Nederlandse schaatsers prolongeren wereldtitel op ploegenachtervolging, dames gediskwalificeerd

De Nederlandse schaatsers hebben vrijdag op de ploegenachtervolging in Heerenveen goud gewonnen bij de WK afstanden. Patrick Roest, Beau Snellink en Marcel Bosker wonnen voor Canada en Noorwegen.

Roest, Snellink en Bosker kwamen in de laatste rit in actie en hadden de tijd van Canada als richtpunt. De Canadezen Howe, Gélinas-Beaulieu en Mayeur reden lang onder het baanrecord, maar op het einde van de race konden ze het snelle tempo niet volhouden en zouden ze uiteindelijk net boven het baanrecord enigen. De Canadezen klokte een tijd van 3.38,43.

Nederland bouwde hun race anders op dan de Canadezen en waren tot en met de laatste ronde langzamer dan Canada. In de laatste ronde moest het trio Roest, Snellink en Bosker één seconde goed maken en slaagde daarin. Nederland noteerde een tijd van 3.38,26 en prolongeerden daarmee hun wereldtitel.

Ploegenachtervolging vrouwen
Bij de ploegenachtervolging leek Nederland ook het goud te pakken. Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud reden een geweldige rit en waren bijna twee seconden sneller dan Canada, die de snelste tijd had staan. Toch pakte Canada de wereldtitel doordat Nederland werd gediskwalificeerd. Bij Beune was een blote enkel zichtbaar en dit is tegen de regels.