Lavrov: 'Rusland wil geen bezettende macht zijn '

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft donderdag publiekelijk verklaard dat zijn land geen 'bezettingsregime' in Kiev heeft ingepland na de invasie van Oekraïne, dat Rusland omschrijft als een "speciale militaire operatie". Het Oekraïense volk moet zelf beslissen hoe het in de toekomst wil leven, zei Lavrov in een interview met journalisten. Alle nationaliteiten die in het land wonen, moeten bij dit proces worden betrokken, benadrukt de Russische hoofddiplomaat.

Wat misschien een verrassende opmerking lijkt, heeft een geschiedenis. Volgens het Kremlin heeft de val van de pro-Russische ex-president Viktor Janoekovitsj in 2014 de etnisch-Russische minderheid in Oekraïne onderdrukt. Als je kijkt naar de verkiezingen die onder meer in Oekraïne zijn gehouden, dan klopt dat niet: ze waren vrij en voor iedereen toegangelijk.

Alleen in de door pro-Russische separatisten bezette gebieden konden geen vrije verkiezingen worden georganiseerd. Desondanks beschuldigt Moskou de Oekraïense leiders in Kiev van anti-Russisch beleid en onderdrukking van de Russische minderheid. Het Kremlin heeft dit onder meer als reden gegeven om de huidige Russische agressie tegen het buurland te rechtvaardigen.