FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 oktober 2023

Random Pics van de Dag #1072

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Oranje wint dankzij late strafschop in Griekenland en is bijna zeker van EK voetbal

Oranje is vrijwel zeker van deelname aan het EK van 2024. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman won in Athene dankzij een late benutte strafschop van Virgil van Dijk met 0-1 van Griekenland.

Halverwege de eerste helft kreeg het Nederlands elftal de kans om op voorsprong te komen. Virgil van Dijk werd onderuit gehaald, waarna de scheidrechter Oranje een penalty gaf. Wout Weghorst ging achter de bal bal, maar de spits van het Nederlands elftal miste vanaf elf meter.

In de tweede helft kreeg Oranje kansen om op voorsprong te komen, maar hoe langer het duurde was het ook opletten voor Griekenland en leek het Nederlands elftal genoegen te moeten nemen met één punt in Athene. In de extra tijd kreeg Oranje nogmaals een penalty en dankzij aanvoerder Van Dijk kwam Nederland nu wel op voorsprong. Daarna leek het Nederlands elftal nog een penalty te krijgen, maar de scheidsrechter ging niet mee in het advies van de VAR en bleef het 0-1 in de Griekse hoofdstad.

Nederland lijkt door de zege zeker te zeken van het EK voetbal 2024. De ploeg van Ronald Koeman heeft nog één zege nodig in de laatste twee groepsduels. Volgende maand speelt Oranje nog thuis tegen Ierland en een uitwedstrijd tegen Gibraltar.

Mannencosmetica in de lift: omzetstijging van 11,4%

In 2022 zijn er hogere omzetcijfers behaald in de categorie mannencosmetica dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit een rapport van de Nederlandse Cosmetica Verenging (NCV). Als een van de mogelijke redenen wordt gegeven dat het voor de jongere generatie minder een taboe is de huid goed te verzorgen.

De omzet van mannencosmetica steeg met 11,4% van 333 mln in 2021 naar 371 mln in 2022. Onder de categorie mannencosmetica vallen alle producten die speciaal voor de man zijn ontwikkeld. Ook het aandeel van de categorie mannencosmetica binnen de cosmeticaproductgroepen die door mannen worden gebruikt steeg. Dit was in 2020 nog 21%. In 2022 is dit gestegen naar 21,6%. Het NCV meldt in het rapport dat deze groei vooral wordt gedreven door de toename in verkoop van herengeuren, deodorant en stylingsproducten.

Taboe
Door het NCV wordt beschreven dat deze omzetstijging zou toegekend worden aan het minder worden van het taboe rondom huidverzorging voor mannen. Vooral onder millennials/jongere generatie zou dit taboe minder zijn.

“We merken de laatste tijd wel dat steeds meer mannen de stap durven te nemen richting gezichts- en huidverzorging”, vertellen Sander Schoenmakers en Mika Koenen van Rossberck. “Met Rossberck richten wij ons op de mannelijke doelgroep met gezichts- en baardverzorging. We willen graag laten zien dat het ook voor mannen gewoon normaal is om je huid en baard goed te verzorgen.”

Toch worden er ook nog wel eens negatieve reacties ontvangen. “Op Social Media ontvangen wij nog wel vaker berichten dat gezichts- of huidverzorging niet mannelijk zou zijn. Al wordt dit wel minder."

Stijging wereldwijd
Niet alleen in Nederland is deze stijging te zien. Ook wereldwijd wordt er steeds meer omzet gegenereerd aan verzorgingsproducten speciaal voor mannen. Een onderzoek van Grand Review Research laat zien dat de mondiale marktomvang voor persoonlijke verzorgingsproducten voor mannen in 2021 werd geschat op 30,8 miljard dollar.

Verder is de verwachting dat deze markt tussen 2022 en 2023 zal groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 9,1%.

Microsoft rondt acquisitie van Activision Blizzard officieel af

De kogel is na lang beraad door de kerk. Microsoft mag zich sinds afgelopen vrijdag 13 oktober van dit jaar officieel eigenaar noemen van Activision Blizzard. Met een bedrag van $69 miljard is dit één van de grootse overnames in de geschiedenis uit de games-industrie. Een aantal populaire franchises zoals Call of Duty, Starcraft, Warcraft, Diablo en Candy Crush behoren nu tot het emperium van Xbox.

Naast de populaire game-franchises en de hoofdstudio's van Activision Blizzard zullen er ook een aantal ontwikkelaarstudio's zoals Infinity Ward en Treyarch (bekend van de Call of Duty reeks), Raven Software, Sledgehammer Games, King, Toys for Bob, Beenox and High Moon Studios zich bij de nieuwe club aansluiten.

De acquisitie van Activision stond al sinds januari 2022 in de planning, waarbij eigenlijk de overname begin zomer 2023 afgerond zou moeten zijn. Het stuitte echter op wat juridische drempels van de Britse CMA en het Amerikaanse FTC.

Phil Spencer, de CEO van Microsoft's Xbox-divisie, toonde zich opgetogen over de uitkomst:

"Als één team zullen we leren, innoveren en blijven voldoen aan onze belofte om het plezier en de gemeenschap van gaming naar meer mensen te brengen. We doen dit in een cultuur waarin we ernaar streven iedereen in staat te stellen het beste uit zichzelf te halen, waarin iedereen welkom is en waarin onze voortdurende inzet voor Gaming for Everyone centraal staat.

We streven bewust naar inclusie in alles wat we doen bij Xbox - van ons team tot de producten die we maken en de verhalen die we vertellen, tot de manier waarop onze spelers met elkaar omgaan en zich inzetten als een bredere gamingcommunity.

Samen creëren we nieuwe werelden en verhalen, brengen we je favoriete games naar meer plekken zodat meer spelers mee kunnen doen, en betrekken we spelers op nieuwe, innovatieve manieren op de plekken waar ze graag spelen, zoals mobiel, cloudstreaming en meer.

Spelers hebben altijd centraal gestaan bij alles wat we doen. En terwijl we groeien, blijven we de spelers centraal stellen. We blijven luisteren naar jullie feedback, bouwen aan een community waarin jullie jezelf kunnen zijn, waarin ontwikkelaars hun beste werk kunnen doen en waarin we leuke games kunnen blijven maken", aldus Phil Spencer, hoofd gaming van Microsoft.

"Zoals beloofd zullen we ook doorgaan met het beschikbaar maken van meer games op meer plaatsen - en dat begint nu met het mogelijk maken voor cloud streaming providers en spelers om Activision Blizzard-games te streamen in de Europese Economische Ruimte, een belofte die we hebben gedaan aan de Europese Commissie.

Vandaag beginnen we met de werkzaamheden om geliefde franchises van Activision, Blizzard en King naar Game Pass en andere platforms te brengen. We zullen in de komende maanden meer delen over wanneer je het spel kunt verwachten. We weten dat je enthousiast bent - en wij zijn dat ook."

Activision Blizzard liet in een eerdere verklaring vorige week al weten dat het, mocht de acquisitie doorgaan, vanaf 2024 zou starten met hun titels toe te voegen aan Xbox Game Pass, de pay-as-you-play abonnementsdienst van Microsoft.

Tenslotte is ook bekend gemaakt dat Bobby Kotic, de huidige CEO van Activision Blizzard per januari 2024 zal gaan verlaten. Hij zal nog wel tot eind 2023 Phil Spencer helpen met een soepele transitie van de activiteiten. Bobby Kotic is de grootse aandeelhouder van Activision Blizzard en stond de afgelopen jaren in de Top 5 van meest verdienende CEO's in de Games-industrie.

Piraterij zeevaart wereldwijd toegenomen

De toenemende piraterij in de Golf van Guinee heeft het aantal piratenaanvallen op zeeschepen wereldwijd doen toenemen. In de eerste negen maanden van 2023 waren er volgens het International Maritime Bureau (IMB) wereldwijd in totaal 99 piratenaanvallen en gewapende overvallen op schepen, vergeleken met 90 incidenten in dezelfde periode in 2022. Toen werden er 85 schepen geënterd. Het IMB meldde voor het eerste kwartaal  dit jaar nog het laagste aantal gemelde incidenten op het gebied van piraterij sinds 1993.

Alleen al in de Golf van Guinee in West-Afrika steeg het aantal incidenten van januari tot en met september van 14 naar 21. "Niet alleen de ontwikkelingen in de Golf van Guinee, een gebied waar het aantal incidenten de afgelopen twee jaar eigenlijk afnam, zijn zorgwekkend", zei Oliver Wieck, van ICC-Duitsland. "Ook de Straat van Singapore blijft reden tot zorg." Daar werden 33 incidenten gemeld, na 31 in hetzelfde tijdvak in het voorjaar. Het gebruikte geweld tegen bemanningsleden was afgenomen en behoort tot de laagste in de afgelopen drie decennia aldus IMB.

De toename van piraterij in de Golf van Guinee is met name zorgwekkend vanwege de gevolgen voor de handel over zee in de regio. De Golf van Guinee is een belangrijke doorvoerroute voor olie en andere waardevolle goederen. De piraterij bedreigt niet alleen de veiligheid van bemanningsleden, maar ook de economieën van de omringende landen.

De internationale gemeenschap heeft al maatregelen genomen om piraterij te bestrijden, zoals het inzetten van marineschepen en het versterken van de kustwacht in de getroffen gebieden. Er is echter meer inzet nodig om deze problemen effectief aan te pakken. Het IMB roept op tot nauwere samenwerking tussen landen, informatie-uitwisseling en gezamenlijke patrouilles om piraterij te voorkomen en te bestrijden.

Het is duidelijk dat piraterij een voortdurende uitdaging blijft voor de internationale scheepvaart. Het is cruciaal dat er wereldwijd maatregelen worden genomen om de veiligheid op zee te waarborgen en ervoor te zorgen dat schepen en bemanningsleden beschermd worden tegen deze criminele activiteiten.

Miljoen Palestijnen gevlucht naar het zuiden van Gaza, Egypte nog op slot

Volgens VN-noodcoördinator Martin Griffiths zijn ongeveer een miljoen mensen de noordelijke Gazastrook naar het zuiden ontvlucht, vooruitlopend op het verwachte Israëlische grondoffensief. Griffiths zei dat zijn belangrijkste zorg het brengen van hulpgoederen naar de Palestijnse kuststrook was. Het is belangrijk om mensen te helpen die nog op de vlucht zijn of al in het zuiden zijn aangekomen. “Ze kunnen Gaza niet uit”, zei de VN-diplomaat over het gebied dat Israël afsloot na de terroristische aanval van het islamistische Hamas.

Griffiths rapporteerde ook over ‘uurlijkse’ onderhandelingen met Israël. “Mijn belangrijkste boodschap: de tijd dringt”, zei hij, met het oog op de steeds slechtere bevoorradingssituatie in de Gazastrook.

Veel Palestijnen en buitenlanders meldden zich maandag bij de grensovergang bij Rafah in de hoop Egypte binnen te mogen komen. Er is opgeroepen tot een humanitair staakt-het-vuren om een veilige doorgang mogelijk te maken voor hulp en voor degenen die Gaza willen verlaten.

Volgens de Egyptische hulporganisatie Rode Halve Maan is er ongeveer 2.000 ton hulpgoederen beschikbaar nabij de enige grensovergang vanuit de Gazastrook. Het hoofd van de hulporganisatie in Noord-Sinaï, Chaled Sajid, vertelde het persbureau dpa. Verschillende niet-gouvernementele organisaties uit Egypte en andere landen boden hulp en stuurden deze naar Al-Arish, ongeveer 50 kilometer van de grensovergang bij Rafah. Het gaat onder meer om 40.000 dekens, ongeveer 300.000 dozen medicijnen en kleding.

Egyptische veiligheidsbronnen zeiden eerder dat de grensovergang bij Rafah voor het vertrek van buitenlanders en de import van humanitaire hulp vandaag zou moeten worden geopend. Deze was echter 's ochtends gesloten. Er werd gezegd dat de vrachtwagens klaar stonden om te vertrekken in Al-Arish.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Sameh Shoukry, zei maandag dat de Israëlische regering nog geen standpunt heeft ingenomen dat de opening van de grensovergang bij Rafah tussen Egypte en de Gazastrook mogelijk maakt, en zei dat Egypte ernaar had gestreefd de grensovergang open te houden.

Ondanks aanhoudende oproepen om de grensovergang te openen, maken sommige Arabische leiders zich zorgen over een massale ontheemding van Palestijnen, vergelijkbaar met de verdrijving die in 1948 plaatsvond.

We kunnen horen als we slapen, maar kunnen we ook luisteren?

Het is al bekend dat we kunnen horen terwijl we slapen, maar of we ook kunnen luisteren terwijl we slapen is lange tijd een mysterie geweest. Nu zijn onderzoekers uit Frankrijk een stukje dichter bij het oplossen van deze puzzel gekomen.

In hun experiment werd aan bijna 50 mensen gevraagd om overdag een dutje te doen. Er werden woorden voorgelezen - zowel echte als denkbeeldige woorden. Ze moesten drie keer fronsen als ze echte woorden horen, bijvoorbeeld ‘pizza’, en drie keer glimlachen als ze verzonnen woorden horen. Het resultaat: het merendeel van de proefpersonen reageerde daadwerkelijk op de woorden met de afgesproken gezichtsuitdrukkingen – zonder wakker te worden.

Volgens de onderzoekers blijkt hieruit dat we geluiden kunnen horen terwijl we slapen, maar ook de betekenis ervan kunnen begrijpen. Of dit ook voor de nachtelijke slaap geldt, is nog niet duidelijk. De onderzoekers hopen dat hun resultaten er toe bijdragen om in de toekomst slaapstoornissen beter te kunnen behandelen.

Jeugddetentie voor babbeltrucs en diefstal met geweld Haarlem

De rechtbank Noord-Holland heeft een 20-jarige man veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling, diefstal met geweld en oplichting. Hij kwam woningen binnen door zich voor te doen als bankmedewerker en mishandelde daarbij in januari 2023 een 82-jarige bewoner in Haarlem-Noord. Hij is veroordeeld tot acht maanden jeugddetentie, waarvan 52 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en een taakstraf van 180 uur. 

Geweld in woning
Op 11 januari 2023 werd een echtpaar op leeftijd in Haarlem-Noord gebeld door een zogenaamde bankmedewerker die zei dat er fraude was gepleegd met hun bankrekening en dat er iemand zou komen om te helpen met het installeren van een virusscanner. De verdachte ging vervolgens naar de woning van het echtpaar en deed zich eveneens voor als bankmedewerker. In de woning wilde hij cash meenemen, zogenaamd om in de kluis van de bank te leggen, en wilde hij de bankpassen meenemen van zijn slachtoffers. Toen zij doorkregen dat ze vermoedelijk werden opgelicht, ontstond in de gang een worsteling met de 82-jarige bewoner, die door verdachte is geslagen en tegen het hoofd geschopt. Uiteindelijk is de verdachte vertrokken met 3.950 euro cash.

De verdachte heeft eerder in de periode van 11 november 2022 tot en met 4 januari 2023 ook al negen keer met babbeltrucs bij oudere mensen hun bankpas en pincode afhandig gemaakt en telkens op die manier geld van ze gestolen. Tijdens de zitting heeft de verdachte de feiten voor een groot deel bekend.

Jeugdstrafrecht
Het openbaar ministerie stelt dat er sprake is van poging tot doodslag en vraagt 18 maanden jeugddetentie. Hoewel de verdachte net 20 was, vindt de officier van justitie dat het jeugdstrafrecht moet worden toegepast. Dit op advies van de reclassering die in een psychologisch rapport aangeeft dat bij verdachte sprake is van een stoornis (autisme), waardoor hij kwetsbaar is voor beïnvloeding. Hij handelt daardoor zonder na te denken en kan de risico's van zijn handelen nauwelijks inschatten. 

Oordeel rechtbank
De rechtbank acht bewezen dat de verdachte zich in zeer korte tijd schuldig heeft gemaakt aan een groot aantal strafbare feiten: diefstal met geweld, negenmaal diefstal van geld, oplichting en een poging daartoe. Bij één van die diefstallen heeft hij ook ernstig geweld gebruikt. Anders dan het openbaar ministerie, ziet de rechtbank onvoldoende aanknopingspunten in het dossier voor poging tot doodslag en spreekt de verdachte daarvan vrij.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij een groot aantal oudere, kwetsbare mensen tot slachtoffer heeft gemaakt. Hij heeft daarbij alleen oog gehad voor zijn eigen financiële gewin en zich totaal niet bekommerd om de gevolgen voor de slachtoffers.

De rechtbank vindt de man verminderd toerekeningsvatbaar en volgt het advies van de reclassering om het jeugdstrafrecht toe te passen. Hij krijgt acht maanden jeugddetentie, waarvan 52 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank weegt mee dat de verdachte niet eerder voor een strafbaar feit is veroordeeld en dat de voorlopige hechtenis hem extra zwaar heeft getroffen, omdat hij in detentie tweemaal is mishandeld.

Vanwege het leed en fysieke letsel dat hij de slachtoffers heeft toegebracht, legt de rechtbank ook een onvoorwaardelijke taakstraf van 180 uur op. Ten slotte moet de verdachte een schadevergoeding betalen aan zijn slachtoffers.

NHL 24

NHL24 is het nieuwe deel van de langlopende NHL ijshockey-game serie door EA-Sports. Deze serie kent net als FIFA (nu FC genoemd) en NFL een jaarlijkse release. er is nogal wat controverse onder de spelers vanwege de nieuwe 'Total Control' controls ook al is het nog steeds mogelijk de oude 'Skill Stick' controls te gebruiken. De laatste paar jaren heeft de NHL game-reeks verdeelde reacties ontvangen maar is NHL24 dan eindelijk een stap in de goede richting?

VS: Man steekt 6-jarig jongetje dood als reactie op Hamas-aanval

Het zal u niet ontgaan zijn: een ruime week geleden voerde Hamas een bloederige terreuraanval uit op Israël. Dat is uiteraard vreselijk, net als de huidige situatie in Gaza, maar voor een bejaarde Amerikaan ging het allemaal nog verder.

In Chicago werd de politie gebeld door een vrouw die zichzelf in haar badkamer had opgesloten en die zou zijn aangevallen door haar huisbaas. Bij aankomst zagen agenten de 71-jarige Joseph Czuba op de grond voor de woning zitten, waarna men binnen ging kijken: daar trof men de zwaargewonde vrouw aan, maar helaas ook haar nog zwaarder getroffen zoontje.

Het Palestijns-Amerikaanse jongetje, zes jaren jong, werd met 26 messteken opgenomen in het ziekenhuis, maar overleed daar al snel aan zijn verwondingen. Zijn moeder werd ruim tien keer gestoken door de laffe rat, die "jullie moslims moeten sterven!" tegen hen geroepen zou hebben. Uit de eerste verhoren kwam naar voren dat de aanval zeer waarschijnlijk een reactie is op de situatie in Israël. De vrouw lijkt de aanval wel te zullen overleven.

FOK! Wat een weer: minder buiig

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend komen er in de kustgebieden enkele lichte buien voor. Landinwaarts is het grotendeels droog. Er is vrij veel bewolking, maar vooral in het zuidoosten breekt de zon af en toe door. Er is weinig wind. Aan zee staat een matige wind uit west tot noordwest. In het Waddengebied is de wind vrij krachtig.

Vanmiddag komt er alleen in het noorden en noordwesten nog een lichte bui voor. In de rest van het land blijft het droog. Aan het einde van de middag wordt het overal droog. Er is vrij veel bewolking. Het wordt ongeveer 13°C. Er staat weinig wind, maar aan zee en op het IJsselmeer staat eerst nog een matige wind uit verschillende richtingen.

Vanavond is het droog. Aan het einde van de avond ontstaat er vooral in het noorden en oosten plaatselijk mist. Er staat weinig wind, maar aan de westkust en op het IJsselmeer steekt een matige wind op uit het oosten.

Komende nacht ontstaat er vooral in het noorden, midden en oosten mist. Het blijft droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 0°C plaatselijk in het noorden en 7°C aan de Zeeuwse kust. Er is weinig wind, op een matige wind uit het oosten aan de westkust na.

Tot morgen! 

                   

 Het plein van Spanje (Foto: DJMO)
Het plein van Spanje (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Polen bouwt aan het sterkste en modernste leger van Europa

Polen zet aanzienlijke investeringen in haar defensie in en streeft ernaar om over 10 jaar het grootste leger van Europa te hebben. Hierdoor wordt het land een belangrijke speler om rekening mee te houden. De uitkomst van de verkiezingen, waarin de conservatieve regeringspartij PiS en de meer liberale PO fel met elkaar strijden, zal mede bepalen hoe Polen haar militaire macht zal inzetten.

Trump: 'de Republikeinen eten hun kinderen op'

Volgens Trump eten de republikeinen hun kinderen op. Of de man te oud wordt voor dit soort optredens, of langs de opticien moet is niet duidelijk gemaakt.

Een zichtbaar verwarde Donald Trump lijkt zijn teleprompter in slechts een paar seconden twee keer verkeerd te hebben gelezen en zegt dat de Republikeinen “hun jongen opeten”. 

Een wat langer filmpje met de aanloop naar de 'schokkende onthulling'

Nederlanders vanuit Israël met militair toestel onderweg naar huis

Een A330 militair transportvliegtuig is gisteravond opgestegen uit Tel Aviv om opnieuw een groep Nederlanders naar huis te brengen. Het toestel is rond 23.00 uur geland op het vliegveld van Keulen. Met bussen worden de passagiers daarna naar Eindhoven gebracht. Deze rit duurt ongeveer 3 uur.

Het is de vijfde repatriëringsvlucht sinds donderdag. De 4 voorgaande vluchten hebben 688 mensen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om met een Multirole Tanker Transport (MRTT) naar huis terug te keren, vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas.

De passagiers aan boord van de vluchten hadden zich aangemeld bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Ze zijn teruggebeld met de vraag of ze mee wilden met het militaire toestel.

NASA stuurt sonde naar asteroïde Psyche

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een sonde naar de asteroïde Psyche gestuurd. De lancering in de ruimte vond plaats met een SpaceX-raket vanuit de ruimtehaven Cape Canaveral in Florida.

De sonde genaamd 'Psyche' zal naar verwachting ongeveer 3,5 miljard kilometer afleggen en zal op zijn vroegst in 2029 bij de asteroïde aankomen. Volgens de eerste bevindingen is Psyche rijk aan diverse metalen. De sonde gaat nu de samenstelling ervan onderzoeken. De wetenschappers hopen dat dit meer inzicht zal opleveren in de vorming van asteroïden, planeten en ons zonnestelsel.

De asteroïde Psyche draait rond de zon tussen Mars en Jupiter. De oppervlakte komt overeen met ruim 4 keer de oppervlakte van Nederland. 

WSJ legt in onderstaande video uit waarom deze missie belangrijk is en wat deze ons zou kunnen vertellen over de oorsprong van de aarde.

0:00 NASA's missie
0:46 De psyche-asteroïde
1:45 Waarom metaal ertoe doet
3:04 Wat we kunnen leren van de missie

Poolse oppositie lijkt PiS te hebben verslagen, definitieve uitslag op dinsdag

Er zou een regeringswisseling kunnen plaatsvinden na de parlementsverkiezingen in Polen. Volgens opiniepeilingen na de verkiezingen heeft een alliantie van drie pro-Europese oppositiepartijen een meerderheid in het parlement en zou de rechts-conservatieve Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) na acht jaar in de regering kunnen vervangen. Oppositieleider Tusk verklaarde dat het bewind van PiS voorbij was. 

Volgens de voorspelling was de PiS met 36,8 procent van de stemmen de sterkste kracht, maar miste duidelijk de absolute meerderheid. Tusks liberaal-conservatieve burgercoalitie werd met 31,6 procent de op een na sterkste kracht en kon een coalitie vormen met de christelijk-conservatieve Derde Weg en de linkse alliantie Lewica. De driepartijenalliantie zou 248 van de in totaal 460 zetels hebben en daarmee een meerderheid in het parlement hebben. PiS-leider Kaczynski gaf in Warschau toe dat zijn partij wellicht niet in staat zou zijn de macht vast te houden.

Volgens de voorspelling zou de opkomst bij de verkiezingen 73 procent bedragen. Dit zou het hoogste cijfer bij een verkiezing zijn sinds het einde van het communisme in Polen. Extrapolaties zijn niet gebruikelijk in Polen. De officiële einduitslag wordt dinsdag verwacht.

Parallel aan de parlementsverkiezingen stemden de Polen in een referendum over vier vragen. Eén ervan ging over het asielcompromis van de EU.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.