FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 mei 2023

NBA: Nuggets openen finale Western Conference met winst op Lakers

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is dinsdagavond de finale van de Western Conference van start gegaan. In de Ball Arena in Denver namen de Denver Nuggets het op tegen de Los Angeles Lakers in de eerste van maximaal zeven wedstrijden.

De Nuggets begonnen al prima en openden met een 37-25 eerste kwart, waar de Lakers niet echt in het spel wisten te komen. Dat ging vroeg in Q2 even beter, maar de Nuggets wisten de voorsprong alleen maar uit te breiden, waarna de Lakers pas laat in Q3 echt een beetje op gang konden komen.

De ploeg van Anthony Davis (40 punten) begon het gat beetje bij beetje te dichten en na een paar scores van vooral Davis en LeBron James stond het met ruim drie minuten te gaan 124-121. Een drietje van Austin Reaves bracht het naar 127-124, maar Kentavious Caldwell-Pope en Nikola Jokic maakten het toch nog af: 132-126 voor Denver.

Jokic speelde overigens wederom een dijk van een wedstrijd: de grote Serviër scoorde opnieuw een triple double en deze was met 34 punten, 21 rebounds en 14 assists weer erg indrukwekkend.

Game 2: Donderdagavond 18 mei, 02.30u (NL); Denver Nuggets - Los Angeles Lakers

Wereldwijde steun voor rookvrije speeltuinen en rookverbod in auto met kinderen

Het draagvlak voor uitbreiding van plekken waar niet gerookt mag worden is groot. Dat geldt met name voor plaatsen waar veel kinderen komen, zoals in speeltuinen en in de auto. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en de Universiteit van Edinburgh. Zo meldt Erasmus MC.

Een verbod op roken in de auto met een kind erbij? Wereldwijd vindt 86 procent van de mensen dit een goed idee. De steun voor een rookvrije speeltuin en rookvrij schoolplein ligt op respectievelijk 80 en 76 procent.

De getallen komen uit een analyse van gezondheidswetenschapper Nienke Boderie van het Erasmus MC. Ze bundelde meer dan 100 studies naar de steun voor uitbreiding van het beleid voor rookvrije zones. Denk bijvoorbeeld aan rookvrije auto’s, appartementencomplexen, parken, stranden, straten of bushaltes. In totaal analyseerden Boderie en haar collega’s de gegevens van bijna 900.000 mensen uit 33 landen.

Balkon
Uit de meta-analyse, gepubliceerd in eClinicalMedicine, komt het beeld naar voren van een breed draagvlak voor uitbreiding van het rookvrije beleid. Voor alle ondervraagde plekken was de steun meer dan 50 procent, uitgezonderd privé-buitenruimtes zoals de tuin en het balkon. De steun is met name groot om plekken rookvrij te maken waar kinderen vaak worden blootgesteld aan tabaksrook, zoals in de auto (86 procent), op het schoolplein (76 procent) en in de speeltuin (80 procent). De steun was groter onder niet-rokers en ex-rokers dan onder rokers.

90 procent van de Nederlanders is voorstander van een rookvrije speeltuin
De steun onder alleen Nederlanders ligt nog hoger, zo blijkt uit deels gepubliceerd onderzoek. ‘90 procent van de Nederlanders is voorstander van een rookvrije speeltuin en 91 procent van de rookvrije auto als er een kind in zit. Voor bijvoorbeeld dierentuinen en pretparken is dat rond 80 procent’, vertelt hoofdonderzoeker en kinderarts-neonatoloog Jasper Been van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis.

Nederland loopt achter
Volgens Been laten deze metingen uit het onderzoek zien dat Nederland klaar is voor nieuw rookvrij beleid. ‘Eigenlijk lopen we in Nederland achter. In 18 Europese landen mag je al niet meer roken in de auto met een kind erbij.’

Been ziet dat de invoering van rookvrijbeleid werkt. ‘Het rookverbod in de auto met kinderen leidde in andere landen tot een derde minder blootstelling aan rook bij kinderen. Dit ondanks uitdagingen in de handhaving.’ Eerder lieten Been en collega’s al zien dat rookvrij beleid in publieke binnenruimtes leidt tot minder vroeggeboorte en ziekenhuisopnames van kinderen voor astma-aanvallen en luchtweginfecties.

Rookvrije ruimtes beschermen niet alleen tegen meeroken, maar ze helpen ook om roken te ontmoedigen, benadrukt Been. ‘Hoe minder kinderen roken zien, hoe minder normaal ze het vinden. Er is dus ruimte én noodzaak voor beleidsmakers om de volgende stap te zetten en kinderen te beschermen tegen de schadelijke effecten van tabaksrook. Voor de gezondheid van kinderen en volwassenen is elke omgeving die we rookvrij maken meegenomen’, besluit Been.


Zege voor Ackermann na millimetersprint, opgave Geoghegan Hart na valpartij

De Duitser Pascal Ackermann heeft de elfde etappe in de Giro gewonnen. De 29-jarige sprinter van UAE Emirates won in een milimeterspurt voor Jonathan Milan. Tao Geoghegan Hart, de nummer drie in het algemeen klassement, kwam hard ten val en moest de strijd staken. Ook Geraint Thomas en Primoz Roglic waren betrokken bij die valpartij, maar die konden hun weg vervolgen.

In de langste etappe van de Giro tussen Camaiore en Tortona was er opnieuw een kans voor de sprinters in de Giro d'Italia. Vroeg in de etappe kregen zes renners de ruimte van het peloton en namen een maximale voorsprong van vier minuten, waarna de sprintersploegen de controle overnamen in het peloton.

Op zeventig kilometer was er in het peloton een grote valpartij. Alessandro Covi ging als neer en nam in zijn valpartij de nummer 1, 2 en 3 van het klassement mee. Geraint Thomas en Primoz Roglic kwamen goed weg, maar voor Tao Geoghegan Hart betekende het einde van de Giro.

De rust keerde terug in het peloton en de zes vroege vluchters zouden in de laatste tien kilometer worden gegrepen, waarna er gesprint kon worden voor de dagzege. In die sprint ging Mads Pedersen als eerste aan met Mark Cavendish en Pascal Ackermann in zijn wiel. Ackermann ging vlot voorbij Pedersen en Cavendish en leek eenvoudig op weg naar de dagwinst. Jonathan Milan kwam van achteren nog enorm sterk opzetten en uiteindelijk moest een finishfoto de beslissing wie de elfde rit had gewonnen en die was in het voordeel van Ackermann.

Results powered by FirstCycling.com

Amazon Games komt met The Lord of the Rings MMO

Amazon Games werkt aan een The Lord of the Rings MMO-game. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. De game wordt ontwikkeld door Orange County, die in 2021 al MMORPG New World op de markt bracht. De LotR-MMO project is op dit moment pas in een vroeg stadium, dus vermoedelijk zal het nog vele jaren duren voordat het daadwerkelijk uitkomt.

"We zijn dankbaar en vinden het ook een eer dat Middle-earth enterprises ons het vertrouwen heeft gegeven om een nieuwe ervaring in deze iconische wereld te creëren. We willen iets maken waar de miljoenen fans van de franchise van zullen houden", aldus Amazon Games vicepresident Christoph Hartmann.

Rich Lawrence, de director van Orange County, heeft uiteraard ook op het nieuws gereageerd. "Onze nummer een prioriteit is om zo respectvol en authentiek te zijn. We willen dat spelers straks zeggen 'Dit is gemaakt door mensen die net zoveel van deze wereld houden als ik. Ze snappen het.'"

Layers of Fear komt 15 juni uit

Layers of Fear komt op 15 juli uit. Dat heeft ontwikkelaar Bloober Team bekendgemaakt. Het gaat hier om een remaster van Layers of Fear 1, de sequel, alle DLC en een volledig nieuwe afsluitende hoofdstuk genaamd 'The Final Note'.

Beide originele Layers of Fear-games kwamen in 2016 uit. Deze remaster is met Unreal Engine 5 gemaakt. Naast de opgepoetste graphics ondersteunt het ook een 4K resolutie, ray-tracing en HDR. Layers of Fears is een first-person horrorgame waarin je een verwarde kunstenaar speelt die een eng huis verkent terwijl hij zijn 'magnum opus' probeert te maken.

Grote PlayStation Showcase volgende week

Sony zendt op 24 mei een nieuwe grote PlayStation Showcase uit. De presentatie is om 22:00 uur Nederlandse tijd en gaat volgens Sony iets langer dan een uurtje duren.

De showcase gaat games laten zien voor PS5 en PS VR2 en volgens Sony worden ook nieuwe projecten van interne studio's onthuld. Daarbij worden er ook games van third-party- en indie-ontwikkelaars getoond. De presentatie is wordt uiteraard live uitgezonden op Twitch en YouTube.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom meer dan tien miljoen keer verkocht

Nintendo maakt bekend dat The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom meer dan tien miljoen keer is verkocht. De game had hier een kleine drie dagen voor nodig, wat het de snelstverkopende Zelda-game ooit maakt.

Na het succes van Breath of the Wild, dat in totaal meer dan dertig miljoen keer is verkocht, is het succes te verwachten. Toch blijven het veel exemplaren in drie dagen tijd. Het is dan ook niet verrassend dat Aonuma, producer van The legend of Zelda, het format van Breat of the Wild en Tears of the Kingdom de toekomst van de serie noemt.

Random Pics van de Dag #939

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

F1: Grand Prix van Emilia Romagna afgelast wegens zware regenval

De Grand Prix van Emilia Romagna in de Formule 1 gaat komend weekeinde niet door. Het is al enkele dagen hevig noodweer in de regio, waar inmiddels meerdere doden zijn gevallen, en woensdag is de beslissing genomen om de race op het circuit van Imola af te gelasten.

Gezien de omstandigheden in Noord-Italië werd er al enige dagen gesproken over diverse scenario's. De Formule 1-organisatie, de FIA en alle lokale autoriteiten, van de autosportbond van Italië tot de lokale burgemeester, hebben vervolgens woensdag samen de beslissing genomen om het niet door te laten gaan.

Volgens een statement vanuit de F1 is het niet mogelijk om het evenement veilig te houden voor de fans, de teams en al het andere personeel rondom de races - er stond natuurlijk meer dan alleen F1 op de planning. Buiten dat vindt men het onverantwoord om in de huidige toestand nog meer onnodige druk te leggen op de lokale autoriteiten en hulpdiensten, die uiteraard met beduidend belangrijker zaken bezig zijn op het moment.

Noord-Italië: overstromingen door zware regenval, 5 doden

Overstromingen als gevolg van hevige regenval hebben in de noordelijke regio Emilia Romagna in Italië aan vijf mensen het leven gekost, zeiden de autoriteiten woensdag. Lokale burgemeesters waarschuwden de inwoners van hun gemeenten dat er nog steeds gevaar dreigt. Bewoners "mogen in geen geval kelders of kelders betreden, en indien mogelijk wegblijven van de begane grond".

In het gebied zijn veertien rivieren buiten hun oevers getreden, brandweerlieden hebben burgers met helikopters of rubberboten van hun daken gered. 

Duizenden zijn uit hun huizen geëvacueerd nadat regenwater verwoestende overstromingen veroorzaakte in Noord- en Midden-Italië. 

De stortregens volgden op maanden van droogte waardoor de grond uitdroogde, waardoor het vermogen om water te absorberen afnam. Dit verergert de gevolgen van de overstromingen, aldus meteorologen.

Gezellig op de vuist in Disney World na verzoek 'stapje opzij'

Twee gezinnen gingen met elkaar op de vuist toen het ene gezin iemand uit een andere groter gezin vroeg om even opzij te gaan zodat er een foto kon worden gemaakt voor een bord ter ere van het 100-jarig jubileum van Disney World Florida, volgens de Sheriff van Orange County.

Na het verzoek begon één persoon uit het grotere gezin op het andere gezin in te slaan. Minstens één persoon had medische behandeling nodig na de vechtpartij. 

Duitsers eten minder vlees, voortbestaan curryworst bedreigd

In 2022 was de gemiddelde vleesconsumptie per persoon in Duitsland 52 kilogram. Dat is 4,2 kilo  minder dan in 2021. Duitsers stappen vaker over naar een vegetarisch alternatief.

Dat is opvallend aangezien de curryworst in Duitsland zelfs een eigen nationale feestdag heeft. Op 4 september vieren onze oosterburen hun nationale gerecht. Toch laat de jongere generatie Duitsers de worst en andere vleesproducten vaker links liggen. Meer hierover bij WNL.

Coldcase: wie gooide vrouw in kliko in de Gaasp?

In de Gaasp, een riviertje tussen Driemond en Diemen, werd op 17 september 1999 een kliko bak gevonden met het dode lichaam van een onbekende vrouw. Ze was met schoten om het leven gebracht. Het lichaam was deels in cement gegoten. In de container werd ook herenkleding aangetroffen evenals enkele zakken waspoeder. De Hoofdofficier van Justitie looft een beloning uit van 20.000 euro.

Het waspoeder wordt gebruikt door wasserijen en bedrijven die hun eigen bedrijfskleding wassen of kleding produceren. De herenkleding bestond uit een beige Tenson jas, maat 54. Aan de binnenzijde was bij de kraag een label op een brandplek genaaid. Ook werd een zwarte corduroybroek van Marks & Spencer aangetroffen. De drager moet tussen de 1.66 m en 1.70 m lang zijn geweest. De vrouw was tussen de 20-35 jaar, had een tenger postuur en was 1.59 m lang. Ze had een Europees-Aziatisch uiterlijk en licht gekruld bruinzwart haar. Op haar kleding, en ook op de herenkleding, zaten stoffen uit de voedingsmiddelenindustrie. Het slachtoffer droeg een rechthoekig, goudkleurig horloge (merk Guess).

De politie vraagt mensen met informatie contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kan het tipformulier op de website van de politie worden ingevuld. 

Coldcase: dode vrouw in klikobak (afbeelding: Politie)
Coldcase: dode vrouw in klikobak (afbeelding: Politie)

Giro: Etappe 11 - De langste van allemaal

Een beetje laat, maar we gaan toch nog even vooruit kijken: vandaag wordt de elfde etappe van de Giro d'Italia verreden, de langste van allemaal. De renners vertrekken in Camaiore, in de buurt van de finish van gisteren, en rijden 219 kilometer naar Tortona.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat het bepaald geen vlakke etappe is: er moet drie keer het een en ander beklommen worden, hoewel het allemaal wel redelijk te doen zou moeten zijn. De laatste dertig kilometer gaan grotendeels naar beneden, dus met een rotgang stormt men op de finish af.

De etappe is om 11.25 uur begonnen, Eurosport was er uiteraard gelijk live bij. De finish laat nog wel even op zich wachten, wederom tussen vijf uur en half zes wordt men aan de meet verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Werkloosheid in april afgenomen

In april 2023 waren 343 duizend mensen van 15 tot 75 jaar werkloos, 3,4 procent van de beroepsbevolking. Over de afgelopen drie maanden nam het aantal werklozen af met gemiddeld 6 duizend per maand. Het aantal werkenden steeg in dezelfde periode met gemiddeld 9 duizend per maand naar 9,7 miljoen. Hiermee had 73,1 procent in deze leeftijdsgroep betaald werk. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking. UWV registreerde eind april 156 duizend lopende WW-uitkeringen.

In april hadden 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,2 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat voornamelijk om mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid. In de maanden februari tot en met april is het aantal mensen buiten de beroepsbevolking licht gedaald met gemiddeld 2 duizend per maand.

Werkloosheid laagst onder 45-plussers
De werkloosheid is het laagst onder 45-plussers in de beroepsbevolking. In april ging het om 2,1 procent, het laagste percentage in de cijferreeks vanaf 2003. Het komt neer op 87 duizend werkloze 45-plussers, ook het laagste aantal in twintig jaar.

Bij jongeren (15 tot 25 jaar) was 7,9 procent van de beroepsbevolking werkloos. In deze leeftijdsgroep ligt de werkloosheid doorgaans het hoogst. Het laagste punt werd vorig jaar april bereikt met 6,9 procent. Het was de maand waarin de werkloosheid voor de totale beroepsbevolking ook het kleinst was. In de leeftijdsgroep van 25 tot 45 jaar was het werkloosheidspercentage in april vorig jaar 2,5. In april 2023 was het 2,8.
Langdurige werkloosheid verder gedaald

Met de daling van de werkloosheid onder 45-plussers nam ook het aandeel langdurig werklozen af, dat wil zeggen werklozen die een jaar of langer op zoek zijn naar werk. Langdurige werkloosheid komt doorgaans het vaakst voor bij 45-plussers. Bij jongeren is de werkloosheid vaker van korte duur.

Van de werklozen in het eerste kwartaal van 2023 was 18 procent langdurig werkloos. Begin 2015 was dit nog 43 procent. Daarna begon een geleidelijke maar voortdurende daling. Aan het begin van de coronapandemie, in het tweede kwartaal van 2020, nam het aandeel dat kort werkloos was in een keer flink toe en het aandeel langdurig werklozen dus aanzienlijk af. Daarna groeide het aandeel langdurig werklozen weer, tot het eind 2021 weer op het niveau was van voor corona. Sindsdien is het aandeel langdurig werklozen weer aan het dalen.

UWV: Minder WW-uitkeringen in april
Eind april 2023 verstrekte UWV 156 duizend lopende WW-uitkeringen. Dat zijn er 1,9 duizend minder dan in de voorafgaande maand (-1,2 procent). In april werden 18,7 duizend WW-uitkeringen beëindigd, en kwamen er 16,8 duizend nieuwe uitkeringen bij. Verder ontving in april 17,1 procent van de WW-gerechtigden de uitkering inmiddels één jaar of langer. Dat is minder dan een jaar eerder, toen gold dat nog voor 24,1 procent.

UWV: Daling WW-uitkeringen in bijna alle sectoren
Het aantal lopende WW-uitkeringen nam in bijna alle sectoren af in april 2023. De grootste afname vond plaats bij uitzendbedrijven (-4,2 procent), landbouw (-3,8 procent) en bouw (-3,4 procent). In drie sectoren nam het aantal uitkeringen iets toe in april, namelijk bij overheid (+0,3 procent), groothandel (+0,5 procent) en overige commerciële dienstverlening (+1,5 procent).

Toestroom werklozen vanuit de niet-beroepsbevolking weer wat kleiner
In april waren er 17 duizend werklozen minder dan drie maanden eerder (een afname van gemiddeld 6 duizend per maand). Deze daling is het resultaat van onderliggende stromen tussen de werkzame, de werkloze en de niet-beroepsbevolking. 

De werkloosheid daalde in april doordat het aantal werkenden dat werkloos werd, kleiner was dan het aantal werklozen dat een baan vond. Het saldo hiervan kwam in april uit op -40 duizend en dat is meer dan in de maand hiervoor.

De werkloosheid nam in april toe door de toestroom van werklozen van buiten de beroepsbevolking. Deze bedroeg per saldo 23 duizend en is daarmee lager dan in de maand ervoor.

Deels voorwaardelijke taakstraf voor aanstekergooier Feyenoord-Ajax

Tegen een 32-jarige man uit Zuid-Holland is vandaag 80 uur taakstraf geëist voor mishandeling van Ajax-speler Davy Klaassen. De helft van die straf is voorwaardelijk met als stok achter de deur een proeftijd van twee jaar.

Voor diezelfde periode mag de man, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, zich twee jaar niet in de buurt van alle in Nederland aanwezige stadions ophouden waar op dat moment wedstrijden in het betaald voetbal worden gespeeld. Van de KNVB heeft de Zuid-Hollander al een stadionverbod opgelegd gekregen, maar door ook een gebiedsverbod op te leggen kan direct strafrechtelijk ingegrepen worden als de man besluit toch naar een voetbalwedstrijd te gaan en betrapt wordt.

De man gooide tijdens de halve finale van het bekertoernooi tijdens een opstootje tussen spelers van beide teams een aansteker richting het veld. De Ajaxspeler werd op zijn achterhoofd geraakt waardoor hij een bloedende hoofdwond opliep. Hij kon de wedstrijd uiteindelijk niet uitspelen. Snel na het incident werd de supporter op basis van camerabeelden en getuigen aangehouden. Ajax deed namens de speler direct na de wedstrijd aangifte van mishandeling. De man bekende de aansteker te hebben gegooid en gaf aan dit in een ‘opwelling’ te hebben gedaan.

Ondanks het blanco strafblad van verdachte en de gevolgen die er zijn geweest voor zijn gezin, de man werd na zijn aanhouding ernstig bedreigd door aanhangers van beide clubs, acht het OM een aanzienlijke werkstraf en een landelijk gebiedsverbod voor voetbalstadions op z’n plaats. Er dient een krachtig signaal van uit te gaan dat dergelijk gedrag niet getolereerd wordt. Voetbal hoort een feest te zijn voor supporters, maar zeker ook voor spelers op het veld waarvoor mensen een kaartje kopen om ze te zien spelen. Het incident heeft uiteindelijk grote impact gehad op het gehele betaald voetbal in Nederland.

Omdat de verdachte vandaag voor de politierechter verscheen werd direct uitspraak gedaan. De rechtbank veroordeelde de man tot een taakstraf van 60 uur waarvan 30 uur voorwaardelijk. Het gebiedsverbod is niet opgelegd.

Overheid moet behulpzamer zijn bij Wob-verzoek over Shell

Elf bestuursorganen in Nederland, waaronder negen ministeries, moeten behulpzamer zijn bij een Wob-verzoek van de Stichting Platform Authentieke Journalistiek. De groep onderzoekers onderzoekt de relatie van de Nederlandse overheid met Shell en vroeg daarom onder meer aan het ministerie van Economische Zaken om álle informatie over het bedrijf. De bestuursorganen vonden het verzoek van de stichting te algemeen en hebben het daarom uiteindelijk niet in behandeling genomen. De bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat dit niet had gemogen en dat partijen er samen voor moeten zorgen dat het verzoek alsnog in behandeling kan worden genomen.

Wob-verzoek
Stichting Platform Authentieke Journalistiek diende in april 2019 het Wob-verzoek in bij de negen ministeries, Provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam. Ze vroeg daarin om alle informatie over Shell vanaf februari 2005 tot april 2019. De bestuursorganen vonden dat het verzoek te ruim geformuleerd was en verzochten de stichting om specifieker te zijn. Op grond van de Wob moet een concreet onderwerp worden genoemd en Shell in al haar facetten is dat niet. Omdat het verzoek niet concreter werd gemaakt, besloten de bestuursorganen uiteindelijk om het buiten behandeling te stellen, zoals dat juridisch heet. De bestuursorganen stelden dat het niet de bedoeling kan zijn dat een overheidsorgaan ontwricht raakt door oeverloze verzoeken.

Overleg
De bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland oordeelt in deze procedures dat de bestuursorganen het Wob-verzoek te snel buiten behandeling hebben gesteld. Ook de bestuursrechter vindt het verzoek van de stichting te ruim opgezet, maar dat betekent nog niet dat de bestuursorganen het zo naast zich neer mochten leggen. In de wet staat dat bestuursorganen behulpzaam moeten zijn om een Wob-verzoek behandelbaar te krijgen als het dat op dat moment nog niet is. Er heeft wel overleg plaatsgevonden tussen de stichting en de bestuursorganen, maar de bestuursorganen hebben zich toen onvoldoende ingespannen. Dat moeten ze nu alsnog gaan doen. De bestuursrechter vindt tegelijkertijd ook dat de stichting zich flexibeler moet opstellen zodat het overleg succesvol verloopt.

Stimuleren arbeidsmarkt met subsidies werkt niet altijd

De Algemene Rekenkamer heeft diverse subsidieregelingen doorgelicht waarmee de rijksoverheid de arbeidsmarkt beter wil laten functioneren. De conclusie: alle drie de arbeidsmarktsubsidies werken niet of niet goed.

Het gaat om het Stagefonds Zorg (zie rapport verantwoordingsonderzoek over het Ministerie van VWS), een subsidie voor omscholing van werknemers tot ICT’er of technicus (rapport over Ministerie van EZK) en de STAP-regeling waarmee burgers € 1.000,- subsidie voor een cursus krijgen als opstapje naar de arbeidsmarkt (rapport over Ministerie van SZW).

Nauwelijks omscholing tot ICT-medewerker en technici
Een omscholingsregeling van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om werknemers voortaan in te zetten voor ICT en techniek heeft bijna niets opgeleverd. De regeling waarmee bedrijven de afgelopen 2 jaar subsidie konden krijgen bleef onbekend of onaantrekkelijk. Daardoor stroomden er geen werknemers uit sectoren die door de coronacrisis waren getroffen naar de sectoren ICT en techniek. Dat was wel de gedachte achter de regeling. De minister heeft deze regeling voor 2023 niet meer opengesteld voor nieuwe aanvragen.

In 2021 en 2022 kon een werkgever € 3.750 subsidie krijgen mits de werknemer tijdens de omscholing en een halfjaar erna in dienst zou zijn. Juist vanwege de grote vraag naar technisch geschoold personeel werd verondersteld dat deze regeling in een behoefte voorzag. Zo stonden er in 2022 ruim 120.000 vacatures open in de ICT- en technieksectoren. In 2022 was aanvankelijk € 40 miljoen uitgetrokken voor deze subsidieregeling. Gedurende het jaar is dit teruggeschroefd naar € 10 miljoen, zodat nog 2.666 subsidieverleningen verstrekt konden worden. Dat werden er uiteindelijk 159. Over beide subsidiejaren opgeteld is uiteindelijk in totaal voor 258 mensen een subsidie verstrekt. Dit is een stuk minder dan verwacht. Van de beschikbare € 75 miljoen over 2 jaar bleef € 74 miljoen ongebruikt.

In het verantwoordingsonderzoek over 2022 verklaart de Algemene Rekenkamer dit magere resultaat onder meer uit het gebrek aan inzicht bij de minister van Economische Zaken in de redenen waarom een werkgever investeert in omscholing of het binnenhalen van zij-instromers. De omvang van de subsidie noch die van het aantal verwachte omscholers was onderbouwd. Waar de optimistische verwachtingen op waren gebaseerd blijft de vraag. De Rekenkamer stelt vast dat de minister van EZK weinig geleerd heeft van eerdere initiatieven, ook al bestaat het Techniekpact met betrokken arbeidsmarktsectoren al sinds 2013. De Algemene Rekenkamer vindt het gevoerde beleid zorgelijk. Het draagt nu niet bij aan het terugdringen van personeelsproblemen in de ICT en techniek, sectoren die ook een cruciale rol spelen in de energietransitie.

Meer subsidie leidt niet tot meer stageplekken in zorg
Het is niet aannemelijk dat het tekort aan stageplekken in de zorgsector opgelost wordt door de subsidie Stagefonds Zorg. Het beleid van de verantwoordelijk minister voor Langdurige Zorg en Sport gaat daar wel van uit. Maar geld prikkelt zorgorganisaties slechts in beperkte mate om meer stages aan te bieden. Te weinig beschikbare stagebegeleiders is het grootste knelpunt. Dat wijst op 17 mei 2023 gepubliceerd verantwoordingsonderzoek van de Algemene Rekenkamer uit.

Sinds 2008 kunnen zorgorganisaties subsidie krijgen voor stages. De minister verwacht dat de subsidie leidt tot genoeg stageplekken om later te kunnen voldoen aan de vraag naar nieuwe zorgmedewerkers. De minister zet een hoger subsidiebudget in voor stages die opleiden tot beroepen in de zorg waarvoor zij een groter arbeidsmarkttekort verwacht. In 2022 heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zorgorganisaties met € 179,2 miljoen aan stagesubsidies ondersteund. De laatste 6 jaar is het aantal gelopen stages in de zorg gegroeid van circa 50.000 fte naar iets meer dan 60.000. Het is echter onwaarschijnlijk dat deze groei het resultaat is van de subsidie, zo concludeert de Algemene Rekenkamer. Geld prikkelt zorgorganisaties nauwelijks om extra stageplekken aan te bieden. Zorginstellingen houden zelden bij wat een stageplek kost en uiteindelijk oplevert. Voor deze organisaties is het werven en binden van zorgpersoneel voor de toekomst een veel belangrijkere overweging om stageplaatsen aan te bieden. Van mbo-stagiaires blijft, afhankelijk van de opleiding, 40 tot 80 % werken bij de instelling waar de stage doorlopen is. Het is het gebrek aan stagebegeleiders dat het grootste knelpunt vormt bij het creëren van (extra) stageplekken – (extra) geld lost dit niet op.

De Rekenkamer concludeert dat de stagesubsidie waarschijnlijk niet bijdraagt aan het oplossen van het personeelstekort in de zorg. De Algemene Rekenkamer vindt het zorgelijk dat de minister daar toch op blijft sturen, terwijl ondertussen het maatschappelijke probleem van personeelstekorten in de zorg groter wordt. Het is beter een andere aanpak te zoeken om meer stageplekken te creëren. De minister wil geld blijven inzetten om zorginstellingen te stimuleren meer stages aan te bieden. Mogelijk gebeurt dat via een kostendekkende vergoeding, zoals beschreven staat in het Integraal Zorgakkoord, in plaats van via een subsidie. De middelen van het Stagefonds Zorg zouden daar dan aan toegevoegd worden. Het is de vraag of en hoe deze financiële aanpak wel effect zal hebben.

STAP-subsidie veelgevraagd, gevoerde beleid nog matig
De belangstelling bij burgers is groot voor een STAP-subsidie van € 1.000 voor een cursus of opleiding om de eigen arbeidsmarktpositie te verbeteren. Met de subsidieregeling hebben 216.269 mensen in het jaar 2022 een STAP-budget ontvangen. De subsidie is bij UWV aan te vragen via elke 2 maanden te houden aanvraagrondes. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft er € 183 miljoen aan uit. Buiten de STAP-subsidie stimuleert zij op diverse andere wijzen (om- of bij)scholing van werkenden en werkzoekenden.

Onderzoek van de Algemene Rekenkamer wijst uit dat ongeveer 40 % van de subsidieontvangers hun scholing zonder de STAP-bijdrage niet gevolgd zou hebben. Voor 60 % was de duizend euro vooral een meevaller, een cadeau bij de scholing. Zij zouden de scholing anders toch wel gevolgd hebben, betaald door hun werkgever of met eigen middelen.

De regeling is ook in 2023 van kracht. De minister beoogt met deze subsidie een bredere groep te bereiken dan indertijd met de fiscale aftrek scholingsuitgaven, waar vooral hoogopgeleiden gebruik van maakten. Het is echter onduidelijk of deze bredere groep met de STAP-regeling wordt bereikt, en het ontbreekt op dit aspect aan een concrete doelstelling. Laagopgeleide ontvangers van de STAP-subsidie maken maar 10 % uit van het totaalaantal. Terwijl laagopgeleiden in de samenleving 23 % van de bevolking vormen. Werkzoekenden en zzp’ers maken relatief meer gebruik van deze subsidie, mensen met een tijdelijk arbeidscontract en 55-plussers relatief minder.

De opleidingen die met het STAP-budget worden gevolgd zijn zo breed, dat de vraag is of zij in alle gevallen arbeidsmarkt gericht zijn. De onduidelijkheid of met een STAP-budget de arbeidsmarktpositie echt versterkt wordt, of met deze subsidie een bredere doelgroep bereikt wordt en de beperkte controles op misbruik en oneigenlijk gebruik in 2022 zijn reden het gevoerde beleid het oordeel ‘matig’ te geven.
Het kabinet heeft eind april aangekondigd de STAP-subsidie per 2024 af te schaffen.

Inter naar finale Champions League na overwinning op stadsgenoot AC Milan

Inter staat voor de zesde keer in zijn geschiedenis in de finale van de Champions League. Nadat het vorige week al met 2-0 won van stadsgenoot AC Milan was het ditmaal met 1-0 te sterk dankzij een doelpunt van Lautaro Martinez.

AC Milan moest een 2-0 achterstand goedmaken tegen Inter, begon ook goed aan de wedstrijd en werd in de openingsfase meerdere malen gevaarlijk. Theo Hernández met een schot van afstand, maar de beste kans was voor Brahim Diaz. De spits kreeg een perfecte voorzet van Sandro Tonali, maar zijn inzet werd gestopt door André Onana.

Daarna kreeg Inter wat meer controle over de wedstrijd, maar aan de andere kant was Rafael Leão gevaarlijk via een individuele actie, alleen ging zijn inzet voorlangs. Bij Inter was Edin Dzeko via een kopbal dichtbij de openingstreffer, maar dankzij een goede redding van de doelman van AC Milan was het bij rust 0-0.

Na rust gebeurde er niet veel meer en werd duidelijk dat Inter zich mocht opmaken voor de eerste Champions League-finale sinds 2010. Zeker nadat Lautaro Martinez een kwartier voor tijd voor de 1-0 zorgde was het definitief dat de thuisploeg de finale mag spelen.

Op 10 juni is Manchester City of Real Madrid in Istanbul de tegenstander in die finale.

FOK! Wat een weer: ochtend, middag, avond

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Een kort weerbericht vandaag: zowel de ochtend als de middag als de avond verlopen zonnig. Zowel de ochtend als de middag als de avond staat er een matige noorderwind. Zowel de ochtend als de middag als de avond is het droog. De maximumtemperatuur ligt tussen de 12 graden op de wadden tot 16 graden in het zuiden, dat zal dan in de middag en de avond plaatsvinden. Maar wellicht ook al in de ochtend.

Morgen een herhaling van vandaag en gezien ik vakantie heb, kunnen we morgen dit weerbericht weer gebruiken. 

Tot morgen!

Wolken vormen de boom (Foto: Anouk)
Wolken vormen de boom (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.