Zuid-Afrikaanse rugbyers dompelen Fransen in rouw in kwartfinales WK, Engeland door

In Frankrijk zijn zondag de derde en vierde kwartfinale gespeeld van het wereldkampioenschap rugby. Zaterdag plaatsten Argentinië en Nieuw-Zeeland zich voor de halve finales van volgend weekeinde, zondag werden de andere twee halvefinalisten bekend.

Engeland - Fiji
Engeland begon met een rake penalty en koprt daarop tekende Manu Tuilago voor de eerste, felbevochten try, krap tien minuten later gevolgd door een try van Joe Marchant. Een paar heerlijke schijnbewegingen van Viliame Mata zette Fiji met een try op de scoreborden en met enkele penalties zorgde dat alles voor een 21-10 ruststand.

Vroeg in de tweede helft scoorde Owen Farrell een penalty namens de Engelsen, maar na ruim een uur sloeg Fiji ineens terug: Peni Ravai en Vilimoni Botitu drukten binnen een paar minuten een try over de lijn en ineens stond het met 24-24 zowaar gelijk. De Engelsen lieten zich echter niet kennen: een drop goal van Farrell bracht ze op 27-24 en in de slotfase trapte Farrell een penalty raak voor de 30-24 zege en een plek in de halve finales - Fiji komt wederom niet verder dan de kwartfinales.

Frankrijk - Zuid-Afrika
De Fransen begonnen furieus aan de wedstrijd en dat resulteerde al na krap drie minuten in een try van Cyril Baille en een geslaagde conversie: 7-0. Die voorsprong was een paar minuten later ook weer weg, want Kurt-Lee Arendse ontsnapte voor een try en met de conversie zorgde dat voor 7-7.

De fantastische start van de Fransen leek snel in te kakken, want nog eens tien minuten later drukte Damian de Allende - na een fraaie trap van Manie Libbok - de tweede try over de lijn voor de Bokke: 7-12, Libbok trapte de conversie naast. Nog iets later trok Peato Mauvaka de stand gelijk, maar niet veel later stonden de Zuid-Afrikanen weer op voorsprong dankzij een heerlijke uitbraak van Cheslin Kolbe na een kleine kick van Jesse Kriel: 12-19, want Libbok trapte nu wel raak.

Uiteraard gaven de Fransen niet op en al snel drukte Baille vanuit een lineout de volgende try binnen: 19-19. Op slag van rust kreeg Frankrijk nog een penalty kick na een forse overtreding van Zuid-Afrika en die ging raak: 22-19.

Een kleine tien minuten na rust trapte Thomas Ramos een penalty binnen voor een 25-19 voorsprong voor de thuisploeg, maar een kwartier voor tijd sloegen de Bokke terug: sloper Eben Etzebeth rondde een felbevochten aanval af met een try, Handré Pollard trapte de conversie binnen voor 25-26.

Een overtreding van de Fransen zorgde ervoor dat Pollard al snel weer aan mocht leggen voor een penalty, met succes: 25-29, hoewel Ramos kort daarop een Franse penalty voor 28-29 tussen de palen trapte. In de slotminuut gaf Frankrijk nog één keer alles om zich naar voren te beuken, maar het mocht niet baten: de bal werd ingeleverd en voor de derde keer op rij, nu in eigen huis, gaat Frankrijk er in de kwartfinales uit.