij de rechtsconservatieve complotomroep Ongehoord Nederland (ON). De raad van toezicht, de raad van bestuur en hun juridische adviseurs hebben gezamenlijk besloten om Karskens, die tot voor kort voorzitter van de omroep was, te schorsen. Dit besluit is genomen na meldingen over een onveilige werkomgeving die hij zou hebben gecreëerd. Waarnemend voorzitter Harm Beertema heeft inmiddels bevestigd dat deze schorsing echt definitief is. Karskens zelf is nog niet formeel geïnformeerd.

De schorsing van Karskens volgt op zijn eerdere op non-actiefstelling begin augustus, toen er meerdere klachten tegen hem werden ingediend. Deze klachten betroffen ernstige beschuldigingen, waaronder het creëren van een vijandige werkomgeving, het beperken van de vrijheid van meningsuiting, en het uiten van vrouwonvriendelijke opmerkingen.

Volgens Beertema was het vertrek van Karskens, een van de oprichters van de omroep, onvermijdelijk. "De schorsing lag wel in de lijn van de verwachting gezien het uitgebreide rapport vol bewijzen van angstcultuur en intimidaties door Arnold Karskens. Ik kan daar niet te veel over zeggen, want op dit moment wordt het interne rapport gevalideerd door een onafhankelijk extern bureau." verklaarde Beertema.

De schorsing heeft de omroep verdeeld. Een deel van de leden heeft een website gelanceerd, arnoldmoetblijven.nl, om hun steun voor Karskens te uiten. Tegelijkertijd dringt een andere groep aan op zijn definitieve vertrek uit de organisatie.

Bij de groep die Karskens wil zien vertrekken, hoort onder andere de controversiële presentatrice Raisa Blommestijn. Zij vertrok eerder dit jaar uit onvrede met de beperkingen die Karskens haar oplegde in het gebruik van het sociale mediaplatform X. Nu Karskens is geschorst, heeft Blommestijn aangekondigd op 3 september terug te keren bij Ongehoord Nederland (ON!).

Karskens zelf heeft in een verklaring op X gereageerd door de situatie te beschrijven als een ‘coup’. Hij beweert dat hij, als oprichter en voorzitter van ON!, door anderen binnen de organisatie opzij is geschoven onder het valse voorwendsel van grensoverschrijdend gedrag. Volgens Karskens ligt de ware reden voor zijn schorsing in zijn inspanningen om racisme, antisemitisme en het bagatelliseren van de Holocaust binnen de omroep tegen te gaan.

Ford stapt uit DEI en LHBTI-initiatieven

Ford Motor Company heeft aangekondigd dat het zijn diversiteit-, gelijkheid- en inclusieprogramma (DEI) zal herzien. Hieronder valt onder meer het stopzetten van de deelname aan de ranglijsten van een LHB en TIQAA++-belangenorganisatie. Dit besluit maakt deel uit van een bredere trend onder Amerikaanse bedrijven die hun DEI-programma's aanpassen.

In een memo aan medewerkers benadrukte Ford CEO Jim Farley dat het bedrijf rekening houdt met de diverse overtuigingen van zowel werknemers als klanten, en dat de veranderende externe en juridische omgeving invloed heeft op hun beleid.

De aanpassingen van Ford volgen op soortgelijke wijzigingen bij andere grote Amerikaanse bedrijven, zoals JPMorgan Chase en Harley Davidson. Deze bedrijven hebben de afgelopen maanden hun DEI-beleid al aangepast onder druk van conservatieve belangengroepen. Dergelijke programma's zouden voor illegale discriminatie zorgen en de plichten van bestuurders jegens investeerders schenden.

De beslissing van Ford om te stoppen met deelname aan bepaalde externe cultuuronderzoeken, waaronder die van de LHB en TIQAA++-belangenorganisatie Human Rights Campaign, maakt deel uit van deze bredere herziening.

De focus op diversiteitsinitiatieven in het bedrijfsleven kwam sterk naar voren na de wereldwijde protesten tegen raciale en genderongelijkheden in 2020, naar aanleiding van de dood van crimineel George Floyd. Veel bedrijven hebben sindsdien programma's geïmplementeerd om de vertegenwoordiging van raciale en etnische minderheden op de werkvloer te vergroten. De recente afname van DEI-initiatieven heeft echter geleid tot zorgen onder voorstanders van diversiteit, die vrezen dat deze terugtrekkingen de vooruitgang van ondervertegenwoordigde groepen in het bedrijfsleven, vooral in leiderschapsrollen natuurlijk, in gevaar zullen brengen.

Ford's CEO benadrukte in zijn memo dat het bedrijf zich zal richten op de zorg voor werknemers en klanten, in plaats van publiekelijk te reageren op polariserende kwesties en beschuldigingen. De evolutie van de werknemersnetwerken binnen Ford zal nu meer gericht zijn op netwerken, mentorship, professionele ontwikkeling en gemeenschapsdienst.

Hoewel het besluit om te stoppen met deelname aan externe cultuuronderzoeken niet alles is wat conservatieve activisten hadden gehoopt, beschouwen zij het als een belangrijke stap in de richting van het beïnvloeden van het beleid van grote bedrijven naar een meer inclusieve, waarbij ook andere meningen niet langer taboe zijn.

Ford stapt uit DEI en LHBTI-initiatieven (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)
Ford stapt uit DEI en LHBTI-initiatieven (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)

De gids voor de 'perfecte' (huis)vrouw!

De laatste decennia is er veel veranderd in de wereld, en daarmee ook in de rolverdeling thuis. Ik kwam echter een zeer heldere, handige lijst tegen voor dames die een goede echtgenote willen zijn voor hun man.

Volg onderstaande stappen en je man zal je dankbaar zijn!

  • Zorg dat het avondeten klaar is 
    Plan vooruit, zelfs de avond ervoor, om een heerlijke maaltijd klaar te hebben voor zijn thuiskomst. Dit is een manier om hem te laten weten dat je aan hem hebt gedacht en om te laten zien dat je geeft om zijn behoeften. De meeste mannen zijn hongerig als ze thuiskomen en het vooruitzicht van een goede maaltijd (vooral zijn favoriete gerecht) is een onderdeel van de hartelijke verwelkoming die hij nodig heeft. En bedenk: de liefde van de man gaat door de maag!

  • Maak jezelf klaar
    Neem 15 minuten de tijd om uit te rusten zodat je verfrist bent als hij thuiskomt. Werk je make-up bij, doe een lint in je haar en zorg dat je er fris uitziet. Hij is net thuisgekomen van zijn werk waar hij omringd was door overwerkte collega's.

  • Wees een beetje vrolijker en interessanter voor hem
    Zijn saaie dag kan een oppepper gebruiken en één van jouw taken is om die te geven.

  • Ruim het huis op
    Maak een laatste ronde door het huis net voordat je man thuiskomt. Verzamel schoolboeken, speelgoed, papier, etc., ruim netjes op en veeg dan een doek over de tafels.

  • Tijdens de koudere maanden van het jaar
    moet je de verwarming wat opschroeven zodat hij kan ontspannen. Je man zal zich hebben verheugd op een rust en orde, en het zal jou ook een lift geven. Immers, zorgen voor zijn comfort zal je immense persoonlijke voldoening geven.

  • Bereid de kinderen voor
    Neem een paar minuten de tijd om de handen en gezichten van de kinderen te wassen (als ze klein zijn), hun haar te kammen en, indien nodig, hun kleren te verwisselen. Ze zijn kleine schatten en hij zou ze graag zien spelen. Zorg dat wasmachines, drogers, stofzuigers en andere apparaten die herrie maken uit zijn. Probeer de kinderen stil te houden.

  • Wees blij hem te zien

  • Begroet hem met een warme glimlach
    en toon oprechte interesse in je verlangen om hem te plezieren.

  • Luister naar hem
    Misschien heb je een dozijn belangrijke dingen te vertellen, maar het moment van zijn aankomst is niet het juiste moment. Laat hem eerst praten – onthoud, zijn onderwerpen van gesprek zijn belangrijker dan de jouwe.

  • Maak de avond van hem
    Klaag nooit als hij laat thuiskomt of als hij uitgaat om te dineren, of naar andere plaatsen van vermaak gaat zonder jou. Probeer in plaats daarvan zijn wereld van stress en druk te begrijpen en zijn zeer reële behoefte zich thuis te kunnen ontspannen zonder gezeur.

  • Jouw doel
    Probeer ervoor te zorgen dat je huis een plaats is van vrede, orde en rust waar je man zich lichamelijk en geestelijk kan verfrissen.

  • Verwelkom hem niet met klachten en problemen

  • Klaag niet als hij laat is voor het avondeten of zelfs de hele nacht wegblijft. Beschouw dit als iets kleins vergeleken met wat hij die dag misschien heeft doorgemaakt.

  • Maak het hem comfortabel
    Laat hem achterover leunen in een comfortabele stoel of leg hem neer in de slaapkamer. Zorg voor een koele of warme drank die voor hem klaarstaat.

  • Schik zijn kussen en bied aan zijn schoenen uit te trekken
    Spreek met een lage, rustgevende en aangename stem.

  • Vraag hem niet om uitleg over zijn acties en twijfel nooit aan zijn oordeel of integriteit. Onthoud, hij is de meester van het huis en als zodanig zal hij altijd handelen met rechtvaardigheid en eerlijkheid. Je hebt niet het recht om hem in twijfel te trekken.

  • Een goede echtgenote kent altijd haar plaats

Met bovenstaande tips kan ook JIJ een goede echtgenote worden!
Zelf ook nog tips? Zet ze in de comments!

The Good Wife's Guide
The Good Wife's Guide

Rusland waarschuwt voor derde wereldoorlog

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, heeft gewaarschuwd voor het risico van een Derde Wereldoorlog indien het Westen gehoor geeft aan Oekraïense verzoeken om westerse wapens in te zetten voor aanvallen diep in Russisch grondgebied. Tijdens een persconferentie in Moskou op dinsdag zei Lavrov dat het Westen "om problemen vraagt" door zelfs maar te overwegen om Oekraïne deze toestemming te geven.

Lavrov benadrukte dat het bespreken van het gebruik van door het Westen geleverde raketten om Rusland aan te vallen, gelijk staat aan "spelen met vuur." Ondanks herhaalde verzoeken van Oekraïne, houdt de Verenigde Staten vast aan het standpunt dat hun langeafstandswapens alleen mogen worden gebruikt op Oekraïens grondgebied of ter verdediging van het land tegen Russische aanvallen. President Volodymyr Zelensky van Oekraïne heeft zijn Westerse bondgenoten herhaaldelijk gevraagd om hun wapens toe te staan voor aanvallen op Russische doelen, in de overtuiging dat dit het tij van de oorlog zou kunnen keren.

Lavrov waarschuwde het Westen dat het inwilligen van Kyiv's verzoeken ernstige gevolgen kan hebben. Hij beschuldigde het Westen van "chantage" en beweerde dat het Westen geen escalatie wil vermijden, maar er juist om vraagt. "Het is al overduidelijk voor iedereen dat dit zeer gevaarlijk spel is," voegde hij eraan toe.

Ondanks deze retoriek bleef het Pentagon op dinsdag bij zijn standpunt. Majoor-generaal Patrick Ryder, perschef van het Pentagon, benadrukte dat het Amerikaanse beleid niet is veranderd: "We zoeken geen conflict met Rusland. We ondersteunen simpelweg een democratische natie die is binnengevallen en stellen hen in staat zichzelf te verdedigen."

De spanningen tussen Rusland en het Westen lijken verder op te lopen, met de recente opmerkingen van voormalig president Donald Trump, die suggereerde dat Oekraïense operaties in de Russische regio Kursk de aanleiding zouden kunnen zijn voor een Derde Wereldoorlog. De Oekraïense regering blijft echter volhouden dat deze aanvallen bedoeld zijn om Rusland onder druk te zetten en uiteindelijk te dwingen tot onderhandelingen.

Glutenvrij dieet zonder medische noodzaak is gevaarlijk

Glutenvrij eten is een trend die de afgelopen jaren wereldwijd aan populariteit heeft gewonnen, vaak aangewakkerd door de overtuiging dat het gezonder zou zijn. Toch waarschuwen experts dat deze hype onterecht is en zelfs schadelijk kan zijn voor mensen die geen coeliakie hebben. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam heftig reageert op gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge. Voor de kleine minderheid van de bevolking die aan deze aandoening lijdt, is een strikt glutenvrij dieet essentieel. Maar voor de overgrote meerderheid is dit niet het geval.

Suzanne Mahady, gastro-enteroloog en klinisch epidemioloog aan de Monash University in Australië, benadrukt dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat glutenvrij eten enige gezondheidsvoordelen biedt voor mensen zonder coeliakie. Sterker nog, ze waarschuwt dat het vermijden van gluten kan leiden tot een laag vezelgehalte in de voeding, wat juist schadelijk kan zijn voor de gezondheid. “Voor mensen zonder coeliakie is er geen bewijs dat een strikt glutenvrij dieet gunstig is voor de gezondheid,” stelt Mahady. “Het tegenovergestelde zou zelfs waar kunnen zijn; het vermijden van volkoren granen, en daarmee het verminderen van de vezelinname, kan nadelige gevolgen hebben.”

Onderzoeken ondersteunen deze waarschuwing. Al in 1999 toonde een studie van de Universiteit van Toronto aan dat het eten van tarwevezels kan helpen bij het verlagen van de triglyceridenwaarden in het bloed, wat extra bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten. Recent onderzoek, gepubliceerd in 2023, bevestigde dit en concludeerde dat een langdurige inname van gluten niet geassocieerd is met een verhoogd risico op coronaire hartziekten. Integendeel, het vermijden van gluten kan leiden tot een lagere consumptie van voedzame volkoren granen, wat juist een verhoogd risico op hart- en vaatziekten kan veroorzaken.

Daarnaast is het vermijden van gluten ook in verband gebracht met een verhoogd risico op type 2 diabetes. Dit benadrukt nogmaals dat het klakkeloos volgen van een glutenvrij dieet zonder medische noodzaak, niet alleen onnodig, maar zelfs gevaarlijk kan zijn. Het is belangrijk dat mensen zich niet laten misleiden door voedseltrends die inspelen op een 'wellness'-levensstijl zonder dat hier wetenschappelijk bewijs voor is.

Vuelta: Etappe 12 - O'Connor verder onder druk?

De elfde etappe van de Vuelta a España leverde een fraaie overwinning op voor Eddie Dunbar, terwijl rodetruidrager Ben O'Connor het weer lastig had en weer een deel van zijn voorsprong inleverde. Die is nog altijd vrij aanzienlijk: 3:16 minuten op Primoz Roglic en 3:58 op Enric Mas.

Vandaag moet O'Connor weer zijn best doen, hoewel het wellicht wat minder moeilijk zal zijn om de schade te beperken. De heren starten in Ourense en beginnen daar aan een ritje van minder dan 140 kilometer. Het eerste deel daarvan is redelijk heuvelachtig, met een hele rits klimmetjes van één tot drie kilometer, waarbij het telkens een handvol procenten omhoog gaat.

Niet makkelijk dus, maar ook niet al te ingewikkeld, en dan komt men aan bij de slotklim richting het skigebied van Manzaneda. Dat is een zestien kilometer lange klim aan gemiddeld minder dan vijf procent, maar met de nodige lastige stukken onderweg en zelfs uitschieters tot boven de tien procent, zeker aan het einde.

Omdat de rit zo kort is, stapt men pas rond een uur of twee op de fiets. Waarschijnlijk duurt het nog wel een uur voor we live beelden hebben, de finish staat ergens rond half zes gepland. Voor een meer gedetailleerde voorbeschouwing verwijzen we natuurlijk weer door naar het FOK!forum.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer: we zomeren nog even door

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend zijn er vooral in het westen en noorden wolkenvelden. Elders is het zonnig. Het blijft droog. De wind is zwak tot matig en komt uit het westen.

Vanmiddag is het licht tot half bewolkt. Het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 21°C aan de kust en 28°C plaatselijk in het oosten. De wind komt uit het noordwesten en is meestal matig.

Vanavond is er in het zuidoosten bewolking en daar is een bui mogelijk. Elders is er weinig bewolking. De wind is eerst matig en komt uit het noordwesten, later is er weinig wind.

Vannacht ontstaat in het noorden en westen plaatselijk mist. In het zuidoosten valt af en toe regen. De minimumtemperatuur ligt tussen 8°C plaatselijk in het noorden en 16°C in het zuiden van Limburg. Er is weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Het zonnetje gaat onder in België (Foto: Professionele-idioot)
Het zonnetje gaat onder in België (Foto: Professionele-idioot)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1371

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.