Skeletonster Bos zakt na helmdrama van 1e naar 11e plek op WK

In het Duitse Winterberg is donderdag het wereldkampioenschap skeleton van start gegaan. Op donderdag werden voor zowel de vrouwen als de mannen de eerste twee runs afgewerkt, vrijdag worden de titels vergeven na de derde en vierde run.

Vrouwen
World Cup-leidster Kimberley Bos was vooraf de grote favoriete op de baan waar ze de vorige drie World Cup-wedstrijden allemaal won. In run één mocht ze vrij vroeg naar beneden en op het alsmaar slechter wordende ijs pakte dat prima uit: Bos noteerde de snelste tijd van iedereen, twee honderdsten van een seconde voor de jonge Canadese Hallie Clarke en 0,07 seconden voor de verrassende Britse Tabitha Stoecker.

In run twee ging het echter fout voor Bos, of beter gezegd, vóór run twee ging het fout: Bos kreeg haar helm niet goed vast en moest in alle haast vertrekken, ze was uiteindelijk op een fractie van een seconde op tijd. De start was nog goed, maar de chaos en daardoor mogelijk verloren concentratie hielpen bepaald niet: Bos zakte naar de elfde plek op 0,36 seconden van Clarke, die de leiding pakte. Stoecker was iets sneller en staat op 0,03 seconden op plek twee, voor de Duitse Hannah Neise (+0,06). Kim Meylemans uit België volgt op 0,09 seconden, voor het Duitse duo Susanne Kreher (+0,14) en Jacqueline Pfeifer (+0,16).

Vrijdag gaat de derde run bij de vrouwen op 12.00 uur van start, om 13.45 uur staat de vierde en beslissende run gepland.

Mannen
De Duitser Christopher Grotheer ging na run één aan de leiding en dat wist hij in de tweede run, met beduidend slechter ijs dan de iets eerdere starters, zowaar vast te houden. De Brit Matt Weston hield zijn tweede plek vast en gaat met 0,04 seconden achterstand de nacht in, de strijd om goud lijkt tussen hen te gaan.

Op gepaste afstand wordt gestreden om brons, waarbij de Chinees Yin Zheng op 0,73 seconden de boel aanvoert. Amedeo Bagnis uit Italië staat op 0,78 seconden, verder lijken de Duitser Axel Jungk (+0,85), de Brit Marcus Wyatt (+0,87) en de Duitser Felix Keisinger (+0,90) nog kansen te maken op de derde medaille.

Vrijdag om 16.00 uur gaan de mannen van start in de derde run, om 17.45 uur start de vierde en laatste run.