FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 februari 2023

Lionel Messi: 'God heeft mij naar de overwinning van het WK geleid'

Lionel Messi heeft zijn overwinning op het WK 2022 omschreven als het 'beste moment' uit zijn sportieve carrière.

De Argentijnse aanvaller vertelde tijdens zijn interview met Diario Ole dat hij gelooft dat God hem naar de overwinning heeft geleid. "Ik heb ooit gezegd dat ik er zeker van was dat God me een WK zou geven. Ik weet niet waarom ik het voelde, maar ik voelde het heel sterk", aldus Messi. 

De voetballegende sprak verder over hoe graag hij deze WK finale wilde winnen en over de liefde die hij tijdens de wedstrijd voelde van zijn fans.

Uitslag FC Emmen - Vitesse

Vitesse heeft in de Eredivisie vanavond twee punten verspeeld op bezoek bij FC Emmen. Na een 0-2 voorsprong werd het uiteindelijk 2-2.

Vitesse was in de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij en na een half uur spelen kwam het binnen vijf minuten twee keer tot scoren. Na een mooie assist van Kozlowski scoorde Manhoef de 0-1 en vijf minuten later verdubbelde Manhoef de score. Compleet onnodig liet Vitesse het voor rust weer spannend worden. Nadat Flamingo de bal verspeelde en Scherpen de bal ook nog eens losliet Assehnoun de aansluitingstreffer maken.

Na rust bleek dat die klap bij Vitesse hard aan was gekomen want nu was het Emmen dat de boel dicteerde. Nadat een aantal kansen er niet in gingen was het vlak voor tijd toch raak, Romeny gaf na een goede actie de bal voor waarna Dominik Oroz de bal in eigen doel werkte.

FC Emmen

2 - 2

Vitesse

 43' Assehnoun
 87' Oroz (e.d)
   33' Manhoef
 38' Arcus
 
 Gele kaart: Te Wierik, (FC Emmen), Pröpper, Kozlowski, Bero, Wittek, (Vitesse)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.183
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Bouchouari
Te Wierik
Araujo
J.Veldmate (Dirksen/ 46)
Burnet (Vos/31)
Veendorp
Bernadou (Vlak/78)
El Messaoudi
Diemers
Assehnoun (Romeny/78)
  Scherpen
Arcus
Flamingo
Oroz
Wittek (Dijks/83)
Manhoef (Sankoh/77)
Pröpper (Domgjoni/70)
Bero
Meulensteen
Kozlowski (Vidovic/77)
Bialek (Isimat-Mirin/70)

Chinese 'spionageballon' neergehaald door Amerikaans gevechtsvliegtuig

De Chinese ballon die al enkele dagen boven de Verenigde Staten vloog is zaterdagavond door een Amerikaans gevechtsvliegtuig neergeschoten. De grote ballon werd door de Amerikanen beschouwd als een Chinees spionage-instrument. Vandaag dook een tweede ballon op boven Latijns Amerika. 

Biden zou afgelopen woensdag al toestemming voor het neerschieten van de ballon hebben gegeven, op voorwaarde dat de ballon boven water zou zijn. De ballon is neergehaald boven de Atlantische Oceaan, voor de kust van Carolina. De kustwacht had vissers in dat gebied kort van tevoren gewaarschuwd de regio te mijden. 

Zie ook: Chinese spionage ballon boven VS gespot

Roest pakt ook op 1500m Nederlandse titel, Rijpma-De Jong troeft Beune af

In Thialf is zaterdag de tweede dag van het Nederlands kampioenschap afstanden verreden. Er stonden weer drie titels klaar om vergeven te worden, dit keer twee bij de vrouwen en één bij de mannen, en dat werd eigenlijk overal erg spannend.

500m vrouwen
In de eerste omloop was Femke Kok met een degelijke 37,48 seconden de snelste, maar het gat naar Michelle de Jong's 37,65 was niet al te groot. Jutta Leerdam tekende voor 37,80 seconden, Marrit Fledderus had 37,84 seconden nodig. In omloop twee was Leerdam met 37,53 de snelste, maar de 37,64 van Kok was voor haar voldoende voor de Nederlandse titel. Leerdam werd tweede, voor De Jong, die afsloot met 37,74 en samen met de eerste twee naar het WK afstanden mag.

3000m vrouwen
In een werkelijk heerlijke race stuwden Antoinette Rijpma-De Jong en de zeer sterk vertrokken Joy Beune elkaar naar een flinke hoogte. Rijpma-De Jong finishte net sterk genoeg om in 3:58,48 minuten het goud te pakken, voor de 3:58,65 van Beune, terwijl Irene Schouten in 4:02,83 finishte. Daarmee was de olympisch kampioene drie honderdsten van een seconde sneller dan ploeggenote Marijke Groenewoud en nét genoeg om zich voor het WK afstanden te plaatsen.

1500m mannen
Patrick Roest was de eerste van de serieuze kandidaten die aan de bak mocht en deed dat met zijn kenmerkende en indrukwekkende manier van rijden: drie zeer vlakke rondjes (26,3; 26,6; 27,0) brachten hem naar een eindtijd van 1:44,55 minuten. Daarmee bleef hij Thomas Krol voor, die in een prachtig onderling duel met 1:44,86 nét te snel was voor Kjeld Nuis (1:44,89).

Waternet niet duidelijk, klant hoeft niet te betalen

Het is Waternet niet gelukt om een klant via de rechter te dwingen de rekening voor het drinkwater te betalen. De kantonrechter heeft te weinig informatie gekregen en kan daarom niet beoordelen of Waternet de consument voldoende geïnformeerd heeft. Zo meldt AT5

De klant had via de site van Waternet een overeenkomst gesloten, maar betaalde niet. De kantonrechter ziet Waternet als een handelaar die aan de informatieplichten moet voldoen, maar Waternet heeft 'onvoldoende bewijsstukken overgelegd'.

Schermafdruk
Zo liet Waternet een schermafdruk zien met alleen een beginscherm van een online aanmelding, met de formulering 'U gaat zich aanmelden bij Waternet'. Daaronder stond de knop 'Start mijn aanmelding'. 

"Aan de hand van enkel deze schermafdruk kan niet worden getoetst of eiseres jegens gedaagde aan al haar informatieverplichtingen heeft voldaan, waaronder de verplichting van artikel 6:230v lid 3 BW, waarin is bepaald dat het elektronische bestelproces zo moet worden ingericht dat de consument een aanbod pas kan aanvaarden als hem op niet voor misverstand vatbare wijze duidelijk is gemaakt dat zijn bestelling een betalingsverplichting inhoudt", schrijft de kantonrechter in het vonnis.

Onmogelijk
Toetsing van de overeenkomst en de totstandkoming daarvan zou daardoor 'onmogelijk gemaakt' zijn. Waternet krijgt daarom dus ongelijk en moet de proceskosten betalen. De proceskosten van de klant waren overigens nihil. 

Uitslag FC Utrecht - sc Heerenveen

FC Utrecht heeft zaterdagavond met 1-0 gewonnen van sc Heerenveen. Dankzij een benutte strafschop van de eredivisie-topscorer Anastasios Douvikas won Utrecht het thuisduel tegen de Friezen.

Waar FC Utrecht vorige week nog een spektakelstuk afleverde tegen AZ was daar tegen sc Heerenveen weinig van te merken. De kansen in de eerste helft waren schaars en dan was de beste mogelijkheid nog voor Heerenveen, maar een inzet van Sydney van Hooijdonk ging net naast.

In de tweede helft kwam FC Utrecht op voorsprong. De bal ging op de stip nadat Othmane Boussaid werd gevloerd door Antoine Colassin, waarna Douvikas zijn ploeg op voorsprong zette. De Griekse spits schoot vanaf elf meter zijn twaalfde van het seizoen binnen. Na de 1-0 leefde het duel wat meer op en Heerenveen leek vlak voor tijd nog langszij te komen dankzij een treffer van Ché Nunnely, maar die werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Door de overwinning staat FC Utrecht stevig op de zevende plaats in de eredivisie. De ploeg heeft nu zes punten voorsprong op de nummer acht Heerenveen.

Uitslag FC Volendam - AZ

AZ is er niet in geslaagd om de koppositie in de Eredivisie te pakken. Tegen FC Volendam kwam de ploeg van Pascal Jansen niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Volendam dat vorige maand ook al punten afsnoepte tegen Ajax had het tegen AZ ook goed voor elkaar. Voor rust gaf het geen kansen weg tegen de Alkmaarders, terwijl het via Xavier Mbuyamba gevaarlijk was in de eerste helft. Ook een kwartier in de tweede helft kwam de thuisploeg op voorsprong dankzij Mbuyamba. De centrale verdediger kopte raak. Snel na de 1-0 voorsprong kwam Volendam met tien man te spelen na een rode kaart van Gaetano Oristanio, die vol op de kuit trapte van Jordi Clasie. Nadat de thuisploeg met tien man kwam te spelen kreeg AZ wat meer op de wedstrijd en in 83ste minuut zorgde Jens Odgaard voor de gelijkmaker.

AZ blijft door het gelijkspel steken op de tweede plaats in de Eredivisie. De Alkmaarders hebben één punt minder dan koploper Feyenoord, dat zondag de topper speelt tegen PSV.

World Cup-zege shorttrackster Schulting, aflossingsploeg derde

In het Duitse Dresden zijn zaterdag de eerste finales afgewerkt van de voorlaatste World Cup van het seizoen. Na dit weekeinde gaat men nog naar Dordrecht voor de World Cup-finales, alvorens het WK nog wacht als afsluiter van het seizoen. Het eerste Nederlandse succes was zaterdag alweer te vieren.

1500m vrouwen
Geen Nederlands succes hier: Rianne de Vries was met plek vijf in de B-finale de beste, Xandra Velzeboer en Yara van Kerkhof gingen er na lompe acties in de halve finales met een straf uit. In de finale was de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong de beste, nét voor de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold en Courtney Sarault uit Canada.

1500m mannen
Met Friso Emons en Jens van 't Wout stonden er twee Nederlanders in de finale, maar dat leverde geen podiumplek op: Emons werd vierde, Van 't Wout ging vanaf de derde plek zelf onderuit en werd zevende - Melle van 't Wout strandde in de halve eindstrijd. Jee June-seo zorgde voor de volgende Zuid-Koreaanse overwinning, voor de vrijdag nog hard gevallen Italiaan Pietro Sighel en Lee's landgenoot Lim Yong-jin.

1000m vrouwen
Suzanne Schulting sloeg op 'haar' afstand weer eens toe, hoewel het nog even heel spannend werd: Hanne Desmet probeerde haar schaats bij de finish nog binnendoor te drukken, maar de Belgische moest toch echt genoegen nemen met plek twee, voor de Chinese Zhang Chutong. Selma Poutsma en Michelle Velzeboer bleven in de kwartfinales steken.

1000m mannen
Itzhak de Laat met een vijfde en laatste plek in de B-finale, dat was de schrale Nederlandse oogst. Sjinkie Knegt werd er in de kwartfinales kansloos af gepierd, Kay Huisman kreeg in de herkansingen een straf...wegens het onderuit kegelen van Knegt. Weer een finale, weer een Zuid-Koreaanse zege: Park Ji-won was de beste, hoewel de verrassende Let Roberts Kruzbergs erg dicht in de buurt kwam - Felix Roussel uit Canada werd keurig derde.

Gemengde aflossing
De Laat, Schulting, Melle van 't Wout en Xandra Velzeboer lagen lange tijd op koers voor de winst, maar na de laatste beurt van de vrouwen gaven de mannen het weg. Melle van 't Wout en De Laat konden het niet bolwerken en moesten genoegen nemen met plek drie, terwijl Italië met Thomas Nadalini, Arianna en Pietro Sighel en Arianna Valcepina de winst pakte, voor Zuid-Korea.

De Nederlandse vrouwen plaatsten zich simpel voor de aflossingsfinale van zondag, de mannen moesten na een knullige valpartij genoegen nemen met een plek in de B-finale.

Duitse bobsleesters pakken goud en zilver in spannende WK-strijd

Op de historische ijsbaan van het Zwitserse St Moritz, waar de baan elke winter opnieuw weer opnieuw wordt opgebouwd, is zaterdag de voorlaatste set medailles op het WK bobsleeën vergeven. De vrouwen in de tweemansbob werkten de derde en vierde runs af, na de eerste twee runs op vrijdag.

Op de openingsdag domineerde Duitsland gelijk al: het gehele podium werd in beslag genomen door de gele ijsbolides. De nog onervaren pilote Lisa Buckwitz was met remster Kira Lipperheide knap de snelste over de eerste twee runs, maar Kim Kalicki volgde met Leonie Fiebig op slechts vijf honderdsten, voor Laura Nolte/Neele Schuten (+0,14). De Amerikaanse Kaillie Humphries stond met Kaysha Love op plek vier (+0,29), voor thuisfavorieten Melanie Hasler en Nadja Pasternack (+0,66).

In de derde run nam Kalicki het heft in handen: ze ging een tiende harder naar beneden dan Buckwitz en pakte met 0,06 seconden de leiding over. Nolte maakte vervolgens een stevige crash mee, maar was net als Schuten gelukkig wel in orde. Humphries nam op 0,24 seconden de derde plek over, waarmee de medailles in principe wel vergeven waren, alleen de precieze kleuren nog niet. Hasler stond immers op plek vier al op 0,99 seconden en vormde, crashes daargelaten, geen bedreiging meer.

Hasler verzekerde zich in de vierde en laatste run in elk geval ruimschoots van de vierde plek, veruit haar beste resultaat ooit. Viervoudig wereldkampioene Humphries was nog 0,92 seconden sneller en was dus zeker van een medaille, waarna een indrukwekkende Buckwitz 0,46 seconden harder ging en de aanval op Kalicki opende. Die hield echter nét stand: goud met 0,05 seconden voorsprong op Buckwitz, die wel in haar allereerste seizoen als pilote WK-zilver pakte, voor Humphries.

India: ruim 2.000 arrestaties bij politieactie tegen illegale kindhuwelijken

In India heeft de politie ruim 2.000 mannen gearresteerd bij een gerichte actie tegen kindhuwelijken.

De politieactie, die enkele dagen duurde, vond plaats in de staat Assam in het noordoosten van het land. Volgens de lokale politiechef, Singh, zijn onder de verdachten talloze hindoeïstische priesters en islamitische geestelijken die kindhuwelijken zouden hebben gesloten. In totaal zijn er meer dan 4.000 gevallen van kindhuwelijken geregistreerd door de politie, zei Singh.

Kindhuwelijken komen veel voor in India. Een kindhuwelijk wordt zo gedefinieerd als twee kinderen met elkaar trouwen of een kind met een volwassene in het huwelijk treedt. In een UNICEF -rapport uit 2015–2016 werd geschat dat het percentage kindhuwelijken in India 27% bedraagt. De volkstelling van India heeft gehuwde vrouwen geteld en ingedeeld naar leeftijd, waarbij zichtbaar is dat het aantal meisjes in kindhuwelijken sinds 1981 in elke 10 jaar afneemt. In het volkstellingrapport van 2001 vermeldde India 0 getrouwde meisjes onder de 10 jaar, 1,4 miljoen getrouwde meisjes van de 59,2 miljoen meisjes van 10–14 jaar en 11,3 miljoen getrouwde meisjes van de 46,3 miljoen meisjes van 15–19 jaar.

In India is de wettelijke minimumleeftijd om te mogen trouwen voor mannen 21 jaar en voor vrouwen 18 jaar. Armoede, gebrek aan onderwijs en sociale normen en tradities, vooral op het platteland, worden aangevoerd als redenen voor kindhuwelijken. Ook worden kindhuwelijken door velen worden beschouwd als de veiligste en meest beproefde manier om eigendommen en geld binnen families te houden.

Ford vanaf 2026 als motorbouwer voor Red Bull weer actief in de F1

De Amerikaanse autofabrikant Ford keert na ruim 20 jaar terug in de Formule 1. Het traditionele merk zal voor het seizoen 2026 weer deel uitmaken van de raceserie, zo maakte het bedrijf bekend. Ford gaat een samenwerking aan met Red Bull.

"Het is goed om terug te zijn", aldus een tweet van motorsportdivisie Ford Performance. Bedrijfsbaas Bill Ford sprak over het begin van een "opwindend nieuw hoofdstuk". Een belangrijke reden voor de terugkeer van Ford is de elektrificatie van de F1. De gewenste CO2-neutraliteit vanaf 2030 en het aanboren van nieuwe markten, met name de grotere aanwezigheid op de Amerikaanse thuismarkt, zouden voor meer argumenten hebben gezorgd. Formule 1-baas Domenicali en FIA-president bin Sulayem verwelkomden de Amerikaanse fabrikant.

Bij de presentatie van de nieuwe Formule 1-racewagen in New York kondigde wereldkampioen Red Bull aan dat ze vanaf 2026 Ford-motoren in gebruik gaan nemen – net als het zusterraceteam Alpha Tauri. Het contract loopt in ieder geval tot eind 2030, aldus het bedrijf.

De terugkeer van Ford werd vooral mogelijk gemaakt door de hervorming die over drie jaar van kracht wordt. De toekomstige hybride motoren zullen draaien op 100% duurzame brandstof. De verbrandingsmotor in de unit mag maar 50 procent van het vermogen bijdragen, de rest is elektrisch.

Ford was in 2004 voor het laatst vertegenwoordigd in de Formule 1 als motorfabrikant van het Jordan-team. Met in totaal 176 Grand Prix-overwinningen is het Amerikaanse bedrijf de derde meest succesvolle motorfabrikant in de all-time lijst achter Ferrari en Mercedes-Benz.

Van Empel wereldkampioen veldrijden, Pieterse en Brand maken Nederlands podium compleet

Fem van Empel heeft zaterdag bij de wereldkampioenschappen in het Brabantse Hoogerheide de wereldtitel veroverd in het veldrijden bij de vrouwen. De Nederlandse pakte de zege voor Puck Pieterse en Lucinda Brand.

Fem van Empel had in Hoogerheide de beste start. De 20-jarige Nederlandse nam direct een kleine voorsprong op haar grote concurrente Puck Pieterse nadat ze bij de start uit haar klikpedalen schoot. Aan het eind van de eerste ronde had Pieterse alweer het gat gedicht naar Van Empel. De twee Nederlandse hadden de kop gevolgd door Lucinda Brand en Silvia Persico.

De Italiaanse Persico moest als eerste lossen en werd duidelijk dat we bij de vrouwen een Nederlands podium gingen krijgen. Halverwege de race maakte Pieterse een fout en kwam daarbij ten val, waarna Van Empel optimaal profiteerde. Pieterse en Brand gingen nog wel in achtervolging op de Nederlandse, maar niemand kwam in de buurt van Van Empel en daarmee pakte de 20-jarige veldrijdster haar eerste wereldtitel. In de strijd om de tweede plaats was Pieterse duidelijk wat sterker dan Brand en pakte het zilver. Brons was voor Brand, de wereldkampioene in 2021.

Results powered by FirstCycling.com

Gipsen knutsel-piemels vinden gretig aftrek

Martijn en Jolanda begonnen een aantal jaar geleden met de verkoop van gipsen piemels. De verkoop gaat knetterhard, want de gipsen penismodellen om te versieren zijn bijna niet aan te slepen, er worden duizenden pielen per maand verkocht aldus het echtpaar dat samen Pimpgips.nl runt.

De piemels worden in diverse maten geleverd, van mini tot supergroot, allen in goede proporties en met balzak. Het versieren van zo'n gipsen genotsstaaf is al een tijd populair op vrijgezellenfeesten, in de kroeg en bij studentenverenigingen, maar ook gezellig thuis. De witte pikken worden versierd met verf, steentjes, veren, glitters en nog veel meer. Omroep Brabant nam een kijkje in de shop.

Medvedev dreigt met vergeldingsaanvallen voor leveren langeafstandswapens

Volgens de Russische toppoliticus Dmitry Medvedev zal de levering van moderne wapens door de VS aan Oekraïne alleen maar leiden tot verdere vergeldingsaanvallen door het Russische leger. Dat geldt voor de nucleaire doctrine, zei Medvedev tegen journaliste Nadana Fridrichson, die de citaten op haar Telegram-kanaal publiceerde.

"Heel Oekraïne dat zich onder het bewind van Kyiv bevindt, zal in brand vliegen", zei Medvedev in het interview.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte vrijdag bekend dat een nieuwe raket die het bereik van de Oekraïense strijdkrachten zou verdubbelen, deel uit maakt van een nieuw militair hulppakket ter waarde van meer dan $ 2 miljard.

Net als Medvedev heeft Poetin herhaaldelijk gedreigd kernwapens te gebruiken en heeft hij gezegd dat Rusland alle beschikbare middelen zal gebruiken om zijn grondgebied en mensen te beschermen. Daar horen ook kernwapens bij.

'Wolf 1069b': nieuwe potentieel bewoonbare exoplaneet ontdekt

Er is een nieuwe exoplaneet ontdekt, relatief dicht bij de aarde. 'Wolf 1069b' is 31 lichtjaar verwijderd en voldoet aan de voorwaarden om bewoonbaar te zijn. De Max Planck Society in München heeft meegedeeld dat de exoplaneet een aardachtige massa heeft en mogelijk ook een atmosfeer heeft.

De exoplaneet draait om zijn thuisster op een afstand die vloeibaar water op het oppervlak van de planeet mogelijk maakt. De omstandigheden zijn echter niet helemaal hetzelfde als op aarde: een jaar duurt daar maar een halve maand, en de planeet draait niet om zichzelf heen, hij wijst altijd met dezelfde kant naar de zon, dus hij heeft ook een eeuwige nachtkant. Aan de dagzijde kunnen de temperaturen echter voldoende zijn voor het leven zoals wij dat kennen.

Dit maakt 'Wolf 1069b' een van de weinige van de 5.000 bekende planeten buiten ons zonnestelsel die bewoonbaar zouden kunnen zijn.

Turkse inflatie daalt naar 58 procent

De Turkse inflatie zakt, net als in veel West-Europese landen, langzaam maar zeker. Maar de Turkse inflatie is vergeleken met Nederland in januari 57,7 procent op jaarbasis nog torenhoog.

Ondanks deze hoge cijfers is dat goed nieuws, want in oktober bedroeg de inflatie in Turkije bijna 85 procent. Eén van de oorzaken van de hoge inflatie zijn net als in ons land de prijzen voor energie, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. En doordat gasprijzen nu dalen naar het niveau van begin 2022 daalt hierdoor ook de inflatie in Turkije.

Het regeringsbeleid van president Recep Tayyip Erdogan speelt ook een rol bij de dalende inflatiecijfers. De centrale bank heeft de rente in Turkije vorig jaar meerdere malen verlaagd, terwijl economen het veiliger vinden om bij een hoge inflatie de rente te verhogen. Zoals ook in Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is gebeurd.

Erdogan probeert door de lage rente de groei van de productie aan te jagen. Maar door dit beleid  is de waarde van de Turkse lira flink gedaald ten opzichte van de dollar en de euro. Waardoor veel importgoederen erg duur zijn. Turkije doet wel zijn best om de gevolgen van de inflatie voor de burgers te beperken. Zo werd bij de start van 2023 het minimumloon met 55 procent verhoogd.

Twee jaar cel voor zware mishandeling van vrouw met champagnefles

Een 41-jarige man is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor het mishandelen van een vrouw in 2021. De man - zonder vaste woon- of verblijfplaats - sloeg haar onder andere met een champagnefles op de mond, waardoor zij haar kaak brak. Zo meldt AT5

Op 19 november 2021 is de vrouw met een groep vrienden op het Magalhaensplein in Amsterdam als de man, voor haar een onbekende, zich bij de groep voegt. Hij heeft flessen champagne bij zich en vraagt of de groep mee wil drinken. Op een gegeven moment ontstaat er een woordenwisseling tussen de vrouw en de man, maar die wordt weer gesust.

Als zij een half uur later in de bosjes gaat plassen, wordt ze aan haar haren naar achteren getrokken en door de man in het gezicht geslagen met een champagnefles en tegen haar lichaam getrapt. De man rent vervolgens weg. Uiteindelijk blijkt dat de vrouw haar kaak op meerdere plekken heeft gebroken en letsel heeft opgelopen aan haar tanden, waardoor deze deels vervangen moesten worden. Vanwege de kaakbreuk moest zij vijf maanden door een rietje voedsel toegediend krijgen. 

Volgens het Openbaar Ministerie zou de man zich schuldig hebben gemaakt aan poging tot moord, omdat hij op drie momenten zou hebben moeten inzien wat hij ging doen. De rechter ging daar niet in mee, want het is onvoldoende bewezen dat het ook het idee van de man was om de vrouw te vermoorden en het niet precies duidelijk is wat zich in de bosjes heeft afgespeeld. 

De rechtbank noemde de zware mishandeling wel bewezen en vond een straf van twee jaar daarom passend. De man heeft ook een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel opgelegd gekregen, wat betekent dat hij niet zonder behandeling terug kan keren in de maatschappij. Ook moet de man 7.900 euro aan schadevergoeding betalen aan de vrouw. 

TV-spot Wakker Dier prikt romantisch beeld van zuivelsector door

Veel reclames en verpakkingen van de zuivelsector tonen ons groene weides met zwart-witte koeien onder Hollandse luchten. Zelden zie je koeien in stallen, terwijl koeien gemiddeld vijfentachtig procent van hun leven op stal staan.

Met hun nieuwste tv-spot wil Wakker Dier de, volgens hen, minder mooie kant van zuivel laten zien. De kant van vaak vieze stallen, harde vloeren en veel dierenleed. Door te fotoshoppen toont Wakker Dier op ludieke wijze het grote verschil tussen het plaatje dat de zuivelindustrie ons graag voorhoudt en de omstandigheden waaronder koeien het merendeel van hun tijd leven.

Van alles mis in stallen
De meeste koeien leven in ligboxstallen en die zijn in de regel te krap. De vaak harde en viezige vloeren veroorzaken bij veel koeien klauwproblemen en kreupelheid. Ligplekken zijn vaak krap en hard. En door de steeds hogere melkproductie, ligt uitputting op de loer waardoor de dieren gevoeliger voor ziektes worden. Al in hun zesde levensjaar zijn de meeste koeien uitgeput, op, gesloopt. En moeten ze naar de slacht.

Zuivel is niet zo zuiver als we denken
Wakker Dier voert sinds vorig jaar zomer campagne voor een beter leven voor melkkoeien. We willen dat alle zuivel minimaal voldoet aan de eisen van één ster Beter Leven van de Dierenbescherming of Natuurweide (Nederlands biologisch keurmerk). Deze keurmerken pakken belangrijke dierenwelzijnsproblemen aan zoals het aantal weide uren en/of de omstandigheden in de stal. 

Hoogspringster Weerman springt Nederlands record

Bij een atletiekmeeting in het Duitse Weinheim heeft hoogspringster Britt Weerman vrijdagavond het Nederlands record verbeterd. Het 19-jarige talent deed dat in juli met 1,95 meter al outdoor, nu heeft ze ook het indoorrecord in handen en dat staat nog wat scherper.

In 2014 kwam Nadine Broersen in het Poolse Sopot tot 1,93 meter, maar Weerman ging daar - relatief in elk geval - ruimschoots overheen: 1,96 meter. Het leverde haar de tweede plek op in Weinheim, achter de 1,98 meter van Christina Honsel uit Duitsland. Weerman sprong met 1,96 meter ook precies de limiet voor het EK, dat van 2 tot en met 5 maart gehouden wordt in Istanbul.

Weerman brak vorig jaar door met een vierde plek op het EK atletiek en zilver op het WK voor junioren.

NHL: Bruins bovenaan, Kraken met Sprong ook goed bezig

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL begint het reguliere seizoen heel langzaam richting de playoffs te gaan. Het duurt nog wel even, de meeste teams hebben nog ruim dertig van de 82 wedstrijden te spelen, maar het begint in elk geval vormen aan te nemen.

We beginnen met het oosten en wel de Atlantic Division. Daar gaan de Boston Bruins aan de leiding: uit 51 wedstrijden wisten ze 39 overwinningen te halen, voor een groot deel dankzij onder meer de 38 goals en 34 assists van David Pastrnak. De Toronto Maple Leafs volgen, voor de Tampa Bay Lightning.

In de Metropolitan Division zijn het de Carolina Hurricanes die bovenaan staan, 34 van hun 51 wedstrijden leverden een overwinning op. Met 23 goals én 23 assists is Sebastian Aho daar de topscorer, terwijl de New Jersey Devils - die twee wedstrijden minder hebben gespeeld - nog in de buurt zijn van de Hurricanes.

In het westen gaan de Dallas Stars aan de leiding in de Central Division: 28 zeges in 51 wedstrijden. Dat is beduidend minder dan de 32 zeges in 52 wedstrijden van de Winnipeg Jets, maar het verschil zit in de nederlagen: maar liefst 19 van de 20 nederlagen van de Jets kwamen in reguliere speeltijd, terwijl de Stars 10 van de 23 keer in overtime verloren en dus wel een punt pakten.

Tot slot de Pacific Division, waar de Seattle Kraken aan de leiding gaat. De ploeg van Daniël Sprong, die inmiddels al goed is voor 15 goals en 14 assists dit seizoen, won 29 van de 49 wedstrijden. Eén zege meer dan de Los Angeles Kings, die wel vier wedstrijden meer gespeeld hebben.

De algehele topscorer in de NHL tot nu toe is overigens Connor McDavid: de center van de Edmonton Oilers trof al 41 keer doel en wist ook nog eens 51 assists te geven. De enige die een beetje in de buurt komt is teamgenoot Leon Draisaitl: de andere helft van het dodelijke duo kwam tot 29 goals en 47 assists.

Mocht je interesse hebben in de NHL én ons graag willen helpen om er vaker berichten over op de site te krijgen? Laat het dan even weten!

FOK! Wat een weer: grotendeels droog

winterbanner

Vanochtend is het op veel plaatsen bewolkt. In het zuidwesten is er soms regen, in de rest van het land blijft het vrijwel droog. In het zuiden komt eerst mist voor. Er is weinig wind.

Vanmiddag is het in het westen en later ook het midden bewolkt met af en toe motregen. In het oosten blijft het droog met misschien wat zon. De middagtemperaturen lopen uiteen van 6°C in het noordoosten tot 10°C in het zuidwesten. Er staat weinig wind.

Vanavond wordt het overal bewolkt en valt er af en toe motregen. Landinwaarts staat weinig wind, in de kustgebieden steekt een matige zuidwestenwind op.

Komende nacht valt er af en toe regen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het zuidwesten tot 3°C in het noordoosten. Landinwaarts is er weinig wind, aan de kust en op het IJsselmeer komt later een vrij krachtige tot krachtige noordwestenwind te staan, windkracht 5-6. In het noordelijk kustgebied wordt de wind mogelijk hard, windkracht 7. (Bron: KNMI)

 Purmerend, waar de maan nog net boven het voormalig stadhuis te zien is. (Foto: Pukeko)
Purmerend, waar de maan nog net boven het voormalig stadhuis te zien is. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Roest schittert op 5km, Scheperkamp Nederlands kampioen 500m

In Heerenveen is vrijdagavond het Nederlands kampioenschappen afstanden van start gegaan. Op het ijs van Thialf stonden de eerste drie afstanden op het programma: de vijf kilometer en 500 meter bij de mannen en de 1500 meter voor de vrouwen.

5000m mannen
Voordat favoriet Patrick Roest het ijs betrad waren er nog geen écht snelle tijden gereden, maar hij bracht daar verandering in. Met een heerlijk afbouwend schema, eindigend met rondjes in 28,7 en 28,5 seconden, snelde hij naar een toptijd van 6:08,77 minuten. Marcel Bosker reed in een fraai duel met Jorrit Bergsma naar het zilver in 6:12,95 minuten, voor de 6:13,37 van Bergsma.

500m mannen
Merijn Scheperkamp maakte zijn favorietenrol meer dan waar door in de eerste ronde in 34,61 seconden veruit de snelste tijd te noteren. Met 34,81 seconden won hij ook de tweede manche en was de titel ruimschoots binnen. Zilver ging naar Hein Otterspeer (34,91 en 35,04), voor Stefan Westenbroek (35,04 en 34,93), terwijl Scheperkamp, Otterspeer en Dai Dai N'tab naar het WK afstanden mogen - N'tab werd vijfde, maar zijn 34,89 van de eerste race was snel genoeg.

1500m vrouwen
In de op twee na laatste rit zette Jutta Leerdam een prima tijd neer, hoewel ze na een razendsnelle opening wel stevig in was gestort: 1:55,39 minuten. Marijke Groenewoud deelt haar ritten juist exact omgekeerd in en dat pakte nét goed uit: 1:55,38 minuten, één honderdste van een seconde sneller. Het bleek genoeg voor zilver, want met 1:55,21 dook Antoinette Rijpma-De Jong er nog eens net iets onderdoor voor het goud.

AI Picture Gallery #113

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.