Roze Red Bull-importeur krijgt boete

Een importeur van roze Red Bull-blikjes heeft een boete ontvangen van het Openbaar Ministerie. De boete is opgelegd omdat de blikjes verkocht werden zonder dat er statiegeld op werd geheven en zonder dat het officiële Nederlandse statiegeldlogo op het blikje staat. Dat is in strijd met de wet. Sinds de zomer van vorig jaar is statiegeld op blikjes in Nederland verplicht.

Gezien het om een eenmanszaak gaat, is de opgelegde boete relatief laag, namelijk 500 euro. Toch waarschuwt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat de ondernemer rekening moet houden met de mogelijkheid dat hij hierdoor wel een strafblad kan krijgen. Voor grotere bedrijven kunnen de boetes aanzienlijk hoger oplopen, benadrukt de ILT.

Hoewel energiedrankjes in Nederland in diverse kleuren worden aangeboden, is de roze variant hier niet officieel verkrijgbaar. Door de opkomst van filmpjes op sociale media zoals Instagram en TikTok werd deze versie echter plotseling populair. In maart meldde RTL Nieuws al dat verschillende importeurs deze roze blikjes, voornamelijk uit Duitsland, zonder de juiste statiegeldverplichtingen naar Nederland haalden en via platforms zoals Marktplaats verkochten.

De ILT heeft inmiddels meerdere importeurs opgespoord die de statiegeldwet overtreden. Dit gebeurt niet altijd met opzet. Soms is er sprake van onwetendheid. "De importeurs krijgen een bepaalde termijn om de statiegeldregels door te voeren. Doen ze dit niet, dan krijgen ze een last onder dwangsom," aldus de ILT. Wanneer er sprake is van grote hoeveelheden, kunnen ook strafrechtelijke maatregelen worden genomen.