Oekra´ne: kerncentrale Zaporizja opnieuw beschoten

Ondanks waarschuwingen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zijn er bij de Oekraïense kerncentrale Zaporizja opnieuw beschietingen geweest. Een medewerker van de kerncentrale raakte hierbij gewond, tevens werden er drie stralingsmeters bij een opslag voor gebruikte kernbrandstof beschadigd, volgens het Oekraïense staatsbedrijf Energoatom.

Rusland heeft in maart de kerncentrale in handen gekregen. Oekraïne geeft aan dat Rusland achter de beschietingen zit. Vlak voor deze aanval namen Russische militairen hun toevlucht tot bunkers, aldus Energoatom. De Russen ontkennen dit echter en stellen dat Oekraïne de centrale met raketten bestookt heeft.

Afgelopen vrijdag raakten bij beschietingen al stroomkabels van de kerncentrale beschadigd. Dat was aanleiding voor atoomwaakhond IAEA om te waarschuwen voor ernstige schade door beschietingen. Het IAEA sprak niet uit of ze Rusland of Oekraïne daarvoor verantwoordelijk. Wel is er volgens directeur-generaal Grossi "een reëel gevaar" op een kernramp als de beschietingen blijven voortduren, met potentiële gevolgen voor zowel Oekraïne als de omringende landen.

Oekraïne zegt dat Rusland de fabriek in een militaire basis heeft veranderd, waardoor het extreem moeilijk is om de Russische troepen en uitrusting binnenin te targeten. Volgens de New York Times gebruikt Rusland de fabriek sinds half juli als dekmantel om op Oekraïense troepen te schieten.

De in Washington gevestigde denktank, het Institute for the Study of War (ISW), oordeelde op 3 augustus dat Russische troepen de energiecentrale waarschijnlijk zouden gebruiken om “in te spelen op de westerse angst voor een nucleaire ramp in Oekraïne in een poging de westerse wil om militaire steun verlenen aan een Oekraïens tegenoffensief”. De ISW zei verder dat Rusland "de fabriek effectief gebruikte als een nucleair schild om Oekraïense aanvallen op Russische troepen en uitrusting te voorkomen".

President Zelensky spreekt van "nucleair terrorisme" van de kant van Rusland. "Geen land ter wereld zou zich veilig voelen als een terroristische staat een kerncentrale beschiet", aldus Zelensky zondagavond.