Schaakwonder Kaushik (8) verslaat grootmeester Stopa

Ashwath Kaushik is sinds dinsdag de jongste schaker die ooit van een grootmeester heeft gewonnen. Het 8-jarige wonderkind uit Singapore won op de Burgdorfer Stadthaus-Open van de 37-jarige Poolse grootmeester Jacek Stopa.

Kaushik versloeg zijn 29 jaar oudere opponent in een drie uur durende schaakpartij in de vierde ronde van het Zwitserse toernooi. Hij brak daarmee het record dat begin februari werd gevestigd door de 9-jarige Leonid Ivanovic uit Servië. Ivanovic was 8 jaar, 11 maanden en 7 dagen oud toen hij op 12 februari 2024 de 59-jarige grootmeester Milko Popchev versloeg. Kaushik is 8 jaar en 6 maanden oud.

"Het was heel spannend, maar geweldig. Ik ben trots op mijn spel, vooral omdat ik op een gegeven moment slechter speelde, maar daar weer uit wist te komen", vertelde Kaushik na zijn historische overwinning aan Chess.com.

De in India geboren Kaushik werd in de schaakwereld al gezien als groot talent. Hij won een aantal jeugdtoernooien over de hele wereld en werd in 2022 wereldkampioen snelschaken onder de acht jaar. Volgens zijn vader leerde Kaushik de schaakregels op vierjarige leeftijd via het online platform ChessKid. Hij zou elke dag wel zeven uur schaken.