FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 september 2021

Random Pics van de Dag #426

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

"Hell Let Loose mogelijk naar PlayStation Plus"

Het is weer bijna het einde van de maand en dan begint de geruchtenstroom weer op gang te komen. Welke games er in de PlayStation Plus Store gratis worden welteverstaan.

Als wij de roddels mogen geloven, dan zou het voor volgende maand best wel eens dit lijstje kunnen zijn:

  • Hell Let Loose (PS5)
  • Mortal Kombat X (PS4)
  • PGA Tour 2K21 (PS4)

Uiteraard zijn het nog geruchten, maar Hell Let Loose zou wel een hele vette game zijn om aan je gamecollectie toe te voegen.

Negative Atmosphere op je beeldscherm

De game Negative Atmosphere laat weer zijn neus zien! In de drie minuten durende gameplay trailer ga je met Samuel Edwards op stap.

Samuel zit namelijk vast in het ruimteschip TRH Rusanov. Een uitbraak van iets of iemand heeft de bemanning doen veranderen in monsters. Uiteraard wil Samuel niet in een monster veranderen en hij gaat er ook alles aan doen om dat niet te laten gebeuren.

Negative Atmosphere komt voorlopig uit voor de pc, maar dat kan altijd nog veranderen. 

Iran houdt deuren nucleaire werkplaats gesloten voor IAEA

Iran blijft zijn uraniumverrijkingsfabrieken uitbreiden. IAEA-baas Grossi had daarom een controle met Teheran afgesproken. Maar aangekomen bij een van de nucleaire werkplaatsen stonden de inspecteurs voor gesloten deuren.

In tegenstelling tot recente beloften blokkeert Iran de volledige controle van zijn nucleaire programma. Dat meldt het hoofd van het International Atomic Energy Agency (IAEA), Rafael Grossi, in een speciaal rapport. Iran ontzegt IAEA-inspecteurs de toegang tot een werkplaats die onderdelen maakt voor centrifuges voor uraniumverrijking, aldus een IAEA-woordvoerder.

Het IAEA en de internationale gemeenschap maken zich zorgen over de uitbreiding van Iraanse verrijkingsfaciliteiten met steeds krachtiger centrifuges. Het bewerkte uranium heeft een dermate hoge zuiverheidsgraad dat het relatief snel tot kernwapenwaardig materiaal kan worden verwerkt.

Grossi had op 12 september een akkoord bereikt met Teheran, om een grondige controle op het controversiële nucleaire programma te mogen uitvoeren. Volgens het rapport van Grossi zou de controle overal worden uitgevoerd, behalve in de centrifugewerkplaats in Karaj. Daar was in juni een incident waarbij enkele IAEA-camera's zwaar beschadigd raakten. Iraanse media spraken destijds van een mislukte sabotageactie.

Als reactie op de terugtrekking van de VS uit de nucleaire deal van 2015, negeert Iran sinds 2019 overeengekomen nucleaire beperkingen, die het moeilijk zouden moeten maken kernwapens te ontwikkelen. De onderhandelingen om het pact te redden, zijn sinds juni opgeschort.

Britten gaan op de vuist voor benzine, pompen staan bijna droog

Veel benzinestations in het Verenigd Koninkrijk staan droog, er is zeer moeizaam aan bezine te komen voor de Britten. Vakbonden hebben de regering opgeroepen om noodbevoegdheden te gebruiken om voor de maatschappij belangrijke werknemers voorrang te geven bij het verkrijgen van brandstof.

De British Medical Association waarschuwde dat als benzinepompen droogstaan "er een reëel risico bestaat dat zorgpersoneel hun werk niet kunnen doen". Ook het Royal College of Nursing en de vakbonden Unison en GMB vroegen om voorrang. Minstens één NHS-organisatie (zorgorganisatie) heeft te kampen met een personeelstekort als gevolg van de brandstofcrisis, zei de artsenbelangenvereniging EveryDoctor.

Door de tekorten aan benzine en diesel bij tal van tankstations zijn er al dagen hamsteraankopen en lange wachtrijen. Volgens de Petrol Retailers Association, die ongeveer 5.500 onafhankelijke tankstations vertegenwoordigt, zit tweederde van de leden zonder brandstof. De vraag is tot 500 procent hoger, zei verenigingsbaas Brian Madderson van de omroep BBC Radio 4. Madderson zei dat 50 tot 90 procent van de tankstations leeg is, de andere dreigden binnenkort op te drogen.

Achtergrond hiervan is een enorm tekort aan vrachtwagenchauffeurs, dat voorheen leidde tot lege schappen in de supermarkten. Vanwege de coronapandemie zijn een aantal rijlessen en examens uitgesteld. Daarnaast emigreerden zo'n 20.000 geschoolde arbeiders, voornamelijk uit Oost-Europa, vanwege de Brexit - maar nieuwe, strenge immigratieregels verhinderen nu immigratie.

Om de problemen het hoofd te bieden is de regering van plan om onder meer werkvisa af te geven voor maximaal 5.000 buitenlandse vrachtwagenchauffeurs. Daarnaast moeten jaarlijks tienduizenden rijexamens mogelijk worden gemaakt. Daarnaast moeten de arbeidsomstandigheden worden verbeterd. Zoals de krant 'The Times' meldde, zullen soldaten op korte termijn als vrachtwagenchauffeur inspringen. Het kan echter wel een week duren voordat de soldaten als chauffeur aan de slag kunnen.

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft ook opgeroepen om mensen in systeemrelevante beroepen voorrang te geven bij tankstations. Geselecteerde benzinestations mogen alleen worden gebruikt door mensen die in belangrijke industrieën werken en naar hun werk moeten rijden, zei de Labour-politicus. "De regering moet dringend de stappen onderzoeken die nodig zijn om dergelijke maatregelen te initiëren", zei Khan.

Ondertussen heeft Edwin Atema, leider van de Dutch Trade Unions, gezegd dat EU-chauffeurs niet zullen terugkeren om het VK te helpen "uit de shit te komen".

Hij zei dat de kortetermijnvisa die de Britse regering overweegt, niet voldoende zijn om buitenlandse vrachtwagenchauffeurs over de streep te trekken.

Avondklok op La Palma in verband met giftige dampen uit lavastroom

Vanwege de vulkaanuitbarsting op La Palma is een avondklok ingesteld voor meerdere dorpen op het Canarische eiland.

De autoriteiten zijn bezorgd dat er giftige dampen kunnen ontstaan uit de lavastroom wanneer de hete lava in contact komt met het zeewater. Men verwacht dat de lava later op de dag de kust bereikt. De mensen in de getroffen gebieden werd gevraagd hun huizen niet te verlaten en ramen en deuren gesloten te houden. Evacuaties zijn momenteel nog niet nodig.

De vulkaan Cumbre Vieja barstte zondag een week geleden voor het eerst in 50 jaar uit. Volgens schattingen wordt de schade al op ruim 400 miljoen euro geraamd.

VVD: Amalia moet troon behouden als zij met een vrouw zou trouwen

Als kroonprinses Amalia zou willen trouwen met een vrouw moet zij gewoon koningin kunnen worden. Het regeringsstandpunt dat zij dan afstand zou moeten doen van de troon moet op de helling. Dat stelt de VVD in Kamervragen aan demissionair minister-president Mark Rutte. Zo meldt de Gelderlander.

De VVD komt tot deze kamervraag naar aanleiding van het boek 'Amalia, de plicht roept'. Hierin bespreekt auteur Peter Rehwinkel de stelling dat Amalia de troon zou moeten opgeven als zij in het huwelijk wil treden met een vrouw.

COVID-19: 1.411 positief getesten en 4 doden, totaal 1.997.885 en 18.154

Opgelet : Op 30 september plaatsen we de laatste dagelijkse COVID-19 update van de coronacijfers in Nederland, vanaf dinsdag 5 oktober wordt hiervan een wekelijkse COVID-19 update geplaatst. Mochten er bijzonderheden zijn zoals bijvoorbeeld een plotselinge stijging/ daling van het aantal positief getesten of een enorme clusteruitbraak dan worden deze tussendoor gemeld.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.411 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.997.885 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 29 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 320 COVID-19 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 6 patiënten opgenomen, er liggen nu 165 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er is sinds de vorige update 4 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.154 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Mona Keijzer verlaat de politiek na haar ontslag: 'Ik wil geen splijtzwam zijn'

Zaterdag stond in de Telegraaf een interview met haar waarin ze openlijk kritiek op het coronabeleid van het kabinet gaf, hierop volgde haar ontslag als staatssecretaris op staande voet door het kabinet. De CDA-fractie vindt dat haar afwijkende opvattingen niet te verenigen zijn met de partijkoers en vroeg haar om te vertrekken uit de Tweede Kamer. Dat doet ze, Keijzer geeft haar zetel terug aan de partij. ‘Maar ik blijf CDA’er'. Meer hierover bij het AD.

Verklaring CDA:
In navolging van de gebeurtenissen dit weekend heeft Mona Keijzer het besluit genomen om haar Tweede Kamerzetel na overleg met de Tweede Kamerfractie per direct ter beschikking te stellen. Dit betekent dat Henri Bontenbal namens het CDA weer zal terugkeren in de Tweede Kamer.

Het besluit van Mona om de Kamer te verlaten is na overleg met de Tweede Kamerfractie tot stand gekomen. Partijleider Wopke Hoekstra en interim-partijvoorzitter Marnix van Rij zijn haar dankbaar voor de manier waarop zij zich de afgelopen tien jaar heeft ingespannen voor onze partij en voor Nederland. Als Tweede Kamerlid hield Mona zich bezig met zorg, asiel en migratie en maakte ze naam door het geluid van mantelzorgers in de Tweede Kamer te vertolken. Sinds 2017 is zij staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Met name voor ondernemers en het midden- en kleinbedrijf heeft zij ongelooflijk veel werk verricht.

Maar bovenal is Mona voor ons een zeer gerespecteerde CDA’er die stad en land afreisde om met een lokale afdeling ondernemers te bezoeken of samen op de markt campagne te voeren. De partij is Mona zeer erkentelijk voor haar jarenlange inzet.

Reactie Wopke Hoekstra:
Vandaag heeft Mona Keijzer het besluit genomen om de landelijke politiek te verlaten. Ik respecteer dat besluit en wil Mona enorm bedanken voor haar inzet, betrokkenheid en de goede samenwerking de afgelopen jaren.

Ik heb nauw met Mona samengewerkt in de provincie Noord-Holland als CDA’ers, en tot dit weekend in onze rol als bewindspersoon. Bijvoorbeeld tijdens het vormgeven van de corona-steunpaketten voor het bedrijfsleven. Ik heb dat altijd zeer gewaardeerd en kijk positief terug op al die keren dat wij samen naar ALV's zijn geweest en door heel het land campagne hebben gevoerd.

Reactie Marnix van Rij:
In 2000 ontmoette ik Mona voor de eerste keer tijdens een afspraak die ik met haar had als voorzitter op het partijbureau.

Haar scherpte, eigenzinnigheid en verfrissende kijk op de samenleving als jonge christendemocrate vielen me in het eerste gesprek al op. In de afgelopen tien jaar heeft ze zowel in de Tweede Kamer als het kabinet haar talent volledig waargemaakt.

Ik wil Mona bedanken voor het harde werk dat zij heeft verricht voor de partij en voor Nederland.

Tesla-bestuurder vindt dat hij harder mag rijden op snelweg: 'Ik stoot niets uit'

"Ik rij in een Tesla en stoot niets uit", een geldige reden om harder te mogen rijden dan toegestaan op de snelweg, vond een Tesla-bestuurder. Een motoragent hield hem staande na het doen van twee snelheidsmetingen. Zo meldt het AD.

De bestuurder werd vanmorgen door een motoragent gevolgd op de rijksweg A6 tussen Lelystad en Almere in. Tijdens twee snelheidsmetingen werden overschrijdingen gemeten rond de 30 km/u, gecorrigeerd, te hard. De bestuurder had er bovengenoemd bijzonder excuus voor. Met een proces-verbaal op zak is hij zich nu bewust van een stukje gevaarzetting ten opzichte van het overige verkeer. De man erkende overigens dat hij door zijn sportieve rijstijl wel meer moet laden, wat nadelig is voor het milieu.

Elektrisch rijden ( Foto-Pixabay)
Elektrisch rijden (Foto-Pixabay)

Het nutteloze feitje van de dag: Enorme pompoenen, spannend NK

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Velen van ons hebben een moestuintje en vaak ben je dan al blij als je een paar fatsoenlijke pompoenen krijgt, maar wist je dat er een heus NK pompoen kweken is en dat daar enorme exemplaren aan mee doen? Dit jaar won Bruno Willemijns met een pompoen van maar liefst 887 kilo! Richard Theuws deed via Twitter verslag van deze bijzondere dag, voor het gehele lezenswaardige draadje moet je even op één van de tweets klikken.

Lange Frans treedt op bij QR-code feest, 'andersdenkende' fans zijn razend

Berucht Coronaontkenner en duidelijk 'andersdenkende' Lange Frans heeft afgelopen zaterdag in een feesttent te Edam opgetreden waar men de QR code controleerden. Op social media wordt hij nu afgezeken door zijn voormalige fans van de club andersdenkenden.

Lange Frans excuseert zich tegenover zijn fans dat het al om een lang geleden gepland optreden ging, er gaat echter een filmpje rond op social media waarop een van de organisatoren verteld dat ze blij is dat Lange Frans zaterdag kon invallen voor een zieke Mart Hoogkamer.

Grote vraag blijft, is hij bekeerd tot een verantwoordelijk burger of was zijn geld gewoon op?

Taliban verbiedt Afghaanse kappers het scheren van baarden

De Taliban hebben kappers in de Afghaanse provincie Helmand verboden om baarden te scheren of te trimmen, omdat dit in strijd is met hun interpretatie van de islamitische wet.  Iedereen die de regel overtreedt, zowel kapper als klant zal worden gestraft.

Sommige kappers in de hoofdstad Kabul hebben bevestigd ook soortgelijke opdrachten te hebben gekregen.

De instructies suggereren een terugkeer naar de strikte regels van de vorige ambtstermijn van de groep aan de macht, ondanks beloften van een mildere regeringsvorm.

Sinds ze vorige maand aan de macht kwamen, hebben de Taliban ondanks hun bewering 'veranderd' te zijn  tegenstanders streng gestraft. Zaterdag schoten de strijders van de groep vier vermeende ontvoerders dood en hun lichamen werden opgehangen in de straten van de westelijke stad Herat.

In een bericht op salons in de zuidelijke provincie Helmand waarschuwden Taliban-agenten dat kappers de sharia moeten volgen voor het knippenof scheren van baarden.

"Niemand heeft het recht om te klagen", luidde het bericht, dat door de BBC werd gezien.

"De strijders blijven komen en bevelen ons aan om te stoppen met het trimmen van baarden", zei een kapper in Kabul. "Een van hen vertelde me dat ze undercover inspecteurs kunnen sturen om ons op te pakken."

Een andere kapper, die een van de grootste kapsalons van de stad runt, zei dat hij een telefoontje kreeg van iemand die beweerde een overheidsfunctionaris te zijn. Ze droegen hem op "te stoppen met het volgen van Amerikaanse haardrachten" en niemands baard te scheren of te trimmen.

Tijdens de eerste periode dat de Taliban aan de macht waren, van 1996 tot 2001, verboden de harde islamisten flamboyante kapsels en drongen ze erop aan dat mannen baarden lieten groeien.

Maar nadat de Taliban de macht verloren in 2001 deden gladgeschoren looks hun intrede in het Afghaanse straatbeeld en werden populair onder de Afghaanse mannen.

NS en ProRail nemen afscheid van coronamaatregelen op het station

De speciale coronastickers op de stations worden vanaf vandaag verwijderd, nu het niet langer verplicht is om een mondkapje te dragen of anderhalve meter afstand te houden op het station. Op station Vlissingen starten NS en ProRail met het weghalen. Op de stickers staat onder andere ‘houd afstand’, ‘houd rechts’ en ‘mondkapje’. Vanaf 25 september is de mondkapjesplicht op het station vervallen.

De eerste stickers werden in mei 2020 aangebracht om de reizigers te wijzen op de toen geldende coronamaatregelen. Dat de stickers nu weer verwijderd worden is een belangrijk moment voor reizigers en ondernemers op de stations, omdat ze na anderhalf jaar afscheid nemen van de coronamaatregelen.

Stapsgewijs
De stickers worden stapsgewijs verwijderd op alle stations. De stations in Zeeland en West-Brabant zijn als eerste aan de beurt. De bedoeling is dat eind oktober de stickers op alle stations verdwenen zijn.

Instappen is opzetten
In de trein blijft het mondkapje wel verplicht. Via schermen in de trein en op de stations, omroepen door conducteurs in de trein en speciale coronapagina’s op de websites van NS en ProRail blijven reizigers hierop geattendeerd worden. 

'Rutte zwaar beveiligd na dreiging uit hoek Mocro Maffia'

Demissionair premier Mark Rutte heeft extra zware beveiliging gekregen na signalen dat hij mogelijk het doelwit zou zijn van een aanslag of een ontvoering. De dreiging zou uit de hoek komen van de georganiseerde misdaad, het zou daarbij gaan om verdachte personen die zijn gelinkt aan de Mocro Maffia. Dat schrijft De Telegraaf op basis van 'goed ingevoerde bronnen', zo lezen we bij AT5. 

De minister-president wordt extra beveiligd door speciaal getrainde politiemensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Volgens een ingewijde zijn zogenoemde 'spotters' in de omgeving van Rutte gesignaleerd.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, dat formeel verantwoordelijk is voor het onderzoek naar de dreiging in de richting van de minister-president, onthoudt zich van commentaar. Ook de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gaat niet in op de verscherpte beveiliging.

"Over veiligheidssituaties en beveiligingsmaatregelen doen we nimmer uitlatingen," aldus een woordvoerder van de RVD. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid doet geen mededelingen.

WK-zilver voor boogschutter Schloesser, team grijpt naast brons

In het Amerikaanse Yankton is in het weekeinde het wereldkampioenschap boogschieten afgesloten. Dat gebeurde met de individuele finales met zowel de recurve- als de compoundboog en er viel Nederlands succes te vieren.

Compound mannen
Bij de mannen in het niet-olympische compoundschieten stond Mike Schloesser in de WK-finale. De Limburgse wereldkampioen van 2013 schoot in de eerste paar knockoutrondes fenomenaal, met scores van 149, 150 en 148 punten tot en met de kwartfinale, waar 150 het maximum is. In de halve finales was het echter op, hoewel zijn 144 punten nog voldoende waren om de Est Robin Jäätma te verslaan.

In de finale begon Schloesser nog sterk tegen de Oostenrijker Nico Wiener, maar een paar missers in het tweede deel van de wedstrijd kostten de Nederlander de kop: Wiener kwam er overheen en won met 146-143. Het brons was voor Jäätma, die de Deen Mathias Fullerton met 144-144 en een tiebreak klopte, Sil Pater en Max Verwoerdt verloren in de eerste knockoutronde.

In de teamwedstrijd opende Nederland met winst op Taiwan en Frankrijk, waarna Zuid-Korea in de kwartfinales verslagen werd. Mexico was in de halve eindstrijd met 234-232 te sterk en in het duel om brons gaf Nederland het in een tiebreak uit handen tegen Oostenrijk (231-231). De Amerikaanse ploeg was in de finale te sterk voor Mexico, dat met één pijl zelfs het hele bord miste: 226-211.

Compound vrouwen
Sanne de Laat schopte het tot de achtste finales, maar daarin was de Belgische Sarah Prieels na een 144-144 score met een beslissende pijl te sterk. Martine Stas-Couwenberg ging er in de tweede knockoutronde uit, Inge van der Ven schopte het één ronde verder. Als team bleven de Nederlandse vrouwen in de achtste finales steken, waarin Turkije te sterk was.

Het individuele goud was overigens voor de Colombiaanse Sara Lopez, die na vele World Cup-titels zo eindelijk een individuele wereldtitel pakte. Na een perfecte 150 in de halve finales klopte ze de Indiase JS Vennam met 146-144 in de eindstrijd. Brons was er voor Andrea Becerra uit Mexico, die de Sloveense Toja Ellison na een tiebreak (146-146) de baas was.

De twee finalisten troffen elkaar ook in de landenfinale, waarin Colombia met 229-224 te sterk was voor India - brons ging naar de VS, dat Frankrijk met 229-222 klopte.

Compound gemengd
De Laat en Schloesser leken medaillekandidaten, maar dat viel al vrij rap in het water: JS Vennam en Abhishek Verma uit India waren met 157-155 te sterk in de kwartfinales. Het goud was voor Colombia, waar Lopez haar dominantie tegen Vennam onderstreepte (154-150): drie keer goud, drie keer in een finale tegen de Indiase, dit keer met Adrian Muñoz naast haar. Het brons was voor Kim Yun-hee/Kim Jong-ho uit Zuid-Korea, die Tanja Gellenthien en Fullerton uit Denemarken met 152-148 klopten.

Recurve mannen
Steve Wijler stond in de achtste finales, maar daarin was de Braziliaan Marcus d'Almeida hem te sterk af. Gijs Broeksma sneuvelde al in de tweede knockoutronde, Johan Wilthagen kwam de eerste ronde niet door. Goud was er voor het Zuid-Koreaanse fenomeneen Kim Woo-jin, die Almeida in een fraaie finale met 7-3 klopte. De Amerikaan Brady Ellison pakte het brons door olympisch kampioen Mete Gazoz uit Turkije met 6-2 te verslaan.

Als team zaten de Nederlandse mannen er ook niet best bij: Mexico was in de eerste ronde met 5-1 te sterk. De Zuid-Koreanen domineerden en in de finale werd de VS met 6-0 verslagen, terwijl Taiwan een spannende strijd om brons met 5-4 won van Japan.

Recurve vrouwen
Gabriela Schloesser was de Nederlandse troef en ze begon prima, maar in de achtste finales was het klaar: haar voormalige Mexicaanse landgenote Alejandra Valencia was met drie keer 29-27 te goed. Laura van der Winkel ging er in de tweede knockoutronde uit. Het goud ging naar Zuid-Korea: Jang Min-hee won met 6-0 van de Amerikaanse Casey Kaufhold, die tot dan geweldig schoot. Jang's landgenote San An, in Tokyo goed voor drie keer olympisch goud, was met 6-4 te sterk voor Valencia in de strijd om brons.

Nederland was bij de teams niet vertegenwoordigd, het dominante Zuid-Korea wel. Toch hadden die het in de halve finales knap lastig met Frankrijk, hoewel ze wel wonnen (5-4), waarna Mexico in de finale met 5-3 verslagen werd. Frankrijk pakte na een stroeve start wel het brons door Brazilië met 6-2 te verslaan.

Recurve gemengd
Van der Winkel en Wijler begonnen met een bye, maar in de achtste finales waren Otgonjargal Ankhbayar en Dashnamjil Dorjsuren uit Mongolië met 5-1 verrassend te sterk. Niet geheel verrassend ging het goud naar het Zuid-Koreaanse dreamteam Kim Woo-jin/An San, dat Elena Osipova en Galsan Bazarzhapov met 6-0 versloeg in de finale. Mete Gazoz en Yasemin Anagöz waren de Japanners Miki Nakamura en Takaharu Furukawa met 6-2 de baas en pakten het brons.

Minder moorden in 2020, wel meer jongeren vermoord

In 2020 kwamen in Nederland 121 mensen om het leven door moord of doodslag, 4 minder dan in 2019. Onder hen waren 77 mannen en 44 vrouwen. Het aantal slachtoffers onder jongeren tot twintig jaar is toegenomen van 10 naar 18. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

De cijfers in dit artikel hebben betrekking op alle moorden die in Nederland hebben plaatsgevonden. Het gaat hierbij zowel om ingezetenen (mensen die op het moment van overlijden staan ingeschreven bij de Basisregistratie Personen) als om niet-ingezetenen (12 procent in 2020). De belangrijkste bronnen voor de cijfers over moord en doodslag zijn gegevens uit de door de behandelend arts of lijkschouwer ingevulde doodsoorzaakformulieren, en dossiers bij arrondissementsparketten van het Openbaar Ministerie.

Daling slachtoffers moord en doodslag past in langere trend
De daling van het aantal slachtoffers van moord en doodslag in 2020 past in een langere trend. In de jaren 2000–2004 stierven jaarlijks gemiddeld 236 mensen in Nederland door moord of doodslag. Daarna daalde het aantal gestaag. Sinds 2015 ligt dit aantal op gemiddeld 125 slachtoffers per jaar. In 2020 waren het er 121, van wie 14 niet in Nederland woonden.

Meer jongeren vermoord
Vergeleken met 2019 is in nagenoeg alle leeftijdscategorieën het aantal slachtoffers afgenomen. Onder jongeren tot twintig jaar is het aantal slachtoffers echter toegenomen, van 10 naar 18. Bij tieners is de toename alleen bij jongens te zien. In 2020 was 70 procent van de slachtoffers van moord en doodslag tussen 20 en 60 jaar oud. 4 op de 10 slachtoffers waren twintigers of dertigers.

Minder moorden in de grootste steden
Een kwart van alle moorden in 2020 werd in de drie grootste steden in Nederland gepleegd: 12 in Amsterdam, 10 in Rotterdam en 7 in Den Haag. In Den Haag waren dat 7 slachtoffers minder dan in 2019, in Amsterdam waren er 5 slachtoffers minder.

In de grootste steden, Amsterdam voorop, vallen de meeste slachtoffers van moord en doodslag. In Amsterdam waren in de periode 2016–2020 2,0 op de 100.000 inwoners van de stad slachtoffer van moord of doodslag. Dit is bijna drie keer hoger dan het landelijk gemiddelde van 0,7 per 100.000 inwoners. In Rotterdam en Den Haag waren dit 1,7 slachtoffers en 1,6 slachtoffers per 100.000 inwoners.

Vrouwen vaak omgebracht door (ex-)partner
In de periode 2016–2020 had de politie bij 95 procent van de vrouwen die slachtoffer waren van moord en doodslag een dader in beeld. Bij bijna 6 op de 10 vrouwen die in deze periode werden vermoord, was de vermoedelijke dader de partner of ex-partner. Huiselijke omstandigheden, zoals een echtelijke ruzie, waren het meestvoorkomende motief. Vrouwen werden veelal in hun eigen woning met een steekwapen, door mishandeling of door wurging omgebracht.

Bij 80 procent van de mannen die in de periode 2016–2020 zijn vermoord, was een dader in beeld. Deze (vermoedelijke) dader was in 3 op de 10 gevallen een kennis of vriend van het slachtoffer, bij 1 op de 6 ging het om een afrekening in het criminele circuit. Drie kwart van de mannen werd omgebracht met een vuur- of steekwapen.

Jonge slachtoffers hoofdzakelijk omgebracht door ouder
In de periode 2016–2020 zijn 31 kinderen jonger dan tien jaar het slachtoffer geworden van moord en doodslag, 16 jongens en 15 meisjes. Deze kinderen zijn bijna allemaal door hun vader of moeder om het leven gebracht. In dezelfde periode zijn 35 jongeren van tien tot twintig jaar vermoord. Van hen is 14 procent door een ouder om het leven gebracht en 37 procent is vermoord door een kennis of vriend. 17 procent van de vermoorde tieners had geen connectie met de dader en bij 9 procent was geen dader in beeld.

Ruim 95 procent van de daders is man
In 2020 werden bijna 600 personen door de rechter schuldig verklaard aan moord, doodslag of om pogingen hiertoe. Het is mogelijk dat meerdere personen schuldig worden verklaard aan een levensmisdrijf met hetzelfde slachtoffer. Ruim 95 procent van de veroordeelden is man. Drie kwart is 18 tot 45 jaar en bijna 10 procent van de veroordeelden is minderjarig.

Internationaal gezien weinig moorden in Nederland
In Europa behoort Nederland tot de landen waar relatief weinig moorden worden gepleegd. Het laagste aantal moorden per 100.000 inwoners hebben IJsland, Slovenië en Luxemburg. In landen van de voormalige Sovjet-Unie, zoals Rusland, Oekraïne, Letland en Moldavië is het relatieve aantal moorden het hoogst.

Laatste reviews en specials
special
FOK! Zien en doen: Verzetsmuseum Amsterdam
review
Guillermo del Toro's Pinocchio is bijna briljant
review
The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me
special
Random Pics van de Dag #802
special
AI Picture Gallery #64
special
AI Picture Gallery #63
©FOK.nl e.a.