Italiaanse langlaufers winnen na 17 jaar weer, Zweedse dames winnen individueel

In het Italiaanse Toblach is dit weekeinde de laatste World Cup-wedstrijd voor de langlaufers afgewerkt, voorafgaande aan het wereldkampioenschap dat over twee weken begint in het Sloveense Planica. In Süd-Tirol lag de sneeuw er mooi bij, en werd men getrakteerd op een heerlijk zonnetje.

Sprint vrije stijl vrouwen
Zweden had weer eens stevig de overhand in de finale: Emma Ribom, Linn Svhan, Maja Dahlqvist en Jonna Sundling mochten het opnemen tegen de Duitse Laura Gimmler en de Amerikaanse Jessie Diggins.

Sundling domineerde de hele dag al en in de finale was dat niet anders: ze voerde het tempo zo hoog op dat de rest kansloos was. Winst voor Sundling, terwijl Dahlqvist haar ski net voor die van Diggins over de streep drukte. Ribom, Svahn en Gimmler grepen naast het podium.

Sprint vrije stijl mannen
Bij de mannen zijn de Noren doorgaans het sterkst: Håvard Solås Taugbøl, Erik Valnes en Johannes Høsflot Klæbo stonden in de finale met de Fransman Lucas Chanavat, thuisfavoriet Federico Pellegrino en het Zweedse toptalent Edvin Anger.

Klæbo was weer eens een klasse apart en sprintte toch vrij overtuigend naar de winst, Taugbøl was Pellegrino nét te rap af en werd tweede, terwijl Valnes juist net tekort kwam voor plek drie. Chanavat en Anger werden er op het beslissende moment vanaf gepierd.

10km vrije stijl vrouwen
De Zweedse Ebba Andersson vertrok vijf minuten na Jessie Diggins en was keer op keer de enige die de tussentijden van de Amerikaanse serieus aan wist te vallen en zelfs kon verbeteren.

Met nog twee kilometer te gaan had Andersson zo'n twintig seconden voorsprong op de tijd van Diggins, die in de slotfase nog erg snel was, en daarvan hield ze genoeg over: Andersson won met 13,3 seconden voorsprong op Diggins, terwijl de Noorse Ingvild Flugstad Østberg op 33,2 seconden de derde tijd noteerde, vlak voor de wel wat verrassende Zwitserse Nadine Fähndrich.

10km vrije stijl mannen
Het werd een behoorlijk Noors feestje, waarbij het onderling razendspannend was. Harald Østberg Amundsen had de snelste tijd genoteerd, maar Johannes Høsflot Klæbo dook daar 2,4 seconden onderdoor. Pål Golberg was sneller onderweg, had wat verloren in de slotfase, maar was toch nog eens 2,8 seconden sneller.

Tot slot kwam Simen Hegstad Krüger eraan, nadat hij twee kilometer voor het einde nog vijf tellen rapper was dan Golberg. Krüger kon het echter nét niet volhouden: hij werd tweede op 0,3 seconden, tussen Golberg en Klæbo in. Achter Amundsen stonden Didrik Tønseth, Hans Christer Holund en Iver Tildheim Andersen ook in de geheel Noorse top-7.

Estafette vrouwen
De eerste twee delen werden in klassieke stijl afgewerkt, waarbij Zweden-1 met Emma Ribom en Ebba Andersson erg sterk was, alleen Duitsland volgde met Laura Gimmler en Katharina Hennig. Na optredens van Heidi Weng en Anne Kjersti Kalvå knokte Ingvild Flugstad Østberg Noorwegen-1 echter weer terug in de race, terwijl de Zweedse Moa Ilar afhaakte. Pia Fink ging voor Duitsland wel mee en slotloopsters Silje Theodorsen (NOR-1) en Sofie Krehl (GER) streden om de winst.

Die ging naar Noorwegen, waarna Duitsland zeer knap als tweede over de meet bolde. Dat feest ging echter niet door: Coletta Rydzek stond als slotloopster op de startlijst, maar die was niet fit en Krehl ging van start, een verandering die niet op tijd door werd gegeven, waardoor de Duitsers gediskwalificeerd werden. De Zweedse slotloopster Jonna Sundling sprintte de Amerikaanse Julia Kern eruit voor - zo bleek achteraf - de tweede plek, Kern werd dus met Hailey Swirbul, Rosie Brennan en Jessie Diggins derde.

Estafette mannen
Vrij lang bleef een forse groep bij elkaar, op een klein momentje na: Erik Valnes, startloper van Noorwegen-2, sloeg een gaatje, maar tweede loper Hans Christer Holund werd bijgehaald. De slotloper van Noorwegen-1, Harald Østberg Amundsen, deed in de slotfase een poging, waarna Richard Jouve uit Frankrijk er naartoe sprong. Zij werden echter bijgehaald door de Zweed Edvin Anger, de Italiaan Federico Pellegrino, Sindre Bjørnestad Skar van Noorwegen-2 en de Fin Joni Mäki, die kort daarna afhaakte.

In een heerlijke sprint was Pellegrino tot genoegen van het thuispubliek ed beste: Italië pakte zo met Dietmar Nöckler, Francesco de Fabiani, Simone Dapra en Pellegrino de eerste estafettezege bij de mannen sinds het legendarische olympische goud in eigen huis in 2006. Plek twee was voor het Zweden van Eric Rosjö, Calle Halfvarsson, Johan Häggström en Anger, voor Noorwegen-1 met Sjur Røthe, Didrik Tønseth, Simen Hegstad Krüger en Amundsen.