BMX'ers Kimmann en Smulders op podium bij World Cup-finales

In het Argentijnse Santiago del Estero is zaterdagavond een einde gemaakt aan het World Cup-seizoen voor de BMX'ers. Na twee wedstrijden vorig weekeinde stonden er vrijdag en zaterdag ook wedstrijden op het programma, een vierluik als afsluiting van het jaar.

Vrouwen
Merel en Laura Smulders stonden wederom in de finale en dit keer was het Merel die de rapste van de twee was. Op de Australische Saya Sakakibara stond wéér geen maat, zij domineerde in Argentinië, won opnieuw en won ook het eindklassement in de World Cup. Merel Smulders reed naar een fraaie tweede plek, voor de Amerikaanse Alise Willoughby - Laura Smulders werd vijfde, Judy Baauw ging er in de kwartfinales uit na een flinke val. Laura en Merel Smulders sluiten het eindklassement af als derde en vijfde.

Mannen
Niek Kimmann kende een moeilijke tijd in Argentinië, maar bij de vierde en laatste wedstrijd lukte het dan wel: tweede, voor de Brit Quillan Isidore en achter de Franse wereldkampioen Romain Mahieu. Die verzekerde zich daarmee definitief van de World Cup-titel en vloog gelijk in de armen van zijn vriendin, Sakakibara, die dat tien minuten eerder ook al deed. Mitchel Schotman en Jaymio Brink gingen er in de halve finales uit, Ynze Oegema, Justin Kimmann en Dave van der Burg sneuvelden in de achtste finales. Kimmann eindigde het World Cup-klassement als vierde, de enige Nederlander in de top-8.

Vrouwen onder 23
Michelle Wissing ging niet van start na haar flinke valpartij een dag eerder, dus werd er zonder Nederlandse deelname gereden. De winst in de finale was opnieuw voor de in topvorm verkerende Amerikaanse Ava Corley, ruim voor het Colombiaanse duo Sharid Fayad Mercado en Mariana Agudelo Medina. De Française Tessa Martinez pakte na de wereldtitel ook de eindzege in de World Cup, Wissing eindigde in het klassement als vierde.

Mannen onder 23
Casper Pipers werd in de halve finales uitgeschakeld, maar Tim Goossens stond in de finale. Na een moeizame start knokte hij zich daarin naar voren, hij finishte als derde, nét achter de Fransman Mateo Colsenet. De Nieuw-Zeelander Rico Bearman pakte met overmacht de winst en bekroonde daarmee zijn eindzege in het World Cup-klassement, waarin Goossens en Pipers als vierde en vijfde eindigden.