FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 maart 2022

Langlaufer Jouve wint éindelijk in World Cup, Chinees sprint naar historie

De World Cup langlaufen is neergestreken in Noorwegen, waar in het weekeinde de klassieke wedstrijden in Oslo op het programma staan. Donderdag volgde echter nog een lekker tussendoortje: de sprint in klassieke stijl in het centrum van Drammen.

Vrouwen
Zweden zorgde weer voor de helft van de inbreng in de finale met Jonna Sundling, Maja Dahlqvist en Anna Dyvik, aangevuld met thuisfavoriete Maiken Caspersen Falla, de Zwitserse Nadine Fähndrich en Anamarija Lampic uit Slovenië.

Sundling, Falla en Lampic waren met afstand de sterkste drie en in een zinderende eindsprint ging de overwinning naar Falla. Voor de Noorse, drievoudig winnares van het eindklassement op de sprint, was het haar eerste World Cup-zege in twee jaar tijd en haar zesde in Drammen. Sundling sprintte Lampic eruit voor plek twee, Dahlqvist, Dyvik en Fähndrich grepen naast het podium.

Mannen
Pål Trøan Aune en Sivert Wiig vertegenwoordigden het thuisland in de finale, Frankrijk had met Richard Jouve en Lucas Chanavat ook twee troeven in de strijd. Federico Pellegrino was er voor Italië bij en de Chinese verrassing Qiang Wang stond ook weer in de finale.

Jouve gooide het tempo gelijk flink omhoog en die tactiek pakte perfect uit: de rest kon hem simpelweg niet volgen en na twaalf podiumplekken, een WK-medaille en twee olympische medailles pakte een ontketende Jouve éindelijk zijn eerste World Cup-zege ooit. Wang sprintte naar de tweede plek, de eerste Chinese podiumplek ooit in de World Cup langlaufen, Chanavat werd derde, voor Wiig, Pellegrino en Aune.

Random Pics van de Dag #562

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ajax ten koste van AZ naar bekerfinale

Ajax heeft zich donderdag ten koste van AZ geplaatst voor de finale van het KNVB Bekertoernooi. In de halve finale in Alkmaar wonnen de Amsterdammers met 0-2 dankzij doelpunten van Steven Berghuis en Davy Klaassen. Ajax neemt het in de finale op tegen PSV, die zich woensdag voor de finale plaatsen na winst tegen Go Ahead Eagles.

Ajax had de wedstrijd tegen AZ volledig onder controle. De Amsterdammers kwamen via Berghuis in de eerste helft op voorsprong. De aanvallende middenvelder schoot van net buiten de zestien raak. Na de 0-1 bleef Ajax de wedstrijd controleren. Ze gaven niks weg, maar buiten een schot van Antony op de lat kreeg Ajax ook weinig kansen en was het bij rust 0-1.

Ook in de tweede helft gaf Ajax niks weg tegen AZ. Ondanks een paar omzettingen bij AZ kwam de ploeg van Erik ten Hag niet in de problemen en vlak voor tijd maakte Klaassen op aangeven van Nicolás Tagliafico de 0-2.

Het wordt de 27e finale voor Ajax, dat de beker twintig keer won. De tegenstander op 17 april is PSV, dat in de andere halve finale finale dinsdag met 1-2 te sterk was voor Go Ahead Eagles. Het wordt de eerste bekerfinale tussen de twee topclubs sinds 2006.

Vilnius, Litouwen hernoemt straat Russische Ambassade naar 'Oekraïense helden'

In Vilnius, te Litouwen, krijgt de Russische ambassade een nieuw adres: de toegangsweg naar het gebouw krijgt een nieuwe naam uit protest tegen de Russische inval in Oekraïne. "We zijn overeengekomen om de huidige naamloze straat die leidt van Latviu Street naar de ambassade "De straat van de 'Oekraïense helden' te noemen", schreef burgemeester Remigijus Simasius op Facebook.

De benodigde juridische formaliteiten moeten binnenkort worden afgerond, zei hij. Volgens Simasius zal het enige adres op straat dat van de Russische ambassade zijn. "Vanaf nu moet het visitekaartje van elke medewerker van de Russische ambassade de Oekraïense helden eren. En iedereen die een brief aan de ambassade schrijft, moet denken aan de slachtoffers van de Russische agressie en de helden van Oekraïne", schreef hij.

Handbalsters winnen burenruzie van Duitsland voor EK-kwalificatie

De Nederlandse handbalsters hebben donderdag het derde duel in de EK-kwalificatie gewonnen. Oranje zette Duitsland in Krefeld met 25-31 opzij. Bij het debuut van de Zweed Per Johansson als bondscoach was Bo van Wetering met zes doelpunten de topscorer van Oranje. Dione Housheer en Larissa Nusser waren beiden goed voor vier doelpunten.

Halverwege leidde Duitsland nog met 12-10. Dat was vooral te danken aan een reeks reddingen van de 23-jarige keepster Katharina Filter, die mocht starten van de Nederlandse bondscoach Henk Groener. In de tweede helft stelde het Nederlands team orde op zaken. Oranje nam mede door een aantal succesvolle tegenstoten het initiatief over en liep uit naar 25-31.

Oranje is door de zege op Duitsland nog foutloos in de kwalificatie voor het EK van 2022. Nog voor het teleurstellend verlopen WK werden Belarus (38-27) en Griekenland (14-35) simpel aan de kant gezet.

Zaterdag staan Nederland en Duitsland opnieuw tegenover elkaar. Beide landen treffen elkaar in een uitverkocht Topsportcentrum in Rotterdam. Oranje hoeft niet te vrezen voor het mislopen van het EK. Door de uitsluiting van Belarus wegens de Russische inval in Oekraïne, is er in de groep alleen nog concurrentie van Griekenland. De beste twee landen gaan door.

Patatje oorlog mag niet meer

Althans, in snackbar 'Piccolino Patathuisje' in de Lange Hezelstraat in Nijmegen is de term in de ban gedaan. Volgens de snackbarhouders is de term beladen en echt niet meer van deze tijd. De oorlog in Oekraine gaf voor hen de doorslag. De nieuwe naam van het bewuste patatje is nu frietje FLIP (zoals vlaflip, choco/vanille) niet echt origineel maar nog altijd beter dan oorlog, aldus de eigenaren op Facebook. 

 Submitter Mouthman is behoorlijk kritisch over de naamswijziging: "Patatje.... euh Frietje oorlog in de ban, jongengs er is altijd oorlog, mijn hele leven al. Wat is er dan zo bijzonder aan deze oorlog? Volgens mij zijn er meer verschrikkelijke oorlogen geweest, met kindsoldaten, verkrachtingen etc, etc... Waarom ging het toen niet in de ban?"

WK sprint: Krol wint 1.000m in baanrecord, Dubreuil leidt na eerste dag

Na de eerste dag van het WK sprint in Hamar gaat Laurent Dubreuil  bij de mannen aan de leiding. Thomas Krol, de olympisch kampioen, won de kilometer in een nieuw baanrecord van 1.08,16.

Havard Lorentzen werd tweede in 1.08,82. Laurent Dubreuil eindigde als derde in 1.08,85. Kai Verbij schaatste met 1.08,94 naar plek vier. Op de zesde plek eindigde Tijmen Snel in 1.09,80.

Op de 500 meter morgen heeft Dubreuil van zeventien honderdsten voorsprong op Krol. Verbij bezet plek drie op 29 honderdsten van Dubreuil.

WK sprint: Leerdam wint 1.000m en pakt leiding over van Kok

Na de eerste dag van het WK sprint in Hamar gaat Jutta Leerdam aan de leiding na de 500 en 1.000 meter. Leerdam won zojuist de kilometer in 1.14,88 en ging Femke Kok voorbij in het klassement.

Kok werd tweede in 1.15,69. De Amerikaanse Kimi Goetz werd derde in 1.15,89. Michelle de Jong schaatste met 1.17,95 naar plek 10.

Leerdam heeft morgen op de 500 meter zeven honderdsten voorsprong op de nummer twee Kok. Vanessa Herzog staat derde op zes tienden van Leerdam. Michelle de Jong staat zevende op al bijna twee seconden van Leerdam.

WK sprint: Dubreuil wint 500m, Verbij vierde

Laurent Dubreuil heeft op de eerste dag van het WK sprint in Hamar de 500 meter voor mannen gewonnen. De Canadees kwam tot een winnende tijd van 34,58.

De huidig wereldkampioen sprint, de Japanner Shinhama, eindigde als tweede in 34,71. De Pool Piotr Michalski schaatste met 34,79 naar de derde tijd. Beste Nederlander was Kai Verbij die vierde werd in 34,83. Thomas Krol, die een paar weken geleden de olympische titel won op de 1.000 meter, schaatste naar 35,10 waarmee hij zevende werd. Thijmen Snel schaatste naar 35,46

WK sprint: Kok wint 500m, Leerdam 5e

Op de eerste dag van het wereldkampioenschap sprint in Hamar heeft Femke Kok de 500 meter voor vrouwen gewonnen. Kok startte matig maar dankzij een goede ronde kwam ze toch nog tot 37,78.

Vanessa Herzog werd tweede in 37,93, Kaja Ziomek veroverde brons in 37,94. Jutta Leerdam stelde ietwat teleur en werd in 38,11 vijfde. Michelle de Jong kwam niet verder dan 38,27 waarmee ze zesde werd.

De Russinnen ontbreken net als Brittany Bowe en Erin Jackson. Miho Takagi zal meedoen aan het WK allround dat zaterdag, ook in Hamar, van start gaat.

Straks volgt de 1.000 meter.

Politie zoekt getuigen van strooien bankbiljetten op de A16

Agenten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid wilden op maandag 28 februari om 15.39 uur een voertuig controleren, maar de bestuurder weigerde te stoppen. Dit leidde tot een achtervolging op de A16 ter hoogte van Prinsenbeek.

Op een gegeven moment verloren de agenten het zicht op het voertuig en was op de vluchtstrook wel een grote stofwolk en opspattend grind te zien. Daarnaast dwarrelde een groot aantal bankbiljetten over de snelweg. De agenten hebben deze biljetten bij elkaar geraapt.

In de omgeving van Zevenbergschen Hoek troffen de agenten het voertuig met daarin twee personen. Zij zijn als verdachten aangehouden. Even later vonden de agenten nog een pakket met 24.000 euro.

De politie is op zoek naar mensen die op de genoemde locatie en het tijdstip hebben gezien dat er bankbiljetten gestrooid werden of die daar andere opvallende zaken hebben waargenomen. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

MIVD ontdekt Russische spionnen in Nederlandse routers

Cyberspionnen van de Russische militaire inlichtingendienst GRU hebben het afgelopen jaar Nederlandse routers gehackt van particulieren en het midden- en kleinbedrijf. Dit blijkt uit onderzoek van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

De MIVD ziet dat de GRU een wereldwijd botnet heeft gecreëerd van duizenden gehackte routers van particulieren en midden- en kleinbedrijf (MKB). Ook in Nederland is hierbij een klein aantal routers gehackt van willekeurige slachtoffers die vooralsnog geen relatie hebben met Defensie, de rijksoverheid of vitale sectoren. Op dit moment worden de slachtoffers geïnformeerd.

Heimelijk cyberoperaties
Een botnet is een verzameling van gehackte apparaten die centraal en collectief aangestuurd kan worden. Deze cyberoperatie van de hackersgroep Sandworm van de GRU is zorgelijk, omdat de GRU gehackte routers kan misbruiken om heimelijk cyberoperaties tegen Nederlandse of bondgenootschappelijke belangen uit te voeren. Denk daarbij aan digitale spionage, sabotage of beïnvloeding.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk waarschuwden vorige week ook voor deze aanvalstactiek van de GRU (zie bijlage). Het gaat om small office and home office (SOHO)-routers van onder meer het merk WatchGuard.

Verstoring
Openbaarmaking van deze methoden draagt bij aan verstoring van dergelijke vijandige operaties en het verhogen van de weerbaarheid van daadwerkelijke en potentiële slachtoffers. MIVD-directeur generaal-majoor Jan Swillens: “Net als in 2018 bij de verstoorde hackoperatie bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) toen we de betrokken Russen het land uit hebben gezet, is ook nu de boodschap: dit moet stoppen.’’

De MIVD werkt nauw samen met de AIVD en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Het NCSC heeft naar aanleiding van de GRU-hack een doelgroepenbericht met beveiligingsadvies gepubliceerd op de website van het NCSC.

Amerikaanse landmachteenheid naar oefening in Europa; Nederland levert gastlandsteun

Eenheden van Defensie ondersteunen van half maart tot eind april de verplaatsing van een Amerikaanse landmachtbrigade, onderweg naar een oefening in Oost-Europa. Het betreft een verplaatsing en oefening die voor de Oekraïne-oorlog al gepland stonden. In en rond de haven van Vlissingen zet Defensie continu ongeveer 75 Nederlandse militairen in voor deze gastlandsteun.

De VS hebben Nederland om Host Nation Support (gastlandsteun) gevraagd bij het verplaatsen van militair materieel vanuit de Zeeuwse zeehaven richting het oosten van Europa. Daar gaat de Amerikaanse 3rd Armored Brigade Combat Team van de 4th Infantry Division uit Fort Carson, Colorado dit voorjaar deelnemen aan de oefening DEFENDER 22. Die oefening staat al lange tijd op de kalender en heeft geen relatie met de huidige ontwikkelingen in Oost-Europa.

Goed voorbeeld
De voorbereidingen voor de doorvoeroperatie liepen al voordat Rusland het soevereine land Oekraïne binnen viel. Dit is geen activiteit in het kader van de verhoogde paraatheid en activiteit van NAVO-troepen. Het is wel een goed voorbeeld van uitvoering van gastlandsteun; Nederland toont zich hiermee een betrouwbare bondgenoot. Host Nation Support is een bondgenootschappelijke taak voor NAVO-landen.

Bevoegdheden
Voor de doorvoeroperatie wordt het overslagterrein in de haven van Vlissingen ingesteld als Tijdelijk Militair Object (TMO). Het terrein wordt dag en nacht bewaakt door militairen van de landmacht. Eenheden van de marine zorgen voor de veiligheid op en in het water. Ook overige Defensie-eenheden leveren steun. Zo heeft de MIVD een veiligheidsanalyse gemaakt, levert de Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie transport van Amerikaans personeel en ondersteunen de luchtmacht en marechaussee de bewaking en beveiliging.

Marineschip
Het Amerikaanse materieel komt in de laatste week van maart aan in de haven van Vlissingen; het marineschip Cape Washington en het civiele transportschip Arc Endurance verzorgen de oversteek. Amerikaans personeel zorgt zelf voor de behandeling van het materieel. Dat wordt in de haven overgeladen voor transport over de weg en het spoor. Zodra al het materieel bij Venlo de grens over is, eindigt de Nederlandse gastlandsteun. Het eindstation van de doorvoeroperatie is een oefenterrein in Polen.

Opnieuw lading goederen naar Oekraïne

Nederland stuurt een nieuwe lading goederen naar Oekraïne. Het gaat zowel om militaire als niet-militaire goederen. Oekraïne heeft hiervoor een nieuw verzoek ingediend, waar het kabinet mee instemt. Dat schijft minister Kajsa Ollongren vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De goederen komen bovenop de al geleverde ladingen. Het gaat nu om verschillende militaire goederen, aangevuld met overige goederen zoals voertuigen, gevechtsrantsoenen, slaapzakken, laptops en beschermende kleding.

De levering is zorgvuldig getoetst aan de EU wapenexportcriteria. Ollongren schrijft bovendien dat zij de Kamer binnenkort informeert over de uitkomst van de toetsing aan het EU Gemeenschappelijk Standpunt inzake wapenexport.

De kosten voor de levering komen uit het Budget Internationale veiligheid.

Verstappen na contractverlenging : "Ik hou van dit team"

Na het behalen van de wereldtitel gaf Max Verstappen al aan graag langdurig bij Red Bull Racing te willen blijven en vandaag werd dat ook op papier vastgelegd. Met een contractverlenging tot en met 2028 is de Nederlander lang verbonden aan het team waar hij van houdt.

"Ik geniet er echt van om deel uit te maken van het Oracle Red Bull Racing team, dus de keuze om tot en met het seizoen 2028 te blijven, was een makkelijke beslissing. Ik hou van dit team en vorig jaar was gewoon ongelooflijk: vanaf onze samenwerking in 2016 is het ons doel geweest om het kampioenschap te winnen en dat hebben we gedaan. Dus nu gaat het erom om nummer één zo lang mogelijk op de auto te houden", aldus de wereldkampioen, zo lezen we op Verstappen.nl.

Ook teambaas Christian Horner is enthousiast over de nieuwe verbintenis. "Dat Max tot eind 2028 bij Oracle Red Bull Racing heeft getekend, is een echte verklaring van vertrouwen. Onze voornaamste focus ligt op het behouden van Max zijn wereldtitel, maar deze deal toont ook aan dat hij deel uitmaakt van de langetermijnplanning van het team. Nu de Red Bull Powertrains afdeling werkt aan het nieuwe motorreglement voor 2026, wilden we er zeker van zijn dat we de beste coureur op de grid hadden voor die auto", aldus de Brit.

Verstappen na contractverlenging : "Ik hou van dit team" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen na contractverlenging : "Ik hou van dit team" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Flinke stijging coronagevallen, carnaval en wintersport lijken ook rol te spelen

Carnavalsvierders en terugkerende wintersporters lijken een stijging in het aantal positieve coronagevallen te veroorzaken. Het aantal positieve tests is flink gestegen, volgens het RIVM. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn er 48.503 positieve tests geregistreerd. In de zeven dagen ervoor waren dat er gemiddeld ruim 35 duizend per dag. Vandaag ligt het aantal positief getesten nog hoger met 58.301 positieve testuitslagen.

Het aantal positief op Sars-Cov-2 geteste personen was woensdag  het hoogste aantal in twee weken tijd. De overheid hield er bij het beslissen over het versoepelen van de coronaregels al rekening mee dat dit zou kunnen leiden tot een nieuwe opleving van het coronavirus. Hiertoe is besloten dat risicogroepen binnenkort opnieuw worden opgeroepen voor een boosterprik. 

Ook bij de GGD neemt het aantal testafspraken, dat al een paar weken aan het dalen was, weer toe. Carnaval lijkt hierbij ook een rol te spelen. In het zuiden van het land werden er volgens de landelijke GGD dinsdag veel meer testafspraken gemaakt dan op de dagen ervoor. 

Pantserhouwiters voor schietoefening naar Duitsland

De landmacht doet met 16 Pantserhouwitsers mee aan de reguliere schietoefeningen SOB/SOMS (Schietopleiding Bergen/Schietopleiding Munster Sud). De eerste zes van dit mobiele 155mm-geschut vertrekken vandaag per trein naar Duitsland. Over een week vertrekt nog een trein. De artilleristen oefenen daar van 14 tot en met 24 maart.

Het Vuursteun Commando gaat meerdere keren per jaar voor deze oefening naar Duitsland. De inzet heeft dus geen direct verband met de oorlog in Oekraïne. De Duitse schiettereinen bieden door hun grootte veel meer mogelijkheden dan die van Nederland.

Vanwege de verslechterde veiligheidssituatie is er in het algemeen meer aandacht voor het grootschalig conflict. Met het schieten werkt de eenheid aan het vergroten van de gereedheid. Een deel van de eenheden van het Vuursteun Commando is ingedeeld bij de NATO Response Force. Maar in dit geval gaat het dus niet om een inzet voor de snelle reactiemacht.

Vuursteun vanaf de grond
Het Vuursteun Commando levert alle vuursteun vanaf de grond binnen Defensie. De mobiele 155mm-pantserhouwitser is het zwaarste wapen van de landmacht. Deze eenheid beschikt ook over 120mm-mortieren. Het commando is verantwoordelijk voor de hele vuursteunketen. Denk met name aan het selecteren, opsporen en bestrijden van doelwitten

Marineschip Zr.Ms De Zeven Provinciën vertrekt voor NAVO-vlootverband

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën vertrekt aanstaande zondag uit Den Helder. Het marineschip sluit zich de komende vier maanden aan bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), een van de snel inzetbare vlootverbanden uit de flitsmacht van de NAVO. Minister Kajsa Ollongren zwaait de ca. 190 bemanningsleden uit. Eerder op de ochtend vertrekt ook Zr.Ms. Rotterdam richting Noorwegen.

De SNMG1 is hoofdzakelijk actief in de Noord-Atlantische Oceaan, Noordzee en de Baltische Zee. Het vlootverband bestaat uit marineschepen van verschillende NAVO-bondgenoten. De schepen nemen deel aan diverse grote oefeningen zoals Cold Response nabij Noorwegen om de onderlinge samenwerking te versterken. Bovenal zijn ze 24/7 beschikbaar voor opdrachten uit het NAVO hoofdkwartier.

Zr.Ms. De Zeven Provinciën is uitgerust met een maritieme NH90-gevechtshelikopter van het Defensie Helikopter Commando (DHC). Het marineschip neemt het multipurpose-fregat Zr.Ms. Van Amstel over, dat momenteel deel uitmaakt van SNMG1. Nederland voert heel 2022 het commando over de maritieme taakgroep. Momenteel is dat in handen van de Nederlandse commandeur Ad van de Sande.

Eerder op de ochtend vertrekt ook Zr.Ms. Rotterdam. Het amfibisch transportschip met ca. 275 militairen aan boord neemt eveneens deel aan de grote oefening Cold Response. Het schip is uitgerust met 2 Cougar-helikopters van het Defensie Helikopter Commando en landingsvaartuigen van het Korps Mariniers. Zr.Ms. Rotterdam maakt ook deel uit van de reactiemacht van de NAVO. Het schip staat op een iets langere reactietijd dan Zr.Ms. De Zeven Provinciën.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 9

Er is weer een Grote Superheldenfilm in de bioscoop, dus je weet al waar de meeste filmliefhebbers naartoe gaan, dit weekend. Gelukkig zijn er ook een paar andere, interessante titels voor wie helemaal geen zin heeft in wéér een reboot.

The Batman

Twee jaar lang heeft Bruce Wayne (Robert Pattinson) de straten van Gotham City bewaakt als de Batman. Hij is een schrikbeeld voor criminelen geworden en heeft zo de duistere kant van de stad leren kennen. Met slechts een paar trouwe bondgenoten – Alfred Pennyworth (Andy Serkis) en inspecteur James Gordon (Jeffrey Wright) – in een stad waar corruptie hoogtij viert, staat de eenzame held voor de gewone burgers symbool voor wraak. Als een moordenaar het op sadistische wijze gemunt heeft op de elite van Gotham, leidt een spoor van cryptische aanwijzingen ‘World’s Greatest Detective’ naar de onderwereld, waar hij in contact komt met Selina Kyle/Catwoman (Zoë Kravitz), Oswald Cobblepot/de Penguin (Colin Farrell), Carmine Falcone (John Turturro) en Edward Nashton/de Riddler (Paul Dano). Als het bewijs duidelijkere vormen begint aan te nemen, komen de grootse plannen van zijn tegenstander aan het licht. Batman moet nieuwe samenwerkingen aangaan, de dader ontmaskeren en afrekenen met het machtsmisbruik en de corruptie waar Gotham City al zo lang onder lijdt.

Zie ook: Robert Pattinsons detective is een stugge eenling in The Batman.

Memoria

Sinds Jessica een keer door een luide knal is opgeschrikt bij het aanbreken van de dag, kan ze niet meer slapen. Als ze richting Bogotá gaat om haar zus te bezoeken, raakt ze bevriend met archeologe Agnes. Het besluit Agnes op een dag bij haar werkplaats op te zoeken heeft de ontmoeting met Hernan tot gevolg, met wie ze bijzondere herinneringen deelt. Als de dag ten einde loopt, ervaart Jessica een hernieuwd gevoel van helderheid.

Flee

Flee vertelt het intieme verhaal van een Afghaanse vluchteling in Denemarken, die om zijn nieuwe toekomst te beginnen, eerst zijn schrijnende verleden moet loslaten. Hij doet voor het eerst zijn buitengewone verhaal bij goede vriend en documentairemaker Johas Poher Rasmussen. Stukje bij beetje ontrafelt het schrijnende verleden van een jonge vluchteling...

Lamb

Het IJslandse koppel, Maria (Noomi Rapace) en haar man Ingvar (Hilmir Gudnason), woont samen met hun schapen op een mooie maar zeer afgelegen boerderij. Wanneer ze een mysterieuze pasgeborene ontdekken op hun erf besluiten ze het te houden en op te voeden als hun eigen vlees en bloed. Dit onverwachte vooruitzicht als nieuw gezin brengt hen veel vreugde, maar zal hen uiteindelijk ook vernietigen.

De son vivant

Benjamin (Benoît Magimel) is een mislukte acteur die zijn dagen slijt als dramadocent. Als bij hem een ernstige vorm van kanker wordt vastgesteld wil hij dit eerst niet onderkennen, tot grote frustratie van zijn moeder Crystal (Catherine Deneuve). Zij bijt zich, tegen beter weten in, vast in het herstel van haar zoon. Na wat omzwervingen en second opinions melden moeder en zoon zich bij de onorthodoxe kankerkliniek van dokter Eddé; een vriendelijke man die met behulp van muziek, vrolijke stropdassen en een bevlogen verplegingsteam zijn patiënten probeert te verzoenen met het onvermijdelijke. In plaats van te blijven focussen op genezing, als dit er eigenlijk niet meer in zit, worden patiënten begeleid bij het loslaten van het leven, hoe moeilijk dat ook is. Over de periode van een jaar worden Benjamin en Crystal geholpen om, in alle rust, de naderende dood te accepteren en de losse eindjes van het verleden aan elkaar te knopen. 

Mrs. F.

Ifeoma Fafunwa, Mrs. F., gaat de uitdaging aan om haar toneelstuk Hear Word! over het misbruik van vrouwen in de Nigeriaanse samenleving te ensceneren in Makoko, een beruchte sloppenwijk in het hart van de megastad Lagos, waar vrouwen lijden onder de dominantie van mannen. Ifeoma breidt de oorspronkelijke cast van Nigeria's meest geprezen actrices uit met jonge vrouwen uit Makoko. Zullen deze vrouwen de moed hebben om de gemeenschap onder ogen te komen, voor zichzelf op te komen en deel uit te maken van een transformatie naar verandering?

Benzine prijs op nieuwe recordhoogte, maar hoeveel betaalden wij vroeger?

Afgelopen week is de benzineprijs met 4 cent gestegen tot een nieuw absoluut record. Gecorrigeerd naar de inflatie laat Datagraver zien dat autorijden nooit goedkoop is geweest maar dat we nu toch echt een hoofdprijs betalen.

Helaas is de verwachting dat de prijzen voor brandstoffen nog verder omhoog zullen gaan door de oorlog in Oekraïne.

Prijzen per vandaag, 3 maart 2022

Overview trailer en demo voor Kirby and the Forgotten Land

Het is bijna tijd voor Kirby's eerste échte 3D-avontuur. Op 25 maart komt Kirby and the Forgotten Land uit op Nintendo Switch. Om alle details op een rij te zetten, heeft Nintendo een overview trailer uitgebracht voor de game.

De game toont onder andere het avontuur, de minigames, co-op en nog meer. Ook het gebruik van amiibo wordt toegelicht. Wil je dit allemaal zelf ervaren dan is dat geen probleem. Nintendo heeft in de eShop een demo uitgebracht die gratis te downloaden is.

IKEA stopt activiteiten in Rusland en Wit-Rusland, doneert ruimhartig voor humanitaire hulp

Na een aantal andere bedrijven stopt ook Ikea tot nader order met haar activiteiten in Rusland. Hetzelfde geldt voor het zakendoen in Wit-Rusland, blijkt uit een corporate statement van de Zweedse meubelgigant.

15.000 Ikea-medewerkers worden getroffen door het besluit. Het bedrijft heeft besloten tot ruimhartige donaties ten behoeve van humanitaire hulp.

Van Ikea.com :
"De verwoestende oorlog in Oekraïne is een menselijke tragedie, en onze diepste empathie en bezorgdheid gaan uit naar de miljoenen mensen die getroffen zijn. De onmiddellijke acties van Inter IKEA Group en Ingka Group waren het ondersteunen van de persoonlijke veiligheid en beveiliging van IKEA medewerkers en hun families, en we zullen dat blijven doen.

De oorlog heeft al een enorme menselijke impact gehad. Het leidt ook tot ernstige verstoringen van de toeleveringsketen en de handelsvoorwaarden. Om al deze redenen hebben de bedrijfsgroepen besloten om IKEA-activiteiten in Rusland tijdelijk te onderbreken.

Dit betekent dat:

  • Inter IKEA Group heeft de beslissing genomen om alle export en import in en uit Rusland en Wit-Rusland stop te zetten.
  • Inter IKEA Group heeft de beslissing genomen om alle productieactiviteiten van IKEA Industry in Rusland stop te zetten. Dit betekent ook dat alle leveringen van alle onderleveranciers aan deze units worden gepauzeerd.
  • Ingka Group heeft de beslissing genomen om alle IKEA Retail-activiteiten in Rusland stop te zetten, terwijl het winkelcentrum Mega open blijft om ervoor te zorgen dat de vele mensen in Rusland toegang hebben tot hun dagelijkse behoeften en essentiële zaken zoals voedsel, boodschappen en apotheken.

Deze beslissingen hebben een directe impact op 15.000 IKEA medewerkers. De ambities van de bedrijfsgroepen zijn voor de lange termijn en we hebben gezorgd voor werkgelegenheid en inkomensstabiliteit voor de nabije toekomst en bieden ondersteuning aan hen en hun families in de regio.

In heel IKEA zijn al verschillende initiatieven gestart, samen met gevestigde humanitaire organisaties, om de getroffen mensen te ondersteunen met noodhulp in de meest noodzakelijke regio's.

IKEA Foundation, gefinancierd door Ingka Foundation, heeft vandaag aangekondigd een onmiddellijke donatie van € 20 miljoen voor humanitaire hulp aan degenen die gedwongen zijn gevlucht als gevolg van het conflict in Oekraïne. Dit is een reactie op een noodoproep van UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, om haar hulp en bescherming op te schalen voor mensen die zijn getroffen door het conflict in Oekraïne.

Daarnaast verlenen Inter IKEA Group en Ingka Group in eerste instantie elk € 10 miljoen om ondersteuning te bieden in producten en andere hulp aan UNHCR, Save the Children en andere organisaties die op de lokale markten actief zijn."

De Russen moeten het met steeds minder producten van westerse bedrijven stellen. Onder andere Apple, H&M, LEGO en autofabrikanten BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen en Volvo Cars stoppen met de verkoop of productie in Rusland.

F1 verscheurt contract met GP Rusland

Nadat eerder de Grand Prix van Rusland voor later dit jaar werd geannuleerd naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne heeft de Formule 1-organisatie nu definitief een streep gezet door de samenwerking met Rusland. Daardoor gaat ook de wedstrijd op het nieuwe circuit nabij Sint Petersburg, waar vanaf 2023 gereden zou worden, niet meer door.

"De Formule 1 kan bevestigen dat het contract met de Russische Grand Prix-promotor is beëindigd, wat betekent dat Rusland in de toekomst geen race meer zal organiseren", zo laat de Formule 1 in verklaring weten.

In 2014 stond de eerste Grand Prix van Rusland in Sochi op het programma. Dit jaar zou de laatste wedstrijd op het voormalige olympisch park plaatsvinden en vanaf volgend jaar zou de Russische GP plaats vinden op Igora Drive nabij Sint Petersburg. Na het verscheuren van het contract zal Rusland voorlopig niet meer te vinden zijn op de F1-kalender.

F1 verscheurt contract met GP Rusland (WikiCommons/Stolbovsky)
F1 verscheurt contract met GP Rusland (WikiCommons/Stolbovsky)

Lavrov: 'Rusland wil geen bezettende macht zijn '

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft donderdag publiekelijk verklaard dat zijn land geen 'bezettingsregime' in Kiev heeft ingepland na de invasie van Oekraïne, dat Rusland omschrijft als een "speciale militaire operatie". Het Oekraïense volk moet zelf beslissen hoe het in de toekomst wil leven, zei Lavrov in een interview met journalisten. Alle nationaliteiten die in het land wonen, moeten bij dit proces worden betrokken, benadrukt de Russische hoofddiplomaat.

Wat misschien een verrassende opmerking lijkt, heeft een geschiedenis. Volgens het Kremlin heeft de val van de pro-Russische ex-president Viktor Janoekovitsj in 2014 de etnisch-Russische minderheid in Oekraïne onderdrukt. Als je kijkt naar de verkiezingen die onder meer in Oekraïne zijn gehouden, dan klopt dat niet: ze waren vrij en voor iedereen toegangelijk.

Alleen in de door pro-Russische separatisten bezette gebieden konden geen vrije verkiezingen worden georganiseerd. Desondanks beschuldigt Moskou de Oekraïense leiders in Kiev van anti-Russisch beleid en onderdrukking van de Russische minderheid. Het Kremlin heeft dit onder meer als reden gegeven om de huidige Russische agressie tegen het buurland te rechtvaardigen.

Oekraïense delegatie lijkt op weg naar onderhandelingen met Rusland

De Oekraïense presidentieel adviseur Mykhailo Podoliak plaatste een foto op Twitter van zichzelf en het hoofd van de delegatie, David Arakhamiya, in een helikopter. Podoljak schrijft: "Op weg naar onderhandelingen met de Russische Federatie. Nu in helikopters ..."

Van Oekraïense kant wordt gezegd dat de onderhandelingen rond 15.00 uur moeten beginnen. De delegatie zei dat ze de oprichting van een corridor voor humanitaire hulp wilden bespreken voordat ze verder gingen met andere kwesties. De ontmoeting zou plaatsvinden aan de westelijke grens van Wit-Rusland. De eerste onderhandelingen op maandag bleven zonder een duidelijk succes.

Nieuw megacontract voor Verstappen bij Red Bull Racing

Max Verstappen heeft zijn tot eind volgend jaar lopende contract bij Red Bull Racing verlengd tot en met 2028. Met zijn vernieuwde contract zou de Nederlander tussen de 40 en 50 miljoen euro per jaar gaan verdienen bij het team waar hij vorig jaar wereldkampioen werd.

Na het behalen van die wereldtitel eind vorig seizoen liet Verstappen via de boardradio al de wens horen nog lang bij Red Bull Racing te blijven rijden. Gedurende de wintermaanden is er door de beide partijen onderhandeld met als resultaat dit recordcontract dat Max de bestbetaalde Nederlandse sporter maakt.

In 2015 debuteerde Verstappen onder de vleugels van Red Bull in de Formule 1. Bij zusterteam Toro Rosso maakte de getalenteerde coureur op zeventienjarige leeftijd zijn eerste F1-kilometers en in 2016 maakte hij de overstap naar Red Bull Racing. Die stap omhoog bekroonde hij direct met zijn eerste grand prix overwinning op het circuit van Barcelona. Eind 2021 beleefde de samenwerking een voorlopig hoogtepunt met het binnenhalen van de wereldtitel Formule 1 in Abu Dhabi.

Showcase en MyRISE in WWE 2K22

2K onthulde een eerste blik op twee speltypen die in WWE 2K22 verschijnen: 2K Showcase en MyRISE.

In Rey Mysterio's 2K Showcase nemen spelers het op tegen legendarische tegenstanders als Eddie Guerrero, The Undertaker en Shawn Michaels, maar ook tegen huidige Superstars, waaronder The Miz en Dolph Ziggler. De gameplay wordt gecombineerd met live-action historische beelden, met behulp van 2K's nieuwe Slingshot Tech.

MyRISE geeft spelers de kans om de weg van een WWE Superstar te ervaren, van het begin als Rookie in het WWE Performance Center tot de uitdaging om een Superstar te worden en vereeuwigd te worden als WWE Legend. Met twee verhaallijnen voor de mannen- en vrouwendivisie, komen spelers tijdens hun carrière allerlei WWE Superstars en Legends tegen tijdens hun reis.

WWE 2K22 zal beschkbaar zijn vanaf 11 maart voor PlayStation 4, Playstation 5, Xbox One en Xbox Series X|S.

Vogelgriep vastgesteld op kalkoenenbedrijf in Hedel

In Hedel (provincie Gelderland) is op een kalkoenenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 64.500 dieren op het bedrijf door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3 kilometerzone liggen 6 andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen nog 10 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

Vervoersverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Landelijke maatregelen
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Traceringsonderzoek
In het kader van de besmetting op de locatie in Hedel wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Nederland bezit 12 miljard kilo meubels

De totale hoeveelheid in de Nederlandse maatschappij aanwezige meubels is al jaren vrij stabiel. Sinds 2008 zit er rond de 12 miljard kilo aan diverse meubels in de voorraad. Hiervan zijn 2,4 miljard kilo woon- en slaapkamermeubels en 440 miljoen kilo matrassen. Dit blijkt uit het CBS-onderzoek Voorraden in de maatschappij: de grondstoffenbasis voor een circulaire economie.

De Nederlandse overheid wil dat Nederland in 2030 voor 50 procent circulair is, in 2050 moet Nederland een volledig circulaire economie hebben. In een circulaire economie zijn minder nieuwe grondstoffen nodig. Om deze doelstelling te realiseren is inzicht nodig in de aanwezige voorraden grondstoffen en materialen, de zogeheten urban mine. In het onderzoek Voorraden in de maatschappij: de grondstoffenbasis voor een circulaire economie is een eerste raming gemaakt van de hoeveelheid meubelen in Nederland.

Het onderzoek Voorraden in de maatschappij is één van de onderdelen van het Werkprogramma Monitoring en Sturing Circulaire Economie 2019–2023, dat wordt uitgevoerd onder leiding van het Planbureau voor de Leefomgeving. Meubels worden in dit onderzoek onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals keukenmeubels, stoelen en banken, bedrijfsmeubels, matrassen en woon- en slaapkamermeubels. Deze laatste categorie bevat naast bedden en nachtkastjes ook bijvoorbeeld tafels en kleding- en boekenkasten. Stoelen en banken vallen hier niet onder, die vormen een aparte categorie. Van de producten in deze categorieën wordt berekend hoeveel er in Nederland aanwezig zijn. In een vervolgonderzoek zal worden gekeken naar de materialen in deze producten.

De veranderingen in de voorraad zijn door de lange levensduur van de meeste meubels vrij klein. In 2020 werd 147 miljoen kilo woon- en slaapkamermeubels en 58 miljoen kilo aan matrassen op de markt gebracht. Dit zijn zowel de meubels in winkelvoorraad als de meubels die verkocht zijn. In datzelfde jaar verdween voor 200 miljoen kilo woon- en slaapkamermeubels en 47 miljoen kilo matrassen uit de voorraad. Daarmee is de voorraad woon- en slaapkamermeubels in 2020 met 53 miljoen kilo afgenomen en de voorraad matrassen is met 6 miljoen kilo toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Matrassen gaan minder lang mee dan bedden, dus die worden vaker vervangen.
Gemiddelde Nederlander bezit 7 woon- en slaapkamermeubels

Uitgaande van een gemiddeld gewicht van 20 kilo per woon- en slaapkamermeubel en 15 kilo per matras, dan hadden Nederlanders in 2020 gemiddeld bijna 7 woon- en slaapkamermeubels en bijna 2 matrassen in bezit. Dit gaat niet alleen om het aantal dat bij mensen thuis staat, maar ook bijvoorbeeld om wat er in ziekenhuizen en bedrijven zoals hotels aanwezig is.

Matrassen worden vaker gescheiden ingezameld
In 2020 is er 15,6 miljoen kilo aan matrassen als gemeentelijk afval ingezameld. Dat is minder dan wat er in totaal aan matrassen uit de voorraad is verdwenen. Gemeentelijk afval is vooral afkomstig van huishoudens, dus de matrassen uit ziekenhuizen en hotels zitten hier niet in. Ook kunnen oude matrassen direct door de verkopers van nieuwe matrassen worden opgehaald. In de afgelopen jaren is de hoeveelheid ingezamelde matrassen steeds toegenomen. Volgens Recycling Nederland wordt 35 procent van de matrassen gerecycled. Het doel is dit op te voeren naar 75 procent in 2028.

FOK! Wat een weer: gek is dat he?

winterbanner

Bonjour!  

Gek is dat hé? We hebben wat het weer betreft de laatste tijd ook de nodige ruring gehad, en wel zodanig dat zelfs IK zoiets had van: nu is het wel even mooi geweest. Ik moet nu na één dag zon en droog weer zeggen dat ik nu alweer verlang naar een stevige regenbui   Je bent een weer/regenliefhebber of niet, en de ruimte voor zon en droog weer zal altijd moeilijk blijven. Dapper hart als ik ben zal ik de komende tjd weer doorstaan.  

Het enige probleem bij mij is, is de temperatuur. Met minder dan 28 graden of hoger neem ik eigenlijk geen genoegen als het dan toch stabiel en zonnig moet zijn. Dat is namelijk wat we gaan krijgen. Helaas met ondermaatse temperaturen.

Ik vrees zelfs dat in het weekend ook het zonnetje weer wat ATV-uren gaat opnemen. Zoals we zo vaak al gezien hebben de laatste maanden zal de hogedruk weer volkomen op de verkeerde plek komen te liggen. U kent het spelletje al: veel bewolking, droog en dus lage temperaturen.

In ieder geval zijn de komende twee dagen overwegend zonnig met in de nachten lichte vorst in het binnenland en overdag temperaturen rond de 9 graden.

Daarna komen er zelfs wat koudere dagen aan met meer bewolking. Droog blijft het sowieso wel, en de wind uit een oostelijke richting stelt niet veel voor. 

Nee, dit is niet wat we willen.  

Prachtig nabij Uden (Foto: Storm666)
Tijdens het trainen weet Storm666 toch mooie foto's te maken! (Foto:Storm666)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

De BBC lanceert kortegolf radioprogramma's voor Oekraïne en delen van Rusland

De BBC heeft een kortegolfradiodienst gelanceerd in Oekraïne om de veerkracht van haar nieuwsdiensten in Oekraïne en Rusland te waarborgen, zo maakte de Britse omroep bekend. De nieuwe programma's zullen elke dag vier uur Engels World Service-nieuws bieden en het publiek in Oekraïne en delen van Rusland bereiken. Luisteraars in de regio kunnen de uitzendingen ontvangen op 15735 kHz van 16:00 tot 18:00 GMT en 5875 kHz van 22:00 tot 00:00 GMT.

Directeur-generaal Tim Davie zei in een verklaring: “Er wordt vaak gezegd dat de waarheid het eerste slachtoffer van een oorlog is. In een conflict waar desinformatie en propaganda wijdverbreid zijn, is er een duidelijke behoefte aan feitelijk en onafhankelijk nieuws dat mensen kunnen vertrouwen - en in een significante ontwikkeling wenden miljoenen Russen zich tot de BBC. We zullen het Russische volk waar mogelijk toegang tot de waarheid blijven geven." 

Aardgasverbruik in 2021 ligt 4 procent lager dan in 2020

Het totale Nederlandse aardgasverbruik was in 2021 40 miljard kubieke meter terwijl het verbruik in 2020 nog 42 miljard kubieke meter was. In elektriciteitscentrales en de industrie werd minder gas verbruikt. Wel was 2021 een stuk kouder dan 2020 en dit heeft een hoger verbruik tot gevolg gehad. Vanaf juni 2021 lag het gasverbruik onder dat van 2020. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het aardgasverbruik.

Tussen 2012 en 2020 schommelde het totale gasverbruik tussen de 38 en 44 miljard kubieke meter. Huishoudens, energiecentrales en de nijverheid verbruikten elk gemiddeld circa 25 procent.

Minder aardgasverbruik elektriciteitscentrales en industrie
Het verbruik bij elektriciteitscentrales en in de industrie was, mede door hogere prijzen en het geringere aanbod op de gasmarkt, in 2021 lager dan in 2020. In 2021 is er 29 procent minder gas verbruikt voor het produceren van elektriciteit bij de centrale elektriciteitsproductie dan in 2020. De afname van de productie van elektriciteit door gascentrales is opgevangen door een hogere import en elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen en kolencentrales.

De indicatoren aardgasgebruik van de industrie laten zien dat er in de tweede helft van 2021 een stuk minder gas is afgenomen door industriële gebruikers.

Invoer aardgas gedaald
Voor 2018 was Nederland een netto exporteur van aardgas, maar vanwege de productiebeperkingen in Groningen is Nederland afhankelijk geworden van gas uit het buitenland. Het invoersaldo van gas was in 2021 met 13,4 miljard kubieke meter wel een stuk lager dan in 2020 (18,8 miljard kubieke meter). Het lagere invoersaldo van 2021 hangt samen met de hoge gasprijs en de schaarste aan beschikbaar aardgas op de Europese markt.

Vanwege de relatief grote aanwezigheid van gasbergingen in Nederland en de seizoenafhankelijke gasvraag in binnen- en buitenland is er een sterk seizoenpatroon in het invoersaldo. In de zomer worden de bergingen gevuld met gas uit binnen- en buitenland en in de winter wordt aan de gasvraag voldaan door leveringen vanuit de bergingen en de eigen winning. Anders dan 2020 was Nederland begin en eind 2021 op maandbasis nog wel netto-exporteur van aardgas.

Minder gas gewonnen en minder gas in opslag
De winning van gas uit Nederlandse velden is afgenomen. In 2021 was de totale winning uit Nederlandse gasvelden 20,6 miljard kubieke meter, in 2020 was dit nog 22,8 miljard kubieke meter. Eind december 2021 zat er nog 5 miljard kubieke meter in de Nederlandse ondergrondse gasopslagen, terwijl dit in december 2020 nog 11 miljard kubieke meter was. Deze lagere vulgraad is een goede indicator voor de schaarste op de markt .

Kiev opgeschrikt door explosies

De BBC meldde zojuist minstens vier explosies  in de Oekraïense hoofdstad, waar het donderdag in de vroege uurtjes is.

Twee krachtige ontploffingen zijn naar verluidt afgegaan in het stadscentrum, gevolgd door nog twee in de buurt van een metrostation. Er zijn sirenes voor luchtaanvallen gehoord.

Het Twitter-account van OSINTtechnical, dat open source-informatie deelt, heeft een video vrijgegeven van één explosie.

De BBC heeft deze beelden niet onafhankelijk geverifieerd.

Bij een metrostation in Kiev zijn gisteravond ook meerdere explosies gehoord. Krachtige ontploffingen waren te zien op video's die op sociale netwerken werden gedeeld.

In eerste instantie was het onduidelijk of het een luchtaanval was en wat de doelen hadden kunnen zijn. Minstens één persoon was al gewond geraakt toen een projectiel ten zuiden van het centraal station van Kiev insloeg. Een man is met een granaatscherf aan zijn been naar het ziekenhuis gebracht, aldus de autoriteiten.

Volgens een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken werd de ontploffing veroorzaakt door een neergeschoten Russische kruisraket. Het vallende puin zou een verwarmingsleiding hebben geraakt en de ontploffing hebben veroorzaakt.

Oekraïense media berichtten ook over gevechten in de buitenwijken van de metropool. Er zou een Russisch vliegtuig zijn neergeschoten. De informatie is niet onafhankelijk verifieerbaar. Burgemeester Vitali Klitschko van Kiev schreef op de nieuwszender Telegram: "De vijand probeert door te breken in de hoofdstad."

Oekraïense havenstad Mariupol zwaar onder vuur

Volgens burgemeester Wadym Boitschenko ligt de strategisch Oekraïense havenstad Mariupol constant onder Russisch vuur. Boitschenko zei woensdag op een persconferentie dat de stad al meer dan 14 uur onafgebroken is aangevallen.

Volgens ambtenaren werden naast de haven ook burgerdoelen aangevallen, waaronder een kraamafdeling en een school. "Er zijn aanvallen op gebieden waar geen militaire infrastructuur is", zei het hoofd van de regionale militaire administratie, Pavlo Kyrylenko.

Boichenko beschuldigde het Russische leger ervan te proberen te voorkomen dat burgers de stad zouden verlaten. Het Russische leger rukt momenteel langs de kust van de Zee van Azov van twee kanten op - vanaf het geannexeerde schiereiland de Krim en vanaf de Russische grens.

Volgens de burgemeester zit de Zuid-Oekraïense haven van Mariupol zonder water, verwarming en elektriciteit na luchtaanvallen. "Vandaag was de zwaarste van alle zeven dagen van de oorlog", zei Boychenko tegen het Unian-agentschap. De energievoorziening van de stad met zo'n 440.000 inwoners liep schade op. "Morgen zullen onze openbare nutsbedrijven beginnen met het herstellen van de kritieke infrastructuur", zei hij.

Bojchenko bedankte het Oekraïense leger, gemeentelijke nutsbedrijven en artsen. "We hebben niemand aangevallen. We zijn hier thuis." Volgens de autoriteiten zijn bij luchtaanvallen in Mariupol meer dan 130 mensen gewond geraakt. Oekraïne geeft Rusland hiervan de schuld. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Mariupol ligt vlakbij de zogenaamde contactlijn tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger in de regio Donetsk. De stad is strategisch belangrijk.

Internationaal Strafhof start onderzoek naar oorlogsmisdaden Rusland

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft officieel onderzoek ingesteld naar oorlogsmisdaden in het door Rusland binnengevallen Oekraïne. Dat heeft hoofdaanklager Karim Khan in Den Haag bekendgemaakt. 39 verdragsluitende staten van het ICC hadden een overeenkomstige aanbeveling uitgebracht, die het onderzoek mogelijk maakte.

Kort nadat de Russische aanval op Oekraïne vorige week begon, zei de officier van justitie de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Maandag maakte hij toen zijn voornemen bekend een onderzoek in te stellen.

Volgens de informatie hebben deze nu in eerste instantie betrekking op mogelijke misdaden die zijn gepleegd vóór de inval in Rusland. Gezien de spreiding van het conflict zou het onderzoek volgens hem echter moeten worden uitgebreid. De rechtbank had al incidenten onderzocht die verband hielden met het harde optreden tegen pro-Europese protesten in Kiev in 2013/2014, evenals de Russische bezetting van de Krim in 2014 en in Oost-Oekraïne

Nieuw rapport klimaatveranderingen IPCC: 'Impact, adaptatie en kwetsbaarheden"

Het IPPC (Intergovernmental Panel on Climate Change) heeft voor de zesde keer een evaluatierapport uitgebracht over de stand van het klimaat (in het Engels Assessment Report, vandaar de benaming IPPC AR6). Van de zomer verscheen daarvan het eerste deel, waarin duidelijk werd gemaakt dat de klimaatopwarming door mensen is veroorzaakt, sneller gaat dan ooit tevoren en vraagt om snelle en drastische maatregelen.

Afgelopen maandag verscheen het tweede deel (WG2) over de gevolgen, het aanpassingsvermogen en de kwetsbaarheden en in april verschijnt een derde deel over de benodigde aanpak om de klimaatverandering niet verder te laten ontsporen.

In september brengt het IPCC dan nog een uitgebreide samenvatting van de drie delen in samenhang. Dit geheel bestaat uit een samenvatting van alle wetenschappelijke klimaatkennis.

Het maandag gepresenteerde deel over de gevolgen van klimaatverandering kreeg door de oorlog in Oekraïne niet de media-aandacht die het verdient. De hoofdboodschap uit dit deel is simpel: de gevaren van de klimaatverandering nemen zo snel toe dat zij het aanpassingsvermogen van zowel de natuur als de mensheid snel te boven zullen gaan.

Het IPCC karakteriseert dit rapport als een zeer serieuze realiteitscheck. Het is (opnieuw) het meest sombere rapport tot nu toe van het IPCC. Veel gevolgen kunnen nu nog voorkomen worden of gereduceerd, maar als we wachten dan missen we de boot. We hebben niet veel tijd meer. Maandag werd de meest activistische IPCC-persconferentie ooit gehouden. VN-topman António Guterres sprak van een “crimineel” gebrek aan leiderschap.

De meest essentiële punten op een rijtje:

  • klimaatverandering brengt de 'natuurlijke wereld' steeds meer in gevaar;
  • er is een beter inzicht in de toename van gecombineerde effecten (oceanen warmen op, verzuren, meer zuurstofloze gebieden, dit versnelt het uitsterven van soorten en schaadt o.a. visserij, recreatie en toerisme en vergroot de ongelijkheid);
  • de gevolgen zijn extra groot voor mensen die in stedelijk gebied leven (waar de helft van de mensen leeft);
  • het wordt steeds duidelijker hoe verstorend klimaatverandering op ecosystemen en menselijke samenlevingen is en wat de relatie is met niet-duurzaam gebruik van natuurlijke bronnen en groeiende verstedelijking en maatschappelijke ongelijkheid;
  • 3,3 - 3,6 miljard mensen wonen in gebieden (hotspots) met een hoge kwetsbaarheid door klimaatverandering;
  • elke kleine klimaatverandering verhoogt de risico’s (er bestaat geen veilige opwarming) en is verder bedreigend voor de bestuiving van gewassen, de kustbescherming, de voedselvoorziening, het toerisme/recreatie, de volksgezondheid, de water- en luchtkwaliteit en de natuurlijke klimaatregulatie;
  • er is een raamwerk opgesteld met 127 oplossingen, deels gekoppeld aan de SDG (duurzame ontwikkelingsdoelen);
  • er is een toename van klimaatgevaren, per regio wordt daarover gerapporteerd;
  • tot nu toe wordt nog veel te weinig actie ondernomen.

Het IPCC houdt een sterk pleidooi om de natuur niet langer als een vijand of bron te zien, maar als een bondgenoot. Het IPCC koppelt klimaat en milieu nog veel sterker dan voorheen aan maatschappelijke systemen (gezondheidszorg, landbouw, planologie) en roept op om de meest kwetsbare mensen (als grootste slachtoffers) en inheemse mensen (voor oplossingen) meer stem te geven.

“Het streven naar een klimaatbestendige, duurzame wereld impliceert fundamentele veranderingen in de manier waarop de samenleving functioneert, met inbegrip van veranderingen in de onderliggende waarden, wereldbeelden, ideologieën, sociale structuren, politieke en economische systemen, en machtsverhoudingen," aldus het IPCC. "Dit kan in het begin overweldigend aanvoelen, maar de wereld verandert hoe dan ook - klimaatbestendige ontwikkeling biedt ons manieren om verandering aan te sturen om het welzijn voor iedereen te verbeteren."

In de persconferentie werd expliciet benoemd dat overheden moeten stoppen met het subsidiëren van het gebruik van fossiele energie en deze budgetten moet omzetten naar het stimuleren van duurzame energiebronnen.
Het rapport laat duidelijk zien dat we door ons aan te passen aan de klimaatverandering de risico’s nog kunnen beperken, maar alleen als we de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen. Dat als we dat goed doen, we de biodiversiteit op aarde weer kunnen vergroten en de SDG-doelen kunnen halen.

Crisis bij frituurzaken; energierekening nu echt onbetaalbaar

De frituurbranche luidt de noodklok vanwege de hoge energiekosten, die door de oorlog in Oekraïne nog verder stijgen. De rekening is inmiddels onbetaalbaar geworden waardoor veel ondernemers in de problemen komen. Dat zegt de Vereniging Professionele Frituurders, die het Ministerie van Economische Zaken oproept met steunmaatregelen te komen.

"Ondernemers zijn in paniek", zegt Frans van Rooij, directeur van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). "De energierekening was in sommige gevallen al verdriedubbeld, maar wordt nu echt onbetaalbaar. Door de oorlog in Oekraïne schiet de gasprijs nog verder omhoog. Een gemiddelde buurtcafetaria was een jaar geleden 1200 euro per maand kwijt aan gas en stroom, nu is dat ruim 3600 euro. Dit bedrag wordt gezien de huidige ontwikkelingen waarschijnlijk nog hoger. Om die kosten te dekken, zouden cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken hun prijzen met minimaal 20 procent moeten verhogen. De wekelijkse frietmaaltijd zal dus waarschijnlijk duurder worden.”

De vakvereniging schat dat zo’n 70 procent van alle frituurzaken, nu of binnenkort, hard wordt geraakt door zeer hoge energierekeningen. “Ongeveer 40 procent heeft een variabel contract en betaalt sinds eind vorig jaar al een hoge prijs. Daarnaast heeft 60 procent een vast contract en daarvan loopt ongeveer de helft dit jaar af. Ook die ondernemers worden op dat moment geconfronteerd met een enorme stijging van de energiekosten. De coronacrisis heeft z’n sporen al achtergelaten en de hoge energieprijzen komen daar bovenop. Daardoor zien sommige ondernemers hun inkomen nog verder teruglopen.”

ProFri roept het Ministerie van Economische Zaken op in actie te komen. "Het coronaherstelplan staat al op de agenda om besproken te worden, maar dat is nog niet in gang gezet. Nu worden ondernemers alweer met de volgende crisis geconfronteerd. Meerdere horecazaken krijgen hiermee te maken, maar frituurzaken worden het hardst geraakt. Als er geen steun komt, ben ik bang dat veel bedrijven dit niet overleven."

Bitterballen (Pixabay)
Bitterballen (Pixabay)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.