FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 augustus 2022

PSV klopt Monaco in verlengingen en staat in laatste voorronde Champions League

PSV mag nog altijd hopen op deelname aan het hoofdtoernooi van de Champions League dit seizoen. Na het 1-1 gelijkspel in Monaco was een 3-2 overwinning na verlenging genoeg voor PSV om de laatste voorronde te bereiken, waar Rangers FC de tegenstander is.

PSV leek in eerste instantie in de reguliere speeltijd uitgeschakeld te worden. Nadat PSV bij rust nog met 1-0 voorstond dankzij een goal van Joey Veerman draaide AS Monaco de wedstrijd in de tweede helft om. De Franse ploeg was de gehele wedstrijd sterker dan PSV en kwam in de tweede helft ook terecht op voorsprong dankzij goals van Guillermo Maripán en Ben Yedder.

Monaco leek in de resterende tijd makkelijk overeind te blijven tegen PSV, maar twee minuten voor tijd zorgde Erick Gutiérrez toch voor de gelijkmaker. De ingevallen Mexicaan kopte van dichtbij raak na een assist van Luuk de Jong en moest er verlengt worden in Eindhoven.

Verlenging volgde en in de 110de minuut maakte De Jong het beslissende doelpunt: 3-2. De spits kopte in de korte hoek binnen na een perfecte voorzet van Jordan Teze. In de volgende en laatste voorronde van de Champions League is Rangers FC de tegenstander. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst maakte voor eigen publiek tegen Union Sint-Gillis een 2-0-achterstand goed met een 3-0-overwinning.

Cougar-helikopter ingezet voor duinbrand bij Deltawerken

Een Cougar-transporthelikopter is vanavond opgestegen om te helpen bij het blussen van een grote brand in de duinen bij Brouwersdam. Het militaire toestel bestrijdt het vuur via een zogenoemde bambi bucket waarmee steeds 2.500 liter water wordt gedropt.

De brand brak aan het eind van de middag uit. De brandweer heeft moeite om aan voldoende water te komen. Dat is een van de redenen de hulp van Defensie in te roepen.

De Cougar haalt het water uit het Grevelingenmeer. Defensie zet de helikopter in op verzoek van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Archieffoto van een blussende Cougar (Afbeelding: Defensie)
Archieffoto van een blussende Cougar (Afbeelding: Defensie)

Kabinet wil Rijksvastgoed inzetten om asielzoekers op te vangen

De asielcrisis, het meest zichtbaar op het aanmeldcentrum in Ter Apel, vraagt om extra stappen – op korte, middellange en lange termijn. Veiligheidsregio’s, gemeenten, uitvoeringsorganisaties en maatschappelijke organisaties en de Rijksoverheid zetten zich in op vele fronten. Daarbij verkent het kabinet ook mogelijke aanpassingen van het asiel- en migratiebeleid.

De laatste maanden zien we schrijnende beelden van mensen die in afwachting van de start van hun asielprocedure, buiten slapen op stoelen of in het gras. Er zijn te weinig opvangplekken voor asielzoekers en de doorstroom van statushouders naar woningen komt onvoldoende op gang. De afgelopen weken heeft het Rijk alle mogelijke manieren onderzocht om samen met het COA, gemeenten en veiligheidsregio’s te komen tot een snelle oplossing. Dit heeft vooralsnog niet geleid tot een doorbraak. Daarom zijn nieuwe maatregelen nodig.

In gesprek over extra plekken
Om te beginnen is het nodig dat er extra crisisnoodopvangplekken komen. Het kabinet is in gesprek met gemeenten en veiligheidsregio’s om nog eens 225 crisisnoodopvangplekken per veiligheidsregio te realiseren. Daarnaast wordt hen gevraagd om waar mogelijk een deel van de gemeentelijke opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne te benutten. Deze vraag is op basis van vrijwilligheid en beschikbaarheid bij gemeenten.

Versnelde doorstroming
De Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting is opgericht om gemeenten te ondersteunen bij het bouwen van flexibele woningen. Deze zullen voor een deel ook beschikbaar komen voor statushouders. Op middellange termijn wordt gewerkt aan nieuwe opvanglocaties en de inzet van cruiseschepen om aanvullende opvangplekken te creëren. Aan het COA is daarnaast opdracht gegeven om zo snel mogelijk te zorgen voor tijdelijke paviljoens en andere mobiele voorzieningen.

Nieuwe opvanglocaties
Het Rijk begrijpt dat hiermee veel gevraagd wordt van de regio’s. Zeker omdat er op veel plekken al zoveel inspanningen zijn geleverd om asielzoekers en vluchtelingen op te vangen. De opvangcrisis laat echter zien dat er nog niet voldoende (nood)opvanglocaties zijn. Daarom zet het kabinet een uitzonderlijk middel in: het ruimtelijke ordeningsinstrumentarium. Hiermee kan het Rijk de vergunningsverlening voor nieuwe opvanglocaties naar zich toe halen. Daarmee wordt het mogelijk om Rijksvastgoed in te zetten voor opvang. Momenteel zijn er twee locaties in beeld waar gezamenlijk circa 1000 opvangplekken gerealiseerd kunnen worden. Daarover wordt gesproken met de betrokken gemeentes. Het Rijk vindt het ook bij de inzet van dit instrumentarium van het allergrootste belang om goed met de gemeente samen te werken en om de gemeenteraad en de omwonenden goed te betrekken en te informeren.

Rechtvaardig en effectief
De asielcrisis vergt ook een aanpak op langere termijn. Niet voor niets hebben de veiligheidsregio’s er bij het kabinet op aangedrongen om structurele maatregelen uit te werken. Het kabinet verkent daarom verschillende mogelijkheden door zowel op Europees- als op nationaal beleid besluitvorming voor te bereiden. Mede op verzoek van gemeenten wordt daarnaast een wetsvoorstel uitgewerkt dat een wettelijke opvangtaak voor gemeenten vastlegt, met als dat nodig is een juridisch instrumentarium.

De aanpak van deze crisis is een grote maatschappelijke opgave. Het is van belang om ervoor te zorgen dat aan de schrijnende situatie van de asielzoekers zo snel mogelijk een einde komt én dat we blijven bouwen aan een rechtvaardig en effectief asiel- en migratiebeleid.

De eerste Sinterklaasrel van dit jaar is een feit

Afgelopen zaterdag vond onder een stralende zon de 25e Canal Parade plaats. Op een uberchauffeur met losse handjes na was het een en al plezier. Maar de blanke presentator maakte een ongelooflijke 'blunder' door bij het langsvaren van een boot waar zijn goede vriend Nicolaas Veul in zou zitten spontaan de eerste regel van 'Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht' in te zetten. 

Gisterenmiddag deed Tim zwaar overstuur en huilend zijn verhaal op Radio 1. Van het zingen van die regel uit het sinterklaasliedje heeft Tim spijt, maar de rest van de beschuldigingen is volgens hem niet waar. “Nu is er van gemaakt dat ik het Sinterklaasliedje zong omdat het een boot was met heel veel donkere mensen en dat ik ook nog ‘Piet’ naar mensen heb geroepen, terwijl ik riep naar ‘S10'!" 

Hij vervolgt: “Dat liedje… Ik schaam me kapot, maar de rest heb ik gewoon echt niet gedaan. Dan krijg je gewoon heel veel berichtjes, van: ‘Je bent een wild beest’, ‘ze moeten je opsluiten’, ‘ik hoop dat je ontslagen wordt’, ‘je bent net als je voorouders'."

Marieke Derksen, de dochter van Johan Derksen, heeft met hem te doen. “Dit is toch allemaal niet nodig?”, zegt de bazin van hituitgeverij Inside. “Die jongen bedoelde het niet verkeerd. Dat altijd zoeken naar een kwade bedoeling, zo vermoeiend. Als Tim den Besten al niet meer voldoet aan ‘woke’, wie dan nog wel?”

Italiaan blieft Amerikaanse pizza niet: Domino's vertrekt

De Amerikaanse fastfood keten Domino's Pizza verlaat Italië. Het bedrijf is het zat dat de pastavreters uit Zuid-Europa hun heerlijke pizza's niet lusten en blijkbaar liever gaan voor de inhoudsloze pizza Margherita. Precies zeven jaar heeft Domino's geprobeerd om de smaak van de Italianen te verbeteren. Tevergeefs zo blijkt nu.

Domino's hoopte ooit 880 vestigingen te openen, maar dat aantal werd vreemdgenoeg nooit bereikt. De laatste 29 restaurants werden onlangs gesloten. Het rijke aanbod van onder andere ananaspizza's en shoarmapizza's was niet aan de Italianen besteed.

Volgens Domino's komt hun neergang voornamelijk door de coronacrisis.

VVN wil een veiliger bebouwde kom en de snelheid naar max 30 km, goed idee?

Veilig Verkeer Nederland is een voorstander van een nieuwe 30km/uur-norm, met mogelijke uitzonderingen voor doorgaande wegen. Binnen de bebouwde kom gaat het vaak om woon- en verblijfsgebieden. Het is belangrijk dat kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietsers en voetgangers, zich hier veilig kunnen verplaatsen. 

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) schat dat met een snelheidsverlaging voor de helft van de 50km/uur-straten maar liefst 22-31% van het aantal verkeersdoden en -gewonden kan worden voorkomen.

Al sinds de jaren 50 is de algemene maximumsnelheid binnen de bebouwde kom 50 km/uur, tenzij anders aangegeven. Vaak is zo'n snelheid en weginrichting ook goed te onderbouwen, bijvoorbeeld in het geval van een goede doorgang voor de brandweer. De Zone 30 bestaat sinds 1984 en is een van de uitzonderingen op de maximumsnelheid van 50 km/uur. Op dit moment zijn er nog allerlei voorschriften voor de weginrichting van een 30km/uur-gebied. Dat maakt het doorvoeren van een lagere snelheid kostbaar en lastig.

Veilig Verkeer Nederland wil het daarom omdraaien: maak 30 km/uur de norm, tenzij een wegbeheerder kan aantonen dat een hogere limiet gewenst is. Mee eens?

Maximum snelheid in de bebouwde kom naar 30 km/u ? (Foto:Pixabay)
Maximum snelheid in de bebouwde kom naar 30 km/u ? (Foto:Pixabay)

Cijfers schietincidenten eerste helft 2022

De Rijksrecherche heeft in de eerste helft van 2022 onderzoek gedaan naar acht schietincidenten. In deze gevallen hebben politiefunctionarissen in de uitoefening van hun functie gebruik gemaakt van een vuurwapen. Bij deze schietincidenten viel één dodelijk slachtoffers en raakten zeven mensen gewond.

In alle gevallen van vuurwapengebruik door politiefunctionarissen met letsel of dood tot gevolg doet de Rijksrecherche, een opsporingsdienst die deel uitmaakt van het Openbaar Ministerie, onderzoek. Onder gezag van een officier van justitie doet de Rijksrecherche met distantie onpartijdig onderzoek. Als de Rijksrecherche het onderzoek heeft afgerond beoordeelt het OM op grond van de onderzoeksresultaten of het vuurwapengebruik door de politie rechtmatig is geweest.

Vormen van agressie en intimidatie in de maatschappij vragen om gepast handhavend optreden van politiemensen. Onderzoek naar geweldsaanwending door politiefunctionarissen met ernstige gevolgen dient objectief en zorgvuldig te worden uitgevoerd. Dit is zowel van groot belang voor slachtoffers en nabestaanden, als voor de betrokken politiefunctionarissen. Bovendien is het essentieel voor het vertrouwen van de samenleving in een rechtvaardige politie en integere overheid.

Hieronder het overzicht over de periode 2017 - 2021:

 • 2017
  Aantal schietincidenten: 23
  Aantal gewonden: 20
  Aantal dodelijke slachtoffers: 3
 • 2018
  Aantal schietincidenten: 27
  Aantal gewonden: 26
  Aantal dodelijke slachtoffers: 3
 • 2019
  Aantal schietincidenten: 16
  Aantal gewonden: 12
  Aantal dodelijke slachtoffers: 4
 • 2020
  Aantal schietincidenten: 22
  Aantal gewonden: 18
  Aantal dodelijke slachtoffers: 5
 • 2021
  Aantal schietincidenten: 21
  Aantal gewonden: 25
  Aantal dodelijke slachtoffers: 2

Fun met Funda #249: Parkeren in Amsterdam, voor ieder wat wils

Wij bieden een chique parkeerplaats te koop aan in de bekendste en meest exclusieve winkelstraat van Nederland, de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. U parkeert hier uw automobiel op stand!

De parkeerplaats bevindt zich in een afgesloten en bewaakt complex.

De straat bevat veel exclusieve kledingwinkels en enkele dure appartementen. Hier bevinden zich onder andere de winkels van grote luxemerken als Cartier, Louis Vuitton, Chanel en Hermès.

 € 495.000 k.k. (erfpacht afgekocht tot 2039)

 Parkeren, voor ieder wat wils, parkeren op stand (Foto:Funda)1
Parkeren, voor ieder wat wils, parkeren op stand (Foto:Funda)

Parkeren, voor ieder wat wils, parkeren op stand (Foto:Funda)2
Parkeren, voor ieder wat wils, parkeren op stand (Foto:Funda)

Parkeren, voor ieder wat wils, parkeren op stand (Foto:Funda)3
Parkeren, voor ieder wat wils, parkeren op stand (Foto:Funda)

Wilt u geen BN'ers tegenkomen bij het parkeren en houdt u van een beetje privacy, dan is deze brede garage misschien iets voor u. De koop is inclusief de Volvo 164 die er in geparkeerd staat.

De garage met klassieker is gesitueerd aan De Cuserstraat hoek Amstelveenseweg te Amsterdam. 
De bushalte is 100 meter lopen en de Zuidas is te bereiken op 5 minuten fietsafstand. De garage is maar liefst 3.78 meter breed en ruim 6.00 meter diep en voorzien van elektra, verwarming en water. Gezien de breedte van de garage kunnen er ook 2 kleine auto’s naast elkaar in.

De garage is zeer goed geventileerd en kurkdroog.

De garage wordt professioneel beheerd door Delair Vastgoedbeheer. De maandelijkse VvE kosten zijn zeer laag, nog geen € 11,- en de erfpacht is afgekocht tot en met 31 juli 2067.

De Volvo dateert uit het bouwjaar 1969, een vroege Volvo 164 van de eerst meest pure serie. Hij is voorzien van stuurbekrachtiging én de geliefde overdrive en is uitgevoerd met het zeldzame 'GT Dashboard'.

Overige details van deze klassieker:
- De auto heeft 108.000 kilometer gelopen (aantoonbaar)
- Er zijn diverse rekeningen en foto's overdraagbaar die de historie van de auto laten zien, alsmede het taxatierapport.

Vraagprijs € 105.000 k.k. waarmee u de garage, Volvo 164 als ook de gereedschapskast aanschaft.

 Parkeren, voor ieder wat wils - inclusief Volvo 164 (Foto:Funda)1
Parkeren, voor ieder wat wils - inclusief Volvo 164 (Foto:Funda)

Parkeren, voor ieder wat wils, inclusief Volvo 164 (Foto:Funda)2
Parkeren, voor ieder wat wils, inclusief Volvo 164 (Foto:Funda)

Parkeren, voor ieder wat wils- inclusief Volvo 164 (Foto:Funda)3
Parkeren, voor ieder wat wils- inclusief Volvo 164 (Foto:Funda)

Zoek je gewoon een basic parkeerplaats in de hoofdstad voor niet al te veel geld? Dan is deze parkeerplaats (P2) in een afgesloten parkeergarage met ingang aan het Dijkgraafplein misschien wat voor u. De parkeergarage wordt middels een hekwerk afgesloten en is bedienbaar met een afstandsbediening vanuit de auto.

- Afgesloten parkeergarage
- File parkeerplek, niet geschikt voor een grote auto
- Gelegen op eigen grond
- Servicekosten € 42,88,- per maand
- Anti-speculatiebeding van 1 jaar van toepassing
- Oplevering kan per direct.

Vraagprijs € 14.000 k.k.

Parkeren, voor ieder wat wils, koopje! (Foto:Funda)1
Parkeren, voor ieder wat wils, koopje! (Foto:Funda)

Parkeren, voor ieder wat wils, koopje! (Foto:Funda)2
Parkeren, voor ieder wat wils, koopje! (Foto:Funda)

Vanaf morgen wordt het Nationaal Hitteplan weer ingezet

Het Nationaal Hitteplan is vanaf komende woensdag weer van kracht. Dat heeft het RIVM na overleg met het KNMI besloten. Het is de tweede keer deze zomer dat het hitteplan ingezet wordt. Naar verwachting wordt het morgen 28 graden in Amsterdam. Donderdag tot en met zondag ligt het kwik waarschijnlijk rond de 30 graden. Zo meldt AT5

Het RIVM gebruikt het Hitteplan om organisaties, professionals en mantelzorgers over de verwachte hitte te informeren. Iedereen krijgt het advies om goed te drinken, zich niet te veel in te spannen en in de schaduw te blijven.

Volgens het instituut zijn ouderen de grootste kwetsbare groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben. Ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen kunnen gezondheidsproblemen ondervinden van de hitte.

Wanneer de hitte een paar dagen aanhoudt, kunnen ook gezonde mensen last krijgen van oververhitting of uitputting, waarschuwt het RIVM.

'Dacht jij dat de Noordpool wit was? '

Welkom op Edgeøya, een eiland bij Spitsbergen, op het topje van onze planeet. Nergens ter wereld gaat de opwarming zo snel als hier. In zestig jaar werd het er 6 graden warmer. Ongekend, als je het vergelijkt met de rest van de wereld.

Een team van NOSop3 mocht 12 dagen lang mee met een groep wetenschappers die daar onderzoek deed, en zagen met eigen ogen hoe de Noordpool verandert – en tegelijkertijd keihard terugslaat: want de hele wereld gaat het merken als het daar niet goed gaat.

'Tweedehands auto' s dalen iets in prijs'

Tweedehands auto’s zijn na meer dan een jaar van prijsstijgingen eindelijk weer wat goedkoper geworden, merkt verkoopplatform AutoScout24. Volgens de organisatie is dit waarschijnlijk te danken aan de zomervakantie. Zo meldt DvhN.

In juli stond een tweedehandsauto op het platform te koop voor gemiddeld 1,2%, minder dan de maand ervoor. De laatste keer dat deze prijs daalde was in het voorjaar van 2021.

Politie houdt nog twee verdachten aan voor dumpen afval op A7 bij Marum

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor het dumpen van afval op de A7 bij Marum en Frieschepalen. Het gaat om een 20-jarige man uit Gorredijk en een 19-jarige man uit Opende.

Eerder werd al een 32-jarige man aangehouden. Alle drie worden verdacht van betrokkenheid bij afvaldumpingen, het blokkeren van de snelweg, brandstichting en het overtreden van de Wet milieubeheer.

Het politieonderzoek is nog niet afgerond. Woordvoerder Thijs Damstra heeft laten weten dat nog meer aanhoudingen mogelijk zijn.

Demonstratie bij homomonument na mishandeling tijdens Pride-weekend

Bij het homomonument wordt woensdag een demonstratie georganiseerd naar aanleiding van een mishandeling tijdens het Pride-weekend. Vrijdagnacht zou een vrouw na een rit samen met een andere vrouw in een Uber-taxi door de chauffeur zijn mishandeld. Volgens de vrouwen zou de chauffeur dat hebben gedaan nadat zij elkaar een kus gaven, schrijft Het Parool. Zo meldt AT5.

De politie bevestigt tegenover AT5 dat er 'iets is gebeurd', maar wijst er ook op dat er geen aangifte is gedaan en dat er daarom nog geen onderzoek is gestart. De link met lhbti-geweld wordt daarom vooralsnog niet gemaakt.

'Vervelende situatie'
De politie laat daarnaast weten dat het de taxichauffeur is geweest die als eerste contact met hen heeft opgenomen. Volgens de man was er sprake van een vervelende situatie met klanten, geeft een woordvoerder van de politie aan. Daarbij zou ook de auto van de chauffeur zijn bespuugd.

Dat er daarna iets is gebeurd dat 'niet oké is', staat vast, aldus de woordvoerder. De politie benadrukt wel dat geen van de passagiers al aangifte heeft gedaan. Met één van hen is nu een afspraak gemaakt om dat vandaag alsnog te gaan doen.

Reactie
Uber noemt het tegenover Het Parool ‘verschrikkelijk wat er gebeurd is’ en laat weten dat de man op non-actief is gesteld. "Iedereen heeft recht op een veilige rit en we nemen deze zaak hoog op. De veiligheid van alle gebruikers van onze app is een topprioriteit en daarom moet dit incident tot op de bodem worden uitgezocht." Uber laat daarnaast weten dat het de politie hulp heeft aangeboden in het onderzoek.

IsraŽl doodt leider Al Aqsa Brigade in Nablus

Slechts twee dagen nadat het Israëlische leger had ingestemd met een staakt-het-vuren in de Gazastrook, heeft het in Nablus een andere hooggeplaatste Palestijnse militant gedood.

Volgens berichten was de gedode man de leider van de Al Aqsa Brigades, Al-Nablusi. De strijdmacht wordt beschouwd als de gewapende arm van de Palestijnse Fatah-organisatie. Al-Nablusi werd al lange tijd gezocht door het Israëlische leger. Bij de schietpartij in het centrum van de Palestijnse zelfbesturende stad Nablus raakten ten minste 30 mensen gewond, van wie sommigen in levensgevaar verkeren.

Vorige week nog doodde het Israëlische leger twee leden van de leiding van de Islamitische Jihad, wat leidde tot drie dagen van hevige gevechten tussen Israël en de terreurorganisatie Islamitische Jihad in de Gazastrook.
De operatie tegen de Jihad in de Gazastrook moet worden gezien als een voortzetting van een campagne op de Westelijke Jordaanoever die al maanden aan de gang is. Sinds een golf van terreur in Israël in het voorjaar, houdt het leger er meer anti-terreuroperaties.

Juli was de heetste maand ooit voor Spanje en Portugal

Juli was de warmste maand ooit in Spanje en Portugal. Dienovereenkomstig werd in juli voor het eerst sinds 1961 in Spanje een gemiddelde temperatuur van 25,6 graden Celsius geregistreerd, zo maakte de staatsmeteorologische dienst AEMET maandag bekend.

Volgens de metingen lag deze waarde 2,7 graden boven de gemiddelde waarde voor juli. De hoogste temperatuur werd op 24 juli gemeten met 46 graden in de Andalusische stad Morón de la Frontera.

Extreme hitte en nauwelijks regen
Extreme hitte en het uitblijven van regen hebben de droogte in veel gebieden verergerd en hebben gezorgd voor ideale omstandigheden voor het ontstaan van bosbranden. Volgens het European Forest Fire Information System was Spanje in 2022 het ergst getroffen land tot nu toe, zowel wat betreft het afgebrande gebied als het aantal branden. Volgens deze gegevens is ongeveer 240.000 hectare land verbrand bij meer dan 370 branden.

Ook in Portugal gemiddeld 25,1 graden
Ook de weerdienst in buurland Portugal zei dat juli 2022 de warmste ooit was. De gemiddelde temperatuur was daar 25,1 graden. Dat is bijna drie graden hoger dan het langjarig gemiddelde van juli.

Volgens berekeningen van het Intergouvernementeel Panel klimaatverandering heeft de door de mens veroorzaakte klimaatverandering ertoe geleid dat de gemiddelde temperatuur over de hele wereld iets meer dan 1 graad Celsius hoger is.

FBI valt woning Donald Trump in Florida binnen

De Verenigde Staten staan op hun kop nadat de FBI gistermorgen vroeg het huis van oud-president Donald Trump in Florida is binnengevallen. Ze zouden zo'n 15 dozen met vertrouwelijke documenten hebben meegenomen. Trump was op het moment van de inval in New York en reageerde verontwaardigd.

Nadat het nieuws over de inval bekend was geworden verzamelde zich een groep Trump-supporters bij het landgoed. Ze zwaaiden met Trump-vlaggen, toeterden hun claxons en scandeerden leuzen voor Trump en tegen president Biden. 

Justitie heeft nog niet aangegeven waarom de inval in Mar-a-Lago plaatsvond, het Witte Huis zegt alleen dat president Biden niet vooraf op de hoogte was gebracht. In zijn verklaring zwijgt Trump zelf ook over de aanleiding. Hij zegt alleen dat hij heeft meegewerkt met een regeringsonderzoek en dat "deze onaangekondigde inval onnodig en ongepast is".

De Amerikaanse media berichten dat het waarschijnlijk gaat om documenten die Trump na zijn vertrek uit het Witte Huis heeft meegenomen naar Mar-a-Lago, terwijl hij die eigenlijk had moeten inleveren bij het Nationaal Archief. Dat moet volgens de wet, maar Trump zou maar dozen vol documenten hebben meegenomen. In februari heeft hij die dozen teruggestuurd, maar gedacht wordt nu dat niet alles is teruggegeven.

Ook wordt er gespeculeerd over de vraag of er een verband is met het onderzoek door het Congres naar de rol die Trump speelde in de bestorming van het Capitool in januari 2021 nadat hij de verkiezingen had verloren van Joe Biden. Justitie houdt de mogelijkheid open dat Trump nog strafrechtelijk wordt vervolgd voor zijn daden.

Poging doodslag niet bewezen in strafzaak uit Zoetermeer

Twee mannen zijn in hoger beroep vrijgesproken van een poging tot doodslag. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. De verdachten hadden alleen hoger beroep ingesteld tegen dit deel van de veroordeling door de Haagse rechtbank. De overige feiten, zoals oplichting, wapen- en drugsbezit, waren door het beperkte hoger beroep al onherroepelijk geworden. Het Haagse hof heeft het deel van de straf voor de poging doodslag afgetrokken van de straffen zoals uitgedeeld door de rechtbank. Dat betekent dat één van de twee verdachten zijn straf hiermee inmiddels uitgezeten heeft.

De twee verdachten hadden met een man een afspraak gemaakt om een geldbedrag te innen dat de man als ‘money mule’ op zijn bankrekening had. Een van de verdachten heeft van dichtbij op het slachtoffer geschoten terwijl deze worstelde met de andere verdachte. De verdachten hebben bekend dat één van hen het slachtoffer heeft bedreigd, maar zeggen bij die bedreiging een neppistool te hebben gebruikt dat alleen knallen geeft. Ter plaatse trof de politie geen kogels of hulzen aan. Het Haagse hof kan niet vaststellen dat er met een echt wapen geschoten is en kogels afgevuurd zijn. Het afschieten van kogels is met een neppistool niet mogelijk. Het door het Openbaar Ministerie tenlastegelegde medeplegen poging tot doodslag kan daardoor niet wettig en overtuigend bewezen worden. Om dezelfde reden spreekt het hof de man ook vrij van het verwijt dat zij de man hebben bedreigd door kogels op hem af te vuren.

Commandant der Strijdkrachten bij Patrioteenheid: 'Die is er niet voor niets'

Het is nog niet gebeurd, de inslag van een vijandelijk projectiel op NAVO-grondgebied. Als het aan de Nederlandse en Duitse militairen in Centraal-Slowakije ligt, blijft dat ook zo. Vanuit het Oost-Europese land beschermen ze met een Patriot- luchtverdedigingssysteem vitale objecten, het grondgebied en zijn inwoners tegen eventuele dreigingen vanuit de lucht. “Niet bepaald onbelangrijk”, zei Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim maandag. Hij bezocht de ongeveer 100 Nederlandse militairen in Slowakije.

“Het lijkt alsof ze niets te doen hebben, want vuren was tot nu toe niet nodig. Iedereen hoopt dat dit zo blijft, maar als het erop aankomt zijn ze berekend op hun taak.” Dat de Nederlandse militairen operationeel zijn dateert alweer van 22 april. Inmiddels is de eerste lichting afgelost. “Ook deze rotatie beseft heel goed hier niet voor niets te zijn. Het viel me op dat het moreel hoog is”, aldus Eichelsheim.

Meerdere launchers
Nederland staat in Centraal-Slowakije met één vuureenheid. Die bestaat uit meerdere launchers, een vuurleidingscentrale en een radar. Voorts zijn er een commando- en een logistiek element aan toegevoegd.

De militairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando uit Vredepeel treden gezamenlijk op met hun Duitse collega’s, die twee vuureenheden hebben ingezet.

Op verzoek van de NAVO
Beide landen zijn ingezet op verzoek van de NAVO. Duitsland heeft de leiding. Met het Patriot-systeem zijn helikopters, bemande en onbemande vliegtuigen, ballistische raketten en kruisraketten uit te schakelen.

Nederlandse militairen zijn alweer sinds 22 april operationeel in Slowakije (Afbeelding: Defensie)
Nederlandse militairen zijn alweer sinds 22 april operationeel in Slowakije (Afbeelding: Defensie)

Rallyrijders Tšnak en Rovanperš strijden op bloedsnelle Finse wegen

In het wereldkampioenschap rallyrijden is afgelopen weekeinde de achtste van dertien wedstrijden van dit jaar afgewerkt. Op de razendsnelle wegen door de Finse bossen werd hard gestreden, waarbij het verschil tussen de nummers één en twee eigenlijk altijd binnen de tien seconden bleef.

Op de openingsdag ging het tussen twee rijders: Ott Tänak was met navigator Martin Järveoja de snelste in de Hyundai, maar thuisrijder Esapekka Lappi gaf met navigator Janne Ferm na tien van de 22 proeven slechts 3,8 seconden toe in de Toyota. Merkgenoot Elfyn Evans stond met Scott Martin op 19,3 seconden, voor de dominante WK-leider en thuisfavoriet Kalle Rovanperä met Jonne Halttunen (+21,0), ook in een Toyota.

Tänak hield stand op de tweede dag, waar het vooral in het begin flink regende. De sterk naar voren gekomen Rovanperä was echter niet ver weg en met alleen de zondag te gaan stond hij maar 8,4 seconden achter de Est. Lappi verloor vooral door een steen op zijn voorruit flink wat tijd en stond derde op 35,2 seconden, Evans kampte met de nodige problemen en sloot zaterdag af als vierde op 1:19,7 minuten van Tänak.

Ook op de slotdag zaten Tänak en Rovanperä uiterst dicht bij elkaar, maar de Est hield stand in zijn Hyundai en pakte voor de derde keer de overwinning in Finland. Rovanperä finishte op 6,8 seconden, de derde plek ging naar Lappi op 1:20,7 minuten. Dat had nog wat voeten in de aarde, want in de voorlaatste proef sloeg de Fin zwaar over de kop, maar met een halve auto en zonder voorruit reed hij in een heroïsche slotproef de derde plek binnen.

Brandput onbruikbaar gemaakt nabij aangestoken bermbranden

Op zaterdag 6 augustus zijn er meerdere bermbranden geweest in de omgeving van de N381 bij Ureterp. Toen de brandweer deze branden wilde blussen, bleek de dichtstbijzijnde brandput onbruikbaar te zijn gemaakt met behulp van gier. Het is onacceptabel dat het werk van hulpdiensten op deze manier wordt belemmerd. De politie onderzoekt dan ook zowel dit incident als de bermbranden.

De brandweer moest in de nacht van vrijdag op zaterdag al meerdere keren ter plaatse komen om brandjes te blussen in de omgeving van de N381 bij Ureterp. Op zaterdagmiddag rond drie uur wilde de brandweer hier wederom een brand blussen en had daarbij extra water nodig. Toen zij de dichtstbijzijnde brandput aan de Mersken wilde gebruiken voor waterwinning, zagen ze dat deze volgestort was met gier. De put was daarmee onbruikbaar gemaakt. Als de brandweer deze put toch gebruikt had, was de brandweerwagen zwaar beschadigd geraakt. Gelukkig is het de brandweer desondanks gelukt om met beschikbare middelen de branden te blussen. Uit onderzoek is ook gebleken dat het gestorte gier niet in het leidingwater is terechtgekomen. De put is inmiddels schoongemaakt en weer in gebruik.

De politie onderzoekt de bermbranden en de vernieling, daarbij kan de politie de hulp van eventuele getuigen goed gebruiken. Heeft u iets verdachts gezien in de omgeving De Mersken ter hoogte van de N381? Of heeft u camerabeelden aan of in de omgeving van De Mersken, bijvoorbeeld een deurbelcamera? Dan komt de politie graag met u in contact. Dat kan via 0900-8844, onderstaand tipformulier of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Afbeelding: Politie.nl
Afbeelding: Politie.nl

FOK! Wat een weer: Iets warmer, zonnig en droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal!

Een heerlijke zomerdag gister!

De minimumtemperaturen lagen van 7.9 C bij Hoogeveen tot 16.4 C op Vlieland,
de maximumtemperaturen van 21.2 C bij Eelde tot 25.8 C bij Maastricht.

De verwachtingen voor het komende etmaal zijn:

Vanochtend is het in het noorden half- tot zwaar bewolkt, elders zijn er zonnige perioden. Het blijft droog. De wind waait uit het noordoosten en is matig.

Vanmiddag schijnt vooral in het midden en zuiden de zon volop en blijft het verder overal droog. De maximumtemperaturen liggen tussen 21°C in het Waddengebied en 28°C in het zuiden. De noordoostenwind is matig, langs de westkust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Vanavond is er weinig bewolking. Langs de zuidwestkust is de noordoostenwind vrij krachtig, elders matig.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen:
Droog, zonnig en zeer warm met maxima rond 30°C, in het zuiden rond het weekeinde nog enkele graden hoger. In het midden, zuiden en oosten is er van woensdag tot en met zondag een grote (60-90%) kans op code geel voor hitte. In het zuiden is er van vrijdag tot en met zondag een redelijke (30-60%) kans op code oranje voor extreme hitte.

 • Di 09-08-2022 Max. 24/27° Min. 12° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 70% Zonkracht 6 Windkracht N 2
 • Wo 10-08-2022 Max. 29° Min. 13° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 80% Zonkracht 6 Windkracht O 2
 • Do 11-08-2022 Max. 30° Min. 15° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 80% Zonkracht 6 Windkracht O 3
 • Vr 12-08-2022 Max. 31° Min. 15° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 70% Zonkracht 6 Windkracht O 3
 • Za 13-08-2022 Max. 31° Min. 16° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 70% Zonkracht 5 Windkracht O 3
 • Zo 14-08-2022 Max. 32° Min. 17° Neerslag 0mm Neerslagkans 20%
  Zonneschijn 70% Zonkracht 6 Windkracht ZO 3

Weer en klimaatpuim 8 aug 2022 ( Bron:KNMI)
Weer en klimaatpuim 8 aug 2022 ( Bron:KNMI)

De hemel boven Haps (Foto: Charged)
Een prachtige hemel boven Haps (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #198 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1206
special
Random Pics van de Dag #1205
special
Random Pics van de Dag #1204
review
Helldivers II
special
Random Pics van de Dag #1203
©FOK.nl e.a.