Bol en Klaver overtuigend naar halve finales EK, Bonevacia, Boers en Seedo ook door

In het Turkse Istanbul is vrijdag de ochtendsessie van dag twee op het Europees kampioenschap indooratletiek afgewerkt. De Nederlandse delegatie deed het in de breedte prima, met meerdere plekken in halve finales en finales.

400m mannen
Kersvers Nederlands kampioen Isayah Boers liep in zijn hield naar een prima tweede plek in 46,72 seconden, waarbij de top-2 zich automatisch plaatste voor de halve finales. Dat deed Liemarvin Bonevacia in zijn heat ook: 46,87 seconden leverde een vrij overtuigende tweede plaats op. De jonge Isaya Klein Ikkink haalde het niet: met 46,74 werd hij derde in zijn heat en hij was niet snel genoeg om als tijdsnelste door te mogen.

400m vrouwen
Topfavoriete en wereldrecordhoudster Femke Bol had weinig moeite in haar serie: ogenschijnlijk zeer ontspannen snelde ze naar de winst in 52,35 seconden. Lieke Klaver leek iets steviger door te trekken, maar met 52,72 seconden boekte ze wel een prima zege in haar serie. Alleen Lisanne de Witte viel net buiten de boot: met 53,61 werd ze vierde in haar heat en het was niet snel genoeg voor een plekje als tijdsnelste.

1500m vrouwen
Marissa Damink vertegenwoordigde Nederland in de series, maar wist niet door te dringen tot de finale: in 4:11,38 minuten finishte ze als vijfde, terwijl de top-3 naar de eindstrijd mocht - met haar tijd behoorde Damink ook niet tot de drie tijdsnelsten.

60m vrouwen
N'Ketia Seedo liep een wat moeizame race, nadat ze al een beetje stroef uit de blokken kwam. De 19-jarige Nederlandse wist de rug echter net op tijd te rechten en finishte in 7,37 seconden als vijfde. Dat was niet genoeg om automatisch naar de halve finales te mogen, maar wel nog nét snel genoeg voor een plekje als een van de vier tijdsnelsten.

Vijfkamp vrouwen
Sofie Dokter en Marijke Esselink openden op de 60 meter horden met tijden die maar nét boven hun PR's lagen: 8,37 en 8,39 seconden. Bij het hoogspringen liet Esselink met 1,71 meter wat liggen, terwijl Dokter haar PR met 1,83 meter benaderde. Het kogelstoten leverde Esselink met 13,65 meter juist een mooi persoonlijk record op, en plek tien in de stand na drie onderdelen. Dokter stootte met 13,47 meter ook een PR en staat met twee onderdelen te gaan op de vierde plek, terwijl de Belgische favoriete Nafissatou Thiam ruim aan de leiding gaat.