Titelstrijd in MotoGP blijft spannend, valpartij gooit de boel weer overhoop

In de MotoGP is zondag de Grand Prix van Indonesië verreden. Met daarna nog vijf races te gaan werd de strijd om de wereldtitel alsmaar spannender en op het bloedhete Mandalika Circuit werd daar weer een flinke slag in geslagen.

We gingen van start met Luca Marini - die wegens onverantwoord rijgedrag een longlappenalty aan de broek had - op poleposition, de Aprilia's van Maverick Viñales en Aleix Espargaro naast hem en Fabio Quartararo, Brad Binder en Jorge Martin op rij twee, voor Fabio Di Giannantonio, Marc Marquez en Marco Bezzecchi.

Martin kende een wereldstart en schoot als een raket nog voor bocht één van de zesde plek naar de leiding, waarbij alleen Viñales kon volgen. Voor Marini ging het vrij snel fout: Binder tikte hem onderuit in duel om de vierde plek. Francesco Bagnaia kwam in tegenstelling tot zaterdag prima naar voren en nam plek drie in, wel ruim achter Martin en Viñales.

Na acht ronden ging Marquez, inmiddels teruggezakt naar plek tien, wéér op eigen houtje onderuit - de teller voor dit jaar staat inmiddels ruim boven de twintig. Martin was voorin ongenaakbaar, Viñales reed eenzaam op plek twee en Bagnaia reed met Espargaro in zijn kielzog op de vierde plek, ruim voor Quartararo.

Halverwege de race had Espargaro moeten lossen bij Bagnaia, waarna hij Quartararo in zijn nek had hijgen. Het grote nieuws kwam echter van helemaal vooraan: Martin schoof uit het niks onderuit en Bagnaia, zo doorgeschoven naar de tweede plek, kreeg zo in principe de leiding in het kampioenschap weer terug, nadat Martin die zaterdag had gepakt.

Met acht ronden te gaan was Bagnaia volledig aangesloten bij Viñales en minder dan een ronde later stak hij zijn Ducati er voorbij. Toch waren de banden van Viñales beduidend minder versleten dan het geval leek te zijn: hij kon best aardig aanhaken bij Bagnaia, terwijl hij de inmiddels op plek drie rijdende Quartararo achter zich aan had.

In de laatste ronde maakte Bagnaia een klein foutje, waardoor het nog even flink spannend werd, maar hij hield vol en pakte vanaf een dertiende startplaats de winst én de leiding in het kampioenschap. Hij is daarmee overigens de eerste coureur sinds Marco Melandri in 2006 die een droge GP wint van buiten de eerste vier startrijen. Viñales hield vol op plek twee, Quartararo completeerde het podium, voor een prachtige vierde plek van Di Giannantonio.