IKEA stopt activiteiten in Rusland en Wit-Rusland, doneert ruimhartig voor humanitaire hulp

Na een aantal andere bedrijven stopt ook Ikea tot nader order met haar activiteiten in Rusland. Hetzelfde geldt voor het zakendoen in Wit-Rusland, blijkt uit een corporate statement van de Zweedse meubelgigant.

15.000 Ikea-medewerkers worden getroffen door het besluit. Het bedrijft heeft besloten tot ruimhartige donaties ten behoeve van humanitaire hulp.

Van Ikea.com :
"De verwoestende oorlog in Oekraïne is een menselijke tragedie, en onze diepste empathie en bezorgdheid gaan uit naar de miljoenen mensen die getroffen zijn. De onmiddellijke acties van Inter IKEA Group en Ingka Group waren het ondersteunen van de persoonlijke veiligheid en beveiliging van IKEA medewerkers en hun families, en we zullen dat blijven doen.

De oorlog heeft al een enorme menselijke impact gehad. Het leidt ook tot ernstige verstoringen van de toeleveringsketen en de handelsvoorwaarden. Om al deze redenen hebben de bedrijfsgroepen besloten om IKEA-activiteiten in Rusland tijdelijk te onderbreken.

Dit betekent dat:

  • Inter IKEA Group heeft de beslissing genomen om alle export en import in en uit Rusland en Wit-Rusland stop te zetten.
  • Inter IKEA Group heeft de beslissing genomen om alle productieactiviteiten van IKEA Industry in Rusland stop te zetten. Dit betekent ook dat alle leveringen van alle onderleveranciers aan deze units worden gepauzeerd.
  • Ingka Group heeft de beslissing genomen om alle IKEA Retail-activiteiten in Rusland stop te zetten, terwijl het winkelcentrum Mega open blijft om ervoor te zorgen dat de vele mensen in Rusland toegang hebben tot hun dagelijkse behoeften en essentiële zaken zoals voedsel, boodschappen en apotheken.

Deze beslissingen hebben een directe impact op 15.000 IKEA medewerkers. De ambities van de bedrijfsgroepen zijn voor de lange termijn en we hebben gezorgd voor werkgelegenheid en inkomensstabiliteit voor de nabije toekomst en bieden ondersteuning aan hen en hun families in de regio.

In heel IKEA zijn al verschillende initiatieven gestart, samen met gevestigde humanitaire organisaties, om de getroffen mensen te ondersteunen met noodhulp in de meest noodzakelijke regio's.

IKEA Foundation, gefinancierd door Ingka Foundation, heeft vandaag aangekondigd een onmiddellijke donatie van € 20 miljoen voor humanitaire hulp aan degenen die gedwongen zijn gevlucht als gevolg van het conflict in Oekraïne. Dit is een reactie op een noodoproep van UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, om haar hulp en bescherming op te schalen voor mensen die zijn getroffen door het conflict in Oekraïne.

Daarnaast verlenen Inter IKEA Group en Ingka Group in eerste instantie elk € 10 miljoen om ondersteuning te bieden in producten en andere hulp aan UNHCR, Save the Children en andere organisaties die op de lokale markten actief zijn."

De Russen moeten het met steeds minder producten van westerse bedrijven stellen. Onder andere Apple, H&M, LEGO en autofabrikanten BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen en Volvo Cars stoppen met de verkoop of productie in Rusland.