Noorse langlaufsters verrassen Zweden en verdedigen wereldtitel op estafette

In het Sloveense Planica hebben de beste langlauflanden ter wereld, bij de vrouwen althans, gestreden om de wereldtitel op de estafette. Op de wereldkampioenschappen in de noordse sporten werd dat een beetje een verrassende edoch zeer vermakelijke wedstrijd.

Al na de eerste van vier groepen langlaufsters was duidelijk dat het tussen vier landen ging, want we hadden een kopgroep van vier: Tiril Udnes Weng uit Noorwegen, Laura Gimmler voor Duitsland, Johanna Matintalo namens Finland en de Zweedse topfavorieten met Emma Ribom.

In de tweede groep bleef men enige tijd bij elkaar, tot de Zweedse Ebba Andersson struikelde en Katharina Hennig voor Duitsland gas gaf. De Finse Kerttu Niskanen kon knap volgen, Astrid Øyre Slind uit Noorwegen gaf een handvol seconden toe en wisselde als derde, iets voor Andersson.

Groep drie kwam wel weer bij elkaar: Ingvild Flugstad Østberg voor Noorwegen, de Zweedse Frida Karlsson en Eveliina Pippo (Finland) met Pia Fink (Duitsland). Karlsson leek daar de favoriete, maar niets was minder waar: Østberg gaf een enorme bak gas en juist Karlsson moest eraf, net als Piippo - Fink haakte nog erg knap aan en hield de schade beperkt tot zes seconden.

Østberg gaf het denkbeeldige stokje door aan slotloopster Anne Kjersti Kalvå, die Victoria Carl achter zich aan kreeg, maar de Noorse hield keurig stand en haalde het ietwat verrassende goud binnen. Op twintig seconden was er feest voor het zilveren Duitsland, terwijl de Zweedse sprintster Maja Dahlqvist op haar tandvlees nog afrekende met de Finse Krista Pärmäkoski voor brons.