'Opvoedgoeroe' krijgt jarenlange celstraf voor mishandeling van haar kinderen

Een rechter in Utah heeft dinsdag Ruby Franke (42), een YouTube-ster die opvoedingstips gaf aan haar miljoenen volgers maar achter de schermen haar kinderen mishandelde, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 tot 60 jaar. Haar zakenpartner Jodi Hildebrandt (54), die betrokken was bij de mishandeling van de twee jongste kinderen van Ruby, kreeg dezelfde straf opgelegd.

Tijdens een hoorzitting eind 2023 hebben Ruby Franke en Jodi Hildebrandt toegegeven dat ze de twee kinderen zowel fysiek als emotioneel hebben mishandeld. Ze hebben schuld bekend aan vier gevallen van kindermishandeling. De rechter heeft nu geoordeeld dat ze elk 1 tot 15 jaar achter de tralies moeten doorbrengen. De opgelegde straffen zullen consecutief zijn, wat betekent dat beide vrouwen minimaal 4 jaar gevangenisstraf moeten uitzitten voordat ze in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating.

Ruby Franke en haar gezin - echtgenoot Kevin en zes kinderen - waren lange tijd te volgen via het bekende YouTube-kanaal ‘8 Passengers’. Franke stond bekend om haar strenge opvoedingsaanpak en gaf haar kijkers in elke video advies over ouderschap. Door de jaren heen heeft Ruby enkele ongewone en extreme opvoedingsmethoden besproken, wat leidde tot geruchten over kindermishandeling. In augustus 2023 werden deze geruchten bevestigd door critici.

De 12-jarige zoon van Ruby was ontsnapt uit het huis van Hildebrandt en rende naar de buren, hij was duidelijk verzwakt en had nog tape om zijn polsen en enkels. Zij besloten de politie te waarschuwen. Later werd ook Ruby's 10-jarige dochter in dezelfde toestand aangetroffen in de woning, waarna zowel Franke als Hildebrandt werden gearresteerd. De zoon van Franke vertelde de autoriteiten dat de vrouwen zijn ledematen hadden vastgebonden met touwen en dat ze cayennepeper en honing hadden gebruikt om zijn snijwonden te behandelen.

Na de arrestaties zijn de jongen en het meisje naar het ziekenhuis gebracht en onder staatsvoogdij geplaatst, samen met twee van hun zussen. De overige kinderen van Franke zijn al volwassen.