Rechtbank Londen wil later beslissen over mogelijke uitlevering Assange

In het juridische getouwtrek over een mogelijke uitlevering van Wikileaks-oprichter Assange aan de VS is voorlopig nog geen duidelijkheid. De rechters van het Hooggerechtshof in Londen willen op een later tijdstip over de zaak beslissen.

Wanneer de rechters hun uitspraak verwachten te doen, is niet bekendgemaakt. In de VS staat Assange een proces wegens spionagebeschuldigingen te wachten, en indien hij hiervoor veroordeeld wordt een levenslange gevangenisstraf. Als zijn verzoek om beroep niet wordt ingewilligd, zijn de rechtsmiddelen in Groot-Brittannië uitgeput. Zijn enige optie zou dan zijn om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

Assange zelf bleef weg van de hoorzitting. Volgens zijn advocaat heeft hij vanwege ziekte de zitting niet via video gevolgd. Tientallen Assange-aanhangers verzamelden zich opnieuw voor het gerechtsgebouw om hun steun voor de 52-jarige te betuigen.

Assange wordt er in de VS van beschuldigd vanaf 2010 ongeveer 700.000 vertrouwelijke documenten over Amerikaanse militaire en diplomatieke activiteiten te hebben gepubliceerd op Wikileaks. De documenten bevatten explosieve informatie over oorlogen, vooral in Irak en Afghanistan, waaronder het doden van burgers en de mishandeling van gevangenen door de VS.