Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Het Eredivisieduel tussen Vitesse en Sparta Rotterdam is in de blessuretijd gestaakt na misdragingen van het publiek. De scheidsrechter staakte het duel nadat Sparta-keeper Maduka Okoye een beker bier tegen zijn hoofd gegooid kreeg.
het duel begon nog wel met een vredes gebaar. De spelers en stafleden van beide ploegen stelden zich voor de aftrap op in de vorm van een 'V'. Sparta kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Dalmau zorgde voor de treffer. Na rust kreeg Vitesse dankzij een penalty een uitgelezen kans op de gelijkmaker maar Openda faalde.
In de blessuretijd ging het helemaal mis. Eerst kwam er een 'supporter' het veld op en viel Sparta-keeper Okoye lastig en even later werd diezelfde keeper geraakt door een beker. Ook werd er vuurwerk gegooid waarbij een cameraman geraakt werd. Scheidsrechter Dieperink staakte het duel en stuurde beide ploegen naar binnen. Inmiddels is duidelijk dat de wedstrijd vanavond niet meer hervat wordt.
Sinds de oorlog in Oekraïne gaat de verkoop van militaire kleding, kogelwerende vesten en helmen over de kop bij dumpstores. 'Het cynische is dat hier letterlijk het gezegde geldt: de één zijn dood is de ander zijn brood', zegt Coen de Jager van RJ Army, een zogenoemde dumpwinkel op Scheveningen.
De mediatoezichthouder in Moskou heeft het sociale netwerk Facebook in Rusland geblokkeerd. De autoriteit van Roskomnadzor zei dat het een reactie was op de sluiting van verschillende Russische mediapagina's op Facebook. Verschillende onafhankelijke media waren eerder gesloten of geblokkeerd.
Een week geleden kondigde Roskomnadzor de beperkingen van Facebook aan.
Volgens een mediabericht beperken de Russische autoriteiten de toegang tot de korteberichtendienst Twitter. Dat meldt het bureau Tass. Interfax meldde echter dat Twitter was geblokkeerd.
Sinds oktober 2020 zijn er in totaal "26 gevallen van discriminatie van Russische media en informatiediensten door Facebook" geregistreerd. Facebook heeft de afgelopen dagen de toegang tot de pagina's van de Russische militaire televisiezender Zvezda, het staatspersbureau Ria Novosti en de staatstelevisiezender RT beperkt.
De VS uit kritiek op de Facebook-blokkade door de Russische autoriteiten. Het besluit maakt deel uit van een bredere inspanning van het Russische leiderschap om een breed scala aan informatie voor burgers achter te houden, vertelde de Amerikaanse presidentiële woordvoerster Jen Psaki aan verslaggevers. "We maken ons hier grote zorgen over en maken ons zorgen over de bedreiging van de vrijheid van meningsuiting in het land."
De Russische president Vladimir Poetin heeft verschillende wetten ondertekend die de vrijheid van meningsuiting in het land verder beperken.
Volgens een wet die vrijdag in het parlement is aangenomen, kan iedereen die "valse informatie" verspreidt over de Russische strijdkrachten die momenteel in Oekraïne vechten, worden veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Het woord oorlog mag momenteel niet gebruikt worden om de 'speciale actie' in Oekraïne aan te duiden. In feite maakt Poetin door deze wet zijn bevolking monddood door 'zijn waarheid' aan het volk op te leggen.
Volgens een andere wet kunnen ook mensen die het Russische leger publiekelijk "denigrerend" bejegenen daarvoor verantwoordelijk worden gehouden.
Volgens het Kremlin heeft Poetin ook een van kracht geworden wet ondertekend die sancties opsomt voor degenen die om sancties vragen die de rechten van Russische burgers beperken. Honderden mensen en talloze bedrijven zijn al door het Westen gesanctioneerd vanwege de Russische aanval op Oekraïne.
Bloodymir Putin (Pixabay)
Er zijn spelers die je aan hun voornaam herkent. Oeki, Koko, Epi of Clarence. Ik wil daar Kiki aan toevoegen. Kiki is een beetje vergeten voetballer. Terwijl ie de CL, WC en Europese-Supercup heeft gewonnen. Speelde bij Ajax, Atletico Madrid, Manchester City, Bordeaux en AZ. Niet de minste clubs. Niet altijd als vaste waarde, maar stond bijvoorbeeld wel in de basis bij Ajax-Juventus. De verloren CL-finale 96. Dat de spelers van De Oude Dame stijf van de doping stonden kwam helaas pas jaren later aan het licht.
De politie heeft met de aanhouding van een 44-jarige man uit Serooskerke een twintigtal diefstallen vanaf verschillende boten in verschillende jachthavens in Zeeland opgelost. De man legde voor al deze diefstallen een bekennende verklaring af.
De man werd in december 2021 aangehouden en bij een huiszoeking werden destijds al meer dan honderd goederen aangetroffen. De verdachte heeft inmiddels een twintigtal diefstallen in de havens op Noord-Beveland en Schouwen-Duivenland bekend.
De verdachte verschafte zichzelf toegang tot verschillende boten omdat hij in bezit was van een sleutel/loper waardoor hij zonder enige schade aan te richten boten binnen kon gaan van de merken Bavaria en X-yachts. Het was hem meestal te doen om navigatieapparatuur. Sommige eigenaren kwamen er zo pas na enige tijd achter dat ze spullen misten. Er was namelijk geen braakschade. De man was ook goed thuis in de botenwereld en wist goed de weg in de verschillende jachthavens.
De politie hield eerder al een kijkdag op het politiebureau van Goes waarbij veel spullen al terug konden worden gegeven aan de rechtmatige eigenaren. Na verdere rechercheren konden er 25 gevallen van diefstal aan de verdachte gelinkt worden. Hij legde tijdens een verhoor een bekennende verklaring af.
Op 1 maart heeft de FIOD een 43-jarige man uit Rotterdam aangehouden. Hij wordt onder andere verdacht van witwassen en het zonder vergunning aanbieden van betaaldiensten. Diverse panden in Rotterdam, de woning en een tuinhuis van de verdachte zijn doorzocht. Tevens werd in samenwerking met Defensie gezocht in een bedrijfspand. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, bankrekeningen, een auto en ruim € 100.000,- aan contant geld. De verdachte is vandaag voor 14 dagen in bewaring gegaan.
De man wordt ervan verdacht dat hij zich in ieder geval vanaf maart 2020 heeft bezig gehouden met ondergronds bankieren. Hij heeft vermoedelijk honderden transacties verricht met een totale waarde van ruim 9 miljoen euro. De man hield zich bezig met grote internationale transacties van contante geldbedragen. Hij zette deze opdrachten door naar zijn vaste contactpersonen in het buitenland die de contante gelden daar aannamen of uitbetaalden. In Nederland verrichtte hij deze activiteiten waarschijnlijk zelf. Vermoedelijk hadden de gelden een criminele herkomst.
Ondergronds bankieren is illegaal en wordt door criminelen gebruikt om gelden internationaal te verplaatsen en wit te wassen. Om te mogen bankieren is een bankvergunning noodzakelijk. De verdachte heeft geen bankvergunning. Als aanbieder van betaaldiensten was de verdachte verplicht klantenonderzoek te doen, dat hij vermoedelijk eveneens achterwege liet.
Een 26-jarige man die eind 2019 tijdens zijn werk als taxichauffeur inreed op een politiecommissaris is gisteren veroordeeld tot 120 uur taakstraf. Voor dit soort misdrijven wordt normaal gesproken een celstraf van een aantal maanden gegeven, maar de rechter vond dat er te lang gewacht is met de zaak.
De politiecommissaris fietste in zijn vrije tijd op de Herengracht. Hij zag een man in een taxi stappen en vervolgens een stukje verderop weer uitstappen. Omdat de agent wist dat er vaker vanuit taxi's drugs verhandeld worden tikte hij op het raam. De chauffeur reed daarna achteruit een parkeervak in. Toen de agent midden op straat ging staan, gaf de taxichauffeur gas en moest de agent wegspringen.
Volgens de rechtbank heeft de man zich schuldig gemaakt aan bedreiging met zware mishandeling van een politieagent. Die had 'redelijke vrees' voor zwaar lichamelijk letsel. "De rechtbank neemt dit verdachte kwalijk, temeer nu hij het werk van de politie hierdoor heeft bemoeilijkt en aangever in zijn gezag als politieagent heeft aangetast", staat er in het vonnis.
De chauffeur ontkende dat er in zijn taxi drugs gedeald werd, maar daar gaat de rechtbank wel vanuit. Naast de agent verklaarde ook de koper van de drugs dat. Dat de chauffeur zei dat hij niet wist dat het om een agent ging gelooft de rechtbank ook niet. De politiecommissaris toonde namelijk zijn legitimatiebewijs en riep dat hij van de politie was.
Maar de rechtbank wees er wel op dat het inmiddels twee jaar en twee maanden later is. In die tijd zou hij goede wil hebben getoond en positieve stappen gemaakt in zijn ontwikkeling. "Verdachte heeft zijn schulden afbetaald en wil, omdat zijn taxi-pas is ingenomen, graag werken als vrachtwagenchauffeur. Hij heeft hiervoor zijn theorie-examen al behaald."
Een gevangenisstraf zou daarom 'niet passend' zijn. Van de 120 uur taakstraf die de oud-taxichauffeur moet uitvoeren worden nog wel de dagen dat hij in voorarrest zat afgetrokken.
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft donderdag middernacht de dood van 331 burgers in Oekraïne gedocumenteerd. Onder hen waren 19 kinderen, meldt het kantoor in Genève. Daarnaast is er geverifieerde informatie over 675 gewonden, waaronder 31 kinderen.
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, benadrukt altijd dat de werkelijke cijfers zeker veel hoger liggen. Werknemers hadden vaak dagen nodig om het aantal slachtoffers te controleren. De Hoge Commissaris rapporteert alleen cijfers over doden en gewonden die hij onafhankelijk heeft geverifieerd.
Het bureau gaf ook een regionale uitsplitsing: 54 mensen stierven in door de Oekraïne gecontroleerde zones in de separatistische regio's Donetsk en Luhansk in het oosten van het land, 23 op het grondgebied van de zelfverklaarde republieken die door Rusland worden erkend. 254 doden werden geregistreerd in andere delen van het land, waaronder Kiev, Kharkiv en Cherson.
Jeremie Frimpong en Jordy Clasie zijn de meest opvallende namen in de voorselectie van het Nederlands elftal van bondscoach Louis van Gaal. Voor Frimpong is het de eerste keer dat hij bij de voorlopige selectie van Oranje zit. Clasie speelde in 2016 voor het laatst in het Nederlands elftal.
De 21-jarige Frimpong is sinds 2021 in dienst van Bayer Leverkusen, dat hem overnam van Celtic. Hij komt uit de jeugdopleiding van Manchester City. In 2021 speelde Frimpong wel vier duels voor Jong Oranje.
De laatste interland van Clasie dateert van november 2016, toen hij speelde tijdens het oefenduel met België (1-1). De dertigjarige middenvelder van AZ heeft tot op heden zeventien interlands achter zijn naam staan. Ajacied Ryan Gravenberch maakt geen deel uit van de voorselectie. Steven Bergwijn zit er wel weer bij nadat hij eerder afviel en alsnog werd opgeroepen door een afzegging van Steven Berghuis. Jasper Cillessen en Devyne Rensch zijn niet opgeroepen.
Het Nederlands elftal heeft eind deze maand twee oefenpotjes op het programma staan. We spelen op 26 maart tegen Denemarken en op 29 maart tegen Duitsland. Beide wedstrijden worden gespeeld in de Johan Cruijff Arena en beginnen om 20.45 uur. Deze twee oefenwedstrijden zijn opmaat naar de Nations League in juni en september en natuurlijk het WK in december.
Voorselectie
Doel: Justin Bijlow (Feyenoord), Joël Drommel (PSV), Mark Flekken (SC Freiburg), Tim Krul (Norwich City).
Verdediging: Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Internazionale), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Matthijs de Ligt (Juventus), Tyrell Malacia (Feyenoord), Jurriën Timber (Ajax), Stefan de Vrij (Inter), Owen Wijndal (AZ).
Middenveld: Jordy Clasie (AZ), Frenkie de Jong (Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (Atalanta), Marten de Roon (Atalanta), Guus Til (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (Paris Saint-Germain).
Aanval: Steven Berghuis (Ajax), Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur), Memphis Depay (Barcelona), Cody Gakpo (PSV), Arnaut Danjuma (Villarreal), Luuk de Jong (Barcelona), Noa Lang (Club Brugge), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Wout Weghorst (Burnley).
De Wit-Russische heerser Alexander Loekasjenko heeft nadrukkelijk de betrokkenheid van zijn land bij de oorlog tegen Oekraïne ontkend.
"Het Wit-Russische leger heeft niet deelgenomen aan de speciale operatie en is ook niet van plan eraan deel te nemen", zei Loekasjenko in Minsk, volgens staatsmedia. "Dat is niet nodig." Er waren ook geen verzoeken om inmenging. "U hoeft zich nergens zorgen over te maken", zei hij tegen de Wit-Russen.
Tegelijkertijd benadrukte Loekasjenko dat de troepen aan de grens met Oekraïne zouden worden versterkt. Er zijn herhaalde pogingen om Wit-Rusland bij het conflict te betrekken. Net als Rusland beschrijft Loekasjenko de oorlog als een "speciale operatie".
De Russische president Vladimir Poetin roept het buitenland op om de betrekkingen met zijn land te normaliseren. Hij verklaarde dat Rusland zijn economische verplichtingen met andere landen zal nakomen.
De Europese Unie, de Verenigde Staten en andere westerse landen hebben Rusland economische sancties opgelegd. Bovendien veroordeelde een overweldigende meerderheid in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Russische aanval op Oekraïne "in de sterkste bewoordingen".
Leden van de Oostzeeraad hebben Rusland tot nader order uitgesloten van deelname aan de werkzaamheden van de Raad in de loop van de oorlog in Oekraïne. Raadsleden Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen en Polen zeiden dat het een reactie was op de niet-uitgelokte en illegale oorlog die Rusland voert tegen Oekraïne, het Oekraïense volk en de autoriteiten van het land, Zweden en de EU in een gezamenlijke verklaring.
Wit-Rusland verliest ook de status van waarnemer in de Raad vanwege zijn rol bij de Russische aanval. De Raad van de Oostzeestaten (CBSS), opgericht in 1992, is een politiek forum voor regionale samenwerking rond de zee.
Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen benadrukte deze week het belang van thuis met elkaar het gesprek aan gaan over de situatie in Oekraïne. Maar hoe gooi je dit beladen onderwerp als ouder op tafel zonder je kind (extra) angst in te boezemen? Kinderpsycholoog Marilene de Zeeuw heeft tips.
Betrek kinderen
Hoewel ieder kind anders is en elke leeftijd zijn eigen ‘gebruiksaanwijzing’ heeft, is De Zeeuw van één ding heilig overtuigd: “Bespreek gebeurtenissen. Als grote mensen constant ergens mee bezig zijn, zoals nu, dan is het goed om je kind daarin te betrekken. Dat betekent niet dat je alles ongefilterd bij ze neer moet leggen, maar ondertitel je gevoel. Er is wel degelijk iets aan de hand en kinderen pikken dat hoe dan ook op. Juist door erover te praten voorkom je spanningen die zich uiten in gedragsproblemen.”
Wat bespreek je?
“Dat hangt af van de consequenties die jullie als gezin ervaren. Die kunnen in militaire gezinnen groot zijn. Misschien moet papa of mama wel voor langere tijd weg. Levert dit spanningen op, benoem die olifant in de kamer. Het kan geen kwaad om te erkennen dat pijn en verdriet bij het leven horen. Het is de realiteit.”
Weten dat ouders je gevoelens kennen en begrijpen zal een kind alleen maar weerbaar maken en voorkomt een trauma, zo stelt ze. “Kinderen, hoe klein ook, voelen alles aan. Voorkom dat ze via televisie of radio alleen flarden informatie opvangen en hier hun eigen conclusies uit trekken.”
Hoe begin je een gesprek over zo’n beladen onderwerp?
“Time het moment goed. Bij voorkeur niet vlak voor bedtijd. En maak er tijd voor vrij. Probeer met open vragen te achterhalen waar je kind zich zorgen over maakt. Vertel eerlijk wat er speelt, maar eindig altijd geruststellend. Bijvoorbeeld ‘er zijn heel veel landen die hun best doen om deze oorlog te stoppen of te voorkomen’. Help daarna, als je kind dat zelf al niet doet, de aandacht weer op andere dingen te richten en leg uit dat dat oké is. Ja, je mag carnaval vieren terwijl er oorlog wordt gevoerd. Dat mag naast en na elkaar.”
Wat kun je naast praten nog doen?
“Laat je kind niet in z’n eentje machteloos naar beelden kijken, maar bedenk samen wat er wél binnen jullie bereik ligt en zin geeft. Misschien kun je spulletjes of geld inzamelen, actievoeren. Probeer je kind daarnaast ook mee te geven dat je de knop af en toe ‘uit’ kunt zetten. Jeugdjournaal kijken mag, maar móet niet. Help je kind keuzes maken en grenzen trekken.”
Voor militaire ouders: hoe raar ook, deze ronde biedt nieuwe kansen. “De huidige situatie kan een opening zijn voor een gesprek over jouw ervaringen tijdens een eerdere inzet of missie en op die manier juist voor verbinding in het gezin zorgen.”
Hulplijnen (ook voor volwassenen)
Niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen zijn het uitzonderlijk spannende tijden. Dat benadrukt defensiepsycholoog majoor Lisa Marques. “We hebben te maken met een constante berichtenstroom en worden dagelijks geconfronteerd met vreselijke beelden. Dit kan bij iedereen verschillende gevoelens oproepen zoals spanning, machteloosheid, woede of onzekerheid. Dat is heel logisch.”
Daarnaast roept de huidige situatie bij sommige militairen herinneringen op aan eerdere uitzendingen en is er een mogelijkheid dat ze worden ingezet. “Aan de ene kant zijn we daarvoor militair, aan de andere kant kan dat spannend zijn. Ook voor het thuisfront”, benadrukt Marques.
“Ik zou collega’s willen adviseren om een balans te zoeken tussen werk, gezin en ontspanning. Maar het allerbelangrijkste: práát! Met je thuisfront, je collega’s, je buddy. Zoek de juiste sociale steun. Dat is echt ontzettend belangrijk. Merk je dat negatieve gevoelens je belemmeren in je dagelijks leven en kom je er zelf niet uit, dan zijn de geestelijk verzorger, bedrijfsmaatschappelijk werker en huisarts altijd laagdrempelig bereikbaar.”
Nederland haalt ongeveer 17 miljard kuub uit Rusland dat vorige week Oekraïne binnenviel. De roep om te stoppen met de gas-import uit dat land wordt steeds luider. En daarmee klinkt ook steeds vaker de suggestie om de gaskraan van Groningen weer open te draaien. Moeten we de gaswinning in Groningen weer opschroeven?
Aardas (Pixabay)
Russische troepen in Oekraïne, hebben de grootste kerncentrale van Europa bij de stad Zaporizja ingenomen. Dit werd aanvankelijk gemeld door de Oekraïense regering. Volgens het persbureau Tass heeft het ministerie van Defensie in Moskou meegedeeld dat de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja onder Russische controle staat en dat de processen normaal verlopen. Er is brand geweest op het terrein van de kerncentrale maar deze is onder controle.
Volgens de Oekraïense regering werd de kerncentrale beschoten door Russische tanks. Het Russische ministerie van Defensie ontkent dit: het geeft Oekraïense saboteurs de schuld en spreekt van een "monsterlijke provocatie" door de Oekraïense regering.
Volgens berichten van de Oekraïense autoriteiten is de brand uitgebroken in een trainingscentrum op de locatie van de kerncentrale. Volgens de Oekraïense civiele beschermingsautoriteit is de brand inmiddels geblust. Er waren geen doden, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kiev op Twitter.
Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie in Wenen is ingelicht over de stand van zaken. Het hoofd van de International Atomic Energy Agency (IAEA), Rafael Grossi, spreekt over twee gewonde leden van het beveiligingspersoneel. De delen van de faciliteit die volgens het Oekraïense verslag door Russische tanks en vanuit de lucht zijn beschoten, zijn bijgebouwen. In de kerncentrale zelf is momenteel alleen het vierde blok in bedrijf.
Er is geen radioactief materiaal ontsnapt, zei Grossi op een persconferentie, en alle veiligheidssystemen bleven onbeschadigd. Hij kondigde ook aan dat hij van plan is te onderhandelen over veiligheidsgaranties voor Oekraïense kerncentrales met Rusland en Oekraïne in Tsjernobyl. "Voor ons als IAEA is het tijd om in actie te komen. We moeten iets doen", zegt Grossi. Hij wil zelf een idee krijgen van de toestand van de getroffen kerncentrale ter plaatse. "Ik ben klaar om af te reizen," Zei hij.
De reactoren van de kerncentrale van Zaporizja zullen veilig worden stilgelegd, meldt de Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm op Twitter. "Er zijn geen verhoogde stralingsniveaus in de buurt van de centrale." Zij voegde eraan toe dat de reactoren beveiligd waren met een robuust beschermend omhulsel. Een woordvoerder van de kerncentrale heeft dat ook tegen het Russische persbureau RIA gezegd.
Carlo Masala, politicoloog aan de Bundeswehr Universiteit in München, zei in een interview met tagesschau24 dat de aanval op de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja geen bedreiging voor het Westen vormt. "Ik denk dat het ging om het vernietigen van de infrastructuur van het land en, indien nodig, het verkrijgen van controle over delen van de stroomvoorziening van Oekraïne", zei Masala. De kerncentrale ligt dicht bij Rusland. Als de kerncentrale zou worden vernietigd, zou Rusland daar waarschijnlijk meer last van hebben, volgens de politicoloog.
Het kabinet heeft bekend gemaakt dat elk van de 25 veiligheidsregio's in Nederland binnen 2 weken minimaal 1000 vluchtelingen op moet kunnen nemen. De regio's moeten binnen 5 dagen bekendmaken waar ze dit gaan doen. Op de wat langere termijn moeten de regio's elk minimaal 2000 vluchtelingen op kunnen nemen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vraagt de gemeenten ook zelf alternatieven aan te dragen voor verdere huisvesting.
De Rotterdam heeft twee cruiseschepen gehuurd waar de vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Hierdoor is zijn er nu in Rotterdam al 1000 plekken beschikbaar.
De UNHCR (vluchtelingenorganisatie van de VN) schatte op 3 maart dat meer dan een miljoen Oekraïners op de vlucht zijn geslagen. Men verwacht dat het aantal vluchtelingen toe kan nemen tot 7 miljoen personen.
Op Legerplaats Harskamp zijn gisteren de eerste vluchtelingen uit Oekraïne aangekomen. Het gaat om 120 mensen. Zij zijn hun land ontvlucht na de invasie door Rusland en krijgen tijdelijk onderdak.
Defensie heeft de locatie beschikbaar gesteld op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de gemeente Ede. Op de legerplaats is plek voor maximaal 950 vluchtelingen.
Voor de gebouwen waar de vluchtelingen verblijven is ook ondersteuning aanwezig. Het gaat bijvoorbeeld om storing en onderhoud, bewassing en vervanging van kazerneringsgoederen. De gemeente biedt catering en schoonmaak aan.
De vluchtelingen kunnen in principe tot en met 31 mei 2022 blijven. Mocht er eerder betere (civiele) huisvestiging beschikbaar zijn, maken zij daar direct gebruik van.
Schietoefeningen
Legerplaats Harskamp is voor Defensie een belangrijke oefenlocatie. Hier zijn voornamelijk schietoefeningen. Vanwege de oorlog in Oekraïne is het belangrijk dat de paraatheid van Defensie op peil blijft. Daarom gaat het opleiden, trainen en oefenen onverminderd door, ook op legerplaats Harskamp.
Op 16 maart houden 333 gemeenten in Nederland een gemeenteraadsverkiezing. Bijna 13,6 miljoen inwoners mogen daarvoor stemmen. Voor ruim 840 duizend jongeren is dat de eerste keer. De kiesgerechtigde bevolking is relatief jong in studentensteden, gemeenten met een groot aandeel oudere kiezers zijn met name te vinden in het noorden, oosten en zuiden van Nederland. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige bevolkingscijfers van 1 januari 2022.
Inwoners die op 16 maart 18 jaar of ouder zijn en de Nederlandse nationaliteit hebben mogen hun stem uitbrengen. Stemmen is ook al mogelijk op 14 en 15 maart. Anders dan bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer mogen ook inwoners met de nationaliteit van een land in de Europese Unie stemmen, net als inwoners met een nationaliteit van buiten de Europese Unie die vijf jaar of langer in Nederland wonen. In totaal is 98 procent van de inwoners van gemeenten waar gemeenteraadsverkiezingen zijn kiesgerechtigd.
Relatief veel jonge kiesgerechtigden in studentensteden
Iets meer dan een kwart van de kiesgerechtigden, 26,4 procent, is jonger dan 35 jaar. In de steden, vooral in studentensteden, wonen naar verhouding veel jonge stemmers. In Groningen is 43 procent van de kiesgerechtigden jonger dan 35 jaar, gevolgd door Utrecht (41,3), Wageningen (39,9) en Delft (39,4 procent). Andere gemeenten met een relatief jonge kiesgerechtigde bevolking zijn te vinden in de Bible-belt, zoals Urk (37,8 procent), Renswoude (30,7 procent) en Staphorst (29,8 procent).
Laren heeft grootste aandeel oudere kiezers
Gemeenten met relatief veel kiesgerechtigden van 65 jaar of ouder liggen aan de randen van het land. In het noorden, oosten, Zuid-Limburg, Zeeland, langs de Noordzeekust, maar ook in de Gooi- en Vechtstreek is de kiesgerechtigde bevolking relatief sterk vergrijsd. In Laren is het aandeel oudere kiesgerechtigden het grootst (39,8 procent), gevolgd door Bergen (39,6 procent) en Westerveld (35,5 procent). In totaal is een kwart van de inwoners die bij de gemeenteraadsverkiezingen mogen stemmen 65 jaar of ouder.
Groter aandeel niet-kiesgerechtigde inwoners in en om grote steden
Van de inwoners van gemeenten die een gemeenteraadsverkiezing houden is 2 procent niet kiesgerechtigd. Zij hebben de nationaliteit van een land buiten de Europese Unie en wonen minder dan 5 jaar in Nederland. In Amstelveen is het aandeel niet-kiesgerechtigden het grootst (10,4 procent) , gevolgd door Wageningen (7,7 procent) en Diemen (7,2 procent). Gemeenten waar vrijwel alle inwoners naar de stembus mogen zijn te vinden in het noorden en oosten van het land.
Schatting
Het uitgangspunt voor de schatting van de kiesgerechtigde bevolking van 16 maart 2022 is de bevolking op 1 januari 2022. In de periode tot de verkiezingen verandert de kiesgerechtigde bevolking licht. In de periode tussen 1 januari 2022 en 16 maart 2022 worden bijvoorbeeld naar schatting 41.000 17-jarigen stemgerechtigd. Tegelijkertijd zullen er in de zelfde periode naar schatting 36.000 mensen overlijden. Dit is niet meegenomen in de schatting van de kiesgerechtigde bevolking. Er zal ook binnen- en buitenlandse migratie plaatsvinden en mensen kunnen in de tussentijd de Nederlandse nationaliteit aannemen. In de schatting van het aantal jonge kiesgerechtigden zijn ook jongeren met een EU-nationaliteit meegeteld die bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog niet in Nederland woonden.
Vandaag is het zonnig en droog. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 7°C op de Wadden tot 11°C in het zuidwesten. De oost tot zuidoostenwind is matig.
In de nacht naar zaterdag is het helder en gaat het op de meeste plaatsen weer enkele graden vriezen. Er staat een zwakke, aan zee en op het IJsselmeer matige oostenwind.
Zaterdag overdag is het opnieuw zonnig en droog. In de middag ontstaan er vooral in het noordoosten en oosten enkele stapelwolken, die in de avond echter weer oplossen. De maximumtemperaturen liggen tussen 5°C op de Wadden en 10°C lokaal in het zuiden. Er staat een zwakke, in het noorden matige oostenwind. Later in de middag draait de wind naar een noordoostelijke richting. (Bron: KNMI)
Tijdens het trainen weet Storm666 toch mooie foto's te maken! (Foto:Storm666)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!
In de laatste week van februari (week 8, 21 tot en met 27 februari 2022) overleden naar schatting 3.400 mensen. Dat zijn er ongeveer 50 meer dan in de week ervoor overleden (3.349), maar iets minder dan verwacht. In heel februari overleden ongeveer 550 minder mensen dan verwacht voor die maand. Er overleden vooral minder 80-plussers en Wlz-zorggebruikers. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.
De sterftecijfers over februari gaan over de afgelopen vier weken, week 5 tot en met 8 (31 januari tot en met 27 februari 2022). Sinds de tweede week van 2022 ligt het aantal overledenen onder de verwachte sterfte. Daarvoor lag de sterfte sinds begin augustus 2021 erboven en ook bijna elke week buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. Gemiddeld overleden in februari per week bijna 150 minder mensen dan verwacht, net als in januari.
Sterfte bij Wlz-zorggebruikers lager dan verwacht
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, nam op basis van de schatting iets toe in week 8. De sterfte onder de overige bevolking bleef ongeveer gelijk. Er overleden ongeveer 1.250 Wlz-zorggebruikers (iets minder dan verwacht) en 2.150 mensen van de overige bevolking (ongeveer evenveel als verwacht).
In heel februari overleden bijna 500 minder Wlz-zorggebruikers dan verwacht voor die maand. De sterfte onder de overige bevolking was in februari iets lager dan de verwachte sterfte.
Sterfte in februari alleen bij 80-plussers lager dan verwacht
De sterfte onder 80-plussers bleef in week 8 ongeveer gelijk: er overleden naar schatting 1 950 mensen van 80 jaar of ouder. Dat zijn er 100 minder dan verwacht voor deze periode. In heel februari overleden ruim 600 minder 80-plussers dan verwacht voor die maand.
Onder mensen van 65 tot 80 jaar overleden in week 8 naar schatting 1 050 mensen, iets meer dan verwacht. In heel februari overleden iets meer mensen van 65 tot 80 jaar dan verwacht voor die maand.
Onder mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in week 8 naar schatting 400, ongeveer evenveel als verwacht. Voor deze leeftijdsgroep was de sterfte in februari ongeveer gelijk aan de verwachte sterfte voor die maand.
Sterfte aan COVID-19 tot en met oktober bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met oktober 2021 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 33 090 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met oktober 2021, zoals het CBS op 1 maart 2022 publiceerde.
Schatting week 8
De cijfers over week 8 van 2022 zijn een schatting op basis van 82 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 11 maart publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 8. De cijfers zijn dan completer.
Het CBS gaat over van week- naar maandberichten over de sterfte. De tabel komt wel wekelijks beschikbaar, onder sterfte per week. Het volgende nieuwsbericht over de wekelijkse sterfte verschijnt op 1 april.
In 2021 gaf 30 procent van de Nederlanders aan dat ze in de afgelopen twee maanden een verkoudheid, keelontsteking, griep of voorhoofdsholteontsteking hebben gehad. Dat is minder dan bij de vorige meting in 2018, toen 41 procent dit aangaf. In bijna alle leeftijdsgroepen was er een daling. Bij kinderen tot 4 jaar en bij ouders van kinderen tot 12 jaar kwamen deze klachten in beide jaren even vaak voor. In 2021 werden ook minder andere acute klachten gerapporteerd, zoals acute bronchitis of longontsteking, oorontsteking, diarree en braken. Dat meldt het CBS op basis van de Gezondheidsenquête 2021.
In 2021 gaven minder mensen aan gedurende de afgelopen twee maanden een acute bronchitis of longontsteking te hebben gehad: 1 procent, tegen 2 procent in 2018. Ook zeiden minder mensen dat ze oorontsteking hebben gehad, of last te hebben gehad van braken of diarree.
Coronavirus
Ook in 2021 werd Nederland nog getroffen door de coronapandemie. De daling in het aandeel mensen met verkoudheid, griep, acute bronchitis of longontsteking, oorontsteking, braken en diarree houdt waarschijnlijk verband met de getroffen maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus [1]. In de gezondheidsenquête werd niet nagevraagd of mensen de afgelopen twee maanden corona hadden gehad, alleen of men ooit corona had.
Niet minder jonge kinderen met griep- en verkoudheidsklachten
Bij kinderen tot 4 jaar kwam verkoudheid en griep in 2021 het meest voor: 66 procent van hen had volgens de ouder of verzorger tijdens de voorafgaande twee maanden last van dergelijke klachten. Dit is de enige leeftijdsgroep waarbij het percentage met deze klachten hetzelfde is als in 2018, in alle andere leeftijdsgroepen was het lager. Onder 65-plussers halveerde dit, van 28 procent in 2018 naar 14 procent in 2021.
Helft ouders van jonge kinderen was verkouden of grieperig
In 2021 gaf 49 procent van de ouders met kinderen jonger dan 4 jaar aan dat ze verkoudheid, keelontsteking, griep of voorhoofdsholteontsteking hebben gehad in de afgelopen twee maanden. Dit was ongeveer gelijk in 2018. Ook ouders met thuiswonende kinderen tussen 4 en 12 jaar rapporteerden naar verhouding vaak griep en verkoudheidsklachten (38 procent), ook ongeveer net zo vaak als drie jaar eerder.
Onder ouders met kinderen van 12 tot 18 jaar en kinderen van 18 jaar of ouder, en onder degenen zonder thuiswonende kinderen, kwamen deze klachten minder voor dan in 2018.
Hoe komt het CBS aan deze cijfers?
De resultaten zijn afkomstig uit de Gezondheidsenquête 2021 en 2018. Op basis van een steekproef uit de Basisregistratie Personen (BRP) zijn aan mensen van 0 jaar of ouder in een enquête vragen gesteld over onder andere ervaren gezondheid, acute en langdurige aandoeningen, beperkingen en zorggebruik. Voor kinderen tot 12 jaar werden de vragen beantwoord door de ouder of verzorger. Om er voor te zorgen dat de groep deelnemers een zo goed mogelijke afspiegeling vormt van de Nederlandse bevolking, zijn de uitkomsten gewogen naar geslacht, leeftijd, migratieachtergrond, burgerlijke staat, stedelijkheid, provincie, landsdeel, huishoudgrootte, inkomen, vermogen, enquêteseizoen en, met ingang van 2018, doelgroep.
Een hoger percentage stemmers met een laag inkomen in een Nederlandse buurt gaat samen met een groter verschil in opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer of de gemeenteraad. Bij een hoger aandeel hogere inkomens is het verschil kleiner. Zo was het gemiddelde verschil in opkomst tussen Tweede Kamerverkiezingen en lokale verkiezingen minder dan 24,4 procentpunt in een buurt met een groter aandeel hogere inkomens en 27,3 procentpunt in een buurt met meer lagere inkomens. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.
Het verschil in opkomst tussen Tweede Kamerverkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen is de afgelopen jaren groter geworden. De opkomst voor Tweede Kamerverkiezingen ligt meestal rond de 80 procent, terwijl de opkomst voor gemeenteraadsverkiezingen 50 à 60 procent bedraagt. Het CBS ging op zoek naar mogelijk verklarende factoren voor dat verschil aan de hand van kenmerken van de buurtbevolking, zoals de omgeving waarin kiezers wonen.
Het CBS keek daarbij naar de verkiezingen van de Tweede Kamer van 2017, de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en herindelingsverkiezingen in 2017 en 2018. De toename van het verschil door de jaren heen is niet onderzocht.
Meer verschil bij buurt met lage inkomens
Het verschil in opkomst tussen de verkiezingen voor de Tweede Kamer en voor de gemeenteraad is groter naarmate er verhoudingsgewijs meer lage inkomens zijn in een buurt. Zo was het gemiddelde verschil in opkomst tussen Tweede Kamerverkiezingen en lokale verkiezingen minder dan 24,4 procentpunt (84,3 tegen 59,9 procent) in een buurt met een groter aandeel hogere inkomens en 27,3 procentpunt in een buurt met meer lagere inkomens (74,5 tegen 47,2 procent).
Dit verschil in opkomst tussen de gemeenteraadsverkiezingen en Tweede Kamerverkiezingen, door een groter percentage lagere inkomens in een buurt, blijft ook standhouden als er rekening wordt gehouden met andere elementen zoals opleidingsniveau en leeftijd.
Hoe meer hoger opgeleiden in buurt hoe kleiner het verschil in opkomst
Het opkomstverschil tussen Tweede Kamer en lokale verkiezingen is kleiner naarmate het percentage hoger opgeleiden in een buurt toeneemt. Het percentage lager opgeleiden heeft geen effect op het verschil. Zo was het gemiddelde verschil in opkomst tussen Tweede Kamerverkiezingen en lokale verkiezingen minder dan 24,2 procentpunt (82,7 tegen 58,5 procent) in een buurt met een groter aandeel hoger opgeleiden en 28,5 procentpunt in een buurt met meer lager opgeleiden (73,5 tegen 45,0 procent). Dit verschil in opkomst door lagere opgeleiden houdt echter niet stand als er andere factoren meegenomen worden, zoals inkomen en leeftijd.
Hoe meer partijen, hoe groter het verschil in opkomst
Daarnaast valt op dat het verschil tussen beide soorten verkiezingen groter wordt naarmate er meer partijen meedoen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Verder wordt duidelijk dat de deelname van PVV, FvD of Leefbaar Rotterdam, zogenoemde populistische partijen, aan de lokale verkiezingen geen invloed heeft op het verschil in opkomst tussen de Kamer- en gemeenteraadsverkiezingen.
Een hoger stempercentage voor lokale partijen gaat wel gepaard met een iets lagere opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen alleen.
Effect van leeftijd op opkomst en verschil tussen verkiezingen
Bij de gemeenteraadsverkiezingen leidt een groter percentage 15- tot 25-jarigen of 65-plussers in een buurt tot een hogere opkomst. Een hoger percentage 65-plussers in de buurt gaat ook samen met een kleiner verschil in de opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen en de verkiezingen voor de gemeenteraad, terwijl een groter percentage 15- tot 25-jarigen geen effect heeft op het verschil.
Zo was het gemiddelde verschil in opkomst tussen Tweede Kamerverkiezingen en lokale verkiezingen minder dan 25,4 procentpunt (83,7 tegen 58,3 procent) in een buurt met een groter aandeel 65-plussers en 29,5 procentpunt in een buurt met meer 15- tot 25-jarigen (76,8 tegen 47,3 procent). Dit verschil in opkomst door een groter aandeel 15- tot 25-jarigen houdt niet stand als er andere factoren, zoals opleidingsniveau en leeftijd, worden meegenomen. Het verschil voor een groter aandeel 65-plussers blijft wel standhouden als er andere factoren worden meegewogen.
Lagere opkomst tijdens herindelingsverkiezingen
Ook valt op dat de opkomst bij herindelingsverkiezingen gemiddeld lager is dan reguliere gemeenteraadsverkiezingen. Zo was de opkomst bij gemeenten zonder herindelingsverkiezingen gemiddeld 56 procent, bij gemeenten met herindelingsverkiezingen was dat gemiddeld 46 procent. Gemiddeld genomen hebben herindelingsverkiezingen een 10 procentpunt lagere opkomst. Dit blijft ook standhouden als er andere elementen worden toegevoegd.
Een extra stembureau zorgt alleen bij de gemeenteraadsverkiezingen voor een hogere opkomst. Toevoeging van een stembureau zorgt niet voor een kleiner verschil in opkomst tussen de twee verkiezingen.
Met het oog op de oorlog in Oekraïne heeft Frankrijk zijn vliegdekschip "Charles de Gaulle" verplaatst naar de Middellandse Zee voor verkenningsvluchten boven de Baltische staten en Polen. Het vliegdekschip, dat feitelijk wordt gebruikt voor een terrorismebestrijdingsmissie in het Midden-Oosten, is samen met zijn escorte vertrokken uit Cyprus, vertelde de Franse minister van Defensie, Florence Parly, aan BFMTV.
In de Middellandse Zee moet het schip een positie bereiken waar het vliegtuig verkenningsmissies kan uitvoeren. "Onze missie is strikt afschrikkend, we hebben geen oorlogszuchtige bedoelingen", zei de minister. Rafale-straaljagers en verkenningsvliegtuigen moeten vanaf het vliegdekschip worden ingezet als de "politie van de lucht" voor observatie en ter afschrikking.
Donderdagavond heeft de Franse president Emmanuel Macron aan zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin opnieuw gevraagd de aanvallen op Oekraïne te beëindigen. Macron zei echter op Twitter dat Poetin dat weigert. "Op dit moment weigert hij." Macron bevestigde dat hij Poetin aan de telefoon had gesproken en zei dat hij de dialoog zou voortzetten om "verdere menselijke tragedies" te voorkomen. De dialoog moet worden voortgezet om "de (burger)bevolking te beschermen, om tekenen van goede wil te zien".
De Taliban-regering in Afghanistan heeft vorige week via Twitter een verklaring afgegeven waarin wordt opgeroepen tot een oplossing voor de aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Abdul Qahar Balkhi, verzocht om een oplossing voor de situatie door middel van "dialoog en vreedzame middelen".
De verklaring, die in het Engels werd geplaatst, luidde: "Het islamitische emiraat Afghanistan volgt de situatie in Oekraïne nauwlettend en spreekt zijn bezorgdheid uit over [de] reële mogelijkheid van burgerslachtoffers. Het islamitisch emiraat roept beide partijen op tot terughoudendheid. Alle partijen moeten afzien van het innemen van posities die geweld zouden kunnen intensiveren."
De verklaring eindigde met een oproep aan "partijen in het conflict om aandacht te besteden aan het beschermen van de levens van Afghaanse studenten en migranten in Oekraïne."
De Taliban heroverden de controle over Afghanistan in augustus 2021 nadat de Amerikaanse troepen zich terugtrokken uit het land na een 20-jarige missie na de aanslagen van 9/11.
Een 48-jarige man uit Hoensbroek en een 49-jarige vrouw uit Heerlen zijn vandaag in een snelrechtprocedure door de politierechter van rechtbank Limburg veroordeeld voor bedreiging en mishandeling van GGD-medewerkers en het plegen van lokaalvredebreuk op een priklocatie in Heerlen. De vrouw kreeg 80 uur werkstraf opgelegd en de man 60 uur werkstraf.
De 2 verdachten waren op 9 en 10 februari 2022 betrokken bij invallen bij 2 verschillende priklocaties in Heerlen. Zij vielen medewerkers lastig en beschuldigden hen van moord.
Oordeel van de rechtbank
De rechter acht het bedreigen, mishandelen en beledigen van de GGD-medewerkers bewezen, alsook het plegen van lokaalvredebreuk op een priklocatie in Heerlen. Beide verdachten worden vrijgesproken van het uitoefenen van dwang ten aanzien van het afgeven van een manifest of een poging daartoe.
Gelet op het ontbreken van een strafblad bij de vrouw en enkele oudere feiten op het strafblad van de man en de verklaring die de verdachten tijdens de zitting hebben afgelegd, namelijk dat zij het anders hadden moeten doen, wordt geen vrees voor herhaling ingeschat door de rechter.
De rechter legt aan de 49-jarige vrouw 80 uur werkstraf op, te vervangen door 40 dagen hechtenis, met aftrek van voorarrest. Aan de 48-jarige man wordt 60 uur werkstraf opgelegd, te vervangen door 30 dagen hechtenis, met aftrek van voorarrest.
Een dierenmarkt in het Chinese Wuhan is zeer waarschijnlijk de bron van het SARS-CoV-2-virus. Dat concludeert een groep internationale onderzoekers, waaronder viroloog prof. Marion Koopmans van het Erasmus MC.
Nieuw onderzoek laat zien dat de coronapandemie zeer waarschijnlijk begonnen is op de Huananmarkt in Wuhan. In een preprint-artikel op de website Zenodo licht een groep internationale wetenschappers toe hoe ze tot die conclusie komen. Ze combineerden gegevens uit het WHO-rapport van maart 2021 met nieuwe informatie.
Allereerste gevalllen
De onderzoekers gingen terug naar de allereerste gevallen van Covid-19 in december 2019. Het ging om mensen met en zonder link met de markt, maar ze hadden een ding gemeen: ze woonden allemaal dichterbij de markt dan op basis van toeval verwacht kan worden.
De volgende vraag was: waar op de markt is het virus vandaan gekomen? Voor het antwoord combineerden de onderzoekers de gegevens van het WHO-rapport met gegevens van een studie waarbij gekeken werd welke levende dieren op de markt aanwezig waren. Uit foto’s genomen op de markt konden ze opmaken dat ook in december 2019 nog levende dieren aanwezig waren. Eerder afgenomen positieve monsters van marktkramen waren sterk geconcentreerd op de plek waar levende wilde dieren verkocht werden. Wat de herkomst van de dieren is, is niet bekend.
Doorbraak
Koopmans: ‘Alles bij elkaar concluderen wij: het virus is via levende wilde dieren op de markt terecht gekomen en daar naar mensen over gesprongen.’ Ze noemt het onderzoek ‘een doorbraak’ in de zoektocht naar de oorsprong van de pandemie.
Wuhan (Pixabay)
Nu de oorlog is losgebarsten tussen Rusland en Oekraïne, kijkt de wereld met boze ogen naar Poetin en terecht.
Even had user The_Emotion een briljant plan om Poetin uit te schakelen, maar nu vraagt hij zich af of dat nou echt zo'n goed idee was.
Een nieuwe paint door user The_Emotion:
New Red Alert (The_Emotion)