FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 augustus 2024

Mikael (11) toch niet uitgezet voorlopig

De inmiddels nationaal bekende Mikael (11) en zijn moeder hebben dinsdag een nieuwe poging ondernomen om in Nederland te blijven door een nieuwe aanvraag in te dienen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Hierdoor is hun voorgenomen uitzetting naar Armenië voorlopig opgeschort en daarom mogen ze voorlopig in Nederland blijven.

Volgens Haagse bronnen is er een aanvraag gedaan voor verblijf op basis van gezinshereniging met Mikaels vader. Hoewel de IND aangeeft de aanvraag snel te willen behandelen, ontbreekt momenteel nog de nodige documentatie.

Mikaels vader woont niet bij hem in Amsterdam, maar verblijft elders in Nederland. Hij beschikt over een tijdelijke verblijfsvergunning en zet zich in om Mikael in Nederland te houden door een beroep te doen op het recht op gezinsleven.

Woensdag zou de termijn van 28 dagen na het oordeel van de hoogste bestuursrechter aflopen waarin Mikael en zijn moeder Nederland hadden moeten verlaten. Doordat zij nu echter een nieuwe procedure zijn gestart, verblijven zij sinds dinsdag weer legaal in het land en is hun uitzetting naar Armenië voorlopig stopgezet.

De nieuwe aanvraag is vermoedelijk ingediend door asieladvocaat Flip Schüller van advocatenkantoor Prakken d’Oliveira, die bekend is van eerdere zaken, waaronder die van Lili en Howick. Deze twee Armeense kinderen dreigden in 2018 ook uitgezet te worden naar Armenië, maar mochten uiteindelijk in Nederland blijven. Schüller wilde desgevraagd echter geen verdere details geven over de huidige situatie van Mikael.

Mikael, een 11-jarige jongen van Armeense afkomst, is in Nederland geboren en woont in Amsterdam, maar had geen verblijfsvergunning. Zijn moeder, Gohar Matosyan (56), kwam in 2010 naar Nederland. Nadat haar asielaanvraag werd afgewezen, bleef ze in het land en vocht ze tegen dit besluit.

In 2021 kreeg Mikael van de rechter alsnog een verblijfsvergunning. De toenmalige staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg, ging echter in hoger beroep. Hij voerde aan dat Mikael en zijn moeder te lang uit beeld van de instanties waren geweest. In juli oordeelde de Raad van State in het voordeel van Van der Burg, wat leidde tot het besluit dat Mikael en zijn moeder het land moesten verlaten.

Mikael heeft echter nooit in Armenië gewoond en zei eerder tegen Het Parool: "De IND kan me net zo goed naar Ghana sturen, dat land ken ik evenmin." Desondanks beschouwt de IND Armenië als een veilig land.

Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State deed burgemeester Femke Halsema direct een beroep op de nieuwe minister van Asiel en Migratie, de PVV’er Marjolein Faber, om alsnog een verblijfsvergunning aan Mikael te verlenen. Het ministerie reageerde echter door te zeggen dat zij niets konden doen en verwezen naar de wet- en regelgeving, wat door juristen als willekeurig en onterecht werd bestempeld.

Met de nieuwe aanvraag van dinsdag ligt de focus nu bij de IND in plaats van bij minister Faber. Het is op dit moment niet duidelijk hoelang het zal duren voordat de aanvraag volledig wordt beoordeeld.

Crypto kopers zijn sadistische psychopaten die in samenzweringstheorieën geloven

Is de enigszins kort-door-de-bocht samenvatting van een onlangs gepubliceerd onderzoek. Onderzoekers van de University of Toronto lichtten een grote groep mensen door en dergelijke kenmerken kwamen bovengemiddeld vaak boven bij mensen die crypto in bezit hadden. En ze waren natuurlijk vaak mannelijk, maar dat kenmerk correleert sowieso nogal sterk met de in de titel vermelde eigenschappen.

De basis van het onderzoek vormt het geheel aan antwoorden die 2001 volwassen Amerikanen gaven op een enquête. Het doel van het onderzoek was om politieke, psychologische en sociale kenmerken in kaart te brengen van crypto houders en deze te vergelijken met anderen. Van de steekproef had 30% cryptos in bezit en deze personen kenden een uiteenlopende politieke identiteit.

Uit de onderzochte data haalden de onderzoekers dat crypto bezit werd geassocieerd met het geloof in complottheorieën, ‘donkere’ persoonlijkheidskenmerken (zoals narcisme, psychopathie en sadisme) en het frequentere gebruik van alternatieve en marginale sociale mediaplatforms. Volop aanknopingspunten voor vervolgonderzoek, zo concluderen de onderzoekers.

Telefoonverbod onder 15 jaar? Frankrijk gaat het testen

Frankrijk gaat een proef doen met een verbod op mobiele telefoons op school voor leerlingen tot 15 jaar, om kinderen een ‘digitale pauze’ te geven die, als de proef succesvol blijkt, vanaf januari landelijk kan worden ingevoerd.

Een kleine 200 middelbare scholen zullen deelnemen aan het experiment waarbij jongeren hun telefoon bij aankomst bij de receptie moeten inleveren. Het verbod op de apparaten gaat verder dan een wet uit 2018 die leerlingen op basisscholen en middelbare scholen verbiedt hun telefoon op het schoolterrein te gebruiken, maar hen toestond deze bij zich te houden.

De demissionair minister van Onderwijs, Nicole Belloubet, kondigde de proef dinsdag aan en zei dat het doel was om jongeren een ‘digitale pauze’ te geven. Als de proef succesvol blijkt, wordt het verbod vanaf januari op alle scholen ingevoerd, zei Belloubet.

Een commissie die was opgericht door de president, Emmanuel Macron, uitte haar bezorgdheid dat de overmatige blootstelling van kinderen aan schermen een schadelijk effect had op hun gezondheid en ontwikkeling. Een rapport van 140 pagina's dat in maart werd gepubliceerd, concludeerde dat er “een zeer duidelijke consensus was over de directe en indirecte negatieve effecten van digitale apparaten op slaap, op sedentair gedrag, een gebrek aan fysieke activiteit en het risico op overgewicht en zelfs obesitas ... evenals op het zicht".

Het rapport zei dat overmatig gebruik van telefoons en andere digitale technologie niet alleen slecht was voor kinderen, maar ook voor ‘de maatschappij en de beschaving’. Het rapport adviseerde om het gebruik van mobiele telefoons door kinderen in fasen te controleren: geen mobiele telefoons vóór de leeftijd van ten minste 11 jaar, mobiele telefoons zonder internettoegang tussen 11 en 13 jaar, telefoons met internet maar geen toegang tot sociale media vóór 15 jaar.

"We moeten het gebruik van dit digitale hulpmiddel veranderen. Tot minstens zes jaar heeft een kind geen digitaal apparaat nodig om zich te ontwikkelen,” zei Servane Mouton, neuroloog en neurofysioloog die in de commissie zat. “We moeten ouders opnieuw leren hoe ze met hun kinderen moeten spelen.”

Het verbieden van telefoons op scholen is al lang onderwerp van discussie in heel Europa. In landen waar verboden bestaan, beperkt dit zich meestal tot het gebruik ervan en hoeven kinderen ze niet af te geven.

In Duitsland zijn er geen formele beperkingen, maar de meeste scholen hebben het gebruik van mobiele telefoons en digitale apparaten in klaslokalen verboden, behalve voor educatieve doeleinden. Italië was er vroeg bij met telefoonverboden, met een verbod in 2007, dat in 2017 werd versoepeld en in 2022 opnieuw werd ingevoerd. Dat verbod geldt voor alle leeftijdsgroepen. In februari van dit jaar gaf de Britse overheid richtlijnen uit voor scholen ‘over het verbieden van het gebruik van mobiele telefoons gedurende de schooldag’, maar zei daarbij dat het aan individuele schoolhoofden en leiders was om te beslissen over het telefoonbeleid. Portugal experimenteert met een compromis door elke maand een aantal telefoonvrije dagen op scholen in te voeren, terwijl in Spanje scholen in sommige autonome regio's een verbod hebben opgelegd, maar er is geen landelijk verbod.

Sinds begin dit jaar geldt er een quasi-verbod in Nederlandse middelbare schoolklassen, maar als aanbeveling en niet als wettelijke verplichting. Vanaf dit schooljaar geldt die richtlijn ook voor basisscholen.

Zelensky komt met 'overwinningsplan'

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft aangekondigd dat de recente militaire operaties van zijn troepen in de Russische regio Koersk onderdeel zijn van een breder ‘overwinningsplan’, dat hij binnenkort aan de Amerikaanse president Joe Biden zal presenteren. Tijdens een conferentie vandaag benadrukte Zelensky dat het succes van dit plan sterk afhankelijk is van de steun van de Verenigde Staten. Hij verklaarde dat Oekraïne zich afvraagt of de VS bereid zal zijn om hen te voorzien van de middelen die nodig zijn om het plan uit te voeren.

"Dit plan lijkt misschien ambitieus voor sommigen," zei Zelensky, "maar voor ons is het cruciaal." Hij voegde eraan toe dat hij het plan niet alleen aan president Biden, maar ook aan de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris en de voormalige president Donald Trump zal presenteren.

Begin augustus lanceerden Oekraïense troepen een verrassingsaanval in de Russische regio Koersk. Tot op heden heeft Rusland geen effectieve tegenmaatregelen weten te treffen om de Oekraïense strijdkrachten uit de regio te verdrijven.

Tijdens dezelfde conferentie gaf generaal Oleksandr Syrskyi, de hoogste militaire bevelhebber van Kiev, een update over de voortgang van de operaties. Hij stelde dat Oekraïne momenteel controle heeft over 1.294 vierkante kilometer Russisch grondgebied, waaronder 100 nederzettingen. Deze informatie is echter niet onafhankelijk geverifieerd.

Generaal Syrskyi benadrukte dat Oekraïne niet van plan is om het veroverde gebied permanent vast te houden. De inval in Koersk heeft voornamelijk als doel om de aandacht van de Russische strijdkrachten af te leiden van hun offensief in Oost-Oekraïne, waar Rusland momenteel probeert de strategisch belangrijke stad Pokrovsk in te nemen.

President Zelensky onthulde verder dat Oekraïne onlangs met succes een test heeft uitgevoerd van een zelfontwikkelde ballistische raket. Hij prees de vooruitgang van de Oekraïense defensie-industrie, maar gaf geen verdere details over het wapen vrij. Oekraïne, dat al ballistische raketten van de Verenigde Staten heeft gebruikt in de strijd tegen Rusland, richt zich nu op de ontwikkeling van binnenlandse productie van militair materieel om minder afhankelijk te worden van buitenlandse hulp.

Ondanks deze inspanningen blijft Oekraïne in de huidige fase van de oorlog sterk afhankelijk van militaire steun uit het Westen. Tijdens de conferentie liet president Zelensky weten dat nieuw aangekomen F-16 straaljagers, geleverd door westerse bondgenoten, zijn ingezet om enkele van de recente Russische raketaanvallen te onderscheppen. Hij benadrukte echter dat Oekraïne nog meer straaljagers nodig heeft om de Russische dreiging adequaat het hoofd te bieden.

In de afgelopen twee nachten is Oekraïne getroffen door een intensieve reeks drone- en raketaanvallen, waarbij verschillende slachtoffers vielen en er in meerdere regio's stroomuitval optrad. Volgens Zelensky tonen deze aanvallen aan dat Moskou geen intentie heeft om de oorlog te beëindigen: "Als ze vrede zouden willen, zouden ze geen 230 luchtaanvallen uitvoeren."

Hoewel de inval in Koersk de spanning verder heeft opgevoerd, heeft Rusland inmiddels duidelijk gemaakt dat vredesonderhandelingen met Oekraïne momenteel geen optie zijn. Dmitry Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, verklaarde dinsdag dat onderhandelingen op dit moment "praktisch geen onderwerp van gesprek meer zijn."

Franco Colapinto vervangt Logan Sargeant voor de rest van dit seizoen

Williams heeft aangekondigd dat Formule 2-coureur Franco Colapinto de rest van het seizoen bij het team zal rijden. Hij vervangt Logan Sargeant als teamgenoot van Alex Albon vanaf de Grand Prix van Italië.

Colapinto kwam begin 2023 bij de Williams Racing Driver Academy en maakte zijn Formule 1-debuut tijdens de eerste vrije training van Groot-Brittannië dit jaar, waar hij de eerste ervaringen opdeed met de FW46.

De 21-jarige coureur won races in verschillende categorieën bij de junior eenzitter en reed zijn tweede seizoen in het F2-feeder-kampioenschap. Hij staat zesde in de 2024-stand met een overwinning en twee tweede plaatsen op zijn naam.

Hij wordt de eerste Argentijnse coureur in de F1 sinds 23 jaar, na Gaston Mazzacane's laatste optredens voor Prost in 2001, en pas de tweede Argentijn die voor Williams rijdt, na zijn landgenoot Carlos Reutemann.

Colapinto “Het is een eer om mijn Formule 1-debuut te maken bij Williams - hier worden dromen van gemaakt. Het team heeft zo'n geweldige geschiedenis en een missie om terug te keren naar het front waar ik niet op kan wachten om deel van uit te maken.”

“Halverwege het seizoen in de F1 komen zal een enorme leercurve zijn, maar ik ben klaar voor de uitdaging en ik ben er volledig op gefocust om samen met Alex en het team zo hard mogelijk te werken om er een succes van te maken.”

Van Aert klopt medevluchters en boekt derde ritzege in Vuelta

Wout van Aert heeft zijn derde rit in de Ronde van Spanje gewonnen. In de tiende etappe was de Belg van Visma Lease a Bike de sterkste vanuit een kopgroep. In het algemene klassement verandert weinig tot niets en blijft Ben O'Connor nog altijd leider.

Na de rustdag stond de tiende etappe op het programma met vier beklimmingen. De laatste beklimming lag op 25 kilometer van de finish en leek het een mooie kans voor de aanvallers. Na twintig kilometer trok Wout van Aert samen met Marc Soler in de aanval. De Belg en de Catalaan kregen vrij snel gezelschap van William Junior Lecerf en met z'n drieën hadden ze lang een halve minuut voorsprong op het peloton. Juri Hollmann en Quentin Pacher reden naar de kopgroep toe en het vijftal kreeg uiteindelijk na zestig kilometer de ruimte van het peloton.

De voorsprong van de kopgroep liep op naar de zes minuten en de winnaar zat in de kopgroep van vijf. Vlak voor de laatste beklimming versnelde Van Aert vlak voor de tussensprint en alleen Pacher was attent en reed naar het wiel toe. Op de slotbeklimming van de eerste categorie bleven Van Aert en Pacher samen en kwam niemand terug vanuit de achtergrond en ze gingen sprinten voor de dagzege. Daarin was Van Aert duidelijk de snelste en boekte alweer zijn derde ritzege.

In het peloton gebeurde er vrij weinig waardoor O'Connor nog altijd ruim aan de leiding staat in het algemeen klassement.

Results powered by FirstCycling.com

Suikoden I & II HD Remaster krijgt nieuwe releasedatum

Suikoden I & II HD Remaster: Gate Rune and Dunan Unification Wars komt op 6 maart 2025 uit voor alle consoles en pc. Dat is flink later dan de aanvankelijke releasedatum van 2023, maar gelukkig is het project dus nog in leven. Het gaat hier uiteraard om remakes van de PlayStation-klassiekers.

Konami belooft naast grafische verbeteringen ook een aantal andere updates. De ontwikkelaar zegt dat ze bijvoorbeeld veel meer omgevingsgeluiden hebben toegevoegd en de audio is sowieso naar HD-kwaliteit getild. Verder zijn er ook nieuwe opties zoals de mogelijkheid om gevechten sneller of zelfs automatisch te laten verlopen.

Olifanten-, zebra-, nijlpaard- en buffelvlees voor Namibiërs met honger

Namibië staat op het punt om 723 wilde dieren, waaronder 83 olifanten, te doden om het vlees te verdelen onder de bevolking die worstelt met ernstige voedseltekorten als gevolg van een langdurige droogte in zuidelijk Afrika. Dit heeft het Namibische ministerie van Milieu aangekondigd.

Volgens het ministerie zullen de dieren worden afgeschoten in nationale parken en gemeenschappelijke gebieden waar de druk op de natuurlijke hulpbronnen, zoals grasland en water, te groot is. De beslissing is genomen vanwege de huidige droogte, die wordt beschouwd als de ernstigste in decennia in deze regio.

Vorige maand werd geschat dat Namibië 84% van zijn voedselvoorraden heeft uitgeput, aldus de Verenigde Naties. Als gevolg hiervan zal bijna de helft van de Namibische bevolking de komende maanden te maken krijgen met ernstige voedselonzekerheid.

De droogte leidt niet alleen tot voedseltekorten, maar vergroot ook de kans op confrontaties tussen mensen en dieren, waarschuwt het ministerie van Milieu. Door het afschieten van 83 olifanten uit gebieden waar deze confrontaties voorkomen, hoopt de regering deze spanningen te verminderen. Het vlees van de dieren zal worden gebruikt voor noodvoedselhulp aan gemeenschappen die het zwaarst getroffen zijn door de droogte.

Naast de olifanten is het ook de bedoeling om 30 nijlpaarden, 60 buffels, 50 impala's, 100 blauwe gnoes, 300 zebra's en 100 elanden te doden. Deze grootschalige jacht is al begonnen: professionele jagers en bedrijven die door de overheid zijn ingehuurd, hebben tot nu toe 157 dieren geschoten. Dit heeft meer dan 56.800 kilo vlees opgeleverd, dat wordt verdeeld onder de bevolking.

Het ministerie van Milieu benadrukt dat deze actie noodzakelijk is en in lijn is met het grondwettelijke mandaat van het land om natuurlijke hulpbronnen ten goede te laten komen aan de Namibische burgers.

Namibië maakt deel uit van een beschermd gebied dat zich uitstrekt over vijf landen in zuidelijk Afrika - Zimbabwe, Zambia, Botswana, Angola en Namibië, waar naar schatting meer dan 200.000 olifanten leven. Deze regio herbergt een van de grootste olifantenpopulaties ter wereld.

Feyenoord-Ajax gaat niet door

De wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax, die gepland stond voor aanstaande zondag, gaat niet door. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft hiertoe besloten vanwege het ontbreken van politie-inzet bij het duel in De Kuip. Dit tekort aan politie is het gevolg van acties die door politiebonden worden gevoerd om een beter vroegpensioen af te dwingen.

Hoewel deze acties al enige tijd gaande zijn, hebben ze nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. Om extra druk uit te oefenen, hebben de bonden besloten hun stakingen uit te breiden, wat heeft geleid tot afwezigheid van politie bij meerdere Eredivisiewedstrijden.

Recentelijk zijn wedstrijden zoals FC Twente-Sparta, NAC-Ajax, FC Almere-PSV en FC Groningen-AZ zonder politiebegeleiding doorgegaan. De situatie rondom Feyenoord tegen Ajax is echter complexer vanwege de vele incidenten die zich in het verleden rondom deze wedstrijd hebben voorgedaan.

Oma (85) verkracht en vermoord, dader na week uit de gevangenis

Een Russische moordenaar, die eerder uit de gevangenis werd vrijgelaten om te vechten in de oorlog in Oekraïne en daarna een 85-jarige oma verkrachtte en vermoordde, is na een week van zijn nieuwe gevangenisstraf te hebben uitgezeten opnieuw vrijgelaten om terug te keren naar het front. Dit melden familieleden van het slachtoffer. Anna Pekareva, de kleindochter van de vermoorde Yulia Byuskikh, vertelde aan de BBC: "De moordenaar van mijn oma heeft opnieuw zijn straf ontlopen en is teruggestuurd naar de oorlog."

De moordenaar, Ivan Rossomakhin, werd in 2022 vrijgelaten na het uitzitten van een deel van een 14-jarige straf voor moord om zich aan te sluiten bij de Wagner-huurlingengroep. Na zijn terugkeer naar zijn woonplaats in het district Vyatskiye Polyany, in de Russische regio Kirov, viel hij de 85-jarige Yulia Byuskikh aan en verkrachtte en vermoordde haar in haar eigen huis.

Deze moord is een van de vele gewelddadige misdrijven gepleegd door criminelen die door heel Rusland uit gevangenissen werden vrijgelaten om te vechten voor de Wagner-groep. In april van dit jaar werd de 29-jarige Rossomakhin schuldig bevonden aan de brute verkrachting en het vermoorden van de oude vrouw en hij werd uiteindelijk veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf. De rechtbank benadrukte dat de moord ‘extreem wreed’ was.

Tot grote schrik van de familie liet de gevangenisdirecteur hen onlangs weten dat Rossomakhin op 19 augustus opnieuw was vrijgelaten, slechts een week na het begin van zijn nieuwe straf. "Mijn eerste reactie was pure angst. Ik heb de forensische rapporten gelezen en weet wat deze man mijn grootmoeder heeft aangedaan. Het is afschuwelijk dat hij opnieuw is vrijgelaten," zei Anna. Ze voegde eraan toe: "Het feit dat dit in de 21e eeuw kan gebeuren... er zijn geen woorden om te beschrijven hoe angstaanjagend dit is."

Een officieel document, ingezien door de BBC en ondertekend door de gevangenisdirecteur, bevestigt dat Rossomakhin is vrijgelaten onder een specifieke Russische wet die het leger toestaat om veroordeelden te rekruteren voor het front.

Kort na het begin van de grootschalige invasie begon de Wagner-huurlingengroep van gevangenen te rekruteren voor de strijd in Oekraïne. Degenen die instemden met deelname, kregen officieel gratie van de Russische president Vladimir Poetin. Duizenden veroordeelden, waaronder verkrachters, moordenaars en andere criminelen zoals Rossomakhin, werden vrijgelaten en naar de frontlinies gestuurd, waar velen sneuvelden tijdens de felle gevechten, vooral rond steden als Bachmoet.

Na de mislukte opstand van Prigozhin vorig jaar, waarbij duizenden Wagner-huurlingen naar Moskou marcheerden, werd het rekruteren van gevangenen overgenomen door het Russische leger. Deze praktijk werd in maart van dit jaar geformaliseerd in een nieuwe federale wet en de rekrutering lijkt sindsdien te zijn geïntensiveerd.

Volgens de wet worden de resterende straffen van veroordeelde criminelen die deelnemen aan de strijd opgeschort voor de duur van hun militaire dienst. Ze kunnen zelfs volledige gratie krijgen als ze onderscheiden worden voor ‘moed’ op het slagveld.

De Russische ambassade in Londen heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar over de praktijk om gevaarlijke criminelen vrij te laten om te vechten in Oekraïne. Oekraïne zelf heeft ook gevangenen vrijgelaten om te vechten aan het front, maar mensen die veroordeeld zijn voor moord of seksuele misdrijven komen daar niet voor in aanmerking. De Oekraïense viceminister van Justitie, Olena Vysotska, vertelde eerder dit jaar aan persbureau AP dat tot wel 3.000 Oekraïense gevangenen zich bij het leger hebben aangesloten.

Ondertussen heeft een verwoestend offensief van Russische troepen in de Donbas-regio van Oekraïne dit jaar een zware tol geëist van de Russische reserves. Het Britse ministerie van Defensie schat dat Rusland in twee maanden tijd maar liefst 70.000 manschappen heeft verloren, een gemiddelde van ongeveer 1.000 slachtoffers per dag.

Om deze verliezen te compenseren, zijn de reguliere rekruteringscampagnes opgevoerd. De beloningen voor vrijwillige deelname zijn aanzienlijk verhoogd; in sommige gevallen krijgen mannen tot wel 1,5 miljoen roebel (14.686) aangeboden om zich aan te melden. Het feit dat het Kremlin bereid is om gevaarlijke criminelen zoals Rossomakhin vrij te laten en naar de oorlog te sturen, geeft aan dat het Russische leger wanhopig op zoek is naar meer rekruten.

"Het is duidelijk dat er een ernstig tekort aan mankracht is," concludeert Anna. "De autoriteiten lijken zich niets aan te trekken van de veiligheid van gewone burgers. Het vrijlaten van veroordeelde misdadigers toont aan dat niemand in Rusland zich echt veilig kan voelen."

Anna maakt zich ernstige zorgen dat de vrijlating van Rossomakhin haar familie in groot gevaar brengt: "Als hij terugkeert, zal hij proberen wraak te nemen voor onze pogingen om hem een levenslange straf te laten krijgen." Ze overweegt zelf het land te verlaten. Enkele van haar familieleden zijn ondergedoken. "Het angstaanjagende is dat hij niet de enige is. Zelfs als hij niet terugkomt, hoeveel andere moordenaars en psychopaten lopen er nog rond?"

Dropshippers belazeren de boel

Wie weleens actief is op sociale media zal de advertenties inmiddels wel herkennen: een leren jas, een kunstzinnig bedlampje, een gereedschapsset of wat dan ook, wordt met een flinke korting verkocht. In werkelijkheid is die korting het omgekeerde: voor slechts een fractie van die zogenaamde aanbiedingsprijs valt het artikel op een Chinese website te bestellen. En dat zonder verzendkosten. Zogenoemde dropshippers verdienen er heel gemakkelijk flink wat geld mee.

Maar ze belazeren de boel niet alleen, ze maken er ook echt een puinhoop van, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ze houden zich vaak niet aan de wettelijke regels voor online verkoop en consumenten zijn ontevreden over de verkopers vanwege lange levertijden, tegenvallende kwaliteit, hoge retourkosten en slechte bereikbaarheid.

Onderzoekers van de Consumentenbond bekeken 100 websites van dropshippers. Het overgrote deel ervan voldoet niet aan de wettelijke regels. Ze vermelden bijvoorbeeld geen telefoonnummer (66), retouradres (65), of (bestaand) KvK-nummer (66) op hun site. Terwijl dat wel verplicht is. Ook pronken veel verkopers met veel mooiere reviewscores dan ze werkelijk hebben. En hoewel webwinkels duidelijk moeten zijn over retourkosten, zeggen 82 winkels niets over de hoogte daarvan. De meeste dropshippers vermelden alleen dat retourkosten voor rekening van de consument zijn.

Om een product terug te kunnen sturen, moeten klanten vaak eerst de winkel mailen voor een retouradres. Meestal is dat een Chinees adres, wat retourneren erg duur maakt en sommige dropshippers accepteren een retourzending zelfs helemaal niet. Bijvoorbeeld omdat het product in de aanbieding zou zijn. Maar dat is verboden, consumenten moeten ook aanbiedingen kunnen retourneren. Bovendien is bij de meeste van de dropshippers standaard het hele assortiment zogenaamd in de aanbieding.

Een aantal webshops houdt er wel heel bijzondere regels op na. Zo weigert Lisona retourzendingen van klanten die een product in 2 of meer maten of kleuren hebben besteld. En Sadiluxe, Shop-ist, Luxopro en Moluvo rekenen bij retouren een toeslag van 15 tot 20% van het aankoopbedrag of €10. Die is voor het behandelen en inspecteren van het teruggestuurde product.

De Consumentenbond vroeg ook ruim 2500 panelleden naar hun ervaringen met dropshippers. Maar liefst 88% van de ondervraagden die ooit iets bij een dropshipper bestelde, had dit achteraf liever niet gedaan.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “De problemen met dropshipping zijn legio en hardnekkig. De meeste dropshippers houden zich niet aan de regels. Ze lijken zich niet te realiseren dat ondernemen ook verplichtingen met zich meebrengt. En het feit dat consumenten dropshippers vrijwel nooit herkennen, maakt dat probleem alleen nog maar groter. Consumenten moeten echt beter beschermd en geïnformeerd worden. Daarom hebben we onze bevindingen gedeeld met de Autoriteit Consument & Markt.”

Voor de consument zelf blijft gelden: als iets te goed lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Kind mag van moeder gaatje in schedel boren

De gemoederen laaien flink op rond een zaak van een neurochirurg in het Oostenrijkse Graz, van wie een minderjarige dochter betrokken zou zijn geweest bij een operatie. Eerder meldden Oostenrijkse media al dat het kind bij de operatie aanwezig zou zijn geweest, maar nu blijkt dat ze er ook actief aan heeft deelgenomen. Vanwege de eerdere berichten waren de neurochirurg en een andere arts al ontslagen.

Volgens Peter Freiberger, de advocaat van de patiënt, zou het meisje niet alleen bij de operatie hebben geholpen, maar ook zelf het gat in de schedel van de patiënt hebben geboord. Deze schokkende beschuldiging is gebaseerd op verklaringen in het strafdossier van het Openbaar Ministerie, waarin een van de artsen zou hebben toegegeven dat de 13-jarige de boor daadwerkelijk heeft gebruikt.

Freiberger benadrukt dat het meisje zelf niet strafrechtelijk vervolgd kan worden vanwege haar leeftijd, maar dat de situatie zeer ernstig is. "Er is hier een duidelijke verantwoordelijke, iemand die tegen het meisje heeft gezegd: 'Boor dat gat.' Die persoon kan, naar mijn mening, meteen worden veroordeeld voor het toebrengen van lichamelijk letsel. Iedereen die een rol speelde bij de operatie kan als medeplichtige worden beschouwd. En degenen die in de operatiekamer aanwezig waren en niets deden om dit te voorkomen, kunnen mogelijk strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor het niet voorkomen van een misdrijf."

Hoewel de operatie technisch gezien succesvol werd afgerond, stelt de advocaat dat er sprake is van ernstig lichamelijk letsel. Zelfs als de procedure volgens de medische standaarden zou zijn uitgevoerd, is er volgens Freiberger geen rechtvaardiging voor het betrekken van een 13-jarige zonder medische licentie bij een dergelijke ingreep. Hij voegt eraan toe dat dit aanleiding zal zijn voor een civiele rechtszaak waarin schadevergoeding voor het fysieke en emotionele leed van het slachtoffer wordt geëist. "Het slachtoffer lag daar weerloos op de operatietafel, en zonder zijn toestemming werd een minderjarige zonder vergunning ingeschakeld bij een complexe ingreep, dat is juridisch gezien onaanvaardbaar."

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt dat het onderzoek nog loopt. Momenteel worden de verdachten nog verhoord door de politie en er wordt gewacht op het eindrapport van de recherche.

De Oostenrijkse gezondheidsautoriteit heeft de beschuldigingen over het gebruik van de boor door de 13-jarige niet bevestigd of ontkend. Wel bevestigen zij dat de actieve betrokkenheid van het meisje pas aan het licht kwam na een verklaring op 29 mei. Het ontslag van de betrokken artsen blijft uiteraard van kracht en aan het resterende chirurgische team zijn waarschuwingen opgelegd. Verdere disciplinaire maatregelen worden overwogen, afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek en eventuele strafrechtelijke vervolgingen.

Biden-regering zette Facebook onder druk Corona-inhoud te censureren

Mark Zuckerberg, CEO van Meta, heeft in een brief aan een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onthuld dat de regering-Biden tijdens de coronapandemie sterke druk uitoefende om berichten op Meta-platforms zoals Facebook en Instagram te censureren. Volgens Zuckerberg werden zijn teams herhaaldelijk aangespoord om specifieke inhoud, waaronder humor en satire over covid-19, te verwijderen. Deze druk leidde tot frustratie binnen Meta, vooral wanneer het bedrijf het oneens was met de verzoeken. Uiteindelijk, zo stelt Zuckerberg, was het echter de beslissing van Meta om bepaalde content te verwijderen.

De omvang van de verwijderde berichten blijft onduidelijk, hoewel Facebook in 2021 meldde dat sinds het begin van de pandemie ruim 20 miljoen berichten en video's met desinformatie waren geblokkeerd. Het blijft onbekend hoeveel daarvan zijn verwijderd onder overheidsdruk. In zijn brief geeft Zuckerberg aan spijt te hebben over deze beslissingen en betreurt hij het dat hij niet eerder open was over de druk vanuit het Witte Huis. Hij benadrukt dat hij voortaan voorzichtiger zal zijn met het opvolgen van dergelijke verzoeken.

Zuckerberg is niet de enige techbaas die zich kritisch uitlaat over overheidsingrijpen in sociale media. Jack Dorsey, de voormalige CEO van Twitter, gaf eerder ook aan dat sommige moderatiebeslissingen te ver gingen. Zuckerberg benadrukt verder dat hij onpartijdig wil blijven in de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen en zich niet wil laten beïnvloeden.

Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van Zuckerberg.

Arbeidsinspectie: 'meer (dodelijke) ongevallen bij arbeidsmigranten'

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft afgelopen jaar in totaal 2.448 ongevalsonderzoeken afgerond. Daarbij waren 2.386 slachtoffers betrokken, waarvan 69 dodelijk. Dat staat in de jaarlijkse Monitor arbeidsongevallen. De meeste arbeidsongevallen vinden plaats bij waterbedrijven en afvalbeheerders. Ook de bouwsector, landbouw, bosbouw en visserij, vervoer en opslag en de industrie scoren hoog. Bij kleine bedrijven gebeuren veel vaker ongevallen dan bij grote bedrijven.

Mannen zijn veel vaker slachtoffer van een arbeidsongeval dan vrouwen. Mensen van 55 jaar of ouder zijn ook vaker slachtoffer, met name in de sector zorg, maar bijvoorbeeld in de landbouw, bosbouw en visserij zijn juist mensen jonger dan 25 jaar vaker slachtoffer. ‘Vallen’ is het meest voorkomende ongevalstype. Verder ziet de Arbeidsinspectie dat er relatief vaak ongevallen plaatsvinden met vorkheftrucks, pallethefwagens en ladders. 

Arbeidsmigranten
In de monitor wordt jaarlijks een doelgroep bepaald waarnaar een verdiepend onderzoek wordt gedaan. Dit jaar zijn dat arbeidsmigranten. Deze doelgroep is mede gekozen naar aanleiding van de maatschappelijke en politieke aandacht hiervoor. In dit onderzoek bekijkt de Arbeidsinspectie de groep niet-Nederlandse slachtoffers die stonden ingeschreven in de Registratie Niet Ingezetenen (RNI) zonder geregistreerd tijdelijk verblijfsadres. De RNI is onder andere bedoeld voor personen die korter dan vier maanden in Nederland verblijven en hier willen werken.

Er vinden relatief veel ongevallen plaats met arbeidsmigranten in de RNI. Het aantal ongevallen per 100.000 banen bedraagt namelijk 37. Bij de overige slachtoffers (Nederlanders en arbeidsmigranten die bij gemeenten ingeschreven staan) is dat aantal 26. Verder is het overlijdenspercentage bij de groep arbeidsmigranten in de RNI dubbel zo hoog. In 4% van de gevallen is er namelijk sprake van overlijden, terwijl dit bij de overige slachtoffers 2% is. De meeste ongevallen met arbeidsmigranten in de RNI vinden plaats in de metaalindustrie, slachterijen en landbouw, bosbouw en visserij. Verder zijn slachtoffers uit de groep arbeidsmigranten in de RNI vaker uitzendkracht, jongere en erg kort in dienst op het moment dat het ongeval plaatsvindt.

De Arbeidsinspectie ziet op basis van ervaringen een aantal mogelijke oorzaken voor de hogere percentages onder arbeidsmigranten. Arbeidsmigranten doen vaak ongeschoold, laagbetaald en tijdelijk werk, en dan ook nog in sectoren waar het risico op ongevallen al relatief groot is. Verder is op grond van ervaring de verwachting dat arbeidsmigranten door taal- en cultuurverschillen in sommige gevallen instructies en waarschuwingen mogelijk niet goed begrijpen. Ook kan er sprake zijn van een mogelijke afhankelijkheidssituatie van de werkgever, waardoor zij minder geneigd zullen zijn te klagen over onveilige omstandigheden. Wanneer de werkgever nalatig is de risico’s hiervan goed in te schatten en daar maatregelen op te nemen, kunnen deze factoren mogelijk oorzaken zijn van een arbeidsongeval.

Melden is verplicht
Arbeidsongevallen moeten volgens de Arbeidsomstandighedenwet direct aan de Nederlandse Arbeidsinspectie worden gemeld. Dat moet gebeuren als het slachtoffer opgenomen wordt in het ziekenhuis, wanneer er sprake is van blijvend letsel of als het slachtoffer overleden is aan de gevolgen van het ongeval. Ook moet de werkgever het ongeval direct melden zodra bekend is dat er alsnog sprake is van een ziekenhuisopname of van blijvend letsel dat in verband kan worden gebracht met het arbeidsongeval.

De conclusies uit de Monitor arbeidsongevallen neemt de Arbeidsinspectie uit oogpunt van preventie mee in inspectieprojecten en de aanpak van arbeidsongevallen.

Klik hier voor de Monitor arbeidsongevallen 2023.

Twee jaar cel voor aanvallen en betasten van sekswerkers op de Wallen

Een 27-jarige man is veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, wegens het aanvallen en betasten van vier sekswerkers op de Wallen. Ook probeerde hij een sekswerker te verkrachten. Zo meldt AT5. 

De man beging de feiten afgelopen april in nog geen twee weken tijd. In alle gevallen ging hij op een soortgelijke manier te werk waarbij hij zonder instemming aan de billen, borsten en het kruisgebied van de vrouwen zat.

Dezelfde werkwijze
De politie kwam de man op het spoor nadat er meerdere meldingen waren binnengekomen van poging tot verkrachting jegens sekswerkers. Een van de sekswerkers verklaarde dat ze aan het werk was op de Oude Nieuwstraat toen de man langskwam en zij hem binnenliet. Toen ze de deur dicht deed, werd hij agressief en betastte hij de vrouw. Uiteindelijk wist ze de man naar buiten te werken.

Twee dagen later zag zij de man opnieuw en besloot ze een foto van hem te maken. Die foto kwam te hangen op het kantoor van een kamerverhuurbedrijf voor sekswerkers, met een waarschuwing dat het om een gevaarlijke man gaat en dat andere sekswerkers hem niet moeten binnenlaten. Naar aanleiding van die foto kwamen er meer meldingen over hem binnen.

De vrouwen hebben allemaal aangifte gedaan van aanranding. De rechter gaat niet mee in het pleidooi van de advocaat van de man dat die aangiftes onbetrouwbaar zouden zijn, omdat de vrouwen elkaar zouden hebben kunnen beïnvloed. Integendeel: volgens de rechtbank ondersteunen de aangiftes elkaar. Zo komt het signalement van de dader in grote lijnen overeen, gebeurde het allemaal kort na elkaar op klaarlichte dag in dezelfde twee straten op de Wallen, en had de dader telkens dezelfde werkwijze.

Onveilig gevoel
De rechtbank rekent het de man aan dat veel sekswerkers zich door de man onveilig hebben gevoeld. "Juist op de plaats waar deze sekswerkers zich veilig zouden moeten kunnen voelen, waar zij op eigen voorwaarden hun diensten zouden moeten kunnen verlenen en waar verdachte slechts tijdelijk te gast is, heeft hij zich enkel en alleen laten leiden door zijn eigen lust. Daarmee heeft verdachte zich buitengewoon misdragen en aangetoond geen enkel respect te kunnen opbrengen voor sekswerkers, of vrouwen in het algemeen."

Behalve de celstraf krijgt de man ook een gebiedsverbod opgelegd voor de Oude Nieuwstraat en de Nieuwe Nieuwstraat, de straten waar hij de delicten heeft gepleegd. Verder moet hij een van de slachtoffers een schadevergoeding betalen van ruim 4 duizend euro.

Politieke impasse Frankrijk duurt voort

De Franse president Emmanuel Macron heeft aangegeven dat hij niet zal instemmen met een regering geleid door de linkse coalitie Nouveau Front Populaire (NFP), die bij de parlementsverkiezingen van vorige maand de meeste zetels veroverde. Macron benadrukte dat Frankrijk behoefte heeft aan institutionele stabiliteit en dat de linkse alliantie niet in staat zou zijn om voldoende steun in het parlement te vergaren voor een vertrouwensstemming.

De NFP, die de relatief onbekende Lucie Castets naar voren heeft geschoven als hun kandidaat voor het premierschap, reageerde door op te roepen tot protesten en het aftreden van president Macron te eisen. Macron, wiens centrumpartij Ensemble bij de verkiezingen in juli werd ingehaald door de NFP, gaf aan dat hij komende dinsdag opnieuw in overleg zal gaan met de leiders van de politieke partijen. Hij drong er bij de linkse alliantie op aan om samen te werken met andere politieke partijen.

Geen enkele politieke groep behaalde een meerderheid bij de verkiezingen. De NFP won meer dan 190 zetels, gevolgd door Macrons centrumalliantie Ensemble met 160 zetels en de extreemrechtse Rassemblement National (RN) met 140 zetels. Sinds de verkiezingen wordt Frankrijk geleid door een interim-regering, zelfs tijdens de Olympische Spelen in Parijs, wat tot grote onvrede heeft geleid bij de NFP.

President Macron heeft sinds de verkiezingen meerdere gesprekken gevoerd over de vorming van een nieuwe regering en kondigde aan hiermee door te zullen gaan. In een verklaring zei hij maandag: "Mijn verantwoordelijkheid is ervoor te zorgen dat het land niet in een impasse of verzwakking terechtkomt." Hij voegde daaraan toe dat de Socialistische Partij, de Groenen en de Communisten nog geen concrete voorstellen hebben gedaan om samen te werken met andere politieke krachten. Volgens hem ligt de bal nu bij hen.

Opmerkelijk is dat Macron in zijn toespraak een van de belangrijkste onderdelen van de NFP niet noemde, namelijk de extreemlinkse beweging La France Insoumise (LFI). Dit leidde tot felle reacties vanuit de LFI, waarbij de nationale coördinator van LFI, Manuel Bompard, Macrons uitspraken omschreef als een "onaanvaardbare antidemocratische staatsgreep". De communistische leider Fabien Roussel waarschuwde op BFM TV dat Macron hiermee een ‘ernstige crisis’ in Frankrijk zou kunnen veroorzaken. Groenenleider Marine Tondelier merkte op X op dat driekwart van de Fransen een ‘politieke breuk met het Macronisme’ wenst.

De linkse coalitie heeft herhaaldelijk geweigerd deel te nemen aan toekomstige gesprekken, tenzij de kandidatuur van mevrouw Castets voor het premierschap wordt erkend. Castets, een 37-jarige econoom, is echter geen verkozen politicus en wordt beschouwd als een vrij kansloze presidentskandidaat.

Zowel Ensemble als RN hebben aangegeven kandidaten van de NFP af te zullen wijzen. Na hun ontmoeting met Macron op maandag uitten RN-leiders Marine Le Pen en Jordan Bardella hun zorgen en noemden ze de linkse coalitie een ‘gevaar’ voor Frankrijk. Ondertussen circuleren in politieke kringen namen als die van voormalig socialistisch minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en Xavier Bertrand, een regionale leider van de centrumrechtse Republikeinen, als mogelijke alternatieve kandidaten.

Fish and chips heel snel heel duur geworden

Het iconische gerecht fish and chips, geliefd bij Britse gezinnen, wordt traditioneel zowel thuis op vrijdagavond als op een druilerig strand gegeten. Deze klassieke afhaalmaaltijd is echter in de afgelopen jaren flink duurder geworden.

In de vijf jaar tot juli is de gemiddelde prijs van een portie fish and chips met meer dan 50% gestegen, tot bijna 10 pond (12 euro). Ter vergelijking: kebab werd gemiddeld 44% duurder en de prijs van pizza nam met 30% toe. Uitbaters van fish and chipszaken spreken van een ‘perfect storm’ van kostenstijgingen, veroorzaakt door stijgende energierekeningen, hogere invoerheffingen op zvis en extreem weer dat de aardappeloogsten heeft beïnvloed.

Voor gezinnen betekent dit dat een simpele fish and chipsmaaltijd voor vier personen al snel 50 pond (60 euro) kan kosten, zeker als er nog erwtenpuree en frisdrank bij worden besteld. Jon Long van Long John's Fish and Chips in Dorset vertelt dat hij in zijn lange carrière nog nooit zo'n sterke prijsstijging heeft ervaren. Jon is de derde generatie in zijn familie die een fish and chipszaak runt en zijn dochter Emma heeft onlangs het bedrijf overgenomen. "Ik hoop dat we nog een vijfde generatie zullen meemaken, maar dat is allerminst zeker," zegt hij.

Fish and chips is al generaties lang een vaste waarde op het Britse menu en was tijdens beide wereldoorlogen zelfs beschermd tegen rantsoenering. Maar volgens Jon hebben stijgende energie- en arbeidskosten, sancties op Russische vis na de invasie van Oekraïne en mislukte aardappeloogsten ervoor gezorgd dat fish and chips nu een stuk duurder is geworden.

Voor Jon blijft de grootste uitdaging de energiekosten, vooral de vaste kosten die bedrijven aan energieleveranciers betalen, ongeacht hun daadwerkelijke energieverbruik. Hij noemt de stijging van deze kosten sinds 2021 ‘schandalig’ en klaagt dat de energieregulator Ofgem kleine bedrijven onvoldoende heeft beschermd tegen deze prijsstijgingen.

Een woordvoerder van Ofgem verklaarde dat er nieuwe regels zijn ingevoerd om te zorgen dat bedrijven eerlijker worden behandeld en beter ondersteund worden bij geschillen. Bovendien wordt er meer transparantie geëist over de kosten die door energiemakelaars in rekening worden gebracht. "We weten dat hoge energierekeningen een uitdaging blijven voor veel bedrijven," aldus de woordvoerder. "We werken nauw samen met de overheid en de industrie om inzicht te krijgen in de problemen waarmee niet-huishoudelijke klanten worden geconfronteerd, en bekijken waar onze bevoegdheden versterkt kunnen worden."

De Britse regering benadrukte dat het terecht is om hogere tarieven op te leggen voor de import van Russische vis, evenals voor andere goederen uit dat land. In een verklaring erkende de overheid het belang van lokale afhaalrestaurants voor bloeiende gemeenschappen en kondigde aan dat er maatregelen worden genomen om deze bedrijven te ondersteunen, waaronder hervorming van bedrijfstarieven.

Tennisster Rus door op US Open, Sakkari geeft op

Voor tennisster Arantxa Rus is de US Open prima begonnen. De Nederlandse kwam in haar openingsronde in actie tegen Ana Bogdan en rekende in ruim twee uur af met de Roemeense, die op de 91e plek van de wereldranglijst staat, twee posities boven Rus: 6-4, 7-6 (5).

De Wit-Russische Aryna Sabalenka, als tweede geplaatst en vorig jaar verliezend finaliste, begon met een vrij simpele zege op de Australische Priscilla Hon: 6-3, 6-3. De titelverdedigster, thuisheldin Coco Gauff (3), had nog minder moeite met de Française Varvara Gracheva: 6-2, 6-0.

De als zevende geplaatste Chinese Zheng Qinwen (7) stuurde thuisspeelster Amanda Anisimova met 4-6, 6-4, 6-2, terwijl de Tsjechische Barbora Krejcikova (8) met 7-6 (3), 6-2 van de Spaanse Marina Bassols won. De Russin Daria Kasatkina (12) begon simpel met een 6-2, 6-4 zege op de Roemeense Jaqueline Cristian.

Voor eigen publiek won Madison Keys (14) met 6-4, 6-1 van de Tsjechische Katerina Siniakova, terwijl landgenote Emma Navarro (13) met twee keer 6-1 een maat te groot was voor de Russische Anna Blinkova.

Voor Sloane Stephens is het toernooi al klaar: de winnares van 2017 ging met 6-0, 5-7, 5-7 onderuit tegen de Française Clara Burel. Ook Maria Sakkari is al klaar: de als negende geplaatste Griekse verloor de eerste set van de Chinese Wang Yafan en moest vervolgens opgeven met een schouderblessure.

Griekspoor naar tweede ronde US Open, Djokovic ook verder

Tennisser Tallon Griekspoor heeft zich geplaatst voor de tweede ronde op de US Open. In New York had de Nederlander zoals wel een beetje te verwachten viel niet al te veel moeite met de Indiër Sumit Nagal, die hij met 6-1, 6-3, 7-6 (6) de baas was.

De als tweede geplaatste Servische titelverdediger Novak Djokovic, jagend op zijn vijfde titel, had in de eerste ronde ook nog weinig moeite: de Moldaviër Radu Albot moest er met 6-2, 6-2, 6-4 aan geloven. In een Duits onderonsje had Alexander Zverev (4) het iets moeilijker, maar de verliezend finalist van vier jaar geleden klopte Maximilian Marterer wel met 6-2, 6-7 (5), 6-3, 6-2.

De Rus Andrey Rublev (6) won met 6-3, 7-6 (5), 7-5 van de Braziliaan Thiago Seyboth Wild, terwijl Casper Ruud uit Noorwegen (8) na een stroef begin weinig moeite kende met de Chinees Buyunchaokete: 7-6 (2), 6-2, 6-2. Grigor Dimitrov uit Bulgarije (9) was met 6-3, 6-4, 6-2 te sterk voor de Fransman Kyrian Jacquet, terwijl thuisspeler Taylor Fritz (12) met 7-5, 6-1, 6-2 de Argentijn Camilo Ugo Carabelli de baas was.

Voor eigen publiek had Ben Shelton (13) weinig moeite met de sinds zijn US Open-titel in 2020 weggezakte Oostenrijker Dominic Thiem: 6-4, 6-2, 6-2.

Eén top-15-speler sneuvelde in de openingsronde op dag één al gelijk: de Deen Holger Rune, als vijftiende geplaatst, was niet opgewassen tegen de Amerikaan Brandon Nakashima, die met 6-2, 6-1, 6-4 zegevierde.

'Pharma Bro' Shkreli moet exemplaren Wu-Tang Clan-album inleveren

Een federale rechter heeft Martin Shkreli, ook wel bekend als ‘Pharma Bro,’ en ooit volgens velen ‘de meest gehate man van Amerika’, bevolen om alle kopieën van het uiterst zeldzame Wu-Tang Clan-album Once Upon a Time in Shaolin in te leveren. Daarnaast heeft de rechter hem verboden om nog langer op welke manier dan ook toegang te hebben tot het album of om het nog te streamen.

Het album, dat wordt beschouwd als het zeldzaamste album ter wereld, werd in 2015 door de Wu-Tang Clan gecreëerd als een enkel exemplaar van een dubbelalbum met 31 tracks. De legendarische hiphopgroep werkte zes jaar aan het project, waarbij het niet bedoeld was voor publieke release maar als een uniek kunstwerk. Het enige fysieke exemplaar werd uiteindelijk geveild voor 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro).

Martin Shkreli, een voormalige farmaceutisch directeur die berucht werd door de prijs van een goedkoop, levensreddend medicijn enorm te verhogen, kocht het album in 2015. Hij moest het echter gedwongen verkopen toen hij in 2021 werd veroordeeld voor effectenfraude. Hij moest het album inleveren als onderdeel van de gerechtelijke verbeurdverklaring, waarna het werd verkocht aan PleasrDAO, een cryptocollectief, voor een bedrag van 4,75 miljoen dollar (4,25 miljoen euro).

In juni van dit jaar diende PleasrDAO een aanklacht in tegen Shkreli, waarin zij beweerden dat hij digitale kopieën van het album had gemaakt en deze zonder toestemming verspreidde. Deze actie was in strijd met hun oorspronkelijke overeenkomst, waarin Shkreli afstand moest doen van al zijn rechten op het album.

Rechter Pamela K. Chen uit Brooklyn oordeelde dat Shkreli vóór 30 september alle kopieën van het album moet inleveren, evenals de namen moet overhandigen van iedereen aan wie hij exemplaren van het album heeft gegeven. Daarnaast moet hij ook alle inkomsten die hij mogelijk heeft verdiend door het delen van het album aan de rechtbank rapporteren.

Shkreli, die in 2022 werd vrijgelaten na het uitzitten van een gevangenisstraf van zeven jaar voor fraude, claimde online nog steeds een kopie van het album te bezitten. Hij zou zelfs delen van het album hebben gestreamd voor zijn volgers op sociale media, volgens de aanklacht van PleasrDAO. Dit was niet zijn eerste inbreuk: in 2016 zou Shkreli het album hebben afgespeeld om de verkiezingsoverwinning van Donald Trump te vieren.

Vuelta: Etappe 10 - Klimmen na de rustdag

De eerste rustdag zit er weer op in de Vuelta a España, waar we inmiddels negen etappes achter de rug hebben. Ben O'Connor voert het klassement aan na een geweldige aanval, Primoz Roglic volgt op bijna vier minuten en ook Richard Carapaz en Enric Mas staan nog binnen vijf minuten van O'Connor.

Voor een fraaie samenvatting van de openingsweek verwijzen we even door naar het FOK!forum, waar je ook een uitgebreide voorbeschouwing voor vandaag vindt. Die rit van vandaag start in Ponteareas en na een ietwat heuvelachtig begin moet er wat serieuzer geklommen worden: de Alto de Fonfria gaat aan gemiddeld ruim vier procent, maar is wel dik vijftien kilometer lang.

Na het afdalen vervolgt men de weg op heuvelachtig terrein naar het op papier vermakelijke tweede deel van de rit, te beginnen met de Alto de Vilachan - dik zes kilometer aan zo'n zes procent. Daarna volgt de Alto de Mabia met vergelijkbare cijfers, om vervolgens naar de slotklim te rijden: de Alto de Mougas, tien kilometer aan zes procent, met wat uitschieters.

De Mougas wordt afgedaald, gelijk daarna volgt nog een kort edoch pittig klimmetje van een dikke kilometer en vanaf daar wordt koers gezet naar de finish in Baiona, het einde van een 160 kilometer lange etappe. Het peloton vertrekt rond kwart voor twee, de finish staat rond half zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

230 arrestaties bij nieuwe ongeregeldheden Notting Hill Carnival

Maandag heeft de Londense politie 230 personen gearresteerd in verband met aanvallen op agenten tijdens het Notting Hill Carnival in Londen. Dit nadat er een dag eerder al 104 personen werden gearresteerd. Het meerdaagse straatfestival werd overschaduwd door gewelddadige incidenten, waarbij acht mensen werden neergestoken en 35 politieagenten verwondingen opliepen.

Zondag vonden de eerste steekincidenten plaats. Drie mensen raakten hierbij gewond, onder wie een 32-jarige vrouw die in kritieke toestand naar het ziekenhuis werd gebracht. Op maandag kwamen daar nog eens vijf steekpartijen bij, waarvan twee slachtoffers in levensgevaar verkeren.

Hoewel details over de steekpartijen schaars zijn, roept het geweld herinneringen op aan de twee voorgaande edities van het festival. Tijdens die edities werd één persoon dodelijk getroffen en vonden er vijftien steekincidenten plaats. Daarbij raakten in totaal 125 politieagenten gewond.

Dit jaar werd de politie opnieuw geconfronteerd met geweld. In de loop van maandagavond raakten minstens 35 agenten gewond toen de spanningen tussen de feestgangers en de politie oplaaiden. Daarnaast zijn er tijdens het festival drie vuurwapens en 49 andere wapens in beslag genomen. Onder de arrestanten is ook een man die gezocht werd voor een poging tot moord afgelopen juli.

De Londense politie had ongeveer zevenduizend agenten ingezet om het Notting Hill Carnival te beveiligen. Dit evenement, dat jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers trekt, staat bekend als een van de grootste straatfestivals ter wereld.

Verplichte laptops op scholen zorgen voor financiële druk bij ouders

Een groeiend aantal ouders zoekt hulp bij particuliere organisaties om schoolspullen voor hun kinderen te kunnen betalen. Dit blijkt uit gegevens van Stichting Leergeld, een organisatie die gezinnen met een laag inkomen financieel ondersteunt.

De kosten voor digitale leermiddelen, zoals laptops, vormen voor veel ouders een toenemende uitdaging. Verschillende onderwijs- en ouderorganisaties pleiten ervoor dat het nieuwe kabinet laptops, net als schoolboeken, gratis beschikbaar stelt.

De afgelopen drie jaar heeft Stichting Leergeld, die zowel door gemeenten als door loterijen wordt gefinancierd, een sterke stijging van het aantal hulpverzoeken gezien. In 2021 hielp de stichting nog 128.946 kinderen aan school- en sportbenodigdheden, terwijl dit aantal vorig jaar steeg naar 181.717, een toename van ongeveer 40 procent. Een aanzienlijk deel van deze aanvragen betrof laptops; vorig jaar verstrekte de stichting er meer dan 20.000.

"Het leven is de afgelopen jaren flink duurder geworden", aldus Gaby van den Biggelaar, directeur van Stichting Leergeld. "Daarnaast zijn laptops veruit de grootste kostenpost voor ouders met schoolgaande jeugd. Op het gros van de middelbare scholen is een laptop inmiddels even essentieel als lesboeken."

Volgens de wet zijn scholen verplicht om laptops te verstrekken wanneer deze noodzakelijk zijn voor het onderwijs. In de praktijk dragen ouders echter vaak geheel of gedeeltelijk de kosten. Uit de Schoolkostenmonitor blijkt dat 70 procent van de ouders kosten maakt voor een laptop of tablet, met een gemiddelde uitgave van ongeveer 582 euro per kind. Daarnaast komen er nog kosten bij voor benodigde software.

Ilona, een alleenstaande moeder van vijf kinderen, waarvan er twee op de middelbare school zitten, vindt dat de overheid zou moeten zorgen voor laptops voor kinderen uit gezinnen die het zelf niet kunnen betalen: "Kinderen zouden niet achtergesteld moeten worden omdat hun ouders het niet kunnen betalen," zegt Ilona. "De overheid zou daar een oplossing voor moeten bieden."

De toenemende financiële druk op ouders is voor een coalitie van twaalf hulporganisaties, waaronder Leergeld, Ouders & Onderwijs en de PO- en VO-Raad, aanleiding om een oproep te doen aan het kabinet. Zij vragen om digitale leermiddelen net als schoolboeken gratis beschikbaar te stellen via publieke middelen.

Van den Biggelaar benadrukt: "Het is belachelijk dat kinderen een laptop nodig hebben om aan de leerplicht te voldoen, maar dat ouders bij een particuliere stichting als de onze moeten aankloppen om deze te kunnen betalen. We voeren deze discussie al jaren, er moet nu maar eens een oplossing komen."

Uit een steekproef onder ruim vijftig middelbare scholen blijkt dat er grote verschillen zijn in de manier waarop scholen laptoponderwijs organiseren en financieren. Welke laptop wordt voorgeschreven, hoeveel ouders moeten bijdragen, en welke financiële ondersteuningsregelingen beschikbaar zijn, verschilt per school en per gemeente.

Sommige scholen hebben vanwege de kosten zelfs besloten om helemaal geen laptops te gaan gebruiken. Dit is bijvoorbeeld voorlopig nog het geval bij de Cobbenhagenscholen in Tilburg. "Op onze vestiging havo-atheneum werken we sinds enige jaren met laptops," vertelt directeur Ronald Verschuren. "Maar op de direct naastgelegen Cobbenhagen-mavo ontbreken de laptops nog. Een flink deel van de ouders zou die kosten moeilijk kunnen dragen, dus zien we er vooralsnog vanaf."

Verschuren wijst op het gebrek aan overheidsbeleid: "Scholen hebben wel de verantwoordelijkheid voor digitale lesmiddelen gekregen, maar geen extra middelen. Laptops kosten serieus geld, als we dat uit eigen zak moeten betalen, gaat dat ten koste van andere dingen."

Maatschappelijke organisaties hebben deze kwestie al eerder aangekaart in Den Haag. In 2021 erkende de toenmalige minister van Onderwijs, Arie Slob, dat de 'Wet Gratis Schoolboeken' zowel in naam als in de praktijk niet meer aansluit op de realiteit van digitaal onderwijs.

De invoering van publiek gefinancierde digitale leermiddelen bleek echter een aanzienlijke kostenpost: jaarlijks zou dit ongeveer 84 miljoen euro vergen. Vorig jaar schreef onderwijsminister Robbert Dijkgraaf aan de Kamer dat er een ‘duurzame oplossing’ moest komen, maar het kabinet viel voordat dit gerealiseerd kon worden.

Ouder- en onderwijsorganisaties vestigen nu hun hoop op het nieuwe kabinet. "In Den Haag lopen ze bij deze discussie al jaren in een cirkeltje, terwijl de problemen voor steeds meer ouders toenemen," zegt Van den Biggelaar.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft laten weten dat de jaarlijkse kosten voor het beschikbaar stellen van laptops in het voortgezet onderwijs nu worden geraamd op 201 miljoen euro. Ondanks dit aanzienlijke bedrag zijn er in het Hoofdlijnenakkoord geen aanvullende financiële middelen voor vrijgemaakt. Het ministerie voert momenteel een onderzoek uit naar de effectiviteit van de huidige ondersteuningsregelingen. De resultaten hiervan zullen later dit jaar met de Tweede Kamer worden gedeeld door de minister.

FOK! Wat een weer: lekker zomeren

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is er eerst plaatselijk wat mist mogelijk. Verder is het vrij zonnig en blijft het droog. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten.

Vanmiddag is er veel zon en is het droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 22°C op de Wadden tot 26°C in het zuidoosten. De wind waait uit het zuidoosten en is zwak tot matig.

Vanavond is het vrij helder en droog. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig.

Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 13°C. De zwakke wind komt uit het zuidoosten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Zomer in Zeeland (Foto: Zara)
Zomer in Zeeland ((Archief)foto: Zara)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Enorme humanitaire crisis dreigt na dambreuk Soedan

Een dambreuk in Soedan lijkt te resulteren in een omvangrijke humanitaire crisis. De dam bezweek afgelopen zondag onder druk van aanhoudende zware regenval, die ongebruikelijk vroeg in het seizoen is begonnen. Het stuwmeer achter de dam diende als de belangrijkste drinkwatervoorziening voor Port Sudan, een stad met meer dan een half miljoen inwoners.

Volgens de laatste informatie zijn er zeker dertig doden gevallen, terwijl minstens twintig dorpen volledig zijn weggevaagd. Daarnaast zijn minimaal 50.000 mensen dakloos geworden, aldus de Verenigde Naties, die zich baseren op gegevens van lokale autoriteiten. Deze schattingen hebben alleen betrekking op het gebied ten westen van de dam, aangezien het terrein aan de oostkant nog altijd onbereikbaar is. Er wordt gevreesd dat het aantal slachtoffers aanzienlijk zal toenemen naarmate meer informatie beschikbaar komt.

De damdoorbraak heeft de drinkwatervoorziening van Port Sudan ernstig verstoord, wat in de komende dagen tot acute watertekorten in de stad kan leiden. "Het gebied is onherkenbaar. Elektriciteits- en waterleidingen zijn verwoest", bericht het hoofd van de lokale waterbeheerautoriteit in een appbericht aan zijn medewerkers.

Een hulpverlener ter plaatse schat dat er tussen de 150 en 200 mensen worden vermist. Hij vergelijkt de situatie met de ramp in de Libische stad Derna, waar vorig jaar september duizenden mensen omkwamen na het bezwijken van twee dammen.

Port Sudan heeft sinds de uitbraak van een burgeroorlog in april 2023 tussen het regeringsleger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) een toevluchtsoord geboden aan regeringsfunctionarissen, diplomaten en hulpverleners. De huidige communicatiemogelijkheden in het getroffen gebied zijn echter beperkt. De burgeroorlog had de infrastructuur al verzwakt en de recente regenval heeft extra schade toegebracht, waaronder aan een belangrijke glasvezelkabel in de Rode Zee-provincie, waar Port Sudan is gelegen. Hierdoor zijn de communicatiemogelijkheden nog verder beperkt.

De stad heeft ook te maken met een toestroom van honderdduizenden ontheemde burgers, wat de situatie nog complexer maakt. Port Sudan functioneert momenteel als een soort onofficiële hoofdstad vanwege de aanwezigheid van een operationele haven en vliegveld, waardoor het een van de weinige plaatsen in het land is waar nog humanitaire hulp kan worden aangevoerd.

De burgeroorlog heeft de toch al slechte staat van de infrastructuur, waaronder dammen, wegen en bruggen, verder doen verslechteren. Met de middelen van de strijdende partijen volledig gericht op de oorlogsinspanningen, is er nauwelijks aandacht geweest voor herstel van de verwoeste infrastructuur.

Niet alleen Port Sudan, maar ook andere delen van het land worden zwaar getroffen door de aanhoudende regenval. Tot nu toe zijn 132 mensen omgekomen door overstromingen en zijn 118.000 mensen hun woning kwijtgeraakt. Deze cijfers zijn nog exclusief de gevolgen van de ramp bij Port Sudan, waardoor de totale omvang van de humanitaire crisis in het land steeds groter wordt.

Britse 'graffiti-artiest' betrapt bij spuiten van het racistische 'no whites'

In Birmingham is een reeks van racistische graffiti in onderzoek genomen door de politie. Op drie plaatsen zijn de teksten 'geen blanken' en 'geen blanken toegestaan' in de binnenstadswijk Alum Rock.

CCTV-beelden die door The Telegraph zijn verkregen, tonen het moment waarop een persoon, afgelopen donderdag na middernacht, naar een muur buiten een basisschool toe loopt. Nadat hij om zich heen kijkt of iemand hem ziet spuit hij de racistische tekst 'geen blanken' op de muur, voordat hij zich uit de voeten maakt. Er is geen aanwijzing dat de persoon die op CCTV is vastgelegd ook verantwoordelijk is voor de andere haatzaaiende graffiti. 

Kaljouw (VVD) tegen afschaffen eigen risico

Marian Kaljouw, woordvoerder zorg van de VVD-fractie in de Eerste Kamer, vindt het kabinetsplan om het eigen risico grotendeels af te schaffen een slecht idee: “Dat moeten ze niet doen. Ik zou het zeker houden zoals het nu is. Het kabinetsplan om het eigen risico grotendeels af te schaffen kost 3 à 4 miljard euro per jaar. Ga mij maar uitleggen waar dat geld vandaan moet komen." Zo sprak Kaljouw in een interview met Zorgvisie: “Dus ook niet een beetje minder eigen risico. Afschaffing van het eigen risico zoals dat nu in het Hoofdlijnenakkoord staat, heeft niet alleen een aanzuigende werking, maar de kosten ervan lopen zo hoog op dat dat geld ergens anders op de VWS-begroting moet worden gehaald. Het gaat dus ten koste van andere zorg.”

Desondanks verwacht fractievoorzitter Edith Schippers dat de voltallige VVD-fractie, inclusief Kaljouw, vóór het grotendeels afschaffen van het eigen risico zal stemmen.In het Hoofdlijnenakkoord kondigde het kabinet-Schoof in mei aan dat het eigen risico voor de basispolis per 1 januari 2027 omlaag gaat van 385 euro naar 165 euro. Bovendien wordt de eigen bijdrage per behandeling naar beneden bijgesteld tot maximaal 50 euro. Meer hierover bij Skipr

Random Pics van de Dag #1369

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1385
special
Random Pics van de Dag #1384
special
Random Pics van de Dag #1383
special
Random Pics van de Dag #1382
special
Sfeerimpressie Airborne Wandeltocht 2024
©FOK.nl e.a.