IS eist aanslag Solingen op, tweede verdachte aangehouden in asielopvangcentrum

In Solingen (Noordrijn-Westfalen) heeft een aanvaller vrijdagavond tijdens de viering van het 650-jarig jubileum van de stad minstens drie mensen met een mes gedood. Volgens de politie raakten minstens vijf andere mensen ernstig gewond. De dader vluchtte gelijk, zei een politiewoordvoerster kort na middernacht in Düsseldorf. Er wordt naar hem gezocht “met een groot contingent”.

Update 21.55 uur: ‘Islamitische Staat’ (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in Solingen. Een IS-‘soldaat’ zou de aanval vrijdag hebben uitgevoerd ‘op een bijeenkomst van christenen in de stad Solingen in Duitsland’, maakte het IS-propagandaorgaan Amak bekend op de onlinedienst Telegram – ongeveer 24 uur na de misdaad. De aanval zou zijn uitgevoerd “als wraak voor moslims in Palestina en overal.”

Er is geen bewijs dat IS daadwerkelijk achter de aanval zit. Ook is er geen bewijs aangetroffen van contact tussen IS en de aanvaller.

IS gebruikt vermoedelijk ‘Palestina’ om te verwijzen naar de oorlog in de Gazastrook tussen Israël en het islamitische Hamas. Noch IS, noch de terroristische organisatie Al Qaida hebben allianties met Hamas.

In verband met de aanslag heeft de politie een vluchtelingenverblijf in de binnenstadvan Solingen doorzocht. Hierbij is een man aangehouden, zijn betrokkenheid bij de aanslag wordt onerzocht.Over de afkomst of leeftijd van de man wilde de woordvoerder geen informatie geven. 

Update 16.10 uur: Op een zojuist gegeven persconferentie is bekend gemaakt dat de aangehouden verdachte een 15-jarige is. Hij zou volgens beschikbare getuigenverklaringen kort voor de aanslag met iemand hebben gesproken over de uitvoering van de aanslag, aldus senior officier van justitie Markus Caspers. Een dader is nog niet geïdentificeerd, de politie denkt dat hij alleen handelde. Ze hebben festivalgangers gevraagd om video's en foto's in te sturen om te helpen met het onderzoek.

De autoriteiten sluiten een terroristisch motief niet uit, zo zei senior Caspers. De procureur-generaal heeft al twee vertegenwoordigers gestuurd die de leiding over het onderzoek kunnen overnemen als er meer bewijsmateriaal is aangetroffen. 

Update 15.25 uur: Het vermoedelijke moordwapen van de mesaanval in Solingen is gevonden in een vuilnisbak in het stadscentrum. Volgens de politie is de aangehouden verdachte niet de dader maar wordt mogelijke betrokkenheid onderzocht. Bij de aanslag op een stadsfestival kwamen vrijdagavond drie mensen om het leven. Acht raakten gewond, waarvan vijf ernstig. De dader is op de vlucht.

Update 14.45 uur:  De politie in Düsseldorf heeft een verdachte aangehouden. Het onderzoek is in volle gang waaronder huiszoekingen op diverse locaties. De politie zoekt naar eventuele extra daders en de redenen achter het misdrijf, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Er is door de politie nog niets bekend gemaakt over de aangehouden verdachte. 

De ARD-terreurexpert Michael Götschenberg heeft gewaarschuwd voor het trekken van overhaaste conclusies na de aanval in Solingen. Vooral social media is geen betrouwbare bron en kan vooroordelen in de hand werken. Het is makkelijk om filmpjes op internet te verspreiden waarin mensen iets denken te herkennen. "Getuigenverklaringen zijn zelden duidelijk en vaak tegenstrijdig. In dit opzicht is voorzichtigheid geboden bij het verspreiden van individuele getuigenverklaringen". De terreurexpert legde verder uit dat een terroristische aanslag als een aanslag kan worden beschouwd, omdat de dader specifiek in de nek van zijn slachtoffers heeft gestoken. Hij wist wat hij deed, vervolgde Götschenberg, maar dat zegt eigenlijk nog niets. De beweegredenen voor de aanslag kan pas volledig worden achterhaald als de dader is gepakt, aldus Götschenberg.

Eerdere berichtgeving: “We hebben momenteel geen idee van zijn mogelijke verblijfplaats”, aldus een politiewoordvoerder. Er zijn geen betrouwbare gegevens over het signalement van de vluchtende verdachte. Hij wist te ontsnappen te midden van het tumult en de paniek die zich na de steekpartij ontstond. 

De aanvaller stak heel specifiek in de nek van zijn slachtoffers die het festival bezochten. Het forensisch onderzoek wordt momenteel uitgevoerd. De doden bevonden zich nog steeds op de plaats van het misdrijf. Ze zijn nog niet geïdentificeerd.

Volgens politiekringen wordt de zaak niet langer geclassificeerd als een simpele steekpartij, maar als een gerichte aanval. De dader heeft opzettelijk gehandeld. Bild meldde dat de aanvaller rond 21.45 uur willekeurig voorbijgangers neerstak. De politie sloeg hierop groot alarm.

De plaats delict is de Fronhof - een marktplein in het centrum van Solingen. Tot nu toe is de situatie nog chaotisch: er zijn helikopters in de lucht. Het marktplein is afgesloten en er zijn barrières door de hele stad geplaatst. Aan de bezoekers is gevraagd om rustig het centrum te verlaten.